Oliver Oravec píše:
Cirkev dostala svoju autoritu od Boha-Ježiša Krista a preto , čo hlása o veciach týkajúcich sa našej večnej spásy , musím to prijať lebo je to učenie Ducha Svätého a musím to "spracovať" a prijať aj keď by sa mi to nepáčilo. Povyšovať svoje svedomie nad Božie zákony je odmietaním samotného Boha.
Milý Oliver,
chcem si dať i ja pozor, aby nenastalo to "když letí kamení
jde kolem huby pěna", aby toto bola odpoveď "v láske". Tak to, prosím, skús brať tak.
Radil si mi nie veľmi dávno, aby som si preštudovala Detský katechizmus. Po prečítaní tejto odpovede som ho začala hľadať, no nenašla som ho. Siahla som za novšie vydaným Katechizmom katolíckej cirkvi a i keď zvyčajne sa takouto činnosťou dosť málo zaoberám, strávila som večer jeho štúdiom. Začala so totiž pochybovať o svojom úsudku o tom, čo nám tak asi môže cirkev radiť. Neverila som, že mi poradí "
musím to "spracovať" a prijať aj keď by sa mi to nepáčilo". Našla som tieto "odpovede" a musím povedať, že sa viem s nimi celkom ľahko stotožniť:
"Človek je povinný vždy poslúchať istý úsudok (iudicium certum) svojho svedomia. Keby vedome a dobrovoľne konal proti nemu, sám by sa odsúdil. Stáva sa však, že morálne svedomie je v nevedomosti a vynáša mylné úsudky o činoch, ktoré človek hodlá vykonať alebo už vykonal.
Nevedomosť často možno pripočítať osobnej zodpovednosti.
...
Nepoznanie Krista a jeho evanjelia, zlé príklady iných, otročenie vášňam, nárok na zle pochopenú nezávislosť svedomia, odmietanie autority Cirkvi a jej učenia, nedostatok (chýbanie) obrátenia a lásky môžu byť príčinou vybočení úsudku v morálnom správaní." Možno sa Ti bude zdať, že "odmietam autoritu Cirkvi". Uisťujem Ťa, že nie. Odmietam slepo prijímať čokoľvek a nezamýšľať sa, či sa to zhoduje skutočne s tým, čo vnímam ako "hlas Boží", čiže svedomie. Pretože pod pláštikom cirkvi môže začať hovoriť niekto, kto hovorí za seba (alebo inou terminológiou povedané za diabla), nie za Boha.
Sám si napísal
Oliver Oravec píše:
Jednotlivci v Cirkvi môžu robiť chyby v politických, kultúrnych a iných humanistických otázkach a rozhodnutiach, ale za to nemožno obviňovať Cirkev.
Práve aj preto si myslím, že konkrétne návody, požiadavky konkrétnych osôb, reprezentujúcich cirkevnú vrchosť tiež treba v tomto duchu skúmať. Ponúkam ďaľšie citácie:
"Človek má právo konať podľa svedomia a slobodne, aby mohol osobne urobiť morálne rozhodnutia. Preto nie je dovolené nútiť (človeka), aby konal proti svojmu svedomiu. Ale ani nie je dovolené mu prekážať, aby konal podľa svojho svedomia , najmä v náboženskej oblasti."
"Smrteľný hriech predpokladá plné vedomie a plný súhlas. Predpokladá vedomie, že čin je hriešny, že je v rozpore s Božím zákonom. Zahŕňa v sebe i dostatočne uvážený súhlas, aby to bola osobná voľba. Predstieraná nevedomosť a zatvrdnutosť srdca nezmenšujú, ale naopak, zväčšujú dobrovoľný ráz hriechu.
Nedobrovoľná nevedomosť môže znížiť, ba aj zrušiť pričítateľnosť ťažkého previnenia. Ale o nikom sa nepredpokladá, že by nepoznal zásady morálneho zákona, ktoré sú vpísané do svedomia každého človeka..."
Oliver Oravec píše:
Ospravedlňovať sa nepriateľom Krista a Cirkvi , že Cirkev používala zákony spoločnosti vtedajšej doby, včítane trestného poriadku je negáciou historického vývoja spoločnosti a je znevažovaním katolíkov , ktorí bránili svoju Cirkev.
K tomuto by som ešte uviedla, čo som našla o morálne dobrom čine.
"Sú činy, ktoré samy osebe a samy v sebe, nezávisle od okolností a úmyslov sú vždy závažne nedovolené (gravoter illiciti) vzhľadom na svoj predmet; napríklad zlorečenie a krivá prísaha, vražda a cudzoložstvo. Nie je dovolené robiť zlo, aby z toho vzniklo dobro." Oliver Oravec píše:
Doteraz som nečítal osprvedlňovania sa zo strany nepriateľov Krista a jeho Cirkvi za mnohé zločiny proti veriacim kresťanom.
Toto je podľa mňa nie celkom náš problém. To sa týka tých, ktorí by sa prípadne mali za niečo ospravedlniť kresťanom. To je ich pole pôsobnosti. Pokiaľ viem, v kresťanstve neplatí "oko za oko, zub za zub".
Prajem Ti všetko dobré, prosím Ťa, nenahnevaj sa za takúto odpoveď.