Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 14 ] 
Autor Správa
Poslať 20.02.2023 14:26:33   Ako na vieru?

od 12.05.2019 2:14:16
napísal 53 príspevkov
Ahojte.

Nie som vzdelaný v teológii, ale chcel by som byť. V žiadnom prípade neprahnem po tom, aby som mal z teológie doktorát. Len chcem, aby som svoju vieru dobre poznal. Nemusím vedieť rozpoznať, alebo hodnotiť pápežov, kedy učili hereticky, alebo na základe krátkeho textu vedieť usúdiť, že pisateľ je schizmatik.

Ide mi o to, aby som sa v otázkach viery orientoval. Čo mám čítať, z čoho sa vzdelávať, aby som mohol žiť svoju vieru verne? Ktoré diela/autorov mám mať prečítaných?

Vďaka.

Poslať 20.02.2023 15:50:02   Re: Ako na vieru?

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25569 príspevkov
Staci mat dobre precitane svoje svedomie ... :roll:

Potom Ti staci iba: "Miluj Boha nadovsetko a svojho blizneho ako seba sameho."
Bodka.

Posudzovanie ci niekto druhy je heretik, alebo nie je heretik, nie je Tvoja uloha.
Tvojej viere Ti to nic neprida - skor uberie ...

Poslať 20.02.2023 20:27:09   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 22:23:17
napísal 1370 príspevkov
mukel píše:
Ahojte.

Nie som vzdelaný v teológii, ale chcel by som byť. V žiadnom prípade neprahnem po tom, aby som mal z teológie doktorát. Len chcem, aby som svoju vieru dobre poznal. Nemusím vedieť rozpoznať, alebo hodnotiť pápežov, kedy učili hereticky, alebo na základe krátkeho textu vedieť usúdiť, že pisateľ je schizmatik.

Ide mi o to, aby som sa v otázkach viery orientoval. Čo mám čítať, z čoho sa vzdelávať, aby som mohol žiť svoju vieru verne? Ktoré diela/autorov mám mať prečítaných?

Vďaka.
Ahoj.
Na úvod si stiahni možno toto:
https://ulozto.sk/file/tN6PL8vHLMHU/j-neurer-h-ross-viera-cirkvi-v-uradnych-dokumentoch-jej-magisteria-pdf

Je tam zbierka najzávažnejších dogiem. Je to veľmi dobrá knižočka.
Určite poslúži na prvotné overenie tvrdení. Dajú sa vyhľadávať ak konkrétne odkazy.

Poslať 21.02.2023 14:01:00   Re: Ako na vieru?

napísal 53 príspevkov
Vlkodlak píše:
mukel píše:
Ahojte.

Vďaka.
Ahoj.
Na úvod si stiahni možno toto:
https://ulozto.sk/file/tN6PL8vHLMHU/j-neurer-h-ross-viera-cirkvi-v-uradnych-dokumentoch-jej-magisteria-pdf

Je tam zbierka najzávažnejších dogiem. Je to veľmi dobrá knižočka.
Určite poslúži na prvotné overenie tvrdení. Dajú sa vyhľadávať ak konkrétne odkazy.
Stiahnute a uz to pomaly aj citam.

Poslať 21.02.2023 14:45:22   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23960 príspevkov
Legi ma pravdu v tom ze zakladom je
Citácia:
svedomie a laska k Bohu a bliznemu
ale obcas clovek potrebuje aj trocha teorie aby sa vedel zorientovat
vynikajuci zaklad pre mnohych su knihy CSLewisa, odporucam precitat hlavne K jadru krestanstva ale v podstate vsetky
Dalej Chesterton Ortodoxia a knihy od J H Newman
z nasich autorov odporucam knihy kard Korca ktore su pisane pre beznych ludi pripadne knihy J Porubcana a velmi dobre su aj knihy Antona Hlinku
ked sa trocha zorientujes tak Scota Hahna a Ratzingera
a samozrejme KKC
ak su audiotyp tak teraz je na webe kopec dobrych podcastov to je take moderne
napriklad Dominik Chmielewski (aj s prekladom), Vojtech Kodet a ine

Citácia:
Posudzovanie ci niekto druhy je heretik, alebo nie je heretik, nie je Tvoja uloha.
Legi vystihol aj tuto myslienku
ked budes mat pochybnost tak sa porad s nejakym knazom, pripadne napis sem na forum
ale riesit heretikov je az niekedy na 10 mieste v poradi

Poslať 21.02.2023 14:49:35   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

napísal 23960 príspevkov
a este jedna vec
ty potrebujes aj zorientovat sa v pojmoch, preto by som nezacinal knihou ktora znalost pojmov predpoklada ako napriklad KKC ale zacal knihami ktore ti pojmy pomozu definovat a pochopit
a v humanitnej oblasti sa pojmy definuju ovela tazsie ako v matematike, treba daleko viac opisov

Poslať 21.02.2023 15:19:37   Re: Ako na vieru?

napísal 53 príspevkov
misojogi píše:
Legi ma pravdu v tom ze zakladom je
Citácia:
svedomie a laska k Bohu a bliznemu
ale obcas clovek potrebuje aj trocha teorie aby sa vedel zorientovat
vynikajuci zaklad pre mnohych su knihy CSLewisa, odporucam precitat hlavne K jadru krestanstva ale v podstate vsetky
Dalej Chesterton Ortodoxia a knihy od J H Newman
z nasich autorov odporucam knihy kard Korca ktore su pisane pre beznych ludi pripadne knihy J Porubcana a velmi dobre su aj knihy Antona Hlinku
ked sa trocha zorientujes tak Scota Hahna a Ratzingera
a samozrejme KKC
ak su audiotyp tak teraz je na webe kopec dobrych podcastov to je take moderne
napriklad Dominik Chmielewski (aj s prekladom), Vojtech Kodet a ine

Citácia:
Legi vystihol aj tuto myslienku
ked budes mat pochybnost tak sa porad s nejakym knazom, pripadne napis sem na forum
ale riesit heretikov je az niekedy na 10 mieste v poradi
C.S.Lewis-a som uz nasiel. Najdem na ebookforu aj Chestertona a Newmana? Scotta Hahna som uz precital.

Poslať 21.02.2023 15:30:19   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

napísal 23960 príspevkov
napr tu
https://ulozto.sk/file/GyYDoTEjpfi1/ortodoxia-g-k-chesterton-pdf
https://gozofinder.com/cse/ulozto/sk?query=chesterton+&type=document
https://gozofinder.com/cse/ulozto/sk?query=chesterton+&type=archive

Poslať 21.02.2023 18:40:09   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5301 príspevkov
Podľa mňa mu odporúčate ťažkú literatúru. Ja som čítala na začiatku životy svätých, písmo. Taký život svätého Františka alebo svätej Terezky z Lisieux. Niečo na oživenie srdca, nielen pre intelekt.

Poslať 21.02.2023 19:47:40   Re: Ako na vieru?

napísal 53 príspevkov
teta píše:
Podľa mňa mu odporúčate ťažkú literatúru. Ja som čítala na začiatku životy svätých, písmo. Taký život svätého Františka alebo svätej Terezky z Lisieux. Niečo na oživenie srdca, nielen pre intelekt.
Aj ja zacnem asi pismom, aj ked sa bojim ci ma citanie pismo od studia viery neodradi. Nikdy sa mi nechcelo do teraz citat pismo. :/ Príde mi to tak, ze to bude nuda.

Poslať 21.02.2023 20:02:42   Re: Ako na vieru?

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25569 príspevkov
teta píše:
Presne tak.
"Tazka literatura" moze z neho "urobit" akurat tak farizeja, nie "nasledovnika Krista".

Jezis nerozdaval ludom v "kazani na hore" ziadne "traktaty" ani "nabozensky ciste diela".
On im hovoril DO SVEDOMIA !

Nevedte ho tymto smerom ...

Stane sa z neho nanajvys nejaky novy Rarach, alebo Vlkodlak ... ;) :lol:

Poslať 22.02.2023 2:35:42   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 22:23:17
napísal 1370 príspevkov
teta píše:
Ja som jeho požiadavku pochopil, že chce identifikovať schizmu. Asi som ozaj nedal dobrý tip. I keď tá kniha ozaj dobrá je.

Ak teda má ísť bokom intelekt a je potrebné najprv posilniť srdce, mne sa veľmi páčil "Ako František" od Carla Carretta. Často sa k nej vraciam, keď mi je ťažšie. Krásna kniha.

Poslať 22.02.2023 8:01:15   Re: Ako na vieru?

Obrázok užívateľa

napísal 23960 príspevkov
ano
Carlo Caretto alebo Michel Quois a zivotopisy svatych

Poslať 20.03.2023 20:30:11   Re: Ako na vieru?

od 20.03.2023 20:28:06
napísal 4 príspevkov
mukel píše:
Ahojte.

Vďaka.
Ak si katolík, tak stačí ked preštuduješ katechizmus, kedže tam máš zhrnuté všetko čo RKC učí a je potrebné pre spásu

[ Príspevkov: 14 ] 

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia