Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 142 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Ďalší
Autor Správa
Poslať 22.11.2016 17:04:25   Otázky o katolíckej teológii

od 18.11.2016 7:20:10
napísal 7 príspevkov
Rozhodol som sa založiť takúto neutrálnu tému, lebo nemá zmysel zakladať nové a nové témy na tému teológia.V tejto téme sa budem sústrediť na to, aby mi niekto povolaný objasnil, niektoré veci ktoré mi nie sú jasné
Mojou prvou otázkou je , komu sú zasvätené všetky dni v týždni, viem že piatky sú Kristovi, sobota Panne Márii a neviem ktorý deň anjelovi strážnemu. Mohol by mi niekto kto je odborník v teológii, povedať komu sú všetky dni v týždni zasvätené ?
Ďakujem

Poslať 22.11.2016 21:17:22   Re: Otázky o katolíckej teológii

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Ak je toto teologia, tak "potěšpánbůh" ... :roll:

Poslať 22.11.2016 22:03:22   Re: Otázky o katolíckej teológii

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
K čomu je z praktického hľadiska dobrá odpoveď na túto otázku?
Mimo toho zaujímalo by ma Ondrej (mimochodom vitaj na fóre) prečo Ťa toto zaujíma? Čo ti to dá ak sa o tom dozvieš?

Poslať 27.11.2016 8:42:21   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 7 príspevkov
Ono ma to len tak zaujíma, a osobne nevidím nič zlé na tom. Totižto keď som sa učil Podlahov katechizmus, tak tam to bolo spomenuté ale iba niektoré dni, no myslím si ,že Vaše reakcia je neprimeraná. Iné by bolo, ak by som to napísal na protestantské fórum.

Poslať 27.11.2016 18:20:14   Re: Otázky o katolíckej teológii

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
OndrejTomášA píše:
Ono ma to len tak zaujíma, a osobne nevidím nič zlé na tom. Totižto keď som sa učil Podlahov katechizmus, tak tam to bolo spomenuté ale iba niektoré dni, no myslím si ,že Vaše reakcia je neprimeraná. Iné by bolo, ak by som to napísal na protestantské fórum.
V čom bola neprimeraná? :o

Poslať 27.11.2016 21:36:46   Re: Otázky o katolíckej teológii

od 28.06.2014 20:30:22
napísal 580 príspevkov
Neviem či sa tu nájde niekto kto by na túto otázku vedel odpovedať. Ja by som povedal, že ostatné dni nie sú nikomu zvlášť zasvätené. Svojho času na podobné otázky odpovedali kňazi na stránkach katolik.cz. Môžeš skúsiť šťastie aj tam.

Poslať 29.11.2016 17:23:30   Re: Otázky o katolíckej teológii

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Streda patrí sv. Jozefovi, ale nepamätám si dôvod.
Sobota patrí P.Márii, ktorej viera na Bielu sobotu ako jedinej zostala živá.
Piatok patrí Ježišovmu umučeniu a nedeľa jeho zmŕtvychvstaniu.
Pondelok a utorok asi zvlášť nepatria nikomu.
Štvrtok je myslím dosť výrazne poznačený poslednou večerou a udalosťami s ňou spojenými.

Poslať 02.12.2016 15:52:12   Re: Otázky o katolíckej teológii

od 25.02.2008 10:41:17
napísal 3750 príspevkov
OndrejTomášA píše:
Rozhodol som sa založiť takúto neutrálnu tému, lebo nemá zmysel zakladať nové a nové témy na tému teológia.V tejto téme sa budem sústrediť na to, aby mi niekto povolaný objasnil, niektoré veci ktoré mi nie sú jasné
Mojou prvou otázkou je , komu sú zasvätené všetky dni v týždni, viem že piatky sú Kristovi, sobota Panne Márii a neviem ktorý deň anjelovi strážnemu. Mohol by mi niekto kto je odborník v teológii, povedať komu sú všetky dni v týždni zasvätené ?
Ďakujem
Gal 4,9-11
9 Ale teraz, keď ste poznali Boha, alebo skôr, keď Boh pozná vás, ako to, že sa znova vraciate k slabým a úbohým živlom a chcete im zasa slúžiť ako predtým?!
10 Zachovávate dni, mesiace, obdobia a roky!
11 Bojím sa o vás, či sa azda nenamáham medzi vami nadarmo.

Kol 2,16-17
16 Nech vás teda nik nesúdi pre pokrm ani pre nápoj ani pre sviatok, novmesiac alebo soboty,
17 lebo ony sú len tieňom budúcich vecí, no skutočnosť je Kristus

Zameraj sa na Krista a na to, prečo musel trpieť, zomrieť a prečo vstal zmŕtvych. Hľadaj Božiu tvár a nezameriavaj sa na to, čo nie je podstatné.

Ef 3,16-19
16 nech vám dá podľa bohatstva svojej slávy, aby skrze jeho Ducha mocne zosilnel váš vnútorný človek,
17 aby Kristus skrze vieru prebýval vo vašich srdciach, aby ste zakorenení a upevnení v láske
18 mohli so všetkými svätými pochopiť, aká je to šírka, dĺžka, výška a hĺbka
19 a poznať aj Kristovu lásku, presahujúcu každé poznanie, aby vás naplnila Božia plnosť celá.

Poslať 02.12.2016 16:43:39   Re: Otázky o katolíckej teológii

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Ďakujem, ale v tom texte sa hovorí o židovskom zákone, nie o uctievaní svätých.

Poslať 02.12.2016 17:00:29   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 25544 príspevkov
romanh píše:
OndrejTomášA píše:
Ďakujem
Gal 4,9-11
9 Ale teraz, keď ste poznali Boha, alebo skôr, keď Boh pozná vás, ako to, že sa znova vraciate k slabým a úbohým živlom a chcete im zasa slúžiť ako predtým?!
10 Zachovávate dni, mesiace, obdobia a roky!
11 Bojím sa o vás, či sa azda nenamáham medzi vami nadarmo.

Kol 2,16-17
16 Nech vás teda nik nesúdi pre pokrm ani pre nápoj ani pre sviatok, novmesiac alebo soboty,
17 lebo ony sú len tieňom budúcich vecí, no skutočnosť je Kristus

Zameraj sa na Krista a na to, prečo musel trpieť, zomrieť a prečo vstal zmŕtvych. Hľadaj Božiu tvár a nezameriavaj sa na to, čo nie je podstatné.

Ef 3,16-19
16 nech vám dá podľa bohatstva svojej slávy, aby skrze jeho Ducha mocne zosilnel váš vnútorný človek,
17 aby Kristus skrze vieru prebýval vo vašich srdciach, aby ste zakorenení a upevnení v láske
18 mohli so všetkými svätými pochopiť, aká je to šírka, dĺžka, výška a hĺbka
19 a poznať aj Kristovu lásku, presahujúcu každé poznanie, aby vás naplnila Božia plnosť celá.
Roman, vies koho mi silne pripominas ?
Priorov z SG-1. :)
Aj ti "sirili vieru" (Ori: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oriov%C3%A9 ) a na uplne vsetko mali ten "svoj" versik z velkej knihy "Pociatku".
Samozrejme - prave ten, co sa im zrovna hodil.
A ked sa nahodou nehodil ani jeden - tak si niektory "prisposobili" (=vyklad).

Poslať 05.12.2016 11:17:16   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 3750 príspevkov
legionar píše:
Aj ti "sirili vieru" (Ori: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oriov%C3%A9 ) a na uplne vsetko mali ten "svoj" versik z velkej knihy "Pociatku".
"moje" veršíky sú z biblie, ktorou by sa aspoň kresťania mali nechať motivovať a viesť aby vedeli rozlišovať medzi dobrým a zlým.

Poslať 05.12.2016 11:41:59   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 25544 príspevkov
romanh píše:
legionar píše:
"moje" veršíky sú z biblie, ktorou by sa aspoň kresťania mali nechať motivovať a viesť aby vedeli rozlišovať medzi dobrým a zlým.
Problemy su dva:
1. je v tom, ze kniha "Pociatok" bola ich "Biblia" - takze aj oni tvrdili, ze siria iba moc a slavu Ori (=jedinych pravych bohov) podla "svateho pisma".
Akurat, ze oni sli este o krocik dalej - "Kto sa neskloni pred mocou Ori a nebude ich uctievat ako jedinych bohov, musi okamzite zomriet" ... :)
(Najlepsi bol ale fakt, ze to zabijanie nebola iba ich "interpretacia", ale vyslovny zamer "bohov" Ori.)
2. je v tom, ze aj oni si tie versiky "vysvetlovali vzdy iba po svojom" a kto si "vysvetlil" versik trochu "miernejsie ako vyhladenie neveriacich", skoncil rovnako ...

Skus si to pozriet, mozno najdes vela paralel ... :D

Poslať 05.12.2016 12:21:19   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 3750 príspevkov
legionar píše:
Problemy su dva:
1. je v tom, ze kniha "Pociatok" bola ich "Biblia" - takze aj oni tvrdili, ze siria iba moc a slavu Ori (=jedinych pravych bohov) podla "svateho pisma".
Akurat, ze oni sli este o krocik dalej - "Kto sa neskloni pred mocou Ori a nebude ich uctievat ako jedinych bohov, musi okamzite zomriet" ... :)
(Najlepsi bol ale fakt, ze to zabijanie nebola iba ich "interpretacia", ale vyslovny zamer "bohov" Ori.)
2. je v tom, ze aj oni si tie versiky "vysvetlovali vzdy iba po svojom" a kto si "vysvetlil" versik trochu "miernejsie ako vyhladenie neveriacich", skoncil rovnako ...

Ale veď som ti písal, že my všetci sa odvolávame na nejaké "veršíky".
Či už je to veda, matematika, fyzika, alebo nejaké vyučovanie - napr. o tom, že zem je guľatá.
Všade máš nejaké predpoklady, ktorým veríš a potom k tomu slovo - veršík na základe ktorého tie svoje predpoklady staviaš.
A aj veda ide ďalej a niektoré svoje veršíky napráva a mení podľa toho, čo nové zistí.
Tak ak pret tisicmi rokov pravého Boha ešte nikto nepoznal iba Izrael, a dnes ho pozná aspoň podľa toho čo tvrdia ľudia tretina sveta. Potom veršíky bohov Ori sú už zasstaralé, lebo sa ukázala iná pravda na ktorej teraz staviame.
Neviem čo urobíš, keď zistíš, že zem je znova rovná ako doska? Budeš musieť zahodiť svoje veršíky a vrátiť sa k pôvodným veršíkom.
Všetko sú iba predpoklady ktorým veríme, že sú pravdivé. Ak ja verím, že biblia ma učí rozlišovať medzi dobrým a zlým a verí tomu aj ďalší kresťan, potom si môžeme písať naše veršíky ako podklad na ktorý sa odvolávame obaja, že je pravdivý. A čo ja v podstate robím je, že poviem, pozri sa ty máš rovnaký predpoklad ako ja, že biblia hovorí pravdu, nuž potom sa pozri čo hovorí o tomto a o tomto. Ak má biblia pravdu, a ty tomu veríš, potom sa mýliš a musíš opraviť svoj posoj k tejto veci.
Aj vedci aj ty každý má svoju bibliu ktorej verí.
Vedel si o tom napríklad, že sú vedci, ktorí dnes tvrdia, že zem nie je guľatá?
Ako teraz overíš kto má pravdu? Budeš veriť 5000 rokov starej pravde, že zem je rovná ako doska, alebo budeš veriť 500 rokov starej pravde, že zem je guľatá? Podľa čoho sa rozhodneš?
Väčšina sa rozhodne podľa toho čo je novšie.
Nuž a nový zákon je novší oproti všetkým pohanským zvykom, prečo sa potom ľudia nerozhodnú pre niečo čo je trendy?
Ale sa rozhodujú pre niečo čo je staré 6000 rokov a berú za pravdu niečo čo robili pohania a klaňajú sa bohom Ori.

je teda zem guľatá alebo je rovná? Sú dva tábory. Ty si bol vyučovaný v tom novšom tábore.
Ako teraz overíš či to, do čoho si bol učený, či to je pravdivé.
Si priprvený spochybniť to v čom si vyrástol? Si dostatočne slobodný od toho, čo ťa v mladosti učili?
Vieš posúdiť pravdu? Ako si overíš naozaj, že zem je guľatá?
Asi tak, že ju sám uvidíš guľatú, no to by si musel sám vyletieť do vesmíru.
A podobne je to s bibliou. Ako overíš, že biblia je pravdivá? Musíš začať seriózny vzťah s Bohom. A potom sa ti potvrdí, že je pravdivá, tak ako ju budeš postupne skúmať.
A keď zistíš, že zem nie je goľatá, ale je rovná ako doska. Dostaneš sa do drvivej menšiny. A potom si budú ľudia y teba robiť blázna. Čomu to veríš ty blázon... Ale keďže si ako jediný vyletel nad zem a videl si ju rovnú ako dosku tak tebe to už nič nespraví a vieš že máš pravdu. Nech si hovoria čo chcú, ty vieš že máš pravdu. Ale zároveň budeš chcieť svojich blízkych a vlastne celý svet nejako presvedčiť, že máš pravdu. Ale to sa ti už nemusí podariť, lebo budeš už za blázna, lebo predsa celý svet vie, že zem je guľatá a iba ty tvrdíš že je rovná.
Kto má teda pravdu? Čomu veríme, čo sme zažili?

Ja dúfam, že tomu chápeš. To o tej zemi dávam len ako podobenstvo na zamyslenie a porovnanie vecí hmatateľných a vecí duchovných. Lebo telesné sa posudzuje telesne, ale duchovné sa posudzuje duchovne.
Veď všetci veríme veršíkom o zemi, ktorá je guľatá. Prečo by sme vlastne mali uvažovať, že nie je.

Poslať 05.12.2016 13:24:11   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 25544 príspevkov
romanh píše:
legionar píše:
Problemy su dva:

Ale veď som ti písal, že my všetci sa odvolávame na nejaké "veršíky".
Či už je to veda, matematika, fyzika, alebo nejaké vyučovanie - napr. o tom, že zem je guľatá.
Všade máš nejaké predpoklady, ktorým veríš a potom k tomu slovo - veršík na základe ktorého tie svoje predpoklady staviaš.
A aj veda ide ďalej a niektoré svoje veršíky napráva a mení podľa toho, čo nové zistí.
Tak to je blbost ako mraky. :)
Veda nema ziadne "versiky" a hlavne - "neveri" im v tom Tvojom zmysle !

romanh píše:
Tak ak pret tisicmi rokov pravého Boha ešte nikto nepoznal iba Izrael, a dnes ho pozná aspoň podľa toho čo tvrdia ľudia tretina sveta. Potom veršíky bohov Ori sú už zasstaralé, lebo sa ukázala iná pravda na ktorej teraz staviame.
Problem je v tom, ze ziadna pravda sa este nikdy takto "neukazala" ... :roll: (Analogia z SG-1: aj niektori jaffovia tvrdili, ze "stari" bohovia boli falosni, ale teraz sa im "ukazala pravda" o jedinych pravych bohoch - Ori) :lol: Je to len dalsie level toho isteho klamu.

romanh píše:
Neviem čo urobíš, keď zistíš, že zem je znova rovná ako doska? Budeš musieť zahodiť svoje veršíky a vrátiť sa k pôvodným veršíkom.
Mas to totalne pomylene. POZNATOK, ze Zem nie je plocha, NIE JE ziaden versik, ale solidne dokazane pozorovanie. Toto tvrdenie nikdy nebudem musiet ani "zahodit", ani "opustit" - to mi mozes s kludom verit. A, bohuzial, musim tiez konstatovat, ze clovek, co este dnes dokaze "seriozne" uvazovat o tom, ze Zem je placata, je totalny ignorant, pretoze "neverim" :), ze na pochopenie takych jednoduchych faktov nema intelekt.
Ale, pokial ide o fundamentalne zakony prirody, ak sa najde vseobecnejsi, lepsi, preco nie ? S kludom prepisem ucebnicu a ludom vysvetlim POSTUP nasho poznavania a jeho sucasne vysledky.
romanh píše:
Všetko sú iba predpoklady ktorým veríme, že sú pravdivé.
To je Tvoj hrozny omyl a ucelove zjednodusenie ...
romanh píše:
Vedel si o tom napríklad, že sú vedci, ktorí dnes tvrdia, že zem nie je guľatá?
Nie, pretoze to nie su vedci. :lol: :lol: :lol:
Vedec, ked nieco tvrdi, tak to aj dokazuje. A ked sa mu to nepodari dokazat, tak to nebude tvrdit, ale iba predpokladat.
romanh píše:
Vieš posúdiť pravdu? Ako si overíš naozaj, že zem je guľatá?
Velmi jednoducho. Mudri ludia to vedeli to uz pred tisicrociami.

Poslať 05.12.2016 16:21:06   Re: Otázky o katolíckej teológii

napísal 7 príspevkov
Nebudem sa preť o veršíkoch ale poviem stručne bibliu máte vdaka RKC, ktorá podla Lutherovho názoru v case jej uzakonnenia uz bola dávno odpadnutou od praveho krestanstva, tak vlastne nemozete vediet ani ci je biblickym zonam knih v biblii a zamotate sa. Lebo nepoznam nijaky biblicky vers ktory by hovoril zoznam knih je nasledovný. Takze bud sa opierate o autoritu cirkvi v zozname knih ktoru v inych otazkach odmietate ALEBO neviem preco pisete hluposti do mojej temy zalozte si laskavo vlastnu.Kde obhajite neobhajitelne dam Vam 500 Euro ked mi najdete vers biblicky ktorý strucne hovorí o zozname kníh Biblie nemám namysli jeden ktorý hovorí o celom písme inspirovanom ktoré vhodne na napominanie stale nevieme co mysli tym celym pismom Ramajanu Indicke Vedy alebo knihu mrtvych a z dnesneho pohladu uz aj Korán a Knihu mormonov ?Ako mame vediet ze je to tych 66 knih biblie ?Vdaka RKC ale to neprispustite dalej s Vami nedebatujem a zalozte si inu temu prosim !!!

[ Príspevkov: 142 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť