l1ve_D píše:
On to dávno rozpracoval detailne. Ďalej on má viac bodový plán kde jeden z nich je aj vytvorenie mesta na daných princípoch.
ale nezačal to realizovať... vravíš, že to rozpracoval už dávno. tak už by to dávno aj začal realizovať, ak by to bolo také realistické... ale práve to, že to zrealizovať nedokáže, je aj praktická ukážka jeho nerealistickosti... keby bol realista, tak by o tom nielen hovoril, ale začal by to už aj realizovať, aspoň nejako, aspoň v malom, aspoň čiastočne na začiatok, a ak by to bolo ok, tak by sa to mohlo postupne rozrastať... ale na tejto praktickej realizácii mu to zlyháva... sú to len také myšlienky odtrhnuté od reality...
l1ve_D píše:
Žiadny skutočný vedec nikdy nerobil vedu pre odmeny.
dnes sú vedci spravidla prakticky tlačení k tomu, aby robili pre peniaze, keďže inak by neuživili rodinu, atď... aj keď samozrejme oni by to spravidla asi robili aj keby neboli peniaze, keby bol iný systém, to nepopieram. Ale:
l1ve_D píše:
Najviac vecí čo sa vynašlo sa vynašlo preto, že ľudia sú prirodzene dobrí. Stále myslíš cez financie. Pričom peniaze v akejkoľvek forme podporujú všetky negatívne črty človeka.
ja nemyslím cez financie, a súhlasím s tým, že sú ľudia, ktorí by robili aj zdarma - ja tiež bych robil aj zdarma na nejakých veciach, ktoré by boli prospešné. Na druhej strane pre súkromné firmy už nie som až tak motivovaný robiť ani keď mi za to platia, a tu by mohol byť problém, kto by potom robil súkromníkom? Teraz ma ešte aspoň vedia nútiť tým, že potrebujem na prežitie aj nejaké peniaze, a tým ma vedia prinútiť. Ale toto nie je otázka peňazí, ale otázka prežitie. Aj keby sa dávali naturálie namiesto peňazí, to je jedno. O peniazoch hovorím z toho dôvodu, že peniaze ako také sú efektívnejšie než priamy výmenný obchod. To, čo ty hovoríš, že:
l1ve_D píše:
Peniaze ... sú z princípu tak navrhnuté slúžia ako dlhopis s ktorým sa manipuluje a jeho hodnota nie je fixná. Jediná skutočná fixná hodnota na zemi sú neobnoviteľné suroviny a on z toho vychádza.
neobnoviteľnou surovinou je napr. zlato, striebro atď. - a to bola predsa forma peňazí ešte donedávna. To je predsa klasický koncept peňazí: mena krytá zlatom. Aj dnes je tam to krytie základom, aj keď dnes už to nie je až také striktné. Ale ani cena zlata a striebra nie sú fixné, napr. ani keď porovnávaš ich ceny navzájom, t.j. nerastné suroviny navzájom. Nie sú vzájomné pomery ich hodnôt fixné. A čo sa dlhopisov týka, to je tiež niečo, s čím sa dá obchodovať, napr. ak nemáš zrovna peniaze, ale máš dlhopis, tak niekto by ti ho bol ochotný kúpiť, a dať ti tak hneď keš, ktorý si chcel, alebo nejakú potravinu či pod. Chceš vari zakázať obchod s dlhopismi? Ono sa to tak pekne povie, že dlhopisy nemajú fixnú hodnotu, atď., ale to každý vie, no keďže aj to je lepšie ako nič, tak sa používa aj to.
Ja by som bol za zmenu súčasného systému, veď to vravím všade, aj tu: aby peniaze neboli vládcami, ale len sluhami spoločnosti. Ale to zas nie je také jednoduché to riešiť tak, že "zrušme peniaze" či pod. Zmeniť treba ľudí, formu spoločnosti, to je bod, na ktorom všetko stojí a padá.
A dlhopisy ideálne keby neboli vôbec, keby si ľudia nepožičiavali, ale keby míňali len toľko, na koľko majú. Ale na druhej strane, keby mal človek čakať s kúpou napr. domu, až kým si na to zarobí, tak polovicu života by bol bezdomovec... je mu lepšie radšej si vziať úver a kúpiť dom a potom ho splácať hoc aj dlhšie, ale mohol by ho začať užívať naopak oveľa skôr. Ak by si ale naopak daný dom nekúpil, ale býval by si v podnájme, tak by si zasa musel platiť ten podnájom: to už ale radšej si dom kúpiť a namiesto platenia podnájmu by si platil splátku hypotéky: rozdiel by bol v tom, že po iks rokoch by si tú hypotéku splatil a dom by už bol tvoj, zatiaľ čo pri podnájme len platíš, no nikdy to nebude tvoje...
Takže tie dlhopisy, znie to síce strašne, ale v praxi sa to ukazuje ako užitočná vec na riešenie spomínaného problému napr. s tým domom. Ako inak by to malo byť? Jedinou alternatívou by bolo, keby ti ten dom niekto (napr. štát) daroval - ale to by si ho potom ľudia až tak nevážili, ak to všetko len tak dostali zdarma. To už sú dosť známe zákonitosti... Človek by mal zažiť aj chudobu a prácu, aby si začal vážiť aj to hmotné...
Aj keď SR je v tomto dosť nafigu, keď pomer platov k cene bytov je tak vysoký, že človek ozaj desaťročia robí len na to, aby splatil byt, ale to nie všade na svete je tak. Veď bývať by sa azda mohlo dať aj v nejakej diere v lese - len tá elektrina a internet... - ale možno nejaká vrtuľka a solárne panely by mohli robiť elektrinu tiež. A na jedenie by sa dalo prípadne niečo pestovať a chovať - ako to kedysi bolo na dedinách, že sa dalo aj z mála vyžiť. Takže ako teoreticky by sa možno dalo žiť aj bez dlhov...