MNETON :Prečítal som si ten článok, a mna skor prekvapilo to, aké polopravdy sa v tom článku šíria. Ten protestant čo odporoval Mattovi, očividne toho naštudovaného veľa nemal, inak by sa nemohol tak ľahko nechať "oklamať". Citujem z článku :
Citácia:
Matt sa pousmial. Čakal, že to poviem. V odpovedi nahlas prečítal celý úryvok 18. kapitoly Matúšovho evanjelia (nielen dva verše, ktoré som chcel zdôrazniť - 19. a 20.). Ježiš v tomto texte vysvetľuje, ako sa zachovať voči kresťanovi, ktorý upadne do hriechu alebo omylu. Ak nebude počúvať napomenutie jedného človeka, mali by ho upozorniť dvaja alebo traja, "aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov". Ak ich odmietne poslúchnuť, majú to povedať Cirkvi. "A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik" {Mt 18, 16-17). Inými slovami, Cirkev má posledné slovo. Má vlastne autoritu, ktorú jej dal Kristus, aby exkomunikovala niekoho pre hriech alebo herézu
Doležité je zistiť si vyznam slova "cirkev". Cirkev označuje grécky výraz "ekklesia". RKC toto starobylé antické slovo zdeformovala na význam "kresťania združení v katolíckom chráme pod nadvládou biskupov a predovšetkým pápeža" lenže povodný význam slova "ekklesia" je iný. "Ekklesia" bolo v antickom demokratickom Grécku zhromaždenie obyčajných ľudí, kde každý mal rovnakú autoritu, všetci si boli navzájom rovní. Toto zhromaždenie, o velkosti vyše 6000 tisíc rozhodovalo o ekonomických a vojenských nariadeniach, na základe toho, ako odhlasuje večšina. Bolo to niečo podobné ako dnešné volby.
Toto zhromaždenie sa mohlo stretnúť v meste, na pláži, na poli, v lese........ nemuselo to byť len v chráme.....
"Ekklesia" teda znázornuje ľud, kde ma každý rovnakú autoritu,bez nejakého univerzálneho vodcu akým je pápež. Tento obyčajný ľud bol v biblii označený za stlp a oporu pravdy, a v tebe hore uvedenom verši.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ecclesia_(ancient_Greece)
Citácia:
Matt ma požiadal, aby som vysvetlil, ako by Cirkev mohla splniť Pánov príkaz autoritatívne rozhodovať o otázkach, ak nie je neomylná
V spásnych otázkach protestanti ako celok sú neomylní. A žiadna cirkev dnes nie je neomylná, ani RKC, pretože tá počas historie asi 50 krát zmenila svoje učenie. Navyše neexistuje dnes oficiálny zoznam katolíckych dogiem a neomylných výrokov cirkvi, takže katolík si nemá ako overiť, ktoré učenie cirkvi je vlastne to neomylné učenie..... Pri ex cathedra sú totiž spomenuté len dva pápežské výroky a tým je - nanebovzatie Márie vyhlasene v roku 1950, a nepoškvrnené počatie vyhlasene v roku 1864. A ak by si namietol že neomylné výroky cirkvi sú katechizmus, a kodex kanonického práva, tak to tiež neobstojí, pretože aj katechizmus aj kodex kanonického práva sa v cirkvi mení, a teda nie je to neomylný dogmatický dokument..... Porovnaj si Tridentský katechizmus s dnešným katechizmom, alebo kodex kanonickeho prava z roku 1917 s dnesnym kodexom kanonického práva a uvidíš tam veľa rozdielov.
Citácia:
A okrem toho, keď vidíš všetky tie protirečivé názory medzi protestantmi na podstatné vieroučné otázky, ako môžeš povedať, že Biblia je najvyššou autoritou, keď sa Biblia nedokáže vykladať sama
Protestanti si neprotirečia v spásnych veciach. A RKC je tou poslednou kto by mal o nejakom protirečení hovoriť, pretože sama reformovala a menila svoje doktríny, a to i niekoľko spásnych doktrín, napríklad "mimo cirkev niet spásy".....
Citácia:
Hebr 13, 17: "Poslúchajte svojich predstavených a podriaďujte sa im, lebo oni bdejú nad vašimi dušami..."
Pokiaľ je dobrý pastier, treba sa mu podriadovať, ale neplatí to automaticky že "ty si biskup" budem ta automaticky poslúchať..... Aj my protestanti máme v zboroch svojich pastierov, pastorov, ktorým sa podriadujeme, ale zase nie že by sme sa im bezhlavo podriadovali......
Najlepší príklad je Písmo samo. V Starom Zákone veľa krát nastala situácia kedy celý Izrael na čele s cirkevnými predstavenými zhrešili a chodili za inými Bohmi..... Z tohto dovodu bol celý Izrael vyhostený do Babylonu...... cirkevná hierarchia tu nijako nepomohla....... Rovnako tomu bolo tak pri príchode Mesiáša.... Celá Izraelská cirkevná hierarchia odpadla od viery, a len malá skupinka Ježišových učeníkov sa zachránila.......
Rovnako tak v Novom Zákone Pavol napomínal Galatanov, Korintanov.....
Hore uvedený citít z listu Hebrejom 13:17 Pavol písal židovskej cirkvi, no tá v 4 storočí zanikla, a zlúčila sa s judaizmom..... Takže ak by veriaci mali byť slepo podriadení cirkevným predstaveným, zanikli by......................
A nakoniec zober si to tak, že apoštoli v 1 storočí založili okolo 45 apoštolských cirkví a to predovšetkým v Malej Azii. Večšina z týchto apoštolských cirkví zanikla, a teda v čase vzniku islamu v 4 storočí, sa zlúčila s islamom..... Iné cirkvi čo prežili a nezlúčili sa s inými náboženstvami boli medzi sebou rozdelené.... Tu patrila Rímska cirkev, pravoslávne cirkvi, chaldejska cirkev, indicka cirkev, anglikanska cirkev, koptska cirkev, etiopska cirkev, eritrejska cirkev, Asýrska cirkev.... biskupov z ktorej týchto cirkví má veriaci poslúchať ?
Písmo je len jedno, ale počet apoštolských cirkví s rozdielnym učením je mnoho. Treba sa preto zamerať výlučne na Písmo - Sola Scriptura.
Citácia:
(Sk 15, 1-2). Matt poukázal na to, že tento koncil sa neodvolával len na Písmo pri riešení tohto problému (bolo by ťažké odvolať sa len na Starý zákon, keďže Nový ešte nebol napísaný): "Nie je pravdou, že Cirkev rozhodla o tejto záležitosti, ako to Pán prikázal v 18. kapitole Matúšovho evanjelia? A táto učiteľská autorita vari nenapĺňa to, čo Ježiš prisľúbil svojim učeníkom a Cirkvi: 'Kto vás počúva, mňa počúva a kto vás odmieta, mňa odmieta?' (porov. Lk 10, 16 a Mt 10, 40)
Koncil sa konal len v otázke obriezky, pretože o tej im Ježiš v evanjeliach nehovoril, a tak nevedeli ako majú otázku obriezky vyriešiť. Bolo to ešte v čase kedy neexistovalo Písmo Nového Zákona, no v listoch Nového Zákona apoštoli zverili všetko doležité k spáse, takže už nie sú potrebné koncily.
Citácia:
Poukázal aj na Júdovo varovanie Cirkvi (Júd 11), kde Júda odsudzuje tých votrelcov, ktorí idú v šľapajach Koreho vzbury (pozri Júd 3-11). Aká to bola vzbura? Pozrel som sa na 16. kapitolu Knihy Numeri, o ktorej hovorí Júda. Zistil som, že Koreho a jeho nasledovníkov Boh odsúdil a potrestal za ich vzburu voči kňazom, ktorí boli pomazaní, aby viedli ľud Izraela. Matt ma požiadal, aby som vysvetlil skutočnosť, že Júda varoval Cirkev pred tými, ktorí odmietli autoritu novozákonnej cirkevnej hierarchie, ak novozákonná cirkev nemala žiadnu autoritatívnu hierarchiu.
A prečo ten Matt nepoukázal aj na to, ako sa Ježiš vznúril proti celej Izraelskej cirkevnej hierarchii a usvedčoval ich citátmi z Písma ?
