Naim píše:
Minule som sa tak isto zamýšľal nad témou zadosťučinenia ( pokánia ) za hriech a spomenul som si na príbeh z evanjelia :
Tu mu priniesli ochrnutého človeka, ktorý ležal na lôžku. Keď Ježiš videl ich vieru, povedal ochrnutému: "Dúfaj, synu, odpúšťajú sa ti hriechy."
Vtedy si niektorí zákonníci povedali: "Tento sa rúha."
Keďže Ježiš poznal ich myšlienky, povedal: "Prečo myslíte zlé vo svojich srdciach?
Čo je ľahšie - povedať: "Odpúšťajú sa ti hriechy," alebo povedať: "Vstaň a chod"?
Ale aby ste vedeli, že Syn človeka má na zemi moc odpúšťať hriechy" - povedal ochrnutému: "Vstaň, vezmi si lôžko a choď domov!"
A on vstal a odišiel domov. ( Mt, 9,2-7)
Zaujalo ma len to, že ochrnutému Ježiš odpúšťa hriechy bez toho aby dotyčnému povedal ( uložil ) o nejakom zadosťučinení resp. pokání. Zároveň však to, že sa tam o pokání za hriech nehovorí, explicitne neznamená, že pokánie za hriech nutné nie je, resp. že mu ho Ježiš nemohol udeliť, hoc tam to zaznamenané nie je.
Taktiež príbeh o cudzoložnici, ktorú ostatní chcú kameňovať. No nakoniec sa nenájde nikto kto by hodil kameňom a Pán tej cudzoložnici hovorí : Ani ja Ťa neodsudzujem, choď a viac nehreš. Teda Ježiš jej odpúšťa a opäť tu nevidieť nejaké pokánie resp. nutnosť zadosťučinenia.
Dobre o tom uvazujes.
"ochrnutému Ježiš odpúšťa hriechy bez toho aby dotyčnému povedal ( uložil ) o nejakom zadosťučinení resp. pokání"
Vies preco ?
Lebo Boh polozil na Jezisa vsetku nasu nepravost.
Tvoj hriech je uz potrestany na Jezisovi Kristovi a trest uz bol vykonany a bolo "kompletne dokonane".
Uz niet potreby ziadnych dalsich trestov. Vsetok trest je na nom.
To je Bozia laska. On bol potrestany namiesto nas.
1Jn 4,16
16 A my, čo sme uverili, spoznali sme lásku, akú má Boh k nám. Boh je láska; a kto ostáva v láske, ostáva v Bohu a Boh ostáva v ňom.
Iz 53,5-6.12
5 On však bol prebodnutý pre naše hriechy, strýznený pre naše neprávosti,
na ňom je trest pre naše blaho a jeho ranami sme uzdravení.
6 Všetci sme blúdili ako ovce, išli sme každý vlastnou cestou;
a Pán na neho uvalil neprávosť nás všetkých.
12 Preto mu dám za údel mnohých a početných dostane za korisť, lebo vylial svoju dušu na smrť a pripočítali ho k hriešnikom.
On však niesol hriechy mnohých a prihováral sa za zločincov. A nas hriech bol odsudeny na jeho tele.
Rim 8,3
3 Čo bolo nemožné zákonu pre slabosť ľudskej prirodzenosti, to uskutočnil Boh, keď pre hriech
poslal svojho Syna v tele podobnom hriešnemu a
v tele odsúdil hriech,
Uz nieto trestu pre toho kto veri evanjeliu - ze Boh vzlozil na neho nepravost vsetkych nas a ze jeho ranami sme uzdraveni = spaseni.
Rim 8,1
1
Teraz teda už niet odsúdenia pre tých, čo sú v Kristovi Ježišovi;
Jezis povedal, kto uveri bude spaseny.
Ale tiez povedal - musite sa znova narodit z vody a z ducha.
Naim píše:
Rád by som teda vedel, z čoho vychádza učenie o zadosťučinení resp. pokání za hriechy ( vo forme ako to uvádza KKC - modlitba, milodar, služba blížnemu, skutky milosrdenstva, znášanie utrpenia ... ) Teda, že ak chcem aby mi boli odpustené moje hriechy musím vykonať pokánie ( zadosťučinenie ) uložené kňazom vo forme či už modlitby, milodaru atď. Vychádza to z Písma, alebo je to z ustanovenia Cirkvi? ( teda z jej moci kľúčov a moci zväzovať a rozväzovať )
Ak chces aby ti boli tvoje hriechy odpustene
Spoznaj ze si hriesny. Lebo zakon je dany aby ta nie sudil, ale aby si spoznal aky je hriech. Aby boli zapchate kazde usta, lebo sme vsetci zhresili.
Urob pokanie.
Pokanie znamena obratit sa zo svojej hriesnej cesty naspat k Bohu.
Odlozit hriesne tuzby, doslova zomriet hriechu. Hriech bol pribity na Jezisovi Kristovi. Nech zomrie tvoj stary clovek tam na krizi.
Uver evanjeliu, ze Jezis bol ten, kto bol potrestany namiesto teba. Tam je naplneny zakon, lebo je trest vyplyvajuci zo zakona vykonany na Jezisovi Kristovi.
Kde bol naplneny zakon, uz niet inej poziadavky zakona. Zakon uz bol naplneny. Trest uz bol vykonany.
A daj sa pokrstit. Pochovaj vo vode co zomrelo a Boh stvori uplne nove stvorenie.
Jezis Kristus bude tvojou hlavou a ty sa stanes jeho telom.
Tvoje udy, ktorymi si hresil, uz nebudu viac otrocit hriechu, ale ich das na posvatenie Bohu v spravodlivosti.
A dostanes dar Svateho Ducha. Znovu sa narodis z vody a z ducha.
Do novoty zivota. Budes novym stvorenim v Jezisovi Kristovi.
On nas vykupil a preniesol nas z tmy do jeho predivneho svetla.
My sme jeho svetlo sveta. My sme jeho solou zeme.
Uz viac neotrocime hriechu, ale zijeme Bohu.
Sme zivy z mrtvych, dany Bohu.
Nasa radost je uplna.