Naim
Citácia:
Stefan...teda ty si predstavuješ, že takýto človek o ktorom sme hovorili spasený nebude? Pokiaľ totižto hovoríme o človeku, ktorý katolícku vieru nepozná, alebo o jej pravosti nie je presvedčený, teda viď príklad evanjelika vyššie spomenutého, nemôžeme v takomto prípade jasne tvrdiť, že daný človek spasený nebude. II. VK totižto dáva aj takýmto ľuďom nádej na spásu. Na túto tému som sa bavil aj s dvomi od seba nezávislými kňazmi. Obaja na túto tému zastávali rovnaký - mnou vyššie odprezentovaný názor. Tak isto aj Dávid na svojej stránke zastáva toto stanovisko. Taktiež som už videl na túto tému debatovať kňazov aj v Tv. Opäť musím konštatovať, že ich pohľad na spásu nekatolíkov, bol veľmi podobný.
Najdôležitejšie je pochopiť, že II.VK nedáva žiadnu nádej na spásu tým, ktorí by spásu odmietli, a hlavne musíme pochopiť, že spása sa uskutočňuje jedine v Cirkvi a nikdy nie mimo nej a preto nie je možná žiadna spása pre tých, ktorí by do Cirkvi nepatrili. Každý kňaz, ktorý hovorí inak, je proste úbohý heretik, ako poľahčujúca okolnosť mu môže slúžiť fakt, že je heretikom skôr z nevedomosti, ako zo vzdoru. Tvoj názor Naim, ak ho správne chápem, je veľmi chybný a za chvíľu si ukážeme, že prečo. Veľmi ma to mrzí, ale verím, že stále sa jedná iba o nedorozumenie a že nakoniec Ti dokážem ukázať ten uhol pohľadu na vec, akým sa naň díva Cirkev.
Citácia:
To presvedčenie, ktoré zastáva povedzme evanjelik, nemusíme hneď nazvať lžou. On totižto verí, že to čo vyznáva je pravda.
Toto považujem za prvý veľký omyl. Lož sa totiž nezmení na pravdu iba preto, že tomu veríme alebo si to želáme.
Citácia:
Nijakým spôsobom to neodporuje jeho prirodzenému zákonu ( svedomiu ).
Avšak dobre vieme, že naše svedomie je formované rôznymi okolnosťami. Prirodzený zákon v ňom môže byť na základe týchto okolností značne potlačený.
Citácia:
Pokiaľ by však vedel, že katolícka Cirkev je pravou Cirkvou, bol o tom aj presvedčený, no z nejakého dôvodu by predsa len zotrvával vo svojej "viere", potom by bolo oprávnené nazvať to lžou a v takomto prípade sa baviť o jeho nespasení.
Vieš si to predstaviť?
Citácia:
Dalo by sa o ňom hovoriť vtedy, ak by si napr. nejakému človeku ( vyznávajúcemu "vieru domorodcov", pričom jeho "viera" vyžaduje konať skutky jasne v rozpore s prirodzeným zákonom ) tvrdil, že môže kľudne zostať vo svojej "viere" a aj tak môže byť spasený.
A aký je tu rozdiel medzi animistom a židom, moslimom, či nekatolíkom? Práve o tomto riziku hovorím. Ak nadobudneme pocit, že ak budeme hocikomu z nich tvrdiť,
že môže kľudne zostať vo svojej "viere" a aj tak môže byť spasený, tak sa obraciame stáročnej a aj súčasnej viere Cirkvi chrbtom.
Citácia:
No príklad, ktorý uviedol dakl, teda, že aj človek, ktorý povedzme neverí vo všetky katolícke dogmy ( keďže je povedzme evanjelik ) môže byť spasený, by som synkretizmom určite nenazýval.
Ak tomu veríš, tak to synkretizmus musí byť, lebo si do svojej čistej katolíckej viery pridal prvok, ktorý tam nemá čo hľadať.
Citácia:
II. VK z možnosti spásy týchto ľudí nevylučuje, ba práve naopak. Potom by samotný II. VK musel byť synkretický. To o tom "tvrdení protestantov", ktoré uvádzaš ... na jednej strane hovoríš, že sa to nezhoduje s katolíckou vierou, na druhej strane však II. VK dáva nádej na spásu aj ľuďom z iných cirkví, za podmienok o ktorých sme tu už hovorili.
II.VK dáva nádej na spásu všetkým ľuďom, to je pravda, ale iba pod tou podmienkou, že tá spása sa bude realizovať v Cirkvi. Ak sa na tom zhodneme, tak potom budem spokojný.
Citácia:
Nemôžem si pomôcť, no musím ťa znova varovať, že za príliš striktné branie - mimo Cirkvi niet spásy - hrozí exkomunikácia.
Ja Ti ďakujem a ubezpečujem Ťa, že nie som žiaden ultra exkluzivista. Stále som presvedčený, že nájdeme spoločné slová a reč, tak ako sme asi našli pri ex cathedra vyjadreniach.
Citácia:
Cieľom ekumenizmu, je návrat našich oddelených bratov.
Som veľmi rád, že to takto chápeš.
Citácia:
No napriek tomu ako som ti už neraz uviedol, čo zároveň vehementne ignoruješ, II. VK dáva nádej na spásu aj ľuďom, "fungujúcim" ( z dôvodu nevedomosti, či z dôvodu, že vo svojom presvedčení nepovažujú katolícku cirkev za správnu ) v iných cirkvách.
Navrhujem takýto záver:
.... nepovažujú katolícku cirkev za správnu avšak ešte pred svojou smrťou sa oslobodia od bludov a neodmietnu možnosť spásy, ktorú im Boh v Cirkvi ponúkne. Ak s týmto budeš súhlasiť, tak ja budem veľmi šťastný a Ty vyjadríš postoj Cirkvi k danej téme.
Citácia:
VK sa k tomu postavil rozumne. Jednak zastáva "starú" pravdu - že mimo Cirkvi niet spásy - no zároveň ju nanovo interpretuje, že je možné za určitých okolností ( vyššie jasne uvedených v presných citátoch z II. VK ) dosiahnuť spásu aj mimo cirkvi.
Nehnevaj sa teraz na mňa, lebo na teba neútočím ani to nemyslím v zlom, ale toto strašný blud a absolútne nepochopenie učenia Cirkvi odovzdané nám aj cez II.VK. Prosím Ťa ešte raz si prečítaj dokumenty koncilu a uvažuj nad nimi. Začínam mať obavu, že toto nedorozumenie môže vyplývať aj z toho, že Ti nie je celkom známe učenie o Cirkvi /ekleziológia/ a jej sebachápanie.
Citácia:
V tomto si protirečíš, napriek tomu, že si uviedol iný odtieň ako hovoríš. Legionar to jasne vysvetlil. Na jednej strane ak cirkev povie, kedy ( za akých okolností ) niekto bude zatratený, tak tým hoc nepriamo, ale jasne označuje každého, kto tieto okolnosti splnil.
Samozrejme si neprotirečím, nám sa dosť rád na to, aby som sám seba zhadzoval

. Problém je tu totiž v tom, že napriek tomu, že je stanovené pravidlo, ako hovorí legionar, nevieme ho uplatniť alebo merať. Ani Cirkev a ani pápeži, ako hovoril dakl. Takže Cirkev nevie povedať, že kto bude zatratený, ale hovorí, že ak niekto by sa chcel spasiť mimo Cirkev, tak sa mu to nepodarí. Ale my nevieme, že kto ten niekto je. Aj keď vidíme heretika ako hrom, alebo satanistu, nedokážeme nijakým spôsobom zistiť, že či náhodou práve on nejakým spôsobom nakoniec sa neprikloní alebo nepriklonil k možnosti spásy, ktorú môže dosiahnuť iba v Cirkvi a ktorú mu Boh zaiste ponúkol.
Citácia:
A to cirkev počas dejín robila mnoho krát. Ukážkovým príkladom je bula pápeža Eugena IV. Cantate Domino : Církev pevně věří, vyznává a hlásá, že „nikdo z těch, kdo se nacházejí mimo katolickou církev, nejen pohané“ [Fulgentius z Ruspe, De fide seu de regula fidei ad Petrum 38, n. 81], ale také Židé či heretici a schismatici, nemůže mít účast na věčném životě, ale půjdou do věčného ohně, „připravenému ďáblu a jeho andělům“ [Mt 25, 41], pokud před smrtí nebudou k církvi připojeni. Církev věří, že jednota těla církve má takovou důležitost, že pouze těm, kdo v ní zůstávají, svátosti církve prospívají ke spáse a že pouze jim posty, ostatní zbožné skutky a cvičení v křesťanském zápase přinesou věčný život. „Nikdo – bez ohledu na to, kolik almužen rozdal, a byť dokonce pro Kristovo jméno prolil vlastní krev – nemůže být spasen, pokud by nezůstal v lůně katolické církve a jednotě s ní.
Som nesmierne rád, že cituješ Eugena IV., lebo iste vieš, že zároveň cituješ aj Florentský koncil /
Decreto pro Jacobitis/ a s ním aj samotnú dogmu a stáročnú vieru Cirkvi. No a II.VK hovorí to isté, len v svetle, či jazyku nám zodpovedajúcej doby. II.VK v žiadnom prípade nehovorí, že by mohol byť niekto spasený mimo Cirkvi. Ale hovorí, že aj ten, kto možno viditeľne nepatrí do katolíckej cirkvi, či už preto, že sa narodil v inom náboženskom prostredí a nemal možnosť stretnúť sa s dostatočnou misiou, alebo o Cirkvi nikdy ani nepočul, môže aj vo svojom súčasnom stave k Cirkvi inklinovať a Boh sa už postará o to, aby ešte pred svojou smrťou mal šancu prijať katolícku vieru a zbaviť sa bludov. A ak ju neodmietne, tak takto pekne v Cirkvi môže byť spasený.