Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 67 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 30.01.2021 19:14:34   Krst po zmene mena - (Opätovný krst)

od 30.01.2021 19:10:27
napísal 19 príspevkov
Zdravím.

Prosím Vás pekne píšem pretože som si zmenil meno, avšak potreboval by som ho bezpodmienečne pokrstiť.

Rodiča mám len jedného, ktorý je v našej krajine (otca), nakoľko matka s nami už nežije - rozvedená a s iným mužom.

Avšak nie je isté či mi dá povolenie (skôr nepravdepodobné).

Krstnú matku však mám (zomrel jej muž) - nie je však rozvedená, a z nej je strany odozva pozitívna, nakoľko už bola mojou krstnou matkou pri 1. krste.

Môžete mi prosím v tejto veci pomôcť? Ide o niečo ako anabaptizmus.

Som však zmätený ako toto uskutočniť v podmienkach SR.

Vďaka za akúkoľvek odozvu.

od 29.01.2021 15:37:53
napísal 52 príspevkov
l88 píše:
Prosím Vás pekne píšem pretože som si zmenil meno, avšak potreboval by som ho bezpodmienečne pokrstiť.
Pokrstiť meno... Krst nedostáva tvoje meno, ale Ty sám ako človek a má nezmazateľnú platnosť. Prosím ťa, buď taký dobrý a prejdi si tam na otázku č. 312. Čo je krst? a preštuduj si i tie ďalšie za tým:

http://katechizmus.szm.com/kat-3c1.htm

A úplne najlepšie spravíš, ak si celý ten jednoduchý katechizmus prejdeš od začiatku do konca, nie je to nejako extra moc, iste sa ešte dozvieš veľa vecí, o ktorých si ani netušil.

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
nakoľko už bola mojou krstnou matkou pri 1. krste.
chces sa dat pokrstit este raz? a naco prosim ta ?

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
vec má dve roviny. 1. náboženskú 2. občiansku

1. z náboženskej nemá zmysle sa krstiť znova ak už raz bola platne vyslúžená sviatosť krstu. Tá sa viaže na osobu a nie na meno. Toto meno je zapísané v krstnej matrike na farskom úrade. Ak by si chcel aby sa meno zmenilo aj tam treba požiadať miestneho farára aby to prepísal, resp. dopísal nové meno. Ale tento úkon nemá nijaký praktický dopad na tvoj život a preto je viac - menej zbytočný.

2. Občianska sa robí na štátnej matrike a nemá nič spoločné s krstom. Toto je meno ktoré budeš mať zapásané v osobných dokumentoch a používať ho budeš v úradnom styku ale nemá nijaký význam a vplyv na platnosť tvojho krstu.

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
pozeram ze zasa raz dalsi clovek co hodil otazku do plena a odvtedy sa neprihlasil a neukazal a ani nedal vediet ze ako to vlastne mysli a ze ci nase odpovede vobec pre neho maju nejaky zmysel ....
proste hodil otazku a vyparil sa do vzduchuprazdna ...

Obrázok užívateľa

napísal 4329 príspevkov
misojogi píše:
pozeram ze zasa raz dalsi clovek co hodil otazku do plena a odvtedy sa neprihlasil a neukazal a ani nedal vediet ze ako to vlastne mysli a ze ci nase odpovede vobec pre neho maju nejaky zmysel ....
proste hodil otazku a vyparil sa do vzduchuprazdna ...
No a? nechápem prečo ťa to vzrušuje. Opýtal sa, prečítal odpovede a vybavené.
Nie každý je taký aby dával siahodlé citáty, vadil sa a dovtdy otravoval kým mu nedajú za pravdu. Ak viac nereagoval tak to môže znamenať že odpovede ho uspokojili. A že sa viac neozval je akurát ťažká rana tvojej ješitnosti.

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
podla mna je to neslusne z jeho strany

Obrázok užívateľa

napísal 4329 príspevkov
misojogi píše:
podla mna je to neslusne z jeho strany
to je možné, ale s tým níč nespravíš iba čo vnášaš nepokoj

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
ja dufam ze si to niekto taky precita a zamysli sa nad sebou

napísal 19 príspevkov
Ospravedlňujem sa. Mal som nejaké problémy.

A dosť som sa zamyslel, len som to tu nekontroloval každý deň.

Načo sa chcem krstiť znova?
Totiž nové meno som nepokrstil. Dosť ťažko sa to vysvetľujete, ale hermeticky som ho preskúmal a podľa všetkého je v božej vôli aby som bol pokrstený.

Skrátka sa musím pokrstiť 2. krát. Premenoval som sa, a toto meno mi platí. Sadne mi na to hermetika.
Premenoval som sa na úrade práce, kde mi to schválili.
Totiž otec mal meno rovnaké a preto som sa premenoval.
Problém je však v tom, že som si neni istý, či mi dá na nový krst povolenie (matka je preč).

Tak viete mi v tom prosím pomôcť
Skrátka sa musím pokrstiť nanovo.

Vďaka.

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
l88 píše:

Totiž nové meno som nepokrstil. Dosť ťažko sa to vysvetľujete, ale hermeticky som ho preskúmal a podľa všetkého je v božej vôli aby som bol pokrstený.

Skrátka sa musím pokrstiť 2. krát. Premenoval som sa, a toto meno mi platí. Sadne mi na to hermetika.
Totiž otec mal meno rovnaké a preto som sa premenoval.
Problém je však v tom, že som si neni istý, či mi dá na nový krst povolenie (matka je preč).

Vďaka.
To je skor na psychiatra ako na novy krst ... :roll:
Krst je sviatost a nie supermarket s novymi topankami !

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Dosť ťažko sa to vysvetľujete, ale hermeticky som ho preskúmal a podľa všetkého je v božej vôli aby som bol pokrstený.
hermeticky som ho preskúmal - hhmm co to znamena? hlavne to slovo hermeticky?
normalne to slovo znamena nepriepustne pre vzduch cize je to ekvivalent slova vzduchotesne
.
mozno to slovo znamena aj nieco ezotericky ale potom je otazka ze naco chces krestansky krst ak veris v ezoteriku, ono sa to totiz vylucuje (pozri Pismo hlavne Skutky plus Pavlove a Janove listy)
.

Obrázok užívateľa

napísal 4329 príspevkov
l88 píše:

Totiž otec mal meno rovnaké a preto som sa premenov

Vďaka.
ešte raz. Krstí sa človek, nie meno. Meno sa udeluje a ako udelené sa môže aj zmeniť. Krstom dostávaš nezmazateľná znak na dušu že patríš Kristovi- To je nezávíslé od mena aké nosíš. Meno skôr hovorí o patrónov v nebi ktorému sa môžeš obracať o pomoc a ktorý ti ukazuje cestu ku spáse. Zmenou mena si dostal ďalšieho patróna - orodovníka . v nebu. Aj z tohoto hladiska je nový krst pri zmene mena nezmyslom. Okrem toho sviatosť krstu možno v živote obržať len jeden raz a ty si ho už dostal

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Okrem toho sviatosť krstu možno v živote obržať len jeden raz a ty si ho už dostal
moze aj viackrat ale platne je len to prvy krat, dalsie uz su neplatne, lebo su neaktualne

napísal 19 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Okrem toho sviatosť krstu možno v živote obržať len jeden raz a ty si ho už dostal
moze aj viackrat ale platne je len to prvy krat, dalsie uz su neplatne, lebo su neaktualne
Áno dostal.

Skrátka mi asi nerozumiete.

Jednoducho sa potrebujem dať pokrstiť opätovne - na nové meno.

Potrebujem len vedieť kde mi to sú schopný urobiť.

Vďaka.

Opäť oživujem tému, lebo som tu dlho nenavštívil, a ospravedlňujem sa za nedorozumenie.

Skrátka existuje tu na Slovensku nejaké miesto?

Najlepšie v Bratislave, kde by ma boli schopný opätovne pokrstiť.

Vďaka.

Viem, že je to nezvyk, ale v mojom prípade skôr výnimočná situácia.

Vďaka za ochotu.

Je naozaj ťažké to vysvetliť, ale potrebujem sa skrátka znova pokrstiť.

[ Príspevkov: 67 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť