Citácia:
Pokánie - metanoia
POKÁNIE - METANOIA po grécky v Novom zákone znamená zmenu zmýšľania. Znamená premýšľať o niečom tak, že nás to vedie k zmene názoru. Toto sloveso charakterizuje prechod z jedného stavu myslenia do iného. Toto slovo predstavuje dynamicku zmenu.
Zmena zmyslania... teda to je podstatou pokania.
Katolici maju sv. spoved - sviatost pokania. Vo svetle tohoto clanku a hlavne vo svetle tychto vyssie uvedenych slov som sa zamyslela nad tym, kolkokrat ide naozaj o pokanie, ak pristupim k spovedi.
Ano, vzdy prichadzam s tym, ze chcem zit nabuduce uz pokial mozno co najlepsie. No pravdu povediac, bolo len niekolko okamihov v mojom zivote, ked som taku vyraznu zmenu naozaj dosiahla.
U mna nastal podobny obrat aj vplyvom spovede, ale inokedy aj vplyvom inych okolnosti, ktore navonok neboli spojene so sviatostou pokania.
Vzdy vsak ta moja zmena zmyslania (ktoru ja hodnotim jednoznacne kladne a o ktoru ide), bola spojena s prezitim nic nevyzadujuceho, vyhradne davajuceho
laskyplneho prijatia zo strany cloveka a nasledne s prezitim pocitu, ze rovnako ma prijima i Boh.
Dalsim znakom podobneho mojho pokania (ci aj obratenia?) bolo to, ze som dostala akoby neuveritelnu
pomoc - ja to vnimam tak, ze z hora - prekonavat vlastne obmedzenia, vlastne pokusenia. Neviem, preco, no dostala som velku a nicim nezasluzenu silu konat tak, ako treba.
K tomu by som rada pridala, ze diskutovala som na tuto temu, na temu pokusenia (inde) a v diskusii odznela taka myslienka, ze to pokusenie byva vtedy tak silne, ked ma clovek v dusi "akoby dieru", nejaky pocit nenaplnenia a nespravnym konanim sa snazi tuto svoju "dieru v dusi" nejako "zaplatat", zbavit sa svojej bolesti, prazdnoty.
Osobne si myslim, ze "zaplatat tu dieru" dokaze clovek prave prijatou alebo prezivanou laskou, a vtedy je tiez schopny aj pokania, aj je naplneny silou odolavat pokuseniam.
Ake skusenosti mate Vy, alebo co Vas v suvislosti s touto temou napada?