misionar3 píše:
Naopak teta len zdravy muz a zdrava zena, su schopny skutocne cisteho priatelstva bez sexualneho podtonu. Zdravym myslim
1. Zdravym telesnym ale hlavne psychickym. Vedomym si a prijimajucim ( nie potlacajucim alebo bojujucim) vlastnu sexualitu.
2. Zdravym t.j. zijucim v zdravom a naplnenom manzelskon zvazku kde sex je sucastou, naplnenim a vzajomnym obdarovanim.
3. Zdravym krestanom t.j. uvedomujucim si ze Boh je so mnou, ze manzelstvo v ktorom zijem je sviatostou a spritomnenim Krista. Vie ze Boh je v manzelskom partnerovi a Jemu slubil vernost.
Psychicky, telesne, sexualne a krestansky zdravy clovek ma aj hormony pod kontrolou. Nemoze platit: "moje telo si so mnou robi co chce"
Misionar, dovolí si nesúhlasiť. Život to nie sú iba poučky, či akademicky presne definované situácie.
Áno, môže sa stať, že dvaja ľudia majú krásny priateľský vzťah, ktorý rozumovo kontrolujú. Ale mali by predchádzať situáciam
(napr spoločne ísť do kina, keď je manželka doma), kedy je ich vzťah skúšaný aj tým živočíšnym čo je v nás.
Dovolím si tvrdiť, že sexuálny pud je v zdravom človeku rovnako silný ako pud prijímať potravu.
Môže sa stať, že ja to najčistejšie priateľstvo môže čeliť situácii, kedy jeden je v kríze, či v psychicky stresujúcej situácii, alebo možno aj obaja naraz a vtedy mechanizmy kontroly sú slabšie ako mechanizmy pudov. Potom ozaj stačí iba tá povestná iskierka a oheň je na streche ...
Viem si predstaviť, že ak niekto kto má také priateľstvo a pravidelne prekračuje hranicu, napr. tým, že sa mimo svojho partnera stretáva s blízkou osobou iného pohlavia po kinách či cukrárňach, časom pôjde do baru či na diskotéku. Nechcel by som vidieť potom test takéhoto vzťahu, ak by pri hypotetických rodinných problémoch, napríklad aj pri subjektívnej absencii sexu a po "vyliatí" si duše priateľovi umocnené obojstrannou konzumáciou nejakého alkoholu ako sa potom pri takomto "porozumení" hája určité morálne hranice.