by som úprimne chcela vedieť, kto a kde vlastne reálne tvrdí, že pohlavie si má dieťa slobodne vyberať a podobné veci. pretože ja už som takúto interpretáciu čítala od fúúry kresťanov (a najčastejšie od takých, čo radi demagógiu), ale tie reálne iniciatívy reálnych ľudí, ktoré som zaregistrovala, sú skôr o tom, aby sa jednoducho nepovažovalo za tragédiu, keď sa chce chlapec hrať s "dievčenskou" kuchynkou alebo s kočíkom, alebo aby sa dievčatám nevnucovali bábiky, keď sa samy chcú radšej hrať s autíčkami. takže nie že vyber si pohlavie, ale vyber si, hmmm, povolanie? bez predsudkov, že muži sa predsa MUSIA venovať technickým veciam a ženy MUSIA variť a treba ich k tomu nútiť od mala, aj cez mŕtvoly. a druhá vec, čo sa týka napríklad tej možnosti uvedenia pohlavia "X" v Nemecku, na čo som tiež čítala toooľko nárekov... tak ja som asi blbá, ale pokiaľ viem, táto možnosť nie je na to, aby sa narodenému dievčatku napísalo neurčité pohlavie, pre prípad, že by sa rozhodlo vo veku 5 rokov, že je chlapec. ale je to pre intersexuálov, u ktorých sa pohlavie objektívne nedá určiť (a áno, majú to vrodené), viď:
http://www.national-geographic.cz/detail/video-nejednoznacne-pohlavi-intersexualita-se-vyskytuje-u-jednoho-cloveka-ze-2-000-a-stale-je-tabu-40542/alebo:
http://www.lidovky.cz/muz-nebo-zena-treti-pohlavi-je-sance-pro-nemecke-intersexualy-pub-/zpravy-svet.aspx?c=A131031_175702_ln_zahranici_kys#utm_%C2%A0nevenovala som sa tomu zas až do neviem akej hĺbky, ale nechápem, ako môže mať ešte aj s týmto niekto problém?

znie to síce neuveriteľne, ale sú takíto uletenci.
Aj to, čo spomínaš, že zväčša ide len o boj proti "stereotypom" - tak predsa aj tie "stereotypy" zväčša vychádzajú z niečoho, čo je prirodzenejšie jednotlivým pohlaviam, že tie "stereotypy" nevznikli tak, ako sú, len tak bez žiadneho reálneho základu, ale naopak, ono sa to tak akosi evolučne vyvinulo, keď ženy sa v prehistorických časoch venovali skôr len deťom, keďže dieťa aj po pôrode priamo potrebovalo práve matku, zatiaľ čo muži sa venovali lovu a ochrane rodiny, takže preto majú lepšie vyvinuté skôr tie technické danosti, zatiaľ čo ženy mávajú citovejší vzťah k deťom - a toto z tej minulosti sa nám nezachovalo len ako tradícia, ale práve evolúciou sa to vyvinulo aj ako vrodené rozdiely, že štatisicky vzaté sú v niektorých oblastiach lepší skôr muži, v iných zasa skôr ženy. Alebo tiež aj tie hormonálne rozdiely mužov a žien majú určitý vplyv aj na toto.
Z toho dôvodu by som nepokladal všetky tie tradičné "stereotypy" automaticky ako niečo choré, z čoho sa treba silou mocou vymaniť, ale naopak, ako niečo prirodzené, zatiaľ čo chorá mi pripadá práve tá snaha popierať tieto prirodzené "stereotypy" a tváriť sa, že muži a ženy sú rovnakí aj v takýchto niektorých veciach, v ktorých tam prirodzene nejaké rozdiely sú.
Ako ten vtip: na prednáške na túto tému prednášajúci aktivista hovorí:
"Muži a ženy sa dnes líšia už len v maličkostiach".
Na čo ktosi z publika zvolal: "
Nech žijú tie 'maličkosti'!!!".
Aj keď uznávam, že nie všetky oblasti sú také, a hlavne, že štatistická korelácia neznamená, že všetci sú takí, a preto apriori nejakého jednotlivca podceňovať, to by už nebolo vhodné, také predsudky, napr. žena nemôže vedieť šoférovať, alebo nemôže vedieť matematiku či fyziku... - pamätám sa ako som na konci strednej školy riešil fyzikálnu olympiádu a na celoštátne kolo sa dostalo len jedno jediné dievča (oproti asi 40 chalanom): na čo by možno niekto povedal: "no, jedno dievča sa tam dostalo, iste skončí niekde na konci"... a výsledok: VŠETKÝCH nás porazila... proste vyhrala úplne 1. miesto v republike... čo my ako gentlemani sme samozrejme boli radi, že "ladies first"

.
Ale toto nie je až taká oblasť, práve v učení vo všeobecnosti zvyknú byť dievčatá šikovnejšie, aj keď zrovna len tie technickejšie obory, ako fyzika či informatika, bývajú výnimkou, lebo tie viac zvyknú baviť chalanov, ale ak sa tam predsa pritrafí nejaké dievča, keďže bývajú inak šikovné na učenie, tak to by nebolo ešte také.
Lebo veda priamo nie je spájaná s pohlavím, ani vrámci tých stereotypov. Narozdiel od nejakého špecifického oblečenia, a pod., to by už mohlo trochu chaosiť dané dieťa. Lebo takéto veci sú do určitej miery podmienené aj kultúrou. Nie všetko je ňou podmienené, ale niečo sa zdá, že je. Že napr. obraz "ideálnej ženy" je iný v rôznych kultúrach alebo aj dobách - hoci biologicky sa muži veľmi nezmenili. Takže do určitej miery by tu, zdá sa, mohol byť nejaký vplyv. Aj keď nie úplný, lebo pohlavná identita záleží hlavne od biológie, ktorá sa nedá len tak zmeniť výchovou.
Ale predsa, načo nasilu popierať tieto veci, ako napr. sme raz na fóre už
spomínali rodičov, ktorí do 5. roku života zatajovali dieťaťu jeho pohlavie - a ešte to takto choro obhajovali:
„Chtěla jsem se vyhnout všem těm stereotypům. Jsou stupidní. Je to jako horoskopy, co může být hloupějšího, než myslet, že existuje dvanáct typů osobnosti, které závisejí na tom, kdy jste se narodili? To je idiotismus. Pohlaví ovlivňuje, co dítě nosí a s čím si může hrát, to tvaruje typ osobnosti, kterou se stanou,“ uvedla Beck Laxtonová.
Čo je nezmysel, keďže to, v ktorom z tých dvoch pohlaví sa človek narodil, to má podstatný dopad na človeka, jeho biológiu, psychiku, etc., narozdiel od typu zverokruhu, v ktorom sa narodil. Preto prirovnávať pohlavie k horoskopu je choré.