Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 23 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 04.09.2020 19:58:58   Zabíjanie a smrť v prírode

od 29.05.2006 19:25:53
napísal 7044 príspevkov
Ako si vysvetľujete otázku zabíjania a smrti v prírode, že živočíchy sa medzi sebou lovia, v súvislosti s Božou existenciou? Ako to vzniklo? Je to v poriadku?

Poslať 05.09.2020 6:47:50   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
Ako si vysvetľujete otázku zabíjania a smrti v prírode, že živočíchy sa medzi sebou lovia, v súvislosti s Božou existenciou? Ako to vzniklo? Je to v poriadku?
Otazka, ktora to este viac komplikuje je: Odkial pochadza zvieracia dusa ?

Poslať 05.09.2020 7:29:15   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 7044 príspevkov
No v Genesis máme napísané, že živočíchom budú slúžiť za potravu rastliny a ich plody. Bylinožravce a všežravce by to utiahli, ale čo s mäsožravcami a to nielen z radov cicavcov? Tie sú celou tráviacou sústavou prispôsobené na mäso. Je možné sa zmeniť takto v procese mikroevolúcie? Prasa domáce sa zmení na prasa divé rýchlo, viď Austrália, ale toto sa mi zdá moc. Je zabíjanie v súlade s Božou prirodzenosťou a nemáme si s tým robiť hlavu? Ale aj v iných pasážach Písma sa píše, že ideálnym stavom je, že smrti viac nebude a lev sa bude s baránkom pásť apod. Alebo to už bola Božia prozreteľnosť a na začiatku v raji bolo zázračne všetko bylinožravé ale pripravené nato, že ľudský pád ich strhne so sebou, tak aby prežili všetky druhy? Alebo to berieme, že to bolo vyvinuté aké bylinožravé a ľudským pádom došlo k transformácii na súčasný stav, keďže človeku bola daná zem do právomoci v Genesis? Ako to je? Čo píšu o tom teológovia a aká je náuka v tejto veci?

Teraz mi napadlo, ak pripustíme premisu, že zabíjanie medzi živočíchmi nie je dobré, že je to následok hriechu, že tak to nemalo byť, tak ako kresťania nemôžeme potom veriť v evolúciu, lebo z evolučného hľadiska to bolo ešte pred vyvinutím človeka.

Poslať 05.09.2020 7:53:20   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 25544 príspevkov
Ovela jednoduchsie, priamociarejsie a logickejsie je - neverit Genesis ... :lol:

PS. Co je to "mikroevolucia" ? :o

Poslať 05.09.2020 7:58:31   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 7044 príspevkov
Moje otázky sa v princípe nezakladajú na Genesis, aj s vypustením Genesis sa dajú položiť. :)
Mikroevolúcia http://sk.wikipedia.org/wiki/Mikroevol%C3%BAcia v rámci genetickej výbavy daného exepmláru, že nedochádza k mutáciám na génoch, len sa v rôznom prostredí, šlachtením, prejavujú viac iné gény.

Poslať 05.09.2020 8:39:50   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
Moje otázky sa v princípe nezakladajú na Genesis, aj s vypustením Genesis sa dajú položiť. :)
Mikroevolúcia http://sk.wikipedia.org/wiki/Mikroevol%C3%BAcia v rámci genetickej výbavy daného exepmláru, že nedochádza k mutáciám na génoch, len sa v rôznom prostredí, šlachtením, prejavujú viac iné gény.
Aha. Ja by som na to nepouzil slovo "evolucia" (hoci aj "mikro"), pretoze to je oxymoron.
Evolucia vyzaduje ohromne vela CASU, a jej podstatou su zmeny v genetickom kode, preto nemoze byt "mikro".
To, co sa tu spomina, je obycajne slachtenie ...

Cize v zmysle "ci je mozne, aby sa mikroevoluciou premenil bylinozravec na masozravca" tzv. "mikroevolucia" vypadava z hry.

Poslať 05.09.2020 8:43:43   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 7044 príspevkov
legionar píše:
Cize v zmysle "ci je mozne, aby sa mikroevoluciou premenil bylinozravec na masozravca" tzv. "mikroevolucia" vypadava z hry.
Mne to tiež pripadá ako sci-fi, ale nie som taký odborník, aby som to dokázal vyhlásiť s takou určitosťou.

Poslať 05.09.2020 9:00:25   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
legionar píše:
Mne to tiež pripadá ako sci-fi, ale nie som taký odborník, aby som to dokázal vyhlásiť s takou určitosťou.
Na to staci jednoducha uvaha:
1. Mikroevolucia je definovana ako "slachtenie v ramci nemenenia genetickeho kodu"
2. Bylinozravce a masozravce maju geneticke kody rozdielne
3. Teda: prechod medzi bylinozravcom a masozravcom nemoze byt sposobeny mikroevoluciou

Poslať 05.09.2020 9:12:02   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 7044 príspevkov
legionar píše:
2. Bylinozravce a masozravce maju geneticke kody rozdielne
Na toto sa necítim spôsobilý s určitosťou odpovedať. Tak jasné, že bachor čepiec kniha nemá v génoch lev. Ale tak netreba prechod úplne na spracovávanie celulózy, aby živočích prežil a nepotreboval k tomu mäso. Čo ja viem, či nie je možné pre mačkovitú šelmu v rámci genetiky, aby sa aktivoval alebo inhiboval nejaký gén, génová sekvencia zodpovedná za dĺžku tráviaceho traktu, nepredĺžili sa mu črevá... a nebola tak schopná táto šelma prežiť z nejakých plodov orechov ako opice? A či špičáky sa im nemôžu v rámci iného génu zmenšiť a ešte narásť aj nejaké stoličky na drvenie plodov? V tomto sa tak nevyznám, že by som to vedel vylúčiť.

Poslať 07.09.2020 18:39:46   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
uvod do Genezis chapem ako obraznu rec a nie doslovnu vedecku spravu

Poslať 07.09.2020 18:53:46   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 7044 príspevkov
To je síce pekné, ale ja by som rád poznal odpoveď :)

Poslať 07.09.2020 18:56:43   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Teraz som čítala Izaiãša ako v mesiašskych časoch budú všetky zvieratkã žiť v harmónii. Takže je to len dočasný jav to zabíjanie. Rovnováha v prírode je tak zabezpečená.

Poslať 07.09.2020 19:32:25   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 25544 príspevkov
teta píše:
Teraz som čítala Izaiãša ako v mesiašskych časoch budú všetky zvieratkã žiť v harmónii. Takže je to len dočasný jav to zabíjanie. Rovnováha v prírode je tak zabezpečená.
Budu zit v harmonii - ale z coho ?
Vsetky budu zase bylinozravce ?
To je nefer voci tym bylinam - geneticky zaklad buniek totiz maju ROVNAKY.
Ryza ma dokonca viac genov ako clovek !
https://uzitocna.pravda.sk/skola/clanok/19309-preco-ma-clovek-menej-genov-ako-ryza/
:lol:
Tak o akej "haromonii" je vlastne rec ?
VSETKY zive bunky na Zemi, ci uz ludske, zvieracie, alebo rastlinne, maju rovnaky zaklad a jeden POVOD.
To, samozrejme, Izaias nemohol vediet - preto si aj mohol vymysliet taku peknu story ... :lol:

Poslať 07.09.2020 19:53:09   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
nikto píše:
chces moj nazor alebo chces nieco ine?

Poslať 07.09.2020 20:02:51   Re: Zabíjanie a smrť v prírode

napísal 7044 príspevkov
misojogi píše:
nikto píše:
chces moj nazor alebo chces nieco ine?
Aj tvoj názor aj čokoľvek iné, čo vysvetľuje ako to vzniklo... :)

[ Príspevkov: 23 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť