Roman Bača píše:
Krst je spajany s pokanim a uverenim v Jezisa Krista ako mesiasa a spasitela, teda osoby ktora je schopna zmierit cloveka s Bohom a cez ktoru je mozne obdrzat odpustenie hriechov a zit v milosti bozej, to znaci zmiereny s Bohom po udelenej milosti pretoze trest za moj hriech bol vykonany na Jezisovi z Nazaretu. Kedze on bol potrestany a ja uverim v tuto jeho obetu ze bola vykonana nim kvoli mne a kvoli konkretne mojim hriechom dobrovelne z lasky ku mne, ak v tuto skutocnost uverim, oznacuje sa to ako ze som uveril v Jezisa Krista, ze on je mesias, zachranca, pretoze Boh mi kvoli jeho obete za moj hriech, pretoze trest bol uvaleny na neho, moj trest smrti za hriech ktory som ja vykonal, a poprava smrti bola na nom vykonana a ja sa s tymto stotoznim, Boh mi moze udelit milost odpustenia hriechu. Pretoze podla spravodlivosti si zasluzim smrt. Pretoze prestupenie zakona, cize zhresenie voci zakonum je trestom smrt. A Boh ako spravodlivy to musi vykonat. Kedze sa vsak najde dobrovolnik ktory povie, ja tento trest odpykam, mozem dostat milost a Boh ma nemoze trestat pretoze strestal Jezisa. Toto je posolstvo evanjelia. toto je ta dobra zvest, ze pre jeho obetu na krizi nam Boh Otec moze odpustit hriechy. A ten kto toto uveri dostane odpustenie hriechov a dostane Ducha Svateho pretoze odpustenim hriechov sa nase telo moze otvorit Duchu Svatemu aby On mohol v nas prebyvat, preto aj Pavol prise ze sme chramom Ducha Svateho. Preto je Chram zboreny. Preto Jezis hovori o tom ze zbura chram a postavi opat za tri dni. Novy chram postaveny je nase telo obmyte krvou Jezisa na krizi prijatim jeho obety a ziskanim synovstva cez zmierenie s Boh a stavame sa chramom Ducha svateho. Krestania su teda chodiace chramy v ktorych prebyva Boh. Preto sa krestan stara o svoj chram, nezarmucuje Ducha v nas a neodporuje Duchu, drzi si telo v cistote, nesmilni, atd pretoze kto znici chram toho znici Boh.
Uverenie je teda podmienka aby zostupil Duch Svaty a naplnil telo , to sa moze stat pri uvereni a pocuti evanjelia, a najcastejsie sa to vola krst v Duchu Svatom, alebo sa to moze stat v krste kde voda je symbol a Duch Svaty odpusta a krsti a zazina bozi zivot cez ukon knaza ci krestana, nekrestan teda nemoze krstit, nema Ducha Svateho, alebo sa prenasaju dary a charizmy Ducha cez vkladanie ruk. To sa deje v birmovani a je to vybava na evanjelizaciu.
Pravda, krst je spajany s uverenim a pokanim, ale je dolezite aj poradie.
Ako pises, ze uverenie je podmienka aby Duch Svaty naplnil telo, tak je uverenie aj podmienka aby bol clovek pokrsteny vo vode.
Marek 16:16 Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený.
Tu Jezis hovori v poradi najskor uverit, az potom pokrstit.
Nie je mozne vstupit krstom bez viery. To co je spinave ponorenim vo vode bude len mokre spinave.
Clovek musi byt ocisteny slovom, ktore Jezis povedal a prijatim jeho spasy vierou.
Uveris tomu co Jezis urobil pre nas. Potom to stare co zomrelo, co bolo pribite na krizi musi byt pochovane - Rim 6.
Jezis povedal, musite sa znova narodit.
A to sa udeje krstom.
Pochovas stareho cloveka, toho co bol pribity na krizi na Jezisovi Kristovi.
Zjednotis sa s Jezisom Kristom v jeho smrti - vierou v to co urobil namiesto teba.
zjednotis sa s nim v jeho pochovani - ponorenim krstom.
Slovo krstit - baptizo - znamena ponorit - cely ponorit, celeho stareho cloveka ponorenim pochovas.
Nielen pokropit, ale celeho ponorit. Nie nemluvna, ale cloveka, ktory vie comu uveril, nemluvna nema comu uverit, ved ono ani nevie co je hriech.
Krst je aj volanie spravodlivej duse po Bohu, tej duse, ktora bola ospravodlivena vierou v to co pre nas urobil Jeszis.
Ako Jezis povedal aby bolo naplnene co je spravodlive.
A zjednotis sa s Jezisom aj v jeho vzkrieseni. Znovu sa narodis do novoty zivota.
A dostanes Svateho Ducha.
V Petrovom liste sa pise, ze sme znovu splodeny vzkriesenim Jezisa Krista.
To je to ze sa musime znova narodit. Znovu narodit z vody a z Ducha.
Do povodneho obrazu Bozieho.
Boh nas stvoril na svoj obraz, hriechom Adama sa povodny obraz porusil - prva smrt ak chcete.
Bozia laska agape sa zmenila na sebalasku.
Vierou a znovu zrodenim z vody a z ducha sa znovurodime do povodneho Bozieho obrazu, do povodneho ucelu pre co nas Boh stvoril, do lasky, do agape.
Viera nie je len listok do neba, ale je to to ze sa stane ze Bozie kralovstvo vstupi do vas - Jezis povedal Bozie kralovstvo je na dosah a je vo vas.
Jezis bol pre nas vzorom tohto noveho stvorenia - na tento obraz sme stvoreny - zit v Jezisovi Kristovi, byt v nom a on v nas.
Preto nemoze stary clovek vyprodukovat v sebe lasku, lebo je stary telesny, ten musi len zomriet a musi sa narodit nove stvorenie v Jezisovi Kristovi, kde hlavou noveho stvorenia je Jezis.
V listoch sa pise ze sme jeho telom z jeho masa a z jeho kosti.
To je presne opis ako bola stvorena zena z Adama. Tak aj nove stvorenie je z Jezisa Krista.
Ale musi sa znova narodit. Stare zomriet, pochovat a narodit nove.