MISOJOGI :Citácia:
ked si pozries evnajelium tak prave toto Jezis opisuje ako klucove na Poslednom sude.
Samozrejme dolezite je aj spravne verit atd ale rozhodujuce je naozaj toto
Tak samozrejme že skutky milosrdenstva sú tými kľučovými, ale rovnako kľúčove je aj správna miera, a teda doležité je viera + skutky, a nikdy nie len skutky, pretože skutky bez viery su mrtve, ako je i viera bez skutkov mrtva.
.............................................................................................................................................................................................................................................................................
ALDOT : Citácia:
myslel som to tak, že je jedno, či je človek ateista, nekatolik, katolik alebo členom iného náboženstva. je irelevantné, či z pohľadu svojej viery bude alebo nebude spasený. ale dôležité je to, aby som ja spravil pre toho človeka maximum, samozrejme vrámci možnosti, aby bol spasený. Možno aj tým, že mu ukážeš, že má nejakú nesprávnu predstavu o Bohu, Cirkvi, viere... ale samozrejme aj tolerovať jeho rozhodnutie, lebo ma rovnako slobodnú vôľu ako aj ty.
samozrejme, treba myslieť aj na seba, veď čo by som tým získal keby som pomohol celému svetu a vlastnej duši ublížil, že?
Napísal si to tak, že z toho úplne cítiť lahostajnosť ku katolíckej viere. Ono totiž nie je jedno či je človek ateista, bushista, protestant či katolík. Boh totiž nezaložil Cirkev preto že mu bolo jedno, kto bude v čo veriť.
Tolerovať áno, ale to neznamená že mu nebudem šíriť katolícku vieru kedykolvek sa mi bude chcieť. Sirít katolícku vieru predsa nie je hriech, a nemusím sa druhých na to pýtať, či im možem hovoriť o katolíckej viere.
.................................................................................................................................................................................................................................................................................
MISOJOGICitácia:
sice suhlasim ale ber to tak ze ten clovek ma psychicke problemy
Tak ale to je potom už diskusia na inú tému a totiž ako Boh bude súdiť tých čo majú psychické poruchy.
MISIONAR3 Citácia:
Predpokladám že ty nie si protestant. Potom nechápem prečo ťa trápi či budú, alebo nebudú protestanti spasení alebo nie? Usiluj sa o vlastnú spásu a nepredpisuj Bohu koho má spasiť a koho nie. Na súde určite bude mať väčšiu váhu aké skutky si konal ako to ku akej cirkvi si sa hlásil.
To čo Cirkev učí o protestantoch (a iných luďoch - nekatolíkoch) sa týka ich. Presne sa dočítaš v KKC čl. 836 a nasl. "Mimo Cirkvi niet spásy" vid-. čl 846 a nasl.
Nie som protestant. Ale trápi ma to preto, lebo toto je pre mna tá najdoležitejšia doktrína, o ktorej potrebujem vedieť čo Cirkev učí.
..................................................................................................................................................
MISOJOGI :Citácia:
ako by si definoval takehoto protestanta? to ze existuje RKC vie naozaj skoro kazdy ale malokto pozna jej ozajstne ucenie, znamy je vyrok Fultona Sheena: su miliony ludi ktori nenavidia katolicku cirkev (ale nenavidia len svoju predstavu ktoru si o nej vytvorili) ale len zopar ktori ju nenavidia za to co naozaj uci
a aj tam musime rozlisovat mieru poznania.
Kompletné jej učenie zrejme veľa protestantov nepozná, kedže nemajú sčítaný katechizmus, ale ten základ že Cirkev uči o :
1: pápežstve
2: Apoštolskej postupnosti
3 : Uctievaniu Márie
4 : Držania sa Tradície
A ostatných veciach, vie snád každý protestant. A keby aj nevedel, je to snád nejaká ospravedlnenka že si nenaštudoval ani ten základ o učení katolíckej cirkvi ?
Citácia:
niekto mozno vie co cirkev uci ale nerozumie dovodom alebo nechape dokazy toho ucenia pripadne ich nie je schopny pochopit
preto do tej definicie mozeme zaradit len protestanta ktory naozaj pochopil pravdivost ucenia RKC ale z inych dovodov (napriklad z dovodu pychy apod) ako pravda ho odmieta - Taky clovek totizto hresi proti pravde a teda proti DS teda pripad nezavinenej nevedomosti do toho nespada co je aj logicke.
V takomto prípade by si ale musel pripustiť že :
1 : Pohania ktorí odmetli evanjelium budú spasení, pretože tomu "nedokázali pochopiť"
2 : I všetci židia ktorí odmietli evanjelium budú spasení, pretože tomu "nedokázali pochopiť"
3 : Ekumenizácia by potom fungovala tak, že ked stretneš nejakého protestanta ktorý hovorí že katolícka cirkev vznikla z pohanstva, síce by si mu povedal o katolíckom učení ale povedal by si mu aj že pokial verí tomu čo hovorí, može v to veriť aj nadalej a byť spasení......... Takéto niečo je ale absurdné...
Tvrdohlavosť, pýcha podriadiť sa autoritám, vždy bola v Biblii ale aj v Tradícii chápané extrémne negatívne a zavrhovaná do pekla....
Citácia:
zavisi od toho co sa rozumie pod pojmom vie o existencii katolíckej cirkvi a pozná jej učenie ci slovo poznat hovori o povrchnej vedomosti alebo o skutocnom poznani serioznych argumentov v prospech ucenia cirkvi
Vela robia aj tzv predporozumenia cize nevyslovene predpoklady na ktorych stoji komunikacia
Vacsinou az ked niekto pochopi tazkosti prekladu z jazyka do jazyka a zaroven fakt ze aj samotne Pismo je vlastne tradicia tak zacne chapat vyznam pojmu Posvatna Tradicia = Patrologia a jej vyznam pre spravne pochopenie a spravnu interpretaciu SZ a NZ
az nasledne je schopny pochopit niektore argumentacie ktore inak nie su zrejnme na prvy pohlad ich zavažnost
dovtedy bude brat argumenty z Posvatnej Tradicie len ako zaujimavost z dejin Cirkvi (ano aj take nieco sa vyskytlo) ale nebude chapat preco to ma brat vazne ako klucovy argument
Katolicka argumentacia je ako katedrala, jedno z druheho logicky vyplyva a stavia na predoslom
Hovoríš to tak, ako keby snád sa dalo na základe rozumu viesť diskusia či vstúpiť do katolíckej cirkvi alebo zostať protestantom.... Lenže nikto so zdravým rozumom, sa nemože stať protestantom, pretože by tým poprel nielen historiu, ale i zdravý rozum.