Vespa píše:
a KKP - Kán. 1061 - § 1. Platné manželstvo medzi pokrstenými sa nazýva iba uzavreté, ak nie je dokonané; nazýva sa uzavreté a dokonané, ak manželia ľudským spôsobom medzi sebou vykonali manželský úkon, sám osebe vhodný na splodenie dieťaťa, na ktorý je manželstvo svojou prirodzenosťou zamerané a ktorým sa manželia stávajú jedným telom. ( dohodol, zaplatil, ale neprevzal tovar - ale to len ako príklad právo ma len šuchlo

)
Nie som si istý či som to správne pochopil, tak skús prosím, ak môžeš, konkrétne odpovedať na toto : Teda sexuálne naplnenie manželstva je podmienkou vzniku sviatosti manželstva?
Teda manželstvo prirodzené, kde jedna strana je pokrstená a druhá nie, pričom svoje manželstvo už "konzumovali" teda došlo k jeho naplneniu ( no len prirodzeného manželstva ), a druhá strana sa následne až potom dá pokrstiť, tak sviatostné manželstvo nevznikne hneď po absolvovaní krstu druhou stranou, ale sviatosť manželstva vznikne až po opätovnej "konzumácii" manželstva?
teta píše:
Čo znamená, že sviatostné manželstvo má prednosť pred prirodzeným manželstvom?
Kamoška nepokrstená a kámoš tiež nepokrstený sa zobrali. Kamoška sa aj chcela dať pokrstiť, ale keďže už čakali prírastok, tak akosi z prípravy na krst a sviatosti zišlo. Teraz, po 20 rokoch sa tieto deti rozišli. Ak by si kamoška urobila sviatosti a našla iného kámoša, tak sa môže vydávať v kostole? Alebo musí aj nový kámoš mať predpoklady pre uzavretie sviatostného manželstva? A čo všetko treba k zneplatneniu prvého manželstva?
Niekde som čítal, no na zdroj si už nepamätám, že prirodzené manželstvo medzi dvoma nepokrstenými Cirkev rešpektuje a považuje za platné, a teda nie je možné ho rozviesť s tým že následne sa uzavrie sviatostné manželstvo s iným partnerom. Myslím, že jedine, že by boli obaja pokrstení a mali len civilný sobáš, čo je z hľadiska cirkvi neplatné. Tak v takomto prípade je možné manželstvo civilne rozviesť ( keďže z pohľadu Cirkvi nevzniklo ) a uzavrieť nové sviatostné manželstvo. Myslím, že to isté platí aj pre prípad civilné manželstvo, kde je jeden pokrstený a druhý nie. Ak sa mýlim, tak ma opravte.