Citácia:
Zostavenie kánonu
Kánon bol dávno z velkej časti zostavený, ešte pred synodou v Hyppe v 5 storočí. Z Muratoriho kánonu napísaného okolo roku 170 vieme, že sa za kánonické považovali všetky 4 evanjelia skutky Apoštolov, 13 Pavlových listov, Jánove listy..... polemika bola len nad Petrovými listami, listom Jakuba, Júdu, knihe Zjavenia.....
Každopádne vo všetkých týchto listoch sa nachádzalo všetko doležité učenie.... Petrove, Jakubove a ostatné epištoly neobsahovali v sebe nejaké nové prevratné učiva.....
Každopádne kresťania nečakali na to dokial synoda v Hyppo v 5 storočí schváli biblický kánon.... Do 4 storočia bola 1/10 obyvateľov Rímskej ríše krestanmi, to je cez 30 milionov ľudí... Tito krestania boli roztrúsení po celej Rímskej ríši, drtivá večšina z nich ani nejaké apoštolské cirkvi v malej Azii nepoznala...... Títo krestania teda mali svoj vlastný biblický kánon, vlastné biblické učenie nezávislé od apoštolských cirkví.
Citácia:
Videl som, že keď katolíci uctievajú Božie dielo milosti a krásy v Márii, plnia tým biblické proroctvo, ktoré vyslovila: "Blahoslaviť ma budú všetky pokolenia. Veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný" (Lk 1, 48-49
Dotyčný nejako zabudol zmieniť, že nábožensky uctievať stvorenia je zakázané.
List Rimanom 1:25"tí, čo Božiu pravdu zamenili za lož,
uctievali stvorenia a slúžili radšej im ako Stvoriteľovi, ktorý je zvelebený naveky. Amen."
List Kolosanom 2:18
"Nech vás nik nepripraví o víťaznú cenu samoľúbou poníženosťou,
uctievaním anjelov a upútavaním pozornosti na to, čo videl, lebo to sa len márne nadúva vo svojom telesnom zmýšľaní"
Dalej, Výraz "blahoslaviť" vyjadruje grécky výraz μακαριουϲιν - makarízo - ktorý sa po správnosti prekladá ako "považovať za šťastnú". A teda význam danej vety je nasledovný :
"Hľa, od tejto chvíle ma budú všetky pokolenia považovať za šťastnú".
Považovať niekoho za štastnú neznamená ho uctievať ! Nábožné uctievanie kohokoľvek okrem Boha je modloslužba 1Kr 11:5; Ex 23:33; Ex 20:5 !
Dalej dotyčný nejako prehliadol tieto verše :
Evanjelium podľa Lukáša 11:27
"Ako to hovoril, akási žena zo zástupu pozdvihla svoj hlas a povedala mu: "Blahoslavený život, ktorý ťa nosil, a prsia, ktoré si požíval." 28 Ale on povedal: "Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho."
Akási žena tu chcela vyvyšovať Máriu, no Ježiš naznačil, aby sa ľudia nepriputávali k Jeho matke Márii, a preto povedal, že každý kto zachováva slovo je blahoslavený.
Evanjelium podľa Marka 3: 31-35
"31 Tu prišla jeho matka a jeho bratia. Zostali vonku a dali si ho zavolať. 32 Okolo neho sedel zástup. Povedali mu: "Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry." 33 On im odvetil: "Kto je moja matka a moji bratia?" 34 Rozhliadol sa po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: "Hľa, moja matka a moji bratia. 35 Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra, i matka."
Znova to isté, Ježiš označuje každého veriaceho kresťana za svoju matku, aby zabránil tomu, že niekto začne Máriu uctievať, za to, že je Jeho matka.
Katolíci dnes prejavujú Ježišovej matke Márii nadprimerané uctievanie - modloslužbu. V kostoloch a vo svojich domoch majú umiestnené jej sochy, sošky, obrazy.......... stavajú jej oltáre, kostoly a pomenuvávajú ich podľa jej mena........ konajú Mariánske náboženské púte, vyháňajú v jej mene démonov..... Pápež zasvätil jej nepoškvrnenému srdcu niektoré krajiny..... ustanovujú sviatky Panny Márie, ktoré je katolík povinný uznávať a zachovávať........dávajú jej tituly, ktoré patria Bohu a nijako sa v Písme na ňu nevzťahujú - Bezhriešna, nanebovzatá, nebeská matka, Mária Záchrankyňa, Mária matka všetkých národov, Mária rozmliaždi satana...............
Tieto všetky vymenované tituly by mali stačiť, aby sa hľadajúcemu katolíkovi vyjasnilo, kto je to vlastne Mária, ktorú nám prezentuje Katolícka cirkev a zjavenia.
Citácia:
Nesúhlasí s Irenejom, ale podáva nám historické fakty. Hovorí aj o Viktorovi I., ktorý bol veľmi mocným pápežom v druhom stočí. Otvorene nehovorí, že Viktor vykonával pastoračnú autoritu nad celou Cirkvou ako biskup Ríma, ale tento záver je ukrytý v jeho výroku, že Viktor "hrozil exkomunikáciou ázijským cirkvám pre spor o Veľkú noc".
Hovorí, že Štefan, biskup Ríma v 50. rokoch 3. storočia, tvrdil, že jeho autorita pochádza z Ježišovho prisľúbenia Petrovi v Mt 16, 18.
Zaujímavé je však to, že sa dotyčný nezamyslel nad 2 vecami. Ako je možné že prvé zmienky o pápežstve sa vyskytli až v roku 200 od Viktora a v roku 250 od Stefana ?
Dotyčný sa tiež nezamyslel nad tým, ako je možné že máloazijsky biskupi odporovali Viktorovi, za predpokladu že Viktor bol pápež ?
A už vobec nespomína to, že postupnosť k apoštolovi Petrovi mala aj antiochijská cirkev, takže nároky na pápežstvo si mohla nárokovať aj ona.......
Citácia:
Okolo roku 250 Cyprián, biskup Kartága, napísal: "A opäť (Ježiš) hovorí (Petrovi) po vzkriesení: 'Pas moje ovce.' Na ňom vybuduje Cirkev a jemu dáva príkaz pásť ovce a hoci podobnú právomoc udeľuje všetkým apoštolom, predsa založil len jednu stolicu a ustanovil svojou mocou prameň... pre túto jednotu... Ak sa niekto nepridŕža tejto jednoty s Petrom, môže si myslieť, že má ešte vieru? Ak opustí Petrovu stolicu, na ktorej je postavená Cirkev, môže si stále myslieť, že je v Cirkvi?"
Je len škoda že dotyčný nespomenul aj ostatné Cypriánove výroky, ktoré však ukazujú, že tento výrok myslel inak ako to vyznelo.
Cyprián síce zastával názor, že apoštol Peter dostal primát, no nezdá sa že by si myslel, že Petrova stolica bola dedičná a dedila sa na rímskych biskupov. A to predovšetkým vzľadom na jeho nasledujúce výroky :
..........."Ale tí čo sú v Ríme, nedodržiavajú veci (Slávenie veľkej noci) ktoré sa odovzdávajú od začiatku, a márne predstiejú autoritu apoštolov; ktokoľvek môže vedieť aj z toho, čo sa týka slávenia Veľkej noci, a čo sa týka mnohých ďalších sviatostí božských vecí, môže vidieť, že medzi nimi existujú určité odlišnosti a že sa medzi nimi nedodržiavajú všetky veci, ktoré sa dodržiavajú v Jeruzaleme........“(Cyprián, list 74, 6)
Cyprián odporoval pápežovi Stefanovi ohladne krstu heretikov, a preto zvolal vlastnu synodu na ktorej a rozhodlo nasledovne :
"Lebo ani jeden z nás sa nestaval za biskupa biskupov, ani tyranským terorom nenútil svojho kolegu k nutnosti poslušnosti; pretože každý biskup má podľa svojej slobody a moci svoje vlastné právo na úsudok a nemôže ho viac súdiť iný človek, ako on sám.“
(Siedmy snem Kartága pod Cypriánom, Súd Osemdesiat sedem biskupov o krste heretikov, 250 nášho letopočtu)
https://documentacatholicaomnia.eu/03d/0200-0258,_Cyprianus_Carthaginensis,_The_Seventh_Council_Of_Carthage_[Schaff],_EN.pdf