legionar píše:
Problemy su dva:
1. je v tom, ze kniha "Pociatok" bola ich "Biblia" - takze aj oni tvrdili, ze siria iba moc a slavu Ori (=jedinych pravych bohov) podla "svateho pisma".
Akurat, ze oni sli este o krocik dalej - "Kto sa neskloni pred mocou Ori a nebude ich uctievat ako jedinych bohov, musi okamzite zomriet" ...

(Najlepsi bol ale fakt, ze to zabijanie nebola iba ich "interpretacia", ale vyslovny zamer "bohov" Ori.)
2. je v tom, ze aj oni si tie versiky "vysvetlovali vzdy iba po svojom" a kto si "vysvetlil" versik trochu "miernejsie ako vyhladenie neveriacich", skoncil rovnako ...
Skus si to pozriet, mozno najdes vela paralel ...

Ale veď som ti písal, že my všetci sa odvolávame na nejaké "veršíky".
Či už je to veda, matematika, fyzika, alebo nejaké vyučovanie - napr. o tom, že zem je guľatá.
Všade máš nejaké predpoklady, ktorým veríš a potom k tomu slovo - veršík na základe ktorého tie svoje predpoklady staviaš.
A aj veda ide ďalej a niektoré svoje veršíky napráva a mení podľa toho, čo nové zistí.
Tak ak pret tisicmi rokov pravého Boha ešte nikto nepoznal iba Izrael, a dnes ho pozná aspoň podľa toho čo tvrdia ľudia tretina sveta. Potom veršíky bohov Ori sú už zasstaralé, lebo sa ukázala iná pravda na ktorej teraz staviame.
Neviem čo urobíš, keď zistíš, že zem je znova rovná ako doska? Budeš musieť zahodiť svoje veršíky a vrátiť sa k pôvodným veršíkom.
Všetko sú iba predpoklady ktorým veríme, že sú pravdivé. Ak ja verím, že biblia ma učí rozlišovať medzi dobrým a zlým a verí tomu aj ďalší kresťan, potom si môžeme písať naše veršíky ako podklad na ktorý sa odvolávame obaja, že je pravdivý. A čo ja v podstate robím je, že poviem, pozri sa ty máš rovnaký predpoklad ako ja, že biblia hovorí pravdu, nuž potom sa pozri čo hovorí o tomto a o tomto. Ak má biblia pravdu, a ty tomu veríš, potom sa mýliš a musíš opraviť svoj posoj k tejto veci.
Aj vedci aj ty každý má svoju bibliu ktorej verí.
Vedel si o tom napríklad, že sú vedci, ktorí dnes tvrdia, že zem nie je guľatá?
Ako teraz overíš kto má pravdu? Budeš veriť 5000 rokov starej pravde, že zem je rovná ako doska, alebo budeš veriť 500 rokov starej pravde, že zem je guľatá? Podľa čoho sa rozhodneš?
Väčšina sa rozhodne podľa toho čo je novšie.
Nuž a nový zákon je novší oproti všetkým pohanským zvykom, prečo sa potom ľudia nerozhodnú pre niečo čo je trendy?
Ale sa rozhodujú pre niečo čo je staré 6000 rokov a berú za pravdu niečo čo robili pohania a klaňajú sa bohom Ori.
je teda zem guľatá alebo je rovná? Sú dva tábory. Ty si bol vyučovaný v tom novšom tábore.
Ako teraz overíš či to, do čoho si bol učený, či to je pravdivé.
Si priprvený spochybniť to v čom si vyrástol? Si dostatočne slobodný od toho, čo ťa v mladosti učili?
Vieš posúdiť pravdu? Ako si overíš naozaj, že zem je guľatá?
Asi tak, že ju sám uvidíš guľatú, no to by si musel sám vyletieť do vesmíru.
A podobne je to s bibliou. Ako overíš, že biblia je pravdivá? Musíš začať seriózny vzťah s Bohom. A potom sa ti potvrdí, že je pravdivá, tak ako ju budeš postupne skúmať.
A keď zistíš, že zem nie je goľatá, ale je rovná ako doska. Dostaneš sa do drvivej menšiny. A potom si budú ľudia y teba robiť blázna. Čomu to veríš ty blázon... Ale keďže si ako jediný vyletel nad zem a videl si ju rovnú ako dosku tak tebe to už nič nespraví a vieš že máš pravdu. Nech si hovoria čo chcú, ty vieš že máš pravdu. Ale zároveň budeš chcieť svojich blízkych a vlastne celý svet nejako presvedčiť, že máš pravdu. Ale to sa ti už nemusí podariť, lebo budeš už za blázna, lebo predsa celý svet vie, že zem je guľatá a iba ty tvrdíš že je rovná.
Kto má teda pravdu? Čomu veríme, čo sme zažili?
Ja dúfam, že tomu chápeš. To o tej zemi dávam len ako podobenstvo na zamyslenie a porovnanie vecí hmatateľných a vecí duchovných. Lebo telesné sa posudzuje telesne, ale duchovné sa posudzuje duchovne.
Veď všetci veríme veršíkom o zemi, ktorá je guľatá. Prečo by sme vlastne mali uvažovať, že nie je.