Ahoj Peter!
Som rád, že si začal túto tému, pretože naozaj kričíš veľmi správne! Je to smutné, ale to hlasovanie je viac-menej pravdivý fakt situácie kresťanov na Slovensku. Je však zarážajúce aj to, že na Slovensku je 84% veriacich. A potom sa pýtam, kde sa tých 84% kresťanov podelo, keď ich nevidno v politike, v súdnictve, školstve, verejnom, živote, rodinách...? Kde sú títo ľudia? Ako to, že ich nevidno? A myslím si aj to že obrovská časť týchto „neviditeľných“ 84% sa skrýva aj v odpovediach na tebou položenú anketovú otázku. Pokúsim sa rozobrať každú jednu z tých odpovedí.
O vlastných predstavách kresťanstva...
Naozaj dnes si naše kresťanstvo staviame na vlastných predstavách. Škatuľkujeme si Boha do našich schém, Ježiš môže riadiť náš život na 10%, veď to ostatné zvládneme sami, o Duchu Svätom prinajhoršom nevieme ani kto to je a pri najlepšom si ho uzatvárame do „fliaš“, aby sa veľmi nerozpínal. Takže náš kresťanský základ je v podstate nijaký. Ak chcem stavať na niečom svoje kresťanstvo tak ho musíme stavať jedine na Ježišovi Kristovi. Svätý Pavol píše: „10 Podľa Božej milosti, ktorú som dostal položil som ako múdry staviteľ základ a iný na ňom stavia. Ale každý nech si dáva pozor, ako na ňom stavia. 11 Lebo nik nemôže položiť iný základ okrem toho, čo je už položený, a je ním Ježiš Kristus. 12 Či niekto na tomto základe stavia zo zlata, striebra, drahých kameňov, dreva, sena či slamy, 13 dielo každého vyjde najavo. Ten deň to ukáže, lebo sa zjaví v ohni a oheň preskúša dielo každého, aké je. 14 Čie dielo, ktoré naň postavil, zostane, ten dostane odmenu. 15 Čie dielo zhorí, ten utrpí škodu, on sa však zachráni, ale tak ako cez oheň.“ /1Kor 3,10-15/. Jedine Ježiš je základ, na ktorom môžeš stavať svoje kresťanstvo. Ak chceme stavať na Ňom, musíme zahodiť všetky naše schémy, falošné predstavy a vydať svoje životy Kristovi, pretože On jediný má moc búrať naše vlastné predstavy o kresťanstve. A tiež dať priestor Duchu Svätému, aby nás naplnil svojou mocou, pretože Duch Svätý nie je len pre vyvolených. On je pre teba, ak si sa rozhodol stavať na Kristovi a Božom Slove. Dnešný svet nepotrebuje formálnych kresťanov so svojimi predstavami o kresťanstva, ale kresťanov biblických!
O kompromisoch so svetom...
Ja osobne som hlasoval za túto odpoveď. Myslím si, že veľa kresťanov robí kompromisy so svetom, aby veľmi nevytŕčali s radov tohto sveta. Jednoducho kompromisy v svete dnešného kresťana „frčia“. Chceme, aby bol aj Boh spokojný a aby sme sa aj mi uspokojili, tak uzavrieme kompromis. Budeme kresťania, ale toto a tamto si ponecháme, lebo mi to uľahčuje život a robí mi to dobre. Budem chodiť do kostola, ale do môjho súkromného života sa prosím ťa Bože nestaraj...Ale Boh neznáša kompromisných kresťanov. „15 Poznám tvoje skutky, že nie si ani studený ani horúci. Kiež by si bol studený alebo horúci! 16 Takto, že si vlažný, ani horúci ani studený, už-už ťa vypľúvam z úst.“ /Zjv 3, 15-17/.Takže Boh to neznáša. Buď si kresťan, alebo nie si kresťan. Buď patríš Ježišovi, alebo mu nepatríš. On nepovedal, že to bude ľahké, ale záleží len na našom rozhodnutí. Tu neexistuje nejaká zlatá stredná cesta. Ježiš za nás zomrel nekompromisne. On zomrel za všetkých. On nerobil kompromis s Otcom. Boh potrebuje nepotrebuje 50%kresťanov. On potrebuje, aby sme mu boli vydaní
O kresťanských hodnotách...
To je veľmi málo. Ak by náš život svedčil len o kresťanských hodnotách, mohli by sme kresťanstvo pokojne pripočítať k politickej strane, ktorá má vo svojich stanovách hodnoty demokracie. Veď aj dnes je mnoho politických strán, ktoré sa hlásia k cyrilo -metodejským tradíciám, ale ich politika svedčí o opaku. Tým som však nechcel, znížiť úroveň kresťanstva na politickú stranu, ale chcel som tým povedať, že len hodnoty nestačia. Mať kresťanské hodnoty a zásady je síce pekné, ale je to málo. Ježiš dnes potrebuje živých svedkov jeho smrti, zmŕtvychstania a oslávenia. Potrebuje byť ohlasovaný s mocou Ducha ako Pán, Spasiteľ a Mesiáš. Pretože, ak by mali byť hlásané nejaké hodnoty, tak to neobstojí. Každý kresťan dnes potrebuje byť nanovo evanjelizovaný. A potrebuje aj zdravo kresťansky rásť. Ak sa bude toto diať na Slovensku, ak bude Ježiš nanovo ohlasovaný, ak bude Ježiš prijímaný do sŕdc a ak budeme mať smäd po Duchu, tak potom môže náš život svedčiť ...
...o vykúpení a spáse v Ježišovi Kristovi.
A ja verím, že sa bude toto na Slovensku diať.