Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Náučné témy

[ Príspevkov: 36 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
Autor Správa
Poslať 01.01.2015 8:43:46   Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 22:41:06
napísal 11052 príspevkov
v minulosti sme tu už o tom čosi písali v inej téme, ale aby som sa k tomu vrátil a radšej do samostatného vlákna, tak najprv trochu na pripomenutie, čo sme si už písali tam:

hladajuca píše:
    Biblia mala ludskych autorov, ktori ale opisovali konkretne Bozie skutky. Ak teda mozme relativizovat to zle a tvrdit, ze to je vytvor ludi, tak ako mozme vediet, ze aj to dobre nie je len vytvor ludi? Len preto, ze sa nam to paci? Ja som tiez mala take meritko. Co sa mi pacilo, bolo od Boha, co sa mi nepacilo bola zalezitost vtedajsej doby a ludskych omylov.
    to nie že zlé a dobré a ja si to len selektívne vytriedim, že čo sa mne páči, to si vezmem, a čo nie, tak naopak, atď... ale hovorím o procese božej pedagógie od primitívneho púštneho kmeňa žijúceho v prostredí zbožstvujúceho hviezdy, sochy zvierat, atď... - a od toho nomádskeho púštneho zmýšľania ich postupne pretvoriť až na "zmýšanie novozákonné"... teda nie že by som si ja len čosi selektívne vybral čo sa mne páčilo: ale ako ten proces postupne reálne prebiehal k tomu "novozákonnému"...

napr. polygamia: staršie knihy SZ ju aj občas spomínajú, na druhej strane je tam skôr okrajová a v jej popredí sa chváli skôr monogamný vzťah, napr. už od úplného úvodu Biblie: "Preto muž opustí svojho otca i svoju matku a prilipne k svojej manželke a budú jedným telom." (Gn 2:24)... a keď sa aj potom občas okrajovo spomína, tak čím ďalej tým menej, až postupne úplne mizne v prospech úplnej mono-gamie... atď...

A to nie že by som si ja povedal, že mne sa viac páči polygamia a tá je v Biblii, tak ja si z Biblie vezmem tú polygamiu, zatiaľ čo nad monogamiu mávnem rukou... proste tu sa nedá byť takto selektivistický, že ako sa to mne páči: ale ten rámec je jasný: v tých dobách začiatkov izraelitov bola všeobecne rozšírená polygamia v tom prostredí, atď., ale postupne bola v Biblii stále viac vytláčaná, až úplne vytlačená...

Takže v takomto zmysle som to myslel... postupné zdokonaľovanie ich morálky, i teológie, atď...
    Pokial ide o bozsku pedagogiu, este by sa to aj dalo, lenze potom co, ziadne Bozie ucenie nie je trvale? Takze sa meni s dobou a vyvojom spolocnosti. Menia sa pritom aj otazky moralky. Raz polygamia, potom monogamia, raz oko za oko, potom nastavit druhe lice... Ok, ludstvo sa vyvija, ale ak je Boh nemenny a takisto aj pravda, dobro, etc, ako je mozne, ze moralna nauka nezostava konstantna bez ohladu na vyvoj ludskej spolocnosti?
    ono to ani nie že raz polygamia, potom monogamia: ale rozlišoval by som ten ideál od reality, keď sa aj polygamia ešte tolerovala, ale ako ideál badáme predstavovanú skôr tú monogamiu, atď... a potom sa to prakticky zdokonaľovalo aj do praktických detailov, že sa tá polygamia tolerovala stále menej, aby postupne ustúpila už len tej monogamii... je to teda skôr ten čistý ideál vs. ústupky, aby si na to postupne zvykli, keď boli spočiatku príliš ešte nepripravení, pod vplyvom okolia...

A s tým "oko za oko zub za zub" vs. "nastaviť druhé líce", čo spomínaš a potom aj ešte dodávajúc:
      hladajuca píše:
      Napriklad v takej podstatnej veci, ako oko za oko vs druhe lice. Ved to nie je o postupnom vyvoji, to su protikladne prikazy.
    no práve toto je ešte elementárnejšia situácia, lebo toto nie je že proste nejaký opak, ale tu ide o rozdiel v tom, že to prvé poukazuje na spravodlivosť, zatiaľ čo to druhé na milosrdenstvo... ale spravodlivosť nie je niečo zlé! to sú dva prístupy, ktoré existujú a každý má niečo do seba: milosrdenstvo je dokonalejšie, ale niekedy sa tiež nedá len nastavovať druhé líce, ale treba aj nejaký "spravodlivejší" prístup... to treba zohľadňovať aj podľa situácie, atď... tá Ježišova reč na vrchu, kde hovorí o druhom líci, atď... to boli určité rady o vyšších čnostiach: milosrdenstvo ako niečo väčšie než spravodlivosť. - Ale ono to nie je že nejaký "obrat o 180 stupňov": ľudia prirodzene mávali tendenciu "odplatiť" ďaleko viac než sa im "dostalo"... t.j. že niekto tebe oko, tak ty jemu dve oči, alebo aj ešte viac... takí bývajú ľudia... takže už aj to "oko za oko" nebolo ani nie že " oko za oko", ale skôr "len oko za oko"... a teda aj to bol určitý vývoj smerom ku "úplne odpustiť", ktoré by bolo už takou najvyššou čnosťou... no stále majúc určitý svoj zmysel a platnosť aj tá spravodlivosť... ak je nejaký masový vrah či iný kriminálnik, ktorý sa nechce zmeniť, a chce v tom pokračovať, tak spoločnosť by s ním mala niečo spraviť, potrestať ho, už aj na výstrahu iným, a nejako chrániť ostatných pred ním...

No a pokiaľ ide tamtie vojny opisované v Biblii, to je taká tá neustále vyťahovaná vec, ale neviem aký má kto k tomu postoj, ale to je rozhodne ten jav, ktorý obzvlášť v tých časoch bol bežný medzi tými národmi, že bojovali takto medzi sebou, atď... a boli to také zákony džungle: kto nebojuje proti ostatným, tak sám bude zničený... tam to tak fungovalo a izraeliti boli tiež v tom v mnom ešte stále podobní tým ostatným... dnes vlastne ešte tiež badáme vojny, takže tým skôr v tamtakých časoch... ťažko by mohli aj prežiť v tých časoch, keby nebojovali, takže proste boli v tomto ešte stále dosť podobní ostatným... - len to si tam človek kladie otázku, že toto svoje konanie tam majú pripísané Bohu, že im to tak sám vravel a tak im povolil urobiť to, čo by chceli... a tak si potom človek kladie otázku, že či toto aj Boh chcel, aby ľudia robili? no ale môžeš si tu všimnúť nasledovné: oni to práveže mali globálne zakázané, ale sú tu teda len tamtaké indiviuálne jednorazové prípady, keď sa vraví, že im Boh povedal, aby šli do takých vojen vtedajšieho typu... - A teda to skôr naopak by potom vychádzalo: že pri takom opise, hoc lokálne takom všelijakom, ale globálne to vlastne skôr poukazuje potom na to, aby to nerobili svojvoľne a permanentne (ako by to oni sami určite radšej chceli, nasledujúc vtedajšie zvyky), ale že sa to stalo len v tých prípadoch, keď to Boh povolil... - keď by sme to už mali takto striktne vziať: Boh im síce zatoleroval také správanie, aké by oni aj sami chceli, a bolo bežné v tých časoch v takých národoch... ale nie že by im to povolil robiť svojvoľne či globálne: v tom predsa presný opak je pravdou, viď. Desatoro, atď... Zákon im výslovne zakazoval tamtaké niečo... takže z tohto by sme skôr mali vychádzať, a potom to je v inom svetle: oni to mali Zákon výslovne zakázané... a keď to povážiš, tak potom si vlastne môžeš uvedomiť, že to, prečo tí pisatelia tých pár inkriminovaných prípadov opísali tak, že im to Boh tak povedal, je vlastne implicitne v konečnom dôsledku vyjadrenie skôr potvrdenia tej morálky, že je to štandardne zakázané - niečo ako to naše príslovie, že výnimka potvrdzuje pravidlo (práve tým, keď je prezentovaná ako "len" výnimka, tak tým implicitne vyjadruje uznanie pravidlu ako štandardu) - a takýmto spôsobom to teda radšej opísali: keby to totiž len tak opisovali bez toho, tak z toho by čitateľ skôr mal dojem, že sa to globálne smie, než keď sa to prezentuje vždy len ako jednorazový ústupok Boha pre nejaký konkrétny moment, ale nie globálne povolenie niečoho...

A samozrejme, že by bolo ideálnejšie - ako tu aj CC vraví, že by chcel - keby sa hneď zo všetkými takými vecami prestalo, aj s tou polygamiou, atď... ale tí ľudia a tá doba ešte na to nejako nedozrela... a tak sa im viac tolerovalo správanie, na aké boli zvyknutí... a až postupne boli odvykaní od toho...

A to, čo si kladieš otázku, že to predsa mohol byť aj prirodzený vývoj, ako je aj inde, no to máš zasa tak, že samozrejme evolúcia je určitý všeobecný proces, to však nepopiera tvrdenie, že to bola aj vôľa alebo aj pomoc Božej Prozreteľnosti, ktorá aj sama chcela, aby sa ľudstvo vyvíjalo, ako po biologickej stránke, tak aj po stránke morálnej i filozofickej a teologickej, atď...

Ale naraz všetko by ozaj nešlo... ako v tej škole... ale všetky tie veci aj "nedokonalé", či ako to nazvať, boli prakticky odzačiatku badané skôr len ako ústupok voči ideálu, ku ktorému to celé postupne jasne smerovalo, a nie naopak... ako spomínam dokonca aj o tom "oko za oko", ktoré sa ti vidí sťa úplný obrat... no historicky vzaté to nebol obrat, ale tiež len postupný proces zdokonaľovania sa... (už ani nehovoriac o tom, že to milosrdenstvo ako také vlastne tiež spomína aj SZ, nejako proste by sa dalo čosi už aj tam badať, keď už o to ide: ale ako vravím, bolo to stále skôr týmto smerom postupne, a aj spravodlivosť má svoj zmysel ešte aj stále)...

Poslať 01.01.2015 16:07:31   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
hladajuca píše:
misojogi píše:
kazdy historicky dokument sa interpretuje podla doby v ktorej vznikol. preco by sme to nemali robit pri Biblii?
pretoze Biblia by mala byt inspirovana Bohom? A Boh by mal byt nadcasovy.
no Boh je nadčasový, ale jazyk nie. A keď mala byť Biblia napísaná ľudským jazykom - aby tomu ľudia rozumeli - tak to už je niečo, čo sa dobovo mení, a teda sa na to musí pozerať najprv očami tej doby, do ktorej to bolo hovorené, a potom z toho abstrahovať to posolstvo, že aký by malo zmysel pre našu dobu, atď...

hladajuca píše:
netvrdim, ze cela Biblia je zla. Mam aj zositok kde som si 2-3 roky zapisovala pekne verse. Ale jednoducho si nie som ista, ci je spravne ignorovat aj to zlo. A to nielen v SZ ale aj v NZ. Trebars ked Jezis oznacuje zenu za psa, co bola vtedy jedna z najhorsich nadavok (Matus 15). Ano, jasne, opat tu ide o vychovnu situaciu a vysvetlenie ideologie, iste. No zaroven to aj dokazuje (ak sa tento dialog skutocne odohral), ze Bohu dvakrat nezalezi na ludskych citoch. Alebo ked zakazal muzovi pochovat otca... ano, ide tu zas o inu myslienku- nasledovat ho, no zaroven sa opat odkryva aj jeho necitlivost. ...
A teraz co? Mame si z toho zobrat len tu dobru stranku a tu zlu ignorovat? Potlacit akoby neexistovala?
no ešte raz: pozeraj na tie texty z pohľadu tých, ktorým to vtedy bolo hovorené. Ak to oni pochopili a vzali OK, a nie ako niečo zlé, tak sa to nedá nazývať zlým voči nim, keď oni to vzali OK a mali k tomu pochopenie: to že v dnešnej dobe sa už vyjadrujeme ináč a nemali by dnešní ľudia pochopenie k čomusi ako sa vyjadrovali ľudia v minulosti, keby sa tak s nimi zhovárali dnes, to na tamtom nič nemení, keďže tie slová treba brať z pohľadu tej doby.

Mt 15
      25 No ona prišla k nemu, poklonila sa mu a povedala: "Pane, pomôž mi!"
      26 On jej odpovedal: "Nie je dobré vziať chlieb deťom a hodiť ho šteňatám."
      27 "Áno, Pane," vravela ona, "ale aj šteňatá jedia odrobinky, čo padajú zo stola ich pánov."
      28 Vtedy jej Ježiš povedal: "Žena, veľká je tvoja viera! Nech sa ti stane, ako chceš."
Vzhľadom na to, že jej napokon vyhovel a ešte ju aj pochválil, tak myslím, že to nebrala ani ona nejako v zlom, ale že to chápala v tej dobovej symbolike toho židovského vyjadrovania (že tie deti boli ako židia, vyvolený národ), ba že použitie toho dobového prirovnania tu v kontexte napokon vyznieva skôr tak, že malo skôr opačný význam než negatívny: akoby skôr pre tých židov - ktorých prirovnanie tam použil - na poučenie, že aby to nebrali tak, že by Ježiš nemal pomáhať aj nežidom.

A s tým pochovaním otca, tam bol zmysel myslím dosť jasný, že nasledovanie má byť prednejšie než ten pohreb - a to nie je ani tak necitlivosť ako proste realia, aj keby ponekud drsná, no realita, že to má byť prednejšie... a vysvetľovanie reality na extrémnych príkladoch má tiež svoj zmysel a tiež taký aj "jazyk" (nielen) tej doby, že sa používali extrémne príklady, aby sa poukázalo na vážnosť toho. Napr. aj keď sa vraví, že je lepšie si odrezať ruku, keď ma zvádza na hriech - a tak ísť do neba bez ruky - než keby mi síce tá ruka mala ostať, no podľahol by som hriechu... to je tiež také extrémne prirovnanie: reálne by nebolo vhodné si odrezávať ruku, lebo potom by som ani nič dobré nevedel robiť... ale chce sa poukázať na to, že hriech je tak vážne zlo, že ešte aj bez ruky by mi bolo lepšie...

Poslať 01.01.2015 17:25:08   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
Vespa píše:
je ľudstvo múdrejšie ako kedysi?
Nie je. :)
Clovek ako taky je pomerne rovnaky uz ovela dlhsie ako 2000 rokov.
A prave tento argument hovori proti metode tej "postupnej pedagogiky" ... :)
no z biologického hľadiska je rovnaký, ale spoločnosť sa práveže dosť radikálne menila počas dejín. Ba ešte aj dnes keď porovnávaš rôzne kultúry, napr. Arabi ešte aj dnes akí sú, a čo pokladajú za normálne, z čoho sa Európanom len ježia vlasy... - aj keď rôzne javy, ktoré patria už len minulosti, majú svoje ANALÓGIE aj dnes, resp. medzi tými rôznymi kultúrami, že niektoré veci majú len inú formu, napr. starí pohanskí Rimania mali ako svoju zábavku pozeranie gladiátorských zápasov, kde sa ľudia pred nimi zabíjali: dnes by sa spoločnosť na tom hrozne pohoršovala, keby sa ľudia pozerali na zabíjanie... ale potom často tí istí idú pozerať box alebo akčné filmy, kde je "to isté" - ba niekedy aj brutálnejšie než u tých starých rimanov - ale to je už "ok", lebo je to len vo filme... teda nejaké analógie by sa v mnohých veciach aj dali nájsť, ale mnohé podstatné "detaily" sa zmenili podstatne v spoločnosti a jej cítení a pod...

A to kým pretvoríš mentalitu spoločnosti - obzvlášť keď to tam vtedy