stefan píše:
Milý romanh chápem, že chceš katolíkom vysvetliť omyly ich mariánskej úcty a s dobrým úmyslom pomocou sv. Písma poukázať na jej nesprávnosť. Aby však tvoja kritika či oponentúra bola oprávnená, musel by si pravú mariánsku úctu poznať. Z toho, čo som si mal možnosť prečítať si myslím, že podstatu tejto oblasti katolíckej viery nepoznáš.
Mily stefan, vitam ta v tejto teme.
Chapem, ze na zaklade mojich prispevkov mozes lahko nadobudnut dojem ze podstatu katolickej viery nepoznam.
Chcel by som ta vsak ubezpecit o opravnenosti kritiky ci oponentury marianskej ucty. Velmi dobre poznam mariansku uctu i jej nuansy ci odtiene.
stefan píše:
Mnohí diskutujúci Ti už na mnoho otázok odpovedali, nebudem ich preto opakovať. Napíšem len zopár viet, nebudem presne citovať zdroje, ale ak by si mal záujem, tak Ťa rád odkážem na skvelú literatúru.
S odpovedami diskutujucich nie som spokojny, nakolko sa uchyluju len k malo konkretnym odpovediam bez uvedenia zdrojov ci inych detailnejsich vysvetleni.
Preto uvitam tvoje reakcie s uvedenim citatov a zdrojov, ked budes reagovat na jednotlive prispevky.
Nerad by som sa opat opakoval a kladol tie iste pripomienky. bud prosim taky laskavy a prejdi si jednotlive prispevky od zaciatku tejto temy a relevantne s vysvetlenim a uvedenim zdrojov vyjadri.
stefan píše:
Sv. Ľ. M. Grignion z Montfortu hovorí, že nie je možné, aby nejaký kresťan mal Boha za Otca, ak odmieta mať Máriu za matku. Skús o tom porozmýšľať.
Knihu o pravej ucte k Marii od Grigniona z Montfortu som cital a ak pohladas hlboko do historie tohto fora podobne som ju pripomienkoval.
Spominam si, ze vo svojej knihe nazyva Mariu 3x svata - svata, svata, svata.
Vies, Stefan, prosim skus o tom porozmyslat kto v biblii sa nazyva 3x svaty.
Komu patri titul 3x svaty a komu sa pri "pravej" marianskej ucte vzdava.
Iz 6,3
"Svätý, svätý, svätý je Pán zástupov, celá zem je plná jeho slávy."
stefan píše:
C. V. Pospíšil hovorí, že sú iba dvaja na svete, ktorí môžu v pravom zmysle slova osloviť Ježiša a povedať mu - Ty si môj Syn. Je to Boh Otec a Panna Mária. Skús precítiť túto myšlienku a pochopiť jej ohromnú hĺbku.
Urcite si si vsimol v mojom prispevku o blahoslavenej, ze Marii nepopieram tento titul.
Vyraz blahoslavena totiz v grectine znamena pozehnana. A to Maria urcite je. A rovnako blahoslaveni su vsetci, ktori uverili.
Skus prosim rozmyslat nad hlbkou Bozich slov v desatore, kde hovori Ja som Pan Boh tvoj a nebudes mat inych bohov aby si sa im klanal.
Porozmyslaj preco to hovori. Zaiste najdes v predchadzajucich prispevkoch moju citaciu z Deuteronomia, kde Boh hovori aby si si nerobil ziadnej podoby muza ani zeny aby si sa im klanal, a aby si sa neklanal tomu co stvoril Boh.
Prosim uvazuj nad tymi versami a bude ma zaujmat tvoja odpoved.
Som naozaj rad ze si sa podujal slusne o tom rozpravat.
stefan píše:
Katolícka teológia hovorí, že Panna Mária je prostredníčkou všetkej Božej milosti. Skús sa zamyslieť a sám odpovedz či je to pravda.
Maria je prostrednickou do tej miery, ze Boh si ju vybral aby sa v nej pocal Zivot s velkym Z.
Prosim rozjimaj a uvazuj o nasledujucich versoch biblie:
Gal 3,20 Ale niet prostredníka tam, kde ide o jedného; a Boh je jeden.
1Tim 2,5-6
5 Lebo jeden je Boh a jeden prostredník medzi Bohom a ľuďmi - človek Kristus Ježiš,
6 ktorý vydal seba samého ako výkupné za všetkých, ako svedectvo v pravom čase.
Hebr 8,6 Teraz však dostal o toľko vznešenejšiu službu, o koľko je lepšia zmluva, ktorej je prostredníkom, lebo sa zakladá na lepších prisľúbeniach.
Hebr 9,15 A preto je prostredníkom novej zmluvy, aby smrťou podstúpenou na vykúpenie z previnení spáchaných za prvej zmluvy dostali tí, čo sú povolaní, prisľúbenie večného dedičstva.
Hebr 12,22.24 No vy ste sa priblížili k vrchu Sion a k mestu živého Boha, ... k Ježišovi, prostredníkovi novej zmluvy, a k pokropeniu krvou, ktorá volá hlasnejšie ako Ábelova.
stefan píše:
V Písme s Píše, že máme napodobňovať Boha. Skús sa zamyslieť nad logikou dejín spásy. Boh sa nám dáva poznať cez Ježiša Krista, svojho Syna, ktorý k nám prichádza skrze Máriu, svoju matku. Prečo si myslíš, že je správne túto logiku obísť? Nemalo by to byť presne tak, že skrze Máriu sa priblížime k Ježišovi a prostredníctvom Ježiša sa môžeme dotknúť Boha? Veď sám Boh túto postupnosť vymyslel.
Prosim pozri si kontext v tvojej biblii a rozjimaj o nasledovnych versoch.
Ef 5,1-2
Napodobňujte Boha ako milované deti
a žite v láske tak, ako aj Kristus miluje nás a vydal seba samého Bohu za nás ako dar a obetu ľúbeznej vône!
V com mame napodobnovat Boha ?
Mozno nam pomoze Pavol.
1Kor 11,1.3.23-29
Napodobňujte ma, ako aj ja napodobňujem Krista.
(dalsie verse si pozri v tvojej biblii)
Rozjimaj ako a v com Pavol napodobnoval Krista?
Flp 3,17 Bratia, spoločne ma napodobňujte a všímajte si tých, čo žijú podľa vzoru, aký máte v nás!
Aky vzor zivota, ktory mali napodobnovat, v ktorom vlastne oni napodobnovali krista, aky vzor si to mame vsimat ?
Hebr 13,7
Pamätajte na svojich predstavených, ktorí vám hlásali Božie slovo. Dobre si všimnite, aký bol koniec ich života, a napodobňujte ich vieru.
Aku vieru ? Vieru v co, alebo koho mali napodobnovat ?
V Jezisa Krista, alebo v Mariu jeho matku ?
Tiez prosim zalistuj a najdi casti, kde Jezis hovori nasledujte ma a uvazuj na co konkretne Jezis mysli, ked hovori nasledujte ma.
stefan píše:
Pýtal si sa, že prečo neprosíme Boha priamo, ale prostredníctvom Panny Márie. Je to kvôli pokore. Nevieš si síce predstaviť aký je Boh svätý, ale iste si vieš predstaviť aký si Ty hriešny. Nie je pokornejšie požiadať svätú Pannu, aby Ťa priviedla k Ježišovi, ako pyšne kráčať v ústrety Božej svätosti, keď nie si ani hoden, aby Ježiš vošiel pod tvoju strechu?
Prepac, ale prejavom pravej pokory je dovera a poslusnost v Boha a v to co povedal On o nas a pre nas.
Jezis nas uci, ze mame Boha volat Otec, a hovori ze ho mame my prosit priamo.
Je to pycha cloveka, ked odmieta doverovat Bohu. To je falosna pokora. Jedna pycha je ktora ide hore, ale je aj ta co ide dole.
A nedovera v Bozie Slovo je ta druha pycha.
Stefan, Boh je svaty a my sme vsetci zhresili. Ale vies co urobil Boh? Zobral vsetok nas hriech a polozil ho na Jezisa Krista, aby bol hriech odsudeny v tele a aby si nas ocistil a postavil nas svatych a neposkvrnenych v laske pred seba. Potom sme uz hodny vstupit pred jeho strechu - lebo on sam nas tam postavil, priamo pred svoj tron. On nas urobil nato sucimi, aby sme mali ucast na podiele svatych vo svetle.
Kol 1,12
... Otcovi, ktorý vás urobil súcimi mať účasť na podiele svätých vo svetle.
Iz 53,5-6
5 On však bol prebodnutý pre naše hriechy, strýznený pre naše neprávosti, na ňom je trest pre naše blaho a jeho ranami sme uzdravení.
6 Všetci sme blúdili ako ovce, išli sme každý vlastnou cestou; a Pán na neho uvalil neprávosť nás všetkých.
Rim 8,3
Čo bolo nemožné zákonu pre slabosť ľudskej prirodzenosti, to uskutočnil Boh, keď pre hriech poslal svojho Syna v tele podobnom hriešnemu a v tele odsúdil hriech,
Ef 1,4-5
4 Veď v ňom si nás ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby sme boli pred jeho tvárou svätí a nepoškvrnení v láske;
5 On nás podľa dobrotivého rozhodnutia svojej vôle predurčil, aby sme sa skrze Ježiša Krista stali jeho adoptovanými synmi
Kol 1,21-22
21 Aj vás, čo ste boli kedysi odcudzení a znepriatelení zmýšľaním a zlými skutkami,
22 teraz skrze smrť v jeho ľudskom tele zmieril so sebou, aby si vás postavil pred svoju tvár svätých, nepoškvrnených a bez úhony.
Je pravda ze sme boli hriesny, ale nas zmieril so sebou.
2Kor 5,18-20
18 Ale to všetko je od Boha, ktorý nás skrze Krista zmieril so sebou a zveril nám službu zmierenia.
19 Veď v Kristovi Boh zmieril svet so sebou a nepočítal ľuďom ich hriechy. A nám odovzdal slovo zmierenia.
20 Sme teda Kristovými vyslancami a akoby Boh napomínal skrze nás. V Kristovom mene prosíme: Zmierte sa s Bohom!
Prosim pozri si v original vyznam slova zmierit.
Znamena vyrovnat na rovnaku hodnotu. A Boh nas zmieril sam so sebou. Aka je hodnota Boha ? Mozeme s istotou povedat ze je svaty.
A on skrze Jezisovu smrt na Krizi nas zmieril so sebou, vyrovnal nasu hodnotu na hodnotu svatosti. Preto nam povedal budte svati, ako ja som svaty.
Preto Pavol hovori, ze v mene Krista prosi, aby sme sa zmierili s Bohom - teda hovori, ze je tu sposob ako mozeme byt obnoveni na tu povodnu hodnotu svatosti a bezhriesnosti, ktoru mal Adam este predtym nez zhresil. Skrze Jezisa Krista sme svaty ako je on svaty.
Uvazuj prosim o tom.
stefan píše:
Zamýšľal si sa niekedy nad tým, akou nekonečnou milosťou Boh Máriu obdaril? Veríš tomu, že všetci anjeli sa predbiehajú, aby jej mohli slúžiť pretože sa jej v milosti danej ani nepribližujú a takto ju obdivujú a Boha oslavujú? Skús uvažovať, či to môže byť pravda.
Nepochybujem vobec o tom ako Boh obdaril Mariu svojou milostou. Muselo to byt nieco vynimocne, zvlast ked este Jezis nevykupil svet.
Vsimol si si niekedy ze rovnaku milost sme dostali my vsetci ?
A nedostali sme len jednu milost, ale dokonca milost za milostou. Co je mnoho milosti.
Jn 1,16
Z jeho plnosti sme my všetci dostali milosť za milosťou.
Prosim pozri si takmer v kazdom liste Pavol hovori, nech je s nami Bozia milost.
Milosť vám a pokoj od Boha, nášho Otca, i od Pána Ježiša Krista.
http://www.svatepismo.sk/hladat.php?zaciatok_vypisu=116&action=pokracovanie&vstup=%20milos%9Dstefan píše:
Je toho na celý traktát a ja neviem, nakoľko si pripravený o mariánskej úcte uvažovať a čo si schopný pochopiť a prijať. Preto teraz už viac písať nebudem, ale ak by si mal otázky, tak Ti rád odpoviem.
K tomuto som ti uz pisal vyssie. Ak sa chces tejto teme seriozne venovat, prosim odpovedaj priebezne na jednotlive poznamky a taktiez ma budu zaujmat tvoje uvahy nad rozjimaniami z Pisma, ktore som ti predlozil.
Si pripraveny uvazovat o pravde zjavenej v Bozom Slove ? Veris ze Bozie Slovo je pravdive ? Ze je uzitocne na kazde vyucovanie a napravu ?
Podriadis sa pokorne zjavenej Bozej pravde ak ta v tvojom srdci usvedci Duch Svaty ?
Aby si bol dokonaly a pripraveny na kazde dobre dielo ?
Si pripraveny podriadit sa a dat sa viest Duchu Svatemu aby ta viedol?
Si ochotny prijat jeho usvedcenie a napravu ?
Ak ano potom je cas v modlitbe poprosit Jezisa aby ti otvoril mysel, aby si porozumel pismu, tak ako to urobil Emauszkym ucenikom.
Lebo ak ho o to poprosis, on to rad urobi.
Lk 24,45
Vtedy im otvoril myseľ, aby porozumeli Písmu.
Verim ze ak uprimne hladas, rad to urobis. lebo Boh je verny a ak sa podriadis jeho Duchu zjavi ti svoju zmluvu.
Ž 25,14
Pán bude dôverným priateľom tým, čo sa ho boja, a zjaví im svoju zmluvu.
A ked ostanes v jeho slove, spoznas pravdu a pravda ta vyslobodi.
Jn 8,31-32
31 Židom, ktorí mu uverili, Ježiš povedal: "Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi,
32 poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí."
2Tim 3,16-17
16 Celé Písmo je Bohom vnuknuté a užitočné na poúčanie, na usvedčovanie, na nápravu a na výchovu v spravodlivosti,
17 aby bol Boží človek dokonalý a pripravený na každé dobré dielo.
Bud pozehnany.