Pred 2 rokmi som strávila niekoľko týždňov na vidieku v Texase. Asi nestávalo sa často, že na vidiek zavítal cudzinec -Európan , dokonca zo Slovenska a už pri prvom stretnutí ma vidiečania vyhlásili za hosťa celej dediny a veľmi sa mi venovali. Pochodila som školy, nemocnice, videla som ako dnes vyzerá ranč, pozývali ma na návštevu do rodín černochov, potomkov mexických indiánov, veľa rodín bolo zmiešaných. Spoznala som ľudí bez rasových predsudkov. Bývali v rodinných domoch, starostlivo udržiavaných, iba mexickí indiáni žili v periferných častiach dediny a dali sa identifikovať podľa hrozného neporiadku v okolí. Prekvapili ma záhrady bez plotov, i to, že pri odchode z domu nezamykali dvere. Na otázku, či sa neboja krádeží, mi odpovedali, že majú dobrého šerifa, ktorý chráni poriadok. Tak som sa rozhodla šerifa navštíviť. Potomka kovbojov, vyzbrojeného mobilom a počítačmi. Opýtala som sa ho, ako sa mu darí dosiahnúť na dedine pokoj, že sa nekradne, nevidno vandalov, asociálov, bezdomovcov.
Najväčšie problémy sú s potomkami amerických a mexických indiánov. Ťažko si osvojujú sociálne návyky. Majú početné rodiny, často sú nezamestnaní, holdujú alkoholu, drogám. Sú to prisťahovalci, ktorých dedina nemôže odmietnúť. Kúpia si pozemok, postavia si dom, na svojom si môžu robiť čo chcú. Nesmú však ohrozovať ostatných, musia rešpektovať nedotknuteľnosť cudzieho vlastníctva, všeobecnú bezpečnosť osôb, verejný poriadok. Akonáhle sa správajú asociálne, sú vysťahovaní do rezervácie. V rezervácii su postavené jednoduché ubytovne s nevyhnutným zariadením, vývarovňou jedál, kde sa môžu bezplatne stravovať, dostávajú ošatenie, po stanovenom čase si môžu vymeniť opotrebované šatstvo za nové. Je tam stály ochranný dozor, o ktorom šerif detailne nechcel hovoriť, z čoho som mohla usúdiť, že tam asi s nimi nejednajú v rukavičkách. V rezervácii síce nie sú iba indiáni, ale tvoria najpočetnejšiu skupinu a preto som sa opýtala, či to nemožno považovať za rasovú diskrimináciu. Šerif sa ohradil: Aká diskriminácia, všetko tam dostanú zadarmo. A položil mi otázku: A ohrozovanie poriadku dediny, jej obyvateľov, by nebola diskriminácia väčšiny?
|