Pri mojom štúdiu biblie, som natrafil na veľmi zaujímavý grécky výraz "hairesis" v Gal 5:20 a udivilo ma čo tento výraz v skutočnosti znamená. O to viac ma ale udivovalo to, že som takúto formu katolíckej apologetiky nikdy nevidel u žiadneho katolíckeho apologéta, pričom podľa mojho výskumu ide o veľmi silný katolícky argument proti protestantom, sedevakantistom, starokatolíkom......... :
V 1 storočí apoštoli založili cirkvi, v ktorých ustanovili cirkevnú hierarchiu. Po 1 storočí však vznikali stále nové a nové cirkvi - strany - hairesis. Ci už išlo o gnostické cirkvi, ariánske cirkvi, protestantské cirkvi, sedevakantistické cirkvi (tradiční katolíci), starokatolícke cirkvi...... Podporovali však apoštoli vytváranie nejakých nových cirkví do budúcna ?
List Galaťanom 5: 19-21 Roháčkov preklad
"19 A zjavné sú skutky tela, ktoré sú: cudzoložstvo, smilstvo, nečistota a nestudatosť, 20 modloslužba, čarodejstvo, nepriateľstvá, zvady, žiarlenia, hnevy, dráždenia, rôznice, SEKTY (gr. Hairesis), 21 závisť, vraždy, opilstvá, hodovania a tomu podobné, čo vám predpovedám, ako som už aj prv povedal, že tí ktorí robia také veci, nebudú dediť Božieho kráľovstva."
Poznámka : Božie slovo teda hovorí, že kto bude tvoriť SEKTY, STRANY, nebude dedičom Božieho kráľovstva. Výraz "SEKTY", alebo "STRANY" vyjadruje grécky výraz HAIRESIS, ktorý sa v Písme vyskytuje aj v iných častiach Písma Tit 3:20, 2Pt 2:1; Sk 24:14;26:5;28:22;5:17;15.5;24:5 a označuje v nich strany Farizejov, Saducejov ale i Ježišovu cirkev.
Grécke slovo hairesis v antickom Grécku označovalo výraz " slobodná voľba", a teda sa používalo na označenie človeka, ktorí si na základe svojej náboženskej slobody vybral nejakú nábožensku stranu, alebo ju založil, a to na základe svojho vlastného osobného presvedčenia a teda svojej vlastnej osobnej mienky. https://www.biblestudytools.com/lexicons/greek/nas/hairesis.html
Starovek :
V starovekom Grécku sa výraz "hairesis" používal za neutrálny výraz na označenie roznych politických či náboženských strán, ako boli Stoici, Platonisti, Aristotelisti.........
v 2 storočí Claudius Galénos napísal grécke dielo o troch najvýznamnejších medických školách, ktoré všetky nazval neutrálnym výrazom "hairesis" - strany.
V 3 storočí pohan neoplatonista Alexander von Lynkopolis, neutrálne písal o krestanstve : "kresťanstvo, v ktorom sa objavilo množstvo straníckych (Gr. Hairesis) zakladatelov, každý z nich ktorý predstavil svoju novú stranu (hairesis)......."
V starovekom Judaizme sa výraz "hairesies" používal tiež v neutrálnom zmysle na označenie roznych strán. Zidovský historik Jozefus Flavius okolo roku 70 písal že v mladosti sa rozhodol pre stranu (hairesis) farizejov (sám bol v čase písania svojho diela farizejom).
Aj v starovekom latinskom svete sa používal výraz "hairesis" na neutrálne označenie nejakej strany. Hieronym v latinskej vulgáte z 4 storočia, prekladá výraz hairesis, do latinského výrazu "sectae" - strana. https://vulgate.org/nt/epistle/galatians_5.htm
Aj v Biblii sa používa výraz "hairesis" za neutrálne označenie strán Farizejov, Saducejov, či Ježišovej cirkvi Sk24:14; 26:5; 28:22; 5:17; 15:5; 24:5
Až v polke 2 storočia cirkevný otec Justín Martýr ked opisoval heretikov použil "hairesies", a dal tak výrazu "hairesies" len jeden z ďaľších významov, a teda "hairesies" sa v 2 storočí vzťahoval nielen na vznik nejakých nezávislých strán, ale už aj na označenie heretického učenia. Takto to pokračovalo až do roku 1960. Až po roku 1960, sa výraz "hairesis" chápal výlučne ako označenie heretického učenia, bez toho aby sa tým myslelo aj nejaké vytvorenie nejakej nezávislej strany na základe osobného presvedčenia.
https://de.zxc.wiki/wiki/Sekte
Výraz Hairesis teda v 1 storočí v biblii znamenal to, keď niekto založí nejaku náboženskú stranu administratívne nezávislú, a to na základe svojho vlastného úsudku a to mimo tých cirkví ktoré založili apoštoli, a to bez ohľadu na učenie danej cirkvi....... apoštoli teda v 1 storočí založili nejaké strany a vytváranie nejakých ďaľších strán na základe vlastného úsudku nejakého obyčajného jednotlivca prísne prekliali........... Apoštol teda nijako nepredpokladal, že by apoštolské cirkvi v 1 storočí mali odpadnúť od viery a bolo by treba založiť nejaké nové cirkvi, ktoré by ich nahradili. Z tohto dovodu sa dnešné protestantské, sedevakantistické a starokatolícke cirkvi nazývajú "hairesis", pretože ide o novovzniknuté cirkvi, ktoré vznikli niekoľko stoviek rokov po apoštolských cirkvách. Apoštol Pavol však tých, ktorí by takéto strany vytvárali, uvrhol pod kliatbu.
|