misojogi píše:
osobne sa domnievam ze skor prisla v uzkosti o Syna kedze vedela ze je vynimocny takze tento nazor nezastavala ale zastavali ho ostatni z rodiny
Osobne sa tak isto prikláňam k tomuto názoru, že prišla skôr Syna hájiť pred ostatnými príbuznými, ale zaujímalo ma aký na to máte aj vy pohľad.
misojogi píše:
Ad Pismo
to je tzv formalny hriech
ze niekto objektivne hresi ale subjektivne o tom netusi
dosledky sa dostavia (vid priklad s polygamiou)
Ale veď to je presne to o čom ja hovorím. Že niekto sa môže dopúšťať hriechu, hoc on sám o tom nevie, že pácha hriech, nevie, že daná vec je hriechom. Teda pácha ho v nevedomosti. Veď kapitola 4 knihy Leviticus, ktorú som hore citoval je o takýchto hriechoch. Jasne hovorí o potrebe prinášať obete aj za hriechy, ktoré bolí spáchané v nevedomosti. Teda niekto sa dopustil nejakého hriešneho skutku, no nevedel, že daný skutok je hriešny, ale predsa spáchal hriech.
misojogi píše:
ad spoved
v tomto pripade sa vedome a nevedome chape skor ako tie co si pamatam a tie co som si neuvedomil pri spytovani svedomie a priprave na spoeved alebo som zabudol ...
cize mysli sa tym hriech ktoreho som si vedomy ze som ho spachal
Súhlas. Je možné to chápať aj takýmto spôsobom.
misojogi píše:
ad Jezis na krizi
vedeli ze konaju zle a zabijaju nevinneho ale nevedia ze je to bozi syn lebo su zaslepeni
Miso, tu to nebolo celkom tak ako hovoríš, že vedeli, že zabíjajú nevinného. Zákonníci a farizeji, boli presvedčení, že sa Ježiš dopúšťa rúhania, tým, že sa robí rovným Bohu. Hore som ti na to uviedol aj citát z písma. Oni boli presvedčení o jeho vine a mnohokrát pred ukrižovaním ho už chceli za tieto jeho "rúhania" zlapať, no báli sa ľudu. No nakoniec ho chytili, a keďže sa v ich ponímaní rúhal, tým, že sa robil rovný Bohu, tak za takéto rúhanie ich zákon ukladal trest smrti. Preto ho chceli zabiť a aj to urobili. Teda konali v
nevedomosti ( nevedeli, že je Bohom a tým pádom sa nerúha, keď sa "robí" rovným Bohu, ale hovorí pravdu, defakto sa farizeji a zákonníci dopustili omylu z nevedomosti ). Napriek ich nevedomosti sa však
dopustili hriechu. A Ježiš prosí Otca aby im odpustil, lebo nevedia čo činia. Ak by sa hriechu nedopustili nemusel by Ježiš prosiť Otca aby im odpustil. A ešte tu máme jasné slová o tom, že
nevedia čo činia.
misojogi píše:
mylny nazor nemoze byt hriechom, ale aj keby si to myslela nie je to hriech si mysliet nieco chybne
Farizeji a zákonníci mali tak isto mylný názor na Ježiša, keď si mysleli, že je Bohorúhačom. Dopúšťali sa v tom ťažkej chyby, no nevedeli o nej. Napriek tomu Ježiš prosí Otca o odpustenie pre nich.
Nemôžeme tvrdiť, že spáchať hriech v nevedomosti teda nie je možné, lebo by sme tým popreli 4. kap. Leviticusu, ale aj vyššie uvedenú stať z Lukáša o prosení Ježiša za odpustenie hriešnikom, ktorí ho križujú.
misojogi píše:
hriech je vedome a dobrovolne porusenie bozieho prikazu
To je len základná definícia hriechu, no cirkev potom ďalej bližšie rozoberá učenie o hriechu. Viď príklad z katechizmu
Kto pácha všedný hriech: 2. kto prestúpi prikázanie vo veľkej veci, ale nie celkom vedome Inými slovami nevedome, resp. v určitom druhu nevedomosti.
misojogi píše:
napriklad domorodec ked je bigamista alebo polygamista a nepozna krestanstvo tak sa hriechu nedopusta
Lenže to by potom kresťanstvo nepotreboval defakto nikto. Stačilo by sa "vyhnúť" jeho učeniu a nikto by nepáchal hriech. No takto myslím, že uvažovať nemožno. Veď obyvatelia Sodomy a Gomory boli tiež potrestaní pre svoje hriechy, hoc nemali poučenie o tom čo je a nie je hriechom, nepoznali Boží zákon. Predsa sa ho však dopustili ( hriechu ) a Boh ich za to trestal. Tak isto ako okolité pohanské národy v starej zmluve.
Nech sa nenájde u teba taký, čo by syna alebo dcéru prevádzal ohňom, ani veštec, ani vykladač znamení, ani hádač, ani čarodejník, 11 ani zaklínač, ani vyvolávač duchov, ani jasnovidec, ani kto by sa vypytoval mŕtvych. 12 Lebo je Hospodinovi ohavný každý, kto robí tieto veci. Pre tieto ohavnosti ich vyháňa Hospodin, tvoj Boh, spred teba.Teda vidíme, že Boh trestá pohanské národy za ohavnosti - hriešne činy, ktoré páchajú a to tým, že ich vyháňa preč z pred Izraela, resp. že dá moc Izraelu ich poraziť. Pričom títo pohania zjavne mali svoje normy, ktorými sa riadili, nepoznali Boží zákon, predsa sa však dopúšťali hriechov, rovnako ako ľudia v Sodome a Gomore, za čo aj boli potrestaní.