Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 27 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 02.02.2020 1:27:06   Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Keď raz jeden americký vyšetrovaťeľ hľadal argumenty prečo aj ateista by mal uveriť na základe rozumu, že Ježiš bol Boh, skúmal, ako pevne za týmto presvedčením stáli tí, ktorí to hlásajú a tvrdia, že to tak je. Práve ak sa pozrieme na spôsob, akým zomreli apoštoli, ktorí boli svedkami Ježiša, je veľkým dôkazom toho, ako apoštoli boli presvedčení o božstve Ježiša Krista.

Z 12 apoštolov, 11 zomreli nezávisle od seba v rôznych častiach sveta, násilnou smrťou. Od tejto smrti sa vedeli uchrániť, ak by zapreli svoju vieru. V čase vzdialených apoštolských mísií, kedy napríklad sv. Tomáš bol ubitý v Indii, by sa o tomto zapretí nemusela dozvedieť ani jeruzalemská židovská komunita.

Apoštol Matuš bol umúčený v Etiópii a zomrel mečom.
Apoštol Marek zomrel v Alexandrii kde bol zviazaný a kone ho vláčili uliciami až kým nezomrel.
Apoštol Lukáš bol obesený v Grécku ako následok hlásania evanjelia.
Apoštol Ján zázračne prežil upálenenie vo vriacom oleji počas prenasledovania v Ríme. Potom odišiel do Patmosu, kde bol väznený a napísal Knihu zjavení. Neskôr pôsobil ako biskup v Turecku a je jediný z apoštolov, ktorý nezomrel násilnou smrťou.
Apoštol Peter bol ukrižovaný dole hlavou. Podľa cirkevnej tradície to bolo kvôli tomu, že sa nepovažoval za hodného zomrieť rovnakou smrťou ako Kristus a preto požiadal svojich trízniteľov, aby ho ukrižovali dole hlavou.
Apoštol Jakub, ktorý bol na čele jeruzalemskej cirkvi, bol zhodený z juhovýchodnej strany Chrámu, keď odmietol zaprieť vieru v Krista. Keď zistili, že Jakub pád prežil, dobili ho na smrť.
Apoštol Jakub syn Zebedejov bol sťatý v Jeruzaleme. Rímsky vojak, ktorý videl ako Jakub bráni svoju vieru, rozhodol sa ju prijať a pri poprave Jakuba sa sklonil aj on a nechal sa popraviť vedľa neho.
Apoštol Bartolomej bol misionárom v Ázii a bol zbičovaný pri hlásaní evanjelia na území dnešného Arménska až na smrť.
Apoštol Andrej bol ukrižovaný v meste Patras v dnešnom Grécku. Potom, čo ho sedem vojakov zbičovalo, natiahli ho na kríž v tvare X, aby predĺžili jeho agóniu. Dnes symbol tohto kríža je znázornený okrem iných aj v zástave Škótska. Andrej pred krížom vyriekol slová: “Dlho som túžil po tejto hodine a očakával som ju. Kríž bol posvätený telom Krista, ktorý na ňom vysel.“
Apoštol Tomáš bol dobodaný počas jednej z jeho misionárskych ciest po Indii.
Apoštol Júda Tadeáš bol zabitý šípom potom, čo odmietol popreť svoju vetu.
Apoštol Matej, ktorý bol vybraný ako náhradník za zradcu Judáša Iškariotského, bol ukameňovaný a popravený.
Apoštol Pavol bol umučený a popravený cisárom Nerom v Ríme, v roku 67 po Kristovi. Svätý Pavol bol autorom množstva textov a výrazným spôsobom prispel k stanoveniu prvotnej kresťanskej dogmatiky.

Poslať 02.02.2020 10:51:27   Re: Ako zomreli apoštoli?

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Keď raz jeden americký vyšetrovaťeľ hľadal argumenty prečo aj ateista by mal uveriť na základe rozumu, že Ježiš bol Boh, skúmal, ako pevne za týmto presvedčením stáli tí, ktorí to hlásajú a tvrdia, že to tak je. Práve ak sa pozrieme na spôsob, akým zomreli apoštoli, ktorí boli svedkami Ježiša, je veľkým dôkazom toho, ako apoštoli boli presvedčení o božstve Ježiša Krista.
Toto je, mierne povedane, dost slaby argument.
To je dokazom bozstva Jezisa ?
Pozrel sa ten "vysetrovatel" (coho vysetrovatel?) aj na INE nabozenstva, socialne skupiny, komunity ?
Clovek, ked je raz 'kvalitne zblbnuty' CIMKOLVEK, kona casto pre inych 'nepochopitelnym' sposobom ...

Poslať 02.02.2020 14:00:04   Re: Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
to nie je dokazom faktu o Jezisovi ale dokazom ze apostoli to brali velmi vazne

Poslať 02.02.2020 18:05:52   Re: Ako zomreli apoštoli?

od 05.08.2018 10:56:57
napísal 425 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
to nie je dokazom faktu o Jezisovi ale dokazom ze apostoli to brali velmi vazne
Jednoduchy argument, ze vysetrovatel uvazoval nejako zvlastne. Zoznam by bol samozrejme ovela dlhsi, keby sme pridali vsetkych, ktori v prvotnej Cirkvi polozili zivot za svoje presvedcenie. A u tych, ktori neboli apostolmi, je to presvedcenie v urcitom ohlade silnejsie, lebo oni ani Krista osobne nepoznali a predsa sa dali pre neho zabit. Tu sa ale straca to, o co sa vysetrovatel pokusal, lebo zabit sa dali aj taki, ktoru osobnu skusenost s Kristom nemali.

Takyto zoznam by jasne preukazoval silu presvedcenia, ale nijako z neho neplynie platnost toho, ze Kristus bol Boh. To je tajomstvo, ktore sa prijima vierou. Nerozumiem, preco ludia prichadzaju na taketo "skvele zlepsovaky", ako urobit "vieru uchopitelnu rozumom"... Ked je raz nieco tajomstvo, tak by sa z neho nemali vyrabat taketo karikatury pravdy. Okrem toho, pochybujem, ze takyto pristup presvedci nejakeho ateistu.

Poslať 24.03.2020 18:03:45   Re: Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 8:44:48
napísal 3605 príspevkov
jochanan píše:
Nerozumiem, preco ludia prichadzaju na taketo "skvele zlepsovaky", ako urobit "vieru uchopitelnu rozumom"... Ked je raz nieco tajomstvo, tak by sa z neho nemali vyrabat taketo karikatury pravdy. Okrem toho, pochybujem, ze takyto pristup presvedci nejakeho ateistu.
Pochopil by som aj to, že sa snažia urobiť vieru uchopiteľnú rozumom. Je to asi isté štádium viery, kedy to človeku proste všetko dáva zmysel a chce sa o to podeliť s ostatnými. Človek vtedy asi zabúda, že viera rozum presahuje a preto to jemu zmysel dáva.
Čo sa však poprieť podľa mňa nedá, je fakt, že viera rozumu neodporuje, rovnako ani vede. Zároveň je to pravda viery. Lenže to, že viera rozumu neodporuje, ešte neznamená, že je samozrejmé veriť.

Poslať 24.03.2020 18:17:07   Re: Ako zomreli apoštoli?

napísal 25544 príspevkov
Mx píše:
Čo sa však poprieť podľa mňa nedá, je fakt, že viera rozumu neodporuje, rovnako ani vede.
Toto je myslienkova hyperbola, ktoru veriaci velmi casto "pouzivaju" v diskusiach.
Ano, viera vo vseobecnej polohe, ako "viera v nieco, co mi vsetko vysvetli a prinesie mi nekonecny benefit", rozumu "neodporuje", lebo vzdy sa to da tak naraficit, aby viera "mohla mat pravdu". :D

Ale co rozumu aj vede naozaj odporuje su VSETKY NABOZENSTVA (aj ako myslienkove konstrukcie, aj ako spolocenske institucie).

Stefan sa tu vedla nedavno rozplyval nad tym, ako AI "vsetko vymysli a zariadi" a my budeme uz iba uzivat a tlstnut.
Stavim 1000000:1, ze umela "naozaj" inteligencia ako prve zrusi vsetky nabozenstva.
(A nasledne mozno aj vsetkych ludi ... :lol: )

Poslať 24.03.2020 22:16:18   Re: Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
Obávam sa, Legi, že s tebou nemôžem súhlasiť. A budem teda špecifický. Neexistuje rozpor medzi katolíckou vierou a vedou. Dôvod je ten, že majú rozdielne definičné obory. To je ako keby si chcel tvrdiť, že môže byť rozpor medzi matematikou reálnych a komplexných čísel. Tam kde máme imaginárnu zložku = 0, je to rovnaké, ale ďalej už nie. A paradoxom je, že aj keď to mnohým príde hlúpe, veľmi to uľahčuje život v mnohých praktických situáciách (ako napríklad elektrika).

No a k tomu rozumu a viere (na katolíckom fóre to beriem ako "default", že hovorím o viere katolíckej). Nedá sa to vždy tak narafičiť, aby to sedelo, nie pre každú vieru či náboženstvo. Ak to chceš tvrdiť, tak potom by si musel súhlasiť napríklad s tým, že je zem plochá. Treba si to naštudovať asi, lebo sú náboženstvá, ktorú zdravému rozumu odporujú (a aj skúsenosti a vede).

Zopakujem, že katolícka viera a veda si neprotirečia. V niektorých prípadoch veda nevie vysvetliť, prečo sa niečo deje, no viera to vysvetliť vie, ale to nie je protirečenie. Veda len konštatuje, že sa niečo stalo (napríklad uzdravenie, alebo eucharistické zázraky), no veda nevie vysvetliť, ako je to možné.
Alebo dobre, tak povedzme, že eucharistický zázrak v Lanciane (ak si dobre pamätám to mesto), odporuje súčasnej vede. Tam totiž 5 kvapiek zaschnutej krvi (pre teba nebudem písať že Kristovej) váži presne toľko ako jedna (ktorákoľvek) z nich. Veda nevie vysvetliť, ako je to možné (kvapky sa pri meraní evidentne nehýbu relativistickými rýchlosťami), no je to realita. Veda nevie, viera vie vysvetliť (aj keď nie vedecky presne).

Ak tým apoštolom. To, že jednotlivec, alebo malá skupina je ochotná pre nejakú myšlienku položiť svoj život, by sa dalo akceptovať ako vybočenie z normy. Ak sa to ale deje vo veľkej skupine, ktorá so zakladateľom nemala možno byť v priamom kontakte a dokonca je to rozprestrené vo väčšom časovom okne, niekoľko desiatok rokov, tak to psychológia považuje za nepravdepodobné, či ako to pomenúvajú. A to sa ešte nebavíme o tom, že tak konajú ľudia 2000 rokov a v rozdielnych kultúrach, časom a kontinentoch. Psychológia to vie vysvetliť pri relatívne malých skupinách a v relatívne krátkom časovom úseku. Pre mňa najväčšie je ZSSR za Stalina, ale aj to trvalo pomerne krátko a hlavne ľudia síce za neho zomierali ale veľmi málo z nich dobrovoľne.

Poslať 24.03.2020 22:59:14   Re: Ako zomreli apoštoli?

od 05.03.2014 13:26:50
napísal 812 príspevkov
Mx píše:
Ak tým apoštolom. To, že jednotlivec, alebo malá skupina je ochotná pre nejakú myšlienku položiť svoj život, by sa dalo akceptovať ako vybočenie z normy. Ak sa to ale deje vo veľkej skupine, ktorá so zakladateľom nemala možno byť v priamom kontakte a dokonca je to rozprestrené vo väčšom časovom okne, niekoľko desiatok rokov, tak to psychológia považuje za nepravdepodobné, či ako to pomenúvajú.
Práveže v skupinách osôb, ktoré vyznávajú spoločnú ideológiu je to celkom bežné, nie? Nebudem hovoriť o nejakých malých sektách, kde je to úplne zrejmé, ale napríklad v islame máš "šáhidov" (mučeníkov viery) prakticky od jeho vzniku až do súčasnosti. V judaizme tiež v priebehu histórie bolo plno prípadov, kedy prostí veriaci položili život za vieru. Nedávno som čítal o sikhoch (náboženstvo vzniklo v Indii relatívne nedávno, cca 500 rokov dozadu), ktorých sa donedávna snažili hinduistickí a moslimskí susedia "eliminovať" , napriek tomu bolo plno prípadov, kedy sikhovia radšej zomreli, ako by sa vzdali svojej viery. A predpokladám, že podobný "modus operandi" by som našiel pri každom náboženstve.
Kresťanstvo v tomto kontexte nie je ani lepšie ani horšie ani výnimočnejšie, než akékoľvek iné náboženstvo.

Poslať 24.03.2020 23:06:43   Re: Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
jerry píše:
Práveže v skupinách osôb, ktoré vyznávajú spoločnú ideológiu je to celkom bežné, nie? Nebudem hovoriť o nejakých malých sektách, kde je to úplne zrejmé, ale napríklad v islame máš "šáhidov" (mučeníkov viery) prakticky od jeho vzniku až do súčasnosti. V judaizme tiež v priebehu histórie bolo plno prípadov, kedy prostí veriaci položili život za vieru.
Kresťanstvo v tomto kontexte nie je ani lepšie ani horšie ani výnimočnejšie, než akékoľvek iné náboženstvo.
To síce áno, ale rozdiel podľa psychológov je v tom, že kým tebou menované náboženstvá sú voči Bohu, ktorý je transcendentný, kresťan kladie svoj život za človeka, ktorý o sebe tvrdil, že je Boh a zároveň bol aj historickou osobou. V tomto je ten rozdiel, vraj.

Poslať 24.03.2020 23:36:44   Re: Ako zomreli apoštoli?

napísal 25544 príspevkov
Mx:
Toto je presne ten typ "dokazovania", ktory som myslel - ze vzdy sa to da naraficit tak, aby akoze viera mala pravdu.
Ale skutek utek. :)
Stavim 1000000:1, ze tie "kvapky krvi" nemali v rukach naozaj skepticki VEDCI.
A porovnanie s definicnymi obormi riadne pokulhava.
Ani elektrina nikdy nedokazala, ze vo vnutri protonu existuju viazane kvarky, ale vesmir je iba jeden. Presne tak, ako ta matematika.
Nabozenstvo este nikdy nic poriadne nevysvetlilo, okrem nepodlozeneho tvrdenia, ze "zazrak" !
Od vedy kazdy vyzaduje presne a opakovatelne vysvetlenia, nabozenstvo si od vekov kludne sermuje nedokazanymi vecami, zahmlieva, utajuje, len aby mohlo tvrdit, ze ide o "tajomstvo viery".
Uz davno som tu o tom pisal - dajte k dispozicii tie "tajomne zazraky" na skutocne skumanie SKUTOCNYM VEDCOM a nezostane z nich kamen na kameni.
Nezrovnavaj vedu a vieru - nepatria a k sebe a spolocne maju iba jedine - ludsku mysel.

Poslať 24.03.2020 23:38:38   Re: Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
prostí veriaci položili život za vieru.
radšej zomreli, ako by sa vzdali svojej viery.
atd ....
to je podla mna dokaz ze nabozenstvo je nieco hlboko psychologicky v cloveku zakorenene, ze to odraza nejaku realitu nas samych
ale krestanstvo je specificke podla mna obetou za druhych - vid Maximilian Kolbe
podobne pripady nie su velmi zname v inych nabozenstvach hoci nevylucujem

Poslať 24.03.2020 23:59:54   Re: Ako zomreli apoštoli?

napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
prostí veriaci položili život za vieru.
radšej zomreli, ako by sa vzdali svojej viery.
atd ....
to je podla mna dokaz ze nabozenstvo je nieco hlboko psychologicky v cloveku zakorenene, ze to odraza nejaku realitu nas samych
ale krestanstvo je specificke podla mna obetou za druhych - vid Maximilian Kolbe
podobne pripady nie su velmi zname v inych nabozenstvach hoci nevylucujem
Napr. cervenoarmejca, komsomolca, ktory vlastnym telom zakryl gulometne hniezdo, len aby ostatni presli ? :)

Poslať 25.03.2020 10:11:55   Re: Ako zomreli apoštoli?

od 05.03.2014 13:26:50
napísal 812 príspevkov
misojogi píše:
Poznáš príslovie "Každá líška svoj chvost chváli"? :)
Podobné príbehy nájdeš pri každom spoločenstve, ktoré spája nejaká ideológia. Ako spomenul legionar vyššie, presvedčení červenoarmejci, čo vlastným telom zakrývali nepriateľský guľomet, alebo tí mnou spomínaní sikhovia, kedy sa ich guru z Pandžábu obetoval za nejakú dedinu (nedávno som to čítal, tak mi to utkvelo v pamäti), podobný príbeh som tiež čítal z prostredia Drúzov (ktorých sa snažili vyhladiť ako moslimovia, tak aj iní)... Bitka o pevnosť Alamo, kedy si tiež zvolili obrancovia namiesto kapitulácie dobrovoľne smrť aby uchránili komunitu Texasanov...
Čiže to obetovanie sa za komunitu nie je nič tak špecifické pre kresťanov, ale skôr platí pomer čím silnejšia viera (v Krista, v Alláha, v Lenina...) tým skôr je ochota obetovať svoj život v prospech kolektívu, skupiny, komunity... proste v prospech vyšších cieľov.

Poslať 25.03.2020 11:13:55   Re: Ako zomreli apoštoli?

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
moze byt az na to ze v pripade Kolbeho neslo o vlastnu komunitu ale o druheho cloveka ako takeho
podobne pater Damian na ostrove Molokai .

cize pojem komunita je rozsireny na cele ludstvo v pripade krestanstva

Poslať 25.03.2020 11:38:48   Re: Ako zomreli apoštoli?

napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
moze byt az na to ze v pripade Kolbeho neslo o vlastnu komunitu ale o druheho cloveka ako takeho
podobne pater Damian na ostrove Molokai .
cize pojem komunita je rozsireny na cele ludstvo v pripade krestanstva
Zavisi to zrejme od sposobu "ziskavania benefitov z viery". ;)
Ale to "rozsirenie na cele ludstvo" je fajn ... :palec:

[ Príspevkov: 27 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť