Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 65 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 19.10.2021 7:15:15   najvyššia autorita v Cirkvi

od 19.10.2021 7:04:23
napísal 1 príspevkov
ahojte,

hovorí sa, že Cirkev je morálnou autoritou pre cca 1,5 miliardy ľudí, môžte mi prosím napísať čo to presne znamená? Čo mám pod tým rozumieť? U protestantov je zaužívaná morálka v Biblii pod pojmom Sola Scripura - podľa nich zjavené Božie Slovo - Ježiš Kristus. Je to takto aj u katolíkov? Kto, alebo čo v Cirkvi je morálna autorita?

ďakujem veľmi pekne za úprimné reakcie, veľmi ťažko sa hľadá jednoznačná odpoveď

Erik

Poslať 05.11.2021 16:17:21   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
Znamená to že cca 1,5 miliardy ludí sa hlási ku katolíckej viere a teda uznávajú (alebo mali by uznávať) morálne učenie RKC obsiahnuté v katechizme, encyklikách, pastierskych listoch a iných dokumentoch cirkvou oficiálne vydaných.

Poslať 05.11.2021 16:59:53   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Cirkev je morálnou autoritou pre cca 1,5 miliardy ľudí,
preto lebo uchovava poklad Bozieho zjavenia od Boha, neznamena to dokonalost ludi (ti budu mat vzdy chyby) ale dokonalost bozej nauky ktoru cirkev opatruje a uchovava cez starocia a tisicrocia na jednej strane nezmenenu a na druhej strane ju rozvija a prehlbuje

Poslať 05.11.2021 17:26:49   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Cirkev je morálnou autoritou pre cca 1,5 miliardy ľudí,
preto lebo uchovava poklad Bozieho zjavenia od Boha, neznamena to dokonalost ludi (ti budu mat vzdy chyby) ale dokonalost bozej nauky ktoru cirkev opatruje a uchovava cez starocia a tisicrocia na jednej strane nezmenenu a na druhej strane ju rozvija a prehlbuje
Co je samo o sebe oxymoron. :lol:
A dokonalost bozej nauky tiez ...

Poslať 06.11.2021 13:57:58   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
aj fyzikalne poznanie sa rozvija hoci fyzika sa nemeni

Poslať 06.11.2021 14:19:48   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Pekne od Teba, ze porovnavas ZJAVENE BOZSKE UCENIE s ubohou ludskou snahou o pochopenie sveta ... ;)
Som celkom hrdy na to, kam az to ta fyzika u Teba dotiahla - az na uroven Boha. :lol:

Poslať 06.11.2021 14:30:19   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
kam az to ta fyzika u Teba dotiahla - az na uroven Boha.
ano cez poznanie fyziky spoznavam Boha ako Stvoritela
mozem ti povedat ze prednasky z matematiky a fyziky som presne takto prezival
a to nielen prednasky o Krempiho aj aj prednasky z matematiky (paradoxne nas ucil ateista ;) )

Poslať 06.11.2021 14:42:52   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
kam az to ta fyzika u Teba dotiahla - az na uroven Boha.
ano cez poznanie fyziky spoznavam Boha ako Stvoritela
mozem ti povedat ze prednasky z matematiky a fyziky som presne takto prezival
a to nielen prednasky o Krempiho aj aj prednasky z matematiky (paradoxne nas ucil ateista ;) )
Zrejme si nepostrehol, ze som povedal nieco ineho. :roll:

Ako odpoved Ti snad postaci, ze kazdy vo vsetkom okolo vidi iba svoje vnutro ...

Poslať 06.11.2021 15:43:15   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

od 05.08.2018 10:56:57
napísal 425 príspevkov
legionar píše:
misojogi píše:
Pekne od Teba, ze porovnavas ZJAVENE BOZSKE UCENIE s ubohou ludskou snahou o pochopenie sveta ... ;)
Som celkom hrdy na to, kam az to ta fyzika u Teba dotiahla - az na uroven Boha. :lol:
Miso, zakladom fyziky je systematicke ziskavanie novych poznatkov za ucelom spolahliveho poznania sveta. Nauka Cirkvi je o Zjaveni, t.j. Cirkev "odovzdava dalej" to, co sa Bohu v jeho dobrote pacilo zjavit nam, aby nam takto dal poznat tajomstvo svojej vole. Kym fyzikalne poznanie sa meni (napr. Newtonova mechanika -> specialna teoria relativity -> vseobecna teoria relativity -> ...), Zjavenie sa skoncilo smrtou posledneho apostola, je pevne dane. Okrem toho Zjavenie sa prijima vierou, nie formulovanim hypotez, experimentovanim a pod. Takze dat vedla seba fyziku a Boziu nauku je prinajmesom zvlastne...

Legionar, nezdielam s Tebou to Tvoje "potesenie" z Misa. Len si zober, ako by to vyzeralo, keby sme vo fyzike hypotezam proste verili a v nabozenstve zacali experimentalne overovat jednotlive clanky viery... :o

Poslať 06.11.2021 16:35:26   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

napísal 25544 príspevkov
jochanan píše:
Legionar, nezdielam s Tebou to Tvoje "potesenie" z Misa. Len si zober, ako by to vyzeralo, keby sme vo fyzike hypotezam proste verili a v nabozenstve zacali experimentalne overovat jednotlive clanky viery... :o
Mne to jasne je ... :D

Poslať 06.11.2021 17:14:29   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

od 05.08.2018 10:56:57
napísal 425 príspevkov
legionar píše:
Mne to jasne je ... :D
Rozumiem, mimochodom, jemne ironicky kontext v Tvojom "nadseni", bol citatelny. :)

Este ku tomuto:
legionar píše:
Ako odpoved Ti snad postaci, ze kazdy vo vsetkom okolo vidi iba svoje vnutro ...
Ked kazdy vo vsetkom vidi svoje vnutro, to je ukazka konfirmaceno biasu. Nasa psychika ma tendenciu takto fungovat - dokola si pripotvrdzovat to, comu vnutorne verime.

Pri viere a vede konfirmacny bias uraduje casto. Napr. ked kedysi chcel papez Pius XII. vyuzit cerstvy objav (Big Bang) ako potvrdenie aktu stvorenia sveta, Lemaitre u papeza intervenoval a snazil sa ho presvedcit, ze to nie je stastny napad. Vedecke objavy by nemali sluzit na to, aby dokazovali to, co je predmetom viery.

Mimochodom, mame modely velkeho krachu, multiversa a pod., takze Big Bangy sa kludne mozu opakovat v kolobehu vznikania a zanikania vesmirov. Lemaitre chcel poukazat na to, ze davat Stvoritela ako podmienku velkeho tresku je v tomto ohlade problematicke (riskantne do buducna, kedy sa moze ukazat napr. periodicke vznikanie/zanikanie vesmiru).

Poslať 06.11.2021 18:10:04   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

napísal 25544 príspevkov
jochanan píše:
Lemaitre chcel poukazat na to, ze davat Stvoritela ako podmienku velkeho tresku je v tomto ohlade problematicke (riskantne do buducna, kedy sa moze ukazat napr. periodicke vznikanie/zanikanie vesmiru).
Vsak oni uz nieco "vymyslia", o tom nepochybujem. :D

Lemaitre bol totiz dost mudry na to, aby svoju vieru do vedy nemiesal.
Mnohi horlivi katolici radi zvyraznuju, ze to bol predsa 'katolicky knaz', co 'vymyslel' Big Bang.
Ale nikde som sa nedocital, ze by popri svojej odbornej praci nejako zvyraznoval svoju vieru, alebo dokonca jej vplyv na jeho vlastne, alebo aj ine vedecke badanie.

Poslať 07.11.2021 10:51:43   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Zjavenie sa skoncilo smrtou posledneho apostola, je pevne dane. Okrem toho Zjavenie sa prijima vierou, nie formulovanim hypotez, experimentovanim a pod. Takze dat vedla seba fyziku a Boziu nauku je prinajmesom zvlastne...
Jochanan, budes sa asi cudovat ale ja naozaj chapem vieru ako "duchovny experiment" takze v tomto sa od teba vazne odlisujem ze vieru chapem "fyzikalne"
Citácia:
Zjavenie sa skoncilo smrtou posledneho apostola, je pevne dane.
toto plati pre zaklad viery ale Jezis nam povedal o Duchu Svatom ze "vyuci Vas vsetkej pravde" a pochopime aj veci ktore vtedy apostoli este nedokazali pochopit a prijat. Cize vieru mozeme aj rozvijat
za vsetko uvadzam priklad ktorym je dogma o Neposkvrenom pocati, pripadne chystana dogma o Spoluvykupitelke
ktore su vysledkom duchovnej reflexie

Poslať 07.11.2021 10:53:17   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Ad konfirmacny bias
pozri si knihu od filozofii od Francisa Schaeffera
Ten ktory je skutecnosti
tam to mas velmi pekne vysvetlene

Poslať 07.11.2021 11:37:11   Re: najvyššia autorita v Cirkvi

napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
toto plati pre zaklad viery ale Jezis nam povedal o Duchu Svatom ze "vyuci Vas vsetkej pravde" a pochopime aj veci ktore vtedy apostoli este nedokazali pochopit a prijat. Cize vieru mozeme aj rozvijat
za vsetko uvadzam priklad ktorym je dogma o Neposkvrenom pocati, pripadne chystana dogma o Spoluvykupitelke
ktore su vysledkom duchovnej reflexie
Tak o tom si dovolim s uspechom pochybovat ... :lol:
Cele dejiny Cirkvi su iba "fittingom ucenia" za ucelom "udrzania a posilnenia vplyvu". (casto "ohnom a mecom"!)
Nic ineho - ziaden "duchovny experiment" a uz vobec nie "vyuka Duchom svatym" ... :roll:

[ Príspevkov: 65 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť