aldot píše:
legionar píše:
Ty zrejme bagatelizujes vplyv prostredia na vychovu a formovanie dietata. (o com ten vyrok vlastne cely bol)
chcel som poukázať, že prostredie nie je jediný/jednoznačný vplyv. respektíve to prostredie tvorí aj rodina či kamaráti. nebagatelizujem vplyv gymnázia, zásadný vplyv môže mať aj vzťah učiteľ-žiak, kedy odpor žiaka voči učiteľovi môže prejsť aj na predmet či na niečo, čo učiteľ predstavuje.
ako učiteľ som uvítal možnosť sa pomodliť na cirkevnej škole na začiatku vyučovania. pre žiakov bolo aj to veľa.
a takisto obdobie puberty/adolescencie vedie k revolte voči vplyvu okolia, najmä keď záujmy žiaka sú iné ako úmysel rodičov, ktorí ho posunuli na cirkevnú školu.
Ano, nie je to jediny vplyv.
Ale dovolim si tvrdit, ze v dnesnej dobe je vplyv skoly vahovo vyznamnejsi, ako "vplyv rodiny".
Dnesne deti (a dospievajuci!) prezivaju v skole a v pribuznych "aktivitach" (kamarati, sport) ovela viac casu, ako "v rodine".
Myslim si, ze cely problem absolventov cirkevnych skol tvie v tom, ze sa dava neprimerany DORAZ na slovo "cirkevna" a nie na slovo "skola".
Pre bezneho cloveka (co aj veriaceho) nie je bezne zacinat napriklad KAZDU hodinu biologie, alebo matematiky modlitbou.
Je to, podla mna, ulet, ktory casom zakonite musi viest k odporu.
Modlitba je "rozhovor s Bohom", ziadna "povinna basnicka" !
A aj veriaci clovek by mal ten rozhovor s Bohom striktne oddelovat od beznej cinnosti v beznom zivote.
Pretoze inak sa stane presne to, co som povedal - z modlitby sa stane "povinna basnicka" a z "rozhovoru s Bohom" "nudna a casto neprijemna zalezitost".
Ani v beznom zivote clovek neje stale iba kolace ...