Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Aktuálne spoločenské dianie, kultúra a literatúra » Aktuálne dianie v Katolíckej Cirkvi

[ Príspevkov: 274 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Správa
Poslať 14.03.2023 21:46:57   Re: Interview s pápežom Františkom

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
jery1 píše:
Pre mňa je tá debata stále celkom zaujímavá (ako pre nezaujatého účastníka), keďže traja kresťania, ktorí sa (zrejme) vierou zaoberajú aj hlbšie tvrdia v podstate každý niečo úplne iné.
misionar3 - nie je to dogma, je to tradícia
Vlkodlak - je to dogma, citoval vieroučné vyjadrenie, takmer obradné vyjadrenie pápeža
misojogi - nebola to slavnostne vyhlasena dogma ale ako vyhlasenie vieroucneho uradu potvrdene viacerymi papezmi; da sa povedat ze je to predstupen dogmy.

Čiže v podstate ani vy traja kresťania sa neviete zhodnúť.
Z tohto pohľadu je myslím úplne prirodzené, že by mal byť k dispozícii nejaký oficiálny zoznam dogiem.
Možne že je problém v tom že nemáme celkom jasno čo vlastne dogma je. Ja vychádzam z tohoto: Dogma resp. doktrína je v teologickom význame a v cirkevnej terminológií tzv. pravda viery.
Pravdy viery sú piliere, na ktorých stojí celá vierouka a mravouka Katolíckej Cirkvi – je to
teda to, čo je základom našej viery, a čo nám Cirkev predkladá, aby sme verili. Definícia dogmy
podľa významného koncilového teológa Karla Rahnera znie takto :
Dogma je výrok viery, ktoré je predmetom božskej a katolíckej viery

Podľa toho pravidlo celibátu jednoznačne nie je dogmou, t.j. niečím v čo treba veriť.

Poslať 14.03.2023 22:03:29   Re: Interview s pápežom Františkom

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25646 príspevkov
Hovorime stale o svateni zien, nie o celibate !
Ten sa do toho "primiesal" uplne nestastne.
Niekde na zaciatku som ho spomenul, ale nie ako dogmu.

Poslať 24.03.2023 14:50:44   Re: Interview s pápežom Františkom

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25646 príspevkov
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/polsko-volby-katolicka-cirkev-zneuzivani-deti-jan-pavel-ii.A230324_122924_zahranicni_aha

Ci uz to je utok na byvaleho papeze, alebo nie - jedno je zarazajuce a nepripustne:
Citácia:
„Otevřít složky, které obsahují citlivé osobní informace, vyžaduje souhlas místního biskupa a možná i Vatikánu. Nebude to rychlý proces,“ řekl mluvčí krakovského arcibiskupa Lukasz Michalczewski.
To je priam ukazkovy priklad "statu v state".

Co sa tyka zneuzivania, deti to hned nikdy nepovedia, lebo sa boja.
Su vedene k tomu, ze v ramci sekty im aj tak nikto neuveri a skonci to zle iba pre ne.

A toto je tiez zaujimava informacia, ktora by si asi zasluzila este overit:
Citácia:
Až 70 procent Poláků podporuje právo žen na potrat, což je o 17 procentních bodů více než v roce 2019. Od roku 2010 pak ubývá dětí, které chodí na hodiny náboženství.
Takze aj tam vladne "ukricana mensina", podporena pasivitou vacsiny, ktora to v konecnom dosledku zbagatelizuje ?

Citácia:
„Ve Wadowicích se všichni znají a vládne tu PiS, takže když někdo pracuje ve škole nebo nějaké veřejné instituci a řekne nahlas, co si myslí, může kvůli tomu nést následky,“ řekla pod podmínkou zachování anonymity 46letá žena, která pracuje jako lektorka na volné noze.
Michal, z tohoto "nesalies" ? :lol:

Poslať 24.03.2023 15:45:14   Re: Interview s pápežom Františkom

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24038 príspevkov
Citácia:
když někdo pracuje ve škole nebo nějaké veřejné instituci a řekne nahlas, co si myslí, může kvůli tomu nést následky,
Michal, z tohoto "nesalies" ? :lol:
suhlasim ze to tiez nie je dobre, beriem to ako mensie zlo ....., predpokladam ze je to len lokalna anomalia, vo vacsom meritku by to bolo ovela horsie
a samozrejme treba overit nakolko to tak naozaj je a nakolko je to len subjektivny nazor
ale ak by to tak bolo naozaj by to nebolo dobre
.
mimochodom stretol som pred covidom jedneho poliaka ktory sa velmi ohanal "krucjatou" cize nieco ako krizovou vypravou proti nepriatelom viery
zdalo sa mi to cudne a prehnane. az neprirodzene - extremizmus

[ Príspevkov: 274 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Obsah fóra » Aktuálne spoločenské dianie, kultúra a literatúra » Aktuálne dianie v Katolíckej Cirkvi

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť