kym to zase cele odstrihnu, pripisem to sem, lebo mam pocit ze to uz potom zas nenajdem....
Citácia:
...nehnevaj sa, legi, ale sme? Mohol by si uviest aspon relvantny zdroj. Ale to by slo tazsie, vsak?
co mate furt proti tomu sme? je to uplne rovnako doveryhodny zdroj ako napriklad postoy.sk - do bodky. treba si clanok precitat, kvazi podsuvane akoze samozrejmosti vyhodit a zbytok spracovat.
z celeho clanku su pre mna podstatne len vyhlasenia parolina. ze tie nie su az take bombasticke ako nadpis clanku to je uz SAMOZREJME, s tym vsetci pocitaju. ale tak so zaujmom som si precital citacie a hotovo.
argumentacia zastancov celibatu u katolickych knazov sa mi
zda trosku alibisticka - kym je celibat postaveny ako povinny, budu ho obhajovat ako tu najsamozrejmejsiu a najspravnejsiu vec pod slnkom, akonahle by prislo k akemukolvek uvolneniu (trebars do stavu aky maju vychodne obrady - ze pred vysviackou sa ozenit kandidat na knaza moze) tak budu ti isti ludia tvrdit, ze vsak to predsa nikdy nebola dogma, len vec tradicie a discipliny, takze vlastne sa nic nezmenilo...
zda sa mi, ze to nie su autenticke postoje ale racionalizacia ex post na zaklade statusu quo. takyto pocit mam z mnohych obhajcov povinneho celibatu...
(aby sa nepovedalo, ze ja len spoza buka, tak moj postoj je taky, ze je to vnutorna zalezitost tej-ktorej cirkvi ako si usporiada zivot svojich knazov - podla mna ako celibatny knaz ma urcite vyhody proti zenatemu, ktore mu dovoluju lepsie vykonavat svoje poslanie, tak isto to plati aj naopak. akakolvek "povinnost" jednym ci druhym smerom moze byt problematicka, ale pokial ma katolicka cirkev dostatok knazov, ktory sa dobrovolne rozhodnu pre celibat, potom je vsetko v najlepsom poriadku. mimochodom, viete si predstavit ze by bolo pre protestantskych duchovnych
povinnym zalozit si rodinu? (mimochodom zidia to tak maju, rabin MUSI byt zenaty) tak isto ako by sa katolici pozerali so zdvihnutym obocim na takuto prax, tak isto nekatolikom vrta v hlave povinnost celibatneho stavu. ale ako vravim, celibatny ci nie, kvality knaza su zavisle od inych faktorov.)