Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 63 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 24.01.2016 13:02:01   Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
Vespa píše:
Ako príklad použijem marxizmus: najprv treba, aby ľudia závideli (berme bohatým) aby nenávideli (triedna nenávisť) aby kradli (prerozdelenie majetku) a zrazu ak sa to naplní, tak tieto vlastnosti majú zmiznúť.
preto verím skôr kapitalizmu a "voľnej ruke" korá s tým, že ľudia sú sebeckí, leniví a lakomí priamo ráta
Vzhľadom na to, že nechcem spamovať iné témy som založil túto kde by som rád rozobral kapitalizmus. Veľmi ma upútal tento článok. Odporúčam ti ho prečítať si Vespa:
http://www.zurnal.pravda.sk/esej/clanok/364429-defekty-vnutri-modelu-trhovej-ekonomiky/
Imho ja kapitalizmu neverím lebo vždy vytvorí pomer 99,999% chudákov a 0,001% super mega boháčov. Nik mi ešte nedokázal vysvetliť čím je to 0,001% tak nadľuské, že môže vlastniť také bohatstvo. Zaujímal by ma na to tvoj názor.

Poslať 24.01.2016 14:51:53   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 20:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Imho ja kapitalizmu neverím lebo vždy vytvorí pomer 99,999% chudákov a 0,001% super mega boháčov. Nik mi ešte nedokázal vysvetliť čím je to 0,001% tak nadľuské, že môže vlastniť také bohatstvo. Zaujímal by ma na to tvoj názor.
Mozno to bolo tym,ze si o ziadne vysvetlenie v skutocnosti nestal. Ale mas na vyber, su krajiny, kde stale rozne alternativy ci parodie na uzasne ekonomicke experimenty este nejak pretrvavaju, mozes vycestovat a presvedcit sa o alternativach..dokonca aj u nas mas stale dost prikladov preco ine alternativy nefunguju hoc kapitalizmus ma samozrejme svoje limity. Jedna z veci, ktore su na kapitalizme nieco urcite kviltoval je fakt,ze nevedie ludi za rucicku a podporuje aby sa ludia snazili. ako to vyzera v opacnom garde, sme uz zazili....

Citácia:
Nik mi ešte nedokázal vysvetliť čím je to 0,001% tak nadľuské, že môže vlastniť také bohatstvo.
No zacal by som tym, ze nezazili budovanie "raja na zemi" to jest socializmus, pokracoval by som,ze nieco vedia viac nez ostatni a mozno by som to zakoncil tym,ze boli na pravom mieste v pravy cas...a mali dostatok casu...

Poslať 24.01.2016 15:15:18   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
Tomix píše:
pokracoval by som,ze nieco vedia viac nez ostatni a mozno by som to zakoncil tym,ze boli na pravom mieste v pravy cas...a mali dostatok casu...

Naozaj? Chceš mi povedať, že také OS windows je nejaký extra super know how za čo si zaslúži byť mega boháč? Vezmi si ešte lepšíe OS vytvoril študent Torwalds. https://sk.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds Keby napr. si on vedel presadiť monopol na inštaláciu linuxu do každého PC ako Gates a platenie výpalného tiež by bol mega boháč. Či to platí len pre jednu stranu? Neverím tým rozprávkam, že niekoho know how je tak nadľudský, že môže vlastniť miliardy a druhého nie je. Imho nespravodlivosť kapitalizmu vnímam v tom, že ani jeden čo mal tu prevratnú myšlienku na ktorej zbohatol sa k nej nedopracoval sám. Vždy to je výsledok celého ľudstva ako celku. Ale ľudstvo ako celok živorí zatiaľ čo ten jednotlivec si všetko berie. Alebo snáď ten čo vyrobí dané súčiastky na PC, čo mu upečie chleba, čo mu vytvorí systém na čistú vodu, čo sa mu stará o elektrinu do PC, čo buduje cesty aby mohol prepraviť svoje programy a pod. Nemajú právo žiť dôstojne?
Tomix píše:
Ale mas na vyber, su krajiny, kde stale rozne alternativy ci parodie na uzasne ekonomicke experimenty este nejak pretrvavaju, mozes vycestovat a presvedcit sa o alternativach.

Takže pre teba Tomix existuje len kapitalizmus na večné veky a hotovo? To by potom neexistoval, feudalizmus, fašizmus a pod. Neexistuje v celom vesmíre len jeden systém a ak si myslíš, že to čo máme je najlepšie a netreba to zmeniť ok si spokojný tam kde si ale sú tu aj ľudia ktorých ten systém zabíja. Si rovnako zaslepený kapitalizmom ako boli komunisti komunizmom imho.

Poslať 24.01.2016 15:50:25   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Naozaj? Chceš mi povedať, že také OS windows je nejaký extra super know how za čo si zaslúži byť mega boháč? Vezmi si ešte lepšíe OS vytvoril študent Torwalds. https://sk.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds Keby napr. si on vedel predadiť monopol na inštaláciu každého PC ako Gates a platenie výpalného tiež by bol mega boháč.
Ine priklady nepoznas? Napriklad Ford, ktory zarobil 238 mld dolarov a Gates je popri nom doslova chudak, prisiel v celku revolucnou myslienkou masovej vyroby, ktora umozni, a z toho sa dodnes cerpaju vsetky vyroby, zlacnit vyrobky natolko,ze ich cena klesne na minimalnu marzu. Ale to nie je podstatne. Dokonca ani to,ze Windowsi su stale majoritou ma pcckach ci servroch, ze boli dobre verzie, boli totalne zlyhania, nie je ani podstatne ani to,ze Linux sa pokusil spravit alternativu k vtedy prakticky monopolnym Windowsom a drahym Uxom. Dokonca nie je podstatne ani to,ze Linux, ktori nasiel svoje uplatnenie inde ako operacny system na PCkach, sa rozdrobil na mnozstvo navzajom prakticky nekompatibilnych distribucii a za niektore distribucie Linuxu sa dokonca plati.

Toto je podstatne: si on vedel predadiť monopol na inštaláciu každého PC ako Gates a platenie výpalného tiež by bol mega boháčOdjakziva sa ludia delia na tych, ktori vedia a tych, ktori nevedia. Ti, ktori vedia maju uspech, ktori nevedia, sa v podstate vezu za tymi, ktori nevedia a im povecsinou zavidia, tym druhym.

Ale pretoze sa na Slovensku za uspech tresta a ludia skor aby nieco skutocne robili a snazili sa nieco dokazat, tak radsej budu vyplakavat a hovorit,ze co je to za system, ktory dokaze vyprodukovat bohacov ci mega gigy super bohacov. Ano, existuje taky system a my v nom zijeme, respektive snazime sa v nom zit. Hoci na Slovensku je to skor hybrid medze kapitalizmom a socializmom. Som si taktiez vedomy, ze nie kazdy moze mat uspech, ale mozem sa mentalne nastavit, aby som sa o uspech pokusil....

Citácia:
Takže pre teba Tomix existuje len kapitalizmus na večné veky a hotovo?
Precitaj si este raz pozorne co som napisal v predchadzajucom prispevku, kde som v kontexte napisal, ze kapitalizmus bez debaty system, ktory ma svoje chyby a urcite nie lahke v tomto systeme zit, ale ma kopec vyhod, ktore mozem vyuzit v o svoj prospech. lepsieho nemame a osobne som zazil jeho nefunknu alternativu... Ty sam nemas ziadnu funkcnu alternativu (pretoze momentalne neexistuje a to co exituje na lokalnych urovniach nefunguje v globalnom meritku) a ides ma tu cvicit....

Poslať 24.01.2016 16:12:52   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
tomix píše:
Citácia:
Naozaj? Chceš mi povedať, že také OS windows je nejaký extra super know how za čo si zaslúži byť mega boháč? Vezmi si ešte lepšíe OS vytvoril študent Torwalds. https://sk.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds Keby napr. si on vedel predadiť monopol na inštaláciu každého PC ako Gates a platenie výpalného tiež by bol mega boháč.
Ine priklady nepoznas? Napriklad Ford, ktory zarobil 238 mld dolarov a Gates je popri nom doslova chudak, prisiel v celku revolucnou myslienkou masovej vyroby, ktora umozni, a z toho sa dodnes cerpaju vsetky vyroby, zlacnit vyrobky natolko,ze ich cena klesne na minimalnu marzu. Ale to nie je podstatne. Dokonca ani to,ze Windowsi su stale majoritou ma pcckach ci servroch, ze boli dobre verzie, boli totalne zlyhania, nie je ani podstatne ani to,ze Linux sa pokusil spravit alternativu k vtedy prakticky monopolnym Windowsom a drahym Uxom. Dokonca nie je podstatne ani to,ze Linux, ktori nasiel svoje uplatnenie inde ako operacny system na PCkach, sa rozdrobil na mnozstvo navzajom prakticky nekompatibilnych distribucii a za niektore distribucie Linuxu sa dokonca plati.

Toto je podstatne: si on vedel predadiť monopol na inštaláciu každého PC ako Gates a platenie výpalného tiež by bol mega boháčOdjakziva sa ludia delia na tych, ktori vedia a tych, ktori nevedia. Ti, ktori vedia maju uspech, ktori nevedia, sa v podstate vezu za tymi, ktori nevedia a im povecsinou zavidia, tym druhym.

Ale pretoze sa na Slovensku za uspech tresta a ludia skor aby nieco skutocne robili a snazili sa nieco dokazat, tak radsej budu vyplakavat a hovorit,ze co je to za system, ktory dokaze vyprodukovat bohacov ci mega gigy super bohacov. Ano, existuje taky system a my v nom zijeme, respektive snazime sa v nom zit.
Hoci na Slovensku je to skor hybrid medze kapitalizmom a socializmom. Som si taktiez vedomy, ze nie kazdy moze mat uspech, ale mozem sa mentalne nastavit, aby som sa o uspech pokusil....

Citácia:
Takže pre teba Tomix existuje len kapitalizmus na večné veky a hotovo?
Precitaj si este raz pozorne co som napisal v predchadzajucom prispevku, kde som v kontexte napisal, ze kapitalizmus bez debaty system, ktory ma svoje chyby a urcite nie lahke v tomto systeme zit, ale ma kopec vyhod, ktore mozem vyuzit v o svoj prospech. lepsieho nemame a osobne som zazil jeho nefunknu alternativu... Ty sam nemas ziadnu funkcnu alternativu (pretoze momentalne neexistuje a to co exituje na lokalnych urovniach nefunguje v globalnom meritku) a ides ma tu cvicit....
Podľa toho čo si napísal vidím, že nemá zmysel ti odpisovať hlbšie moje myšlienky teraz. Poznám aj iné príklady ako Gates a rovnako poznám aj funkčné alternatívy kapitalizmu. Tému som síce adresoval primárne Vespovi. Som však rád aj za tvoje názory. No ty poznáš hlavne kapitalizmus ako najlepší systém na svete ok. Chápem si takto šťastný ako programátor si zarábaš sám na seba a to ti stačí. Nedokážeš v tomto ohlade sa na to pozrieť out of the box čo sa dá napraviť. Ak ti smiem poradiť skús si predstaviť, že si mimozemšťan a pozri sa na to ako funguje celá naša spoločnosť od základov. Porozmýšľaj nad tým prečo ľudia robia to čo robia, komu to slúži, či to je spravodlivé a ako by sa to dalo ináč. Ak si zodpovieš túto časť budem rád ak mi napíšeš svoje postrehy. Dovtedy nemá zmysel o tom viac diskutovať s tebou si myslím.

Poslať 24.01.2016 16:30:39   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 20:45:12
napísal 659 príspevkov
Citácia:
Podľa toho čo si napísal vidím, že nemá zmysel ti odpisovať hlbšie moje myšlienky teraz. Poznám aj iné príklady ako Gates a rovnako poznám aj funkčné alternatívy kapitalizmu. Tému som síce adresoval primárne Vespovi. Som však rád aj za tvoje názory. No ty poznáš hlavne kapitalizmus ako najlepší systém na svete ok. Chápem si takto šťastný ako programátor si zarábaš sám na seba a to ti stačí. Nedokážeš v tomto ohlade sa na to pozrieť out of the box čo sa dá napraviť. Ak ti smiem poradiť skús si predstaviť, že si mimozemšťan a pozri sa na to ako funguje celá naša spoločnosť od základov. Porozmýšľaj nad tým prečo ľudia robia to čo robia, komu to slúži, či to je spravodlivé a ako by sa to dalo ináč. Ak si zodpovieš túto časť budem rád ak mi napíšeš svoje postrehy. Dovtedy nemá zmysel o tom viac diskutovať s tebou si myslím.
Netreba sa zlostit. Diskutovat treba dalej, len tak sa moze nieco narodit. Mame tak velmi zazrate pod kozu ako veci "funguju" ze prvotna reakcia casto nebyva zamyslenie sa, ale apriorny vysmech ci hnev, alebo strach?
(To s tym mimozemstanom si pocul odo mna? Normalne mi vykradas myslienky :D . Ale som rad :) )
Je tazke vidiet veci z nadhladu, ale ti co vedia, ti co "maju", by sa mali snazit o prenos poznania, ako vsetko so vsetkym suvisi....

Poslať 24.01.2016 16:42:19   Re: Kapitalizmus

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Jeden ma absolutnu moc a vsetci ostatni su iba blato.
To uz som niekde pocul ... ;) :D

Poslať 24.01.2016 16:50:57   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Podľa toho čo si napísal si napísal vidím, že nemá zmysel ti odpisovať hlbšie moje myšlienky teraz.
No ved skus, prekvap :). ale na pochopenie celeho problemu nepotrebujes nejake extra sialodlhe myslienky ci analyzy a ani si nemyslim, ze by sme prisli k nejakemu super zaveru. Ty sa snazis premyslat o veciach co je urcite fajn, ale tvoj problem je,ze to co ty poznas z wikipedie ci nejakej literatury, tak my v strednom veku a starsi vieme, zazili sme a vieme to porovnat. Za tych x rokov co v kapitalizme zijeme, sme zistili co kapitalizmus je a co nie je (to sme vedeli predtym), nikto si nerobi iluziu o dokonalosti systemu. o tom aky system nedokonaly je sme nedavno zazili, mali sme tu financnu krizu, ktora vznikla pretoze ten system ju umoznil vytvorit a podobne. Ale zatial to nejako funguje, hoci neprajnici na debatnych krukoch taki ustretovi nie su

Citácia:
poznáš hlavne kapitalizmus ako najlepší systém na svete ok.
To som nikdy netvrdil. Len hovorim,ze som zil v istom ekonomickom experimente alternative a som rad uz nezijem. A nie som sam...

Citácia:
rovnako poznám aj alternatívy kapitalizmu.
to pozna snad kazdy, kto sa o to zaujima. Ale zatial nie je nic co by dokazalo fungovat na globalnej urovni.

Citácia:
Chápem si takto šťastný ako programátor si zarábaš sám na seba a to ti stačí.
Nikdy som netvrdil,ze som programator :D a ze som takto stastny. Ale som stastnejsi ako keby som zil v systeme, v ktorom mi hrozilo zit natrvalo respektive trvalejsie.

Mimochodom ITckar som, ale programovanim som sa zivil iba vo velmi kratkej epizode svojej akoze karieri....

Citácia:
Ak ti smiem poradiť skús si predstaviť, že si mimozemšťan a pozri sa na to ako funguje celá naša spoločnosť od základov. Porozmýšľaj nad tým prečo ľudia robia to čo robia, komu to slúži, či to je spravodlivé a ako by sa to dalo ináč. Ak si zodpovieš túto časť budem rád ak mi napíšeš svoje postrehy. Dovtedy nemá zmysel o tom viac diskutovať s tebou si myslím.
O tom ako funguje nasa spolocnost viem aj bez nadhladu mimozemstana. Viem preco tak zijeme, viem preco ludia konaju ako konaju, boli popisane ( o tom obrazne povedane) miliardy knih, clankov, studii, viem to viac nez dobre kedze sam som sucastou ludskej spolocnosti a aj moje konanie ci nekonanie ma vplyv na celkovy vysledok konania ak nie celej tak aspon casti nasej spolocnosti. To je mi zname. Dokonca aj ako to napravit.

Co je mi ale unika a to je to co tu chyba je zakladna myslienka tejto debaty, nejaka pointa. Aj zemegula zmeni svoj magneticky pol skor ako ludia dokazu povedat co vlastne chceli...

Poslať 24.01.2016 16:53:24   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
Spero píše:
Citácia:
Netreba sa zlostit. Diskutovat treba dalej, len tak sa moze nieco narodit. Mame tak velmi zazrate pod kozu ako veci "funguju" ze prvotna reakcia casto nebyva zamyslenie sa, ale apriorny vysmech ci hnev, alebo strach?
(To s tym mimozemstanom si pocul odo mna? Normalne mi vykradas myslienky :D . Ale som rad :) )
Je tazke vidiet veci z nadhladu, ale ti co vedia, ti co "maju", by sa mali snazit o prenos poznania, ako vsetko so vsetkym suvisi....
Viem, že máš pravdu. Nehnevá ma ani Tomix ani nik tu na fóre ak zo štýlu ako diskutujem vidíš hnev, nenávisť či sklamanie. To je skôr z ľudí čo poznám osobne. Rád by som ľuďom otvoril oči. Vieš čo sa týka kapitalizmu. Hneď prvá vec čo sa dá úplne ľahko vyriešiť je pitná voda.Stačí presadiť globálne aby sa zo všetkých daní dalo nejaké percento na čistenie vody pre všetkých čo ju nemajú. Technické prostriedky na to máme len nie je toho čo by to zaplatil z boháčov. Ale z daní by sa to zatiahnúť dalo. Ak by niekto chcel namietať, že sa to nedá tak ropné trubky vieme natiahnúť všade. Mimo toho voda sa dá čistiť viacerými spôsobmi napr. reverznou osmózou. Len vidím ešte jeden problém konečne by sa malo stanoviť globálne koľko ľudí na 1km2 sme schopní uživiť a to prísne dodržovať. Tak by bolo dosť jedla aj vody pre každého. Treba jednoducho globálne dať dane na vytvorenie infraštruktúry čo sa týka jedla a vody pre všetkých aby neexistoval hlad. Tých čo sa zasa prejedajú treba začať liečiť alebo im odmietať poskytovať inú zdravotnú starostlivosť. Chce to začať budovať trvalo udržatelné systémy a nie tento chaos čo je na svete kde hŕstka vyžiera svet. Neviem na čo čaká ľudstvo vedecké princípy funkčného riadenia sú dávno vypracované. Tak neviem kde to viazne. Ak budem mať na to čas a náladu rozpíšem trošku svoje predstavy avšak teraz ma čaká práca do rána.

Poslať 24.01.2016 16:58:33   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
Tomix píše:
Co je mi ale unika a to je to co tu chyba je zakladna myslienka tejto debaty, nejaka pointa.
Pointa debaty je aby si ľudia uvedomili, že kapitalizmus je zlý systém rovnako ako feudalizmus, či to čo sme mali na SR do istého času. Keď je niečo zlé treba začať ľuďom ukazovať v čom. Čím väčšia masa premýšľa a koná tým skôr sa to zmení. Ak budeme prijímať tento chaos ako nevyhnutný a jediný dobrý tak jeho negatíva nás zabijú všetkých bez rozdielu. Momentálne žijeme tak ako keby sme všetci sedeli v autobuse, ktorý riadi slepý šofér smerujúci do priepasti a mi zatiaľ riešime ako vonku cez okno lietajú motýle zatial je fajn, že ujo šofér to odšoféruje.

Poslať 24.01.2016 17:00:38   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Pointa debaty je aby si ľudia uvedomili, že kapitalizmus je zlý systém rovnako ako feudalizmus, či to čo sme mali na SR do istého času. Keď je niečo zlé treba začať ľuďom ukazovať v čom
V com kapitalizmus je zly vieme. A?

Poslať 24.01.2016 17:59:34   Re: Kapitalizmus

od 28.06.2014 20:30:22
napísal 580 príspevkov
Tomix, ale v čom je kapitalizmus zlý? Má svoje defekty, ale tie vyplývajú asi skôr z osobných a osobnostných zlyhaní. Ja mám pocit, že kapitalizmus sa najviac podobá nedotknutej prírode, kde prežije ten silnejší. Našťastie /alebo nanešťastie/ už dnešný kapitalizmus hlavne v Európe je tak zosocializovaný, že sa už pomaly viac začína podobať tomu komunizmu. A aj keď možno americký model sa nám zdá tvrdý a neosobný, regulácie a opatrenia EU začínajú podľa mňa vážne deformovať neviditeľnú ruku trhu, resp. ju už takmer odsekli. Áno, cestovať môžeme kde chceme, ale jesť pomaly už môžeme len to, čo nám EU dovolí. Neviem presne, lebo som to z príspevkov l1ve_D nezistil, že čo mu prekáža alebo čo by robil inak, ale ak mám nejakú súkromnú firmu, hocijakú veľkú, tak niekde musí byť nejaký KUV, veď to je princíp podnikania. A nechápem ani veľmi čo chce l1ve_D povedať tými super mega boháčmi, veď človek, akokoľvek bohatý by bol, nedokáže naraz zjesť slona. Možno si môže užívať pohodlnejší život ako mnoho iných - veď to je odmena za riziko, ktoré podstúpil, ale aj tak väčšinu svojho majetku vracia do spoločnosti. Možno taký Warren Buffet je hrdinom, ktorého l1ve_D hľadá. Napriek účtovnému bohatstvu stále žije v dome, ktorý kúpil pred sto rokmi, nemá najnovšie modely super áut, nevlastní nič, čo by mu zavadzalo a vymyslel giving pledge.

KUV - konečný užívateľ výhod

Poslať 24.01.2016 18:32:19   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Tomix, ale v čom je kapitalizmus zlý?
Stefan, ak som ta zmiatol tak sa ospravedlnujem, ale urcite nie som ten co tvrdi,ze kapitalizmus je apriori zly, ja tomu co pises rozumiem a suhlasim s tebou. Napisal som to skor z dovodu rozhybania debaty, ako recnicku otazku ci poznamku, nieco v zmysle - fajn, vieme,ze tento system ma chyby, ale kde je alternativa?

Citácia:
A nechápem ani veľmi čo chce l1ve_D povedať tými super mega boháčmi
Ja tiez netusim co l1ve_D vlastne chce, co hlada a netusim ci to vie on sam. V ramci celkovej debaty v to dufam...

Poslať 24.01.2016 19:48:10   Re: Kapitalizmus

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
tomix píše:
Citácia:
A nechápem ani veľmi čo chce l1ve_D povedať tými super mega boháčmi
Ja tiez netusim co l1ve_D vlastne chce, co hlada a netusim ci to vie on sam. V ramci celkovej debaty v to dufam...
Asi len to, ze iba 62 ludi na tejto planete VLASTNI 50% (materialneho) bohatstva. ;) (Na planete zije cca 7 miliard ludi)
A ze to sa neda "vysvetlit" ziadnou ich nadmernou sikovnostou, alebo mudrostou ...

Poslať 24.01.2016 20:31:43   Re: Kapitalizmus

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
kapitalizmus je zlý systém rovnako ako feudalizmus,
priznam sa ze nevidim kapitalizmus ako zly system
odporucam precitat knihy slovenskeho filozofa (emigrant v Kanade) Michal Novaka o moralnosti kapitalizmu - celkom zaujimave citanie
tak isto feudalizmus v svojej dobe predstavoval velke plus, problem nastal ked pod vplyvom osvietenstva z neho spravili nevolnictvo ako pise historicka Pernoudova
(knihy najdes na ulozto)
feudalizmus je mimoriadne stabilny system zalozeny na osobnych vazbach vzajomnej zodpovednosti
(nieco najdes v dobrodruznych knihach Bujoldovej, aby si ziskal predstavu co mam na mysli)

preco nie - som aj za socialne experimenty, ale nemali by stat na nasili
odporucam precitat knihu Utopia od Tomas Morusa (znama klasika - najdes v knizniciach a anglicky aj pdf na nete) kde filozoficky a logicky ukazuje ze rovnostarska spolocnost nutne bude postavena na nasili - co sa do bodky aj splnilo nie raz v dejinach od Francuzkej revolucie cez Komunardov v Parizi o 100 rokov neskor az po socializmus a komunizmus.

Naopak taky pozitivny priklad su rozne komunity od kibucov v Izraeli cez rozne krestanske spolocenstva az po rozne alternativne skupiny

co sa tyka kritiky sucasneho kapitalizmu s najvacsou pravdepodobnostou budes mat pravdu
ale nemusi byt chyba prave v podstate kapitalizmus

dalsiu myslienku - odporucam nieco precitat o samoorganizacii systemov (synergetika) alebo web Menej statu. ukazuju iny smer riesenia ako navrhujes ty

---------------------
zhrniem
nemam jednoznacnu odpoved, ber to skor ako podnet do diskusie. a rozsirenie obzorov

[ Príspevkov: 63 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia