stefan píše:
Spĺňa podľa teba všetky podmienky na to, aby sme jej vieroučný výrok mohli označiť za ex cathedra? Ak nie, povedz, ktorá podmienka chýba? Ak spĺňa všetky podmienky, prečo ju Cirkev neoznačuje ako ex cathedra?
Stefan nehnevaj sa na mňa, ale na toto som ti už jasne odpovedal a myslím, že v dosť širokom kontexte.
stefan píše:
Ak napriek tomu, že ju Cirkev ako ex cathedra neoznačuje prečo ju teológovia považujú za neomylnú?
Píšeš ako by sa teológovia celej cirkvi zhodovali na názore, že bula Unam sanctum je neomylná. Ak ju aj nejakí teológovia, či dogmatické príručky, ktoré si uvádzal, za neomylnú považujú, je to ich názor. Tak ako ty máš v danej veci svoj a ja svoj.
stefan píše:
Pápež Bonifác VIII. nevedel, že čo je to ex cathedra. Nevedel, že niekedy taká dogma bude vyhlásená a tiež nevedel, že aké podmienky bude mať spĺňať.
Ale veď to je jasné, že nevedel, čo je to ex cathedra. Napriek tomu však dogma ex cathedra definuje podmienky, za akých je možné výrok pápeža považovať za ex cathedra neomylný. O retrospektivite dogmy sme už hovorili.
stefan píše:
Vzhľadom k tomu, že ex cathedra výroky sú nepreskúmateľné, tak Cirkev nemôže teraz hovoriť, že pápež Bonifác VIII. hovoril ex cathedra,...Cirkvi neprináleží mu to odsúhlasiť
Stefan, myslím, že táto diskusia začína strácať zmysel. Zase sa totižto dostávame, k tej istej veci, na ktorú si už ty predstavil svoj názor, na ktorom trváš a ja zasa svoj, za ktorým si tiež stojím, vysvetlenie som ti už taktiež dal, myslím, že nemá veľký zmysel to rozpisovať znova. No v skratke, ak by pápež Bonifác splnil všetky podmienky dogmy o neomylnosti ex cathedra, cirkev by sa nevyhla tomu, že by jeho výrok za ex cathedrálne neomylný musela považovať. No vravím, už sa v tom opakujem asi po piaty krát. V tomto sa však nezhodneme, keďže obaja máme na danú vec zjavne odlišný názor.
stefan píše:
Ale na druhej strane Cirkev môže jeho vieroučný výrok chápať ako prejav jeho autority a preto ho aj identifikovať ako výkon riadneho Magistéria v kategórii vernosti hodnotený ako skutočne neomylný, čo sa aj v učebniciach dogmatiky deje - čo však Ty dosť vehementne ignoruješ
Chceš tvrdiť, že všetky učebnice a skriptá dogmatiky zastávajú v tejto veci rovnaký názor. Si si tým istý? Na druhej strane som ti už napísal, že ak ich aj nejaká časť dogmatických skrípt, či učebníc uvádza tento výrok ako neomylný, v zásade ide o ich názor na daný výrok. Nikto to neprezentuje ako záväzné učenie, ktorému je nutné veriť, to zas ignoruješ dosť vehementne ty.
stefan píše:
Bolo by zaujímavé venovať priestor pápežom, ktorí hlásali bludy. Myslím, že by toho veľa nebolo
Či toho bolo, alebo nebolo veľa, o to v zásade nejde. No nikdy tieto bludy neboli vyhlásené ex cathedra ( teda ako neomylné učenie cirkvi ).
stefan píše:
Tieto definície rímskeho pápeža sú teda nezmeniteľné ako také (ex sese), a nie na základe súhlasu (ex consensu) Cirkvi.* Z toho vyplýva, že Cirkev nemá právo skúmať výroky pápeža s tým úmyslom, žeby ich uznala alebo neuznala ako ex cathedra, keďže sú definitívne a či s nimi Cirkev súhlasí alebo nie, tak na tom nezáleží.
Stefan, z tohto tvrdenia si vyvodzuješ závery s ktorými zachádzaš "troška" ďaleko, o ktorých dané tvrdenie ( dogma ) nič nehovorí. Dogma uvádza, že ak pápež hovorí ako najvyšší učiteľ (ex cathedra), teda vyhlasuje povedzme nejakú pravdu viery za všeobecne záväznú pre celú cirkev, nepotrebuje na to súhlas koncilu, resp. nejaké "potvrdenie" od ostatných biskupov ( ako zástupcov cirkvi ), ale má moc sám bez tohto súhlasu biskupov, vyhlásiť nejaké záväzné učenie ( ktoré bude neomylné ). Preto tá veta na záver : Tieto definície rímskeho pápeža sú teda nezmeniteľné ako také (ex sese),
a nie na základe súhlasu (ex consensu) Cirkvistefan píše:
Z toho vyplýva, že Cirkev nemá právo skúmať výroky pápeža s tým úmyslom, žeby ich uznala alebo neuznala ako ex cathedra, keďže sú definitívne a či s nimi Cirkev súhlasí alebo nie, tak na tom nezáleží. A podľa mňa to platí pre všetky také výroky, aj tie z minulosti.
Cirkev má právo skúmať výroky pápežov a aj to robí, sám hovoríš o učebniciach dogmatiky, ktoré minimálne danú bulu Unam sanctum v tejto veci skúmali.A ako som ti už neraz uviedol, dogma o neomylnosti má retrospektívny účinok. No týmto svojím tvrdením si túto retrospektivitu práve pochoval.
stefan píše:
Raz si povedal, že ak by sa dnes pápež vyslovil ako vtedy v bule Unam sanctam, tak by sme to brali ako ex cathedra. Tak prečo to nerobíme?
Stefan to si povedal ty, nie ja! viď. :
stefan píše:
No je a preto vravím, že ak by bola vyhlásená dnes, tak by nikto nepochyboval.
Ja som hovoril, že hoc sa na jej konci nachádza výrok, ktorý obsahuje jasnú do oči bijúcu formuláciu "my tvrdíme, my prehlasujeme, my ustanovujeme", ktorá sa na prvý dojem zdá ako jasná formulácia ex cathedra, je potrebné hľadieť na historický kontext, za akého bola bula napísaná a k čomu daná bula smerovala. Jej historický kontext som myslím, že jasne rozobral už minimálne dva krát.
stefan píše:
Ale tu je problém v tom, že "dogmaticky záväzný" neznamená "formálne dogmatický", teda v zmysle vyhlásenia formálnej dogmy, ale znamená, že je dogmaticky záväzný v zmysle materiálnej dogmy.
Dogmaticky záväzný môže znamenať rovnako ako v zmysle materiálnej tak aj formálnej dogmy. Materiálna dogma je učenie, ktoré nie je formálne vyhlásené ako dogma, lebo ho za také ani nie je nutné vyhlásiť, lebo je prijímané celou cirkvou. Nie všetky pravdy viery je nutné formálne vyhlásiť ako dogmy. No ono spomenutné predmetné vyhlásenie danej buly by som do materiálnej dogmy v žiadnom prípade neradil. Učenie, že podriadenosť pápežovi je nevyhnutná pre spásu
každého človeka, nebolo všeobecne prijímaným učením cirkvi. A spomenutý výrok sa ako formálna dogma neberie.
stefan píše:
Ale ak máš učebnice, ktoré majú Imprimatur aj Nihil Obstat a toto tvrdia, tak potom aké ešte schválenia potrebuješ?
Ak daná učebnica odprezentuje svoj názor na onú spomínanú bulu, nevidím dôvod, prečo by nemohla dostať imprimatur. Myslím, že dané učebnice, určite nehovoria o dogmatickej záväznosti spomínaného výroku z buly ako o všeobecne záväznej pravde, ktorej musí každý veriť. Inak stefan nechcem sa tu v tejto diskusii baviť na tému imprimatur, ale často krát ho dostanú aj také veci, ktoré sú minimálne diskutabilné. To by bolo na dosť dlhú debatu. Osobne by som ti vedel dať ukážkový príklad na knihu, ktorá imprimatur dostala skoro v každej krajine od nejakého biskupa a napriek tomu sa okolo nej točí množstvo kontroverzií.
stefan píše:
Čo si predstavuješ pod slovným spojením, že "neomylnosť je zaangažovaná nie úplne"?
Nie všetko, čo pápež povie "cez" riadne magistérium je neomylné. Koniec koncov o bludoch pápežov tu na tomto fóre už bolo popísané viac než dosť.
stefan píše:
A druhá vec, že ak teda sám sa rozhodneš skúmať Unam sanctam, v ktorom bode spozoruješ omyl alebo odklon od katolíckeho učenia?
Osobne sa necítim byť na to kompetentný aby som mohol vynášať súdy nad bulou Unam sanctum v zmysle, že daná časť je omyl, resp. odklon od katolíckeho učenia.
Naim píše:
Súhlasim, že platí, ale narážal som na to, že cirkev neučí v zmysle, buly Unam sanctum, teda, že ten, kto nie je podriadený rímskemu biskupovi nemôže byť spasený.
stefan píše:
Ťarcha dôkazu však je na tebe. Musíš totiž dokázať, že Cirkev učí, že aj ten, kto sa vzopiera autorite rímskeho pápeža môže byť spasený.
Teda aby som to pochopil správne, tvrdíš, že ten kto sa nepodriaďuje rímskemu pápežovi sa automaticky vzopiera? Lebo takto si postavil svoje tvrdenie, že mám dokázať, že cirkev učí, že aj ten, kto sa vzopiera autorite pápeža môže byť spasený. Myslím, že v tomto prípade, by si nemal o opaku podriadenosti hovoriť hneď ako o vzopretí.
Ľudia, ktorí Boha nepoznajú, resp. nič o viere nevedia, sa zrejme ťažko môžu priamo vzopierať pápežovi nemyslíš? II. VK týmto ľuďom však "dáva šancu" na spásu napriek tomu, že nie sú podriadenými rímskemu pápežovi.
Věčné spásy mohou dosáhnout všichni, kdo bez vlastní viny neznají Kristovo evangelium a jeho církev, avšak s upřímným srdcem hledají Boha a snaží se pod vlivem milosti skutečně plnit jeho vůli, jak ji poznávají z hlasu svědomí (LG 16).“„Bůh si může cestami, které jsou známy jen jemu, přivést lidi, kteří bez vlastní viny neznají evangelium, k víře, bez níž se mu nelze líbit, přesto však připadá církvi povinnost a zároveň i svaté právo hlásat evangelium“ všem lidem (2. vatikánský koncil, Ad gentes, 1)".Ba dokonca, II. VK hovorí, že je možné dosiahnuť spásu aj v iných cirkvách, teda v tých kde sa ľudia "priamo vzopierajú" podriadenosti pápežovi, no zároveň upresňuje, že ide o ľudí, ktorí nevedia, že katolícka cirkev je ta prává a nutná ku spáse.
„Posvátný sněm … na základě Písma svatého a tradice učí, že tato putující církev je nutná ke spáse. Neboť jedině Kristus je prostředník a cesta ke spáse a on se pro nás stává přítomným ve svém těle, církvi. On sám výslovným zdůrazněním nutnosti víry a křtu potvrdil zároveň i nutnost církve, do které lidé vstupují křtem jako branou. Proto by nemohli být spaseni ti lidé, kteří vědí, že Bůh prostřednictvím Ježíše Krista založil církev jako nezbytnou, a přesto by nechtěli do ní vstoupit anebo v ní vytrvat.“ (2. vatikánský koncil, Lumen gentium 14).No tí, ktorí toto nevedia ( že katolícka cirkev je jediná pravá cirkev ), resp. si to neuvedomujú a zároveň nie sú súčasťou katolíckej cirkvi, ale sú členmi iných cirkví, nádej na spásu majú.
Stefan, myslím si, že by sme túto diskusiu mali asi ukončiť. Obaja totiž zastávame názory, o ktorých sme presvedčení. Preto nemá význam ďalej pokračovať v diskusii a znova a znova opakovať veci, o ktorých sme sa už v predošlých príspevkoch bavili. Príde mi to ako prešľapovanie na mieste a aj tak sa k ničomu nedopracujeme. Takže sa nehnevaj, ale toto ber ako môj posledný príspevok k danej téme.