Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 27 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Ja s vnuckou nepojdem. Ucim sa s nou on-line
Vcera som s nou napr absolvoval hodinu nabozenstva. 8-O
Teda, poviem vam, hned som si spomenul na jedneho diskutujuceho v inej diskusii, ktory napisal:
"8-rocne cirkevne gymnazium z vas spolahlivo urobi ateistu."
A asi dvaja dalsi mu to hned potvrdili ... :D
Ta uroven, argumentacia, obsah, PODANIE ... DES !
mozes sa prosim rozpisat najlepsie v tejto teme? celkom by ma zaujimalo, ze ake argumenty pouzivaju a co ta na nich tak rozculilo ...
je mozne ze im len nerozumies pretoze nepoznas suvislosti a myslienkove postupy (to hovorim z vlastnej skusenosti pretoze tiez ma niektore sposoby argumentacie v RKC vytacali kym som nepochopil ze aka myslienka sa za nimi skryva)

alebo napis, ze aka argumentacia by bola prijatelna podla teba

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Ja s vnuckou nepojdem. Ucim sa s nou on-line
Vcera som s nou napr absolvoval hodinu nabozenstva. 8-O
Teda, poviem vam, hned som si spomenul na jedneho diskutujuceho v inej diskusii, ktory napisal:
"8-rocne cirkevne gymnazium z vas spolahlivo urobi ateistu."
A asi dvaja dalsi mu to hned potvrdili ... :D
Ta uroven, argumentacia, obsah, PODANIE ... DES !
mozes sa prosim rozpisat najlepsie v tejto teme? celkom by ma zaujimalo, ze ake argumenty pouzivaju a co ta na nich tak rozculilo ...
je mozne ze im len nerozumies pretoze nepoznas suvislosti a myslienkove postupy (to hovorim z vlastnej skusenosti pretoze tiez ma niektore sposoby argumentacie v RKC vytacali kym som nepochopil ze aka myslienka sa za nimi skryva)

alebo napis, ze aka argumentacia by bola prijatelna podla teba
To akoze myslis vazne ? Ze ja tomu nerozumiem ? :D
Myslim, ze je uplne zbytocne to tu (znova) rozoberat.
Ak chces potvrdenie nazvu tejto temy, musis sa spytat dotknutych osob, co sposobilo, ze cirkevne gymnazium z nich urobilo ateistov. (vsetci pochadzali z "krestanskych" rodin)

od 29.05.2006 20:25:53
napísal 7044 príspevkov
Je to podobne bizarné, ale na mňa z hľadiska viery napríklad negatívne zapôsobila návšteva Izraela. Ide asi o stratu ilúzii.

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
co sposobilo, ze cirkevne gymnazium z nich urobilo ateistov. (vsetci pochadzali z "krestanskych" rodin)
povedal by som ze to zavisi od cloveka ze ako to na neho zaposobi
Citácia:
na mňa z hľadiska viery napríklad negatívne zapôsobila návšteva Izraela. Ide asi o stratu ilúzii.
co konkretne sa ti v Izraeli nepacilo?

napísal 7044 príspevkov
misojogi píše:
co konkretne sa ti v Izraeli nepacilo?
To rozdelenie a nenávisť medzi Palestínčanmi a Židmi, to, že z každého starého kameňa sa robil len tak nejaký zázračný historický kameň a dôvod postaviť tam nejaký chrám, to ako každé náboženstvo a vierovyznanie sa tam snaží povyšovať a súťažiť s druhými. To ako všade ide o biznis s pútnikmi. Je to zem pokrytectva, falošnosti a pýchy. Lepšie sa cítim v lese medzi priamymi hriechom neskazenými Božími dielami ako sú rastliny a stromy než pýchou a rozdelením nasiaknutými ľudskými dielami.

A tak vo všeobecnosti sami preto tam viac páčilo jedlo, rastliny - že som si mohol natrhať bobkové listy zo stromu na vrchu premenenia, čo bolo asi jediné najautentickejšie miesto kde si mohol povedať, že tam kráčal Ježiš...

A to je možno podobné aj na cirkevných školách, neviem. Ideš s predstavami ako z čias Novej zmluvy a stretneš tam realitu.

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
To ako všade ide o biznis s pútnikmi.
toto plati aj pre marianske pute na slovensku, ale naucil som sa na pute chodit kvoli ich duchovnemu zmyslu a nie kvoli biznisu - podla mna ide o nastavenie s akym prides a co hladas - to aj najdes

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
co v Izraeli vnimas ako pozitivne a ako duchovne obohatenie pre teba?

napísal 7044 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
To ako všade ide o biznis s pútnikmi.
toto plati aj pre marianske pute na slovensku, ale naucil som sa na pute chodit kvoli ich duchovnemu zmyslu a nie kvoli biznisu - podla mna ide o nastavenie s akym prides a co hladas - to aj najdes
Ale ja ti vravím presne opačnú skúsenosť. Ja som nenašiel, čo som hľadal. Práveže ma čakal opak a sklamanie, strata ilúzii. Podobne to môže byť aj s tými školami.
misojogi píše:
co v Izraeli vnimas ako pozitivne a ako duchovne obohatenie pre teba?
Asi iba drobnosti, pochopenie kontextov kultúry a následne Biblie. Napríklad ako tam berú časti tela ako symbolické vyjadrenia niečoho iného - na značkách sú ruky, a preto nemusíš fakt brať doslovne Kristovu reč na hore o odťatí ruky ak ťa zvádza na hriech. A to, že Boží Syn prišiel fakt do maštale v duchovnom zmysle, prečo sa sťažoval, že by pohanské mestá robili pokánia keby sa v nich stali veľké divy že ich nič nepresvedčí, prečo vravel, že ústami Boha vyznávajú ale srdcia majú ďaleko. Je to duchovne mŕtva zem. Žiaľ, Boh neprebýva v chrámoch rukami vybudovaným, ale pri tom kto je pokorného ducha.

od 09.09.2020 13:33:44
napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Ak chces potvrdenie nazvu tejto temy, musis sa spytat dotknutych osob, co sposobilo, ze cirkevne gymnazium z nich urobilo ateistov. (vsetci pochadzali z "krestanskych" rodin)
gymnázium z nich neurobilo ateistov, stali sa nimi sami na základe vlastného rozhodnutia. a možnože ani to gymnázium nemuselo byť skutočným dôvodom. ten vidí len Boh.

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
legionar píše:
gymnázium z nich neurobilo ateistov, stali sa nimi sami na základe vlastného rozhodnutia. a možnože ani to gymnázium nemuselo byť skutočným dôvodom. ten vidí len Boh.
To je snad kazdemu jasne, ze im tam "neprikazali", aby sa stali ateistami. :lol:
Ty zrejme bagatelizujes vplyv prostredia na vychovu a formovanie dietata. (o com ten vyrok vlastne cely bol)

napísal 571 príspevkov
nikto píše:
Ale ja ti vravím presne opačnú skúsenosť. Ja som nenašiel, čo som hľadal. Práveže ma čakal opak a sklamanie, strata ilúzii. Podobne to môže byť aj s tými školami.
dôvodom sklamania môžu byť nereálne očakávania.
pred 20 rokmi so. navštívil s dedkom(bol zarytý komunista) ako ateista kláštor Monserrat. viacmenej sme išli pozrieť kultúrnu pamiatku. a viem že tou navštevou sa začalo moje obrátenie.
ono ako píše Mišo, mohol som vnímať ten biznis okolo toho, alebo si všímať iba kultúrnu stránku veci. ale na mňa to zapôsobilo duchovne.

takže tvoje sklamanie môže vyplývať aj z prepiateho očakávania sprostredkované od niekoho, koho to tam duchovne oslovilo. či si bol nabudený z reklamy v katalógu.

keďže som nebol v Izraeli, neviem ti povedať moju skúsenosť. osobne mi tiež vadí to neustále arabsko-židovské handrkovanie sa.

Citácia:
a preto nemusíš fakt brať doslovne Kristovu reč na hore o odťatí ruky ak ťa zvádza na hriech.
ide o radikálny pristup k nehrešeniu. napríklad aby alkoholik nechodil do krčmy alebo sa vyhýbal príležitosti piť či kamarátom z mokrej štvrte.

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Ty zrejme bagatelizujes vplyv prostredia na vychovu a formovanie dietata. (o com ten vyrok vlastne cely bol)
chcel som poukázať, že prostredie nie je jediný/jednoznačný vplyv. respektíve to prostredie tvorí aj rodina či kamaráti. nebagatelizujem vplyv gymnázia, zásadný vplyv môže mať aj vzťah učiteľ-žiak, kedy odpor žiaka voči učiteľovi môže prejsť aj na predmet či na niečo, čo učiteľ predstavuje.
ako učiteľ som uvítal možnosť sa pomodliť na cirkevnej škole na začiatku vyučovania. pre žiakov bolo aj to veľa.
a takisto obdobie puberty/adolescencie vedie k revolte voči vplyvu okolia, najmä keď záujmy žiaka sú iné ako úmysel rodičov, ktorí ho posunuli na cirkevnú školu.

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
legionar píše:
chcel som poukázať, že prostredie nie je jediný/jednoznačný vplyv. respektíve to prostredie tvorí aj rodina či kamaráti. nebagatelizujem vplyv gymnázia, zásadný vplyv môže mať aj vzťah učiteľ-žiak, kedy odpor žiaka voči učiteľovi môže prejsť aj na predmet či na niečo, čo učiteľ predstavuje.
ako učiteľ som uvítal možnosť sa pomodliť na cirkevnej škole na začiatku vyučovania. pre žiakov bolo aj to veľa.
a takisto obdobie puberty/adolescencie vedie k revolte voči vplyvu okolia, najmä keď záujmy žiaka sú iné ako úmysel rodičov, ktorí ho posunuli na cirkevnú školu.
Ano, nie je to jediny vplyv.
Ale dovolim si tvrdit, ze v dnesnej dobe je vplyv skoly vahovo vyznamnejsi, ako "vplyv rodiny".
Dnesne deti (a dospievajuci!) prezivaju v skole a v pribuznych "aktivitach" (kamarati, sport) ovela viac casu, ako "v rodine".
Myslim si, ze cely problem absolventov cirkevnych skol tvie v tom, ze sa dava neprimerany DORAZ na slovo "cirkevna" a nie na slovo "skola".
Pre bezneho cloveka (co aj veriaceho) nie je bezne zacinat napriklad KAZDU hodinu biologie, alebo matematiky modlitbou.
Je to, podla mna, ulet, ktory casom zakonite musi viest k odporu.
Modlitba je "rozhovor s Bohom", ziadna "povinna basnicka" !
A aj veriaci clovek by mal ten rozhovor s Bohom striktne oddelovat od beznej cinnosti v beznom zivote.
Pretoze inak sa stane presne to, co som povedal - z modlitby sa stane "povinna basnicka" a z "rozhovoru s Bohom" "nudna a casto neprijemna zalezitost".
Ani v beznom zivote clovek neje stale iba kolace ...

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Ale dovolim si tvrdit, ze v dnesnej dobe je vplyv skoly vahovo vyznamnejsi, ako "vplyv rodiny".
Dnesne deti (a dospievajuci!) prezivaju v skole a v pribuznych "aktivitach" (kamarati, sport) ovela viac casu, ako "v rodine".

skôr kamaráti, internet a podobne. miera vplyvu učiteľa závisí od osobnosti učiteľa a jeho autority na toho ktorého žiaka a či prevyšuje vplyv okolia. celkovo najväčší vplyv na človeka má to, voči čomu/komu má najväčšiu autoritu.

Citácia:
Myslim si, ze cely problem absolventov cirkevnych skol tvie v tom, ze sa dava neprimerany DORAZ na slovo "cirkevna" a nie na slovo "skola".
Pre bezneho cloveka (co aj veriaceho) nie je bezne zacinat napriklad KAZDU hodinu biologie, alebo matematiky modlitbou.
Je to, podla mna, ulet, ktory casom zakonite musi viest k odporu.
práve preto by sa mala líšiť od štátnej. učivo, osnovy a zákony platia rovnako ako na štátnej. aký zmysel by malo zakladať cirkevnú školu, ak by mala byť rovnaká ako štátna a nemala by viest k Bohu?

Citácia:
Modlitba je "rozhovor s Bohom", ziadna "povinna basnicka" !
A aj veriaci clovek by mal ten rozhovor s Bohom striktne oddelovat od beznej cinnosti v beznom zivote.
Pretoze inak sa stane presne to, co som povedal - z modlitby sa stane "povinna basnicka" a z "rozhovoru s Bohom" "nudna a casto neprijemna zalezitost".
Ani v beznom zivote clovek neje stale iba kolace ...
ja som modlitbu občas viedol aj vlastným slovami. a modlitba na začiatku má viest žiaka k tomu, aby si uvedomil že všetko začína a končí u Boha. Samozrejme že pre teba/ateistu bude modlitba iba básnička či mrhanie času alebo niečo nudné. Ale okrem osobnej modlitby existuje aj modlitba verejná, ktorá vedie človeka k tomu, že si ma uvedomiť, že nežije len pre seba ale je tu aj pre spoločenstvo.

mimochodom, nemodlí sa na začiatku/konci každej hodiny, iba pred prvou a po poslednej.

napísal 7044 príspevkov
aldot píše:
nikto píše:
dôvodom sklamania môžu byť nereálne očakávania.
pred 20 rokmi so. navštívil s dedkom(bol zarytý komunista) ako ateista kláštor Monserrat. viacmenej sme išli pozrieť kultúrnu pamiatku. a viem že tou navštevou sa začalo moje obrátenie.
ono ako píše Mišo, mohol som vnímať ten biznis okolo toho, alebo si všímať iba kultúrnu stránku veci. ale na mňa to zapôsobilo duchovne.

takže tvoje sklamanie môže vyplývať aj z prepiateho očakávania sprostredkované od niekoho, koho to tam duchovne oslovilo. či si bol nabudený z reklamy v katalógu.

keďže som nebol v Izraeli, neviem ti povedať moju skúsenosť. osobne mi tiež vadí to neustále arabsko-židovské handrkovanie sa.
Môžu ale nemusia.
S pozitívnym prístupom môžeš nájsť aj Boží dotyk v obyčajnom kvete. A ak sa nato pozrieme objektívne, tak obyčajný kvet nemá v sebe nič zlé, čiže je veľká šanca nájsť v ňom niečo dobré. Naopak v nejakom hriešnom skutku ťažko nájdeš Boha. Čiže mohli by sme objekty vnímania rozdeliť, majú rôznu akosť, čiže nie je to vždy v pozorovateľovi, v jeho vnímaní, v jeho očakávaní či už sú realistické pesimistické alebo akékoľvek.

Taký kvet by som dal na stupnicu vždy dobré, zločin vždy zlé, z hľadiska vnímania čo tam môžem nájsť ak plne vnímam. Izrael má bližšie k tomu hriechu, preto moje vyjadrenie, že v prírode nájdem skôr dotyk Boha.

[ Príspevkov: 27 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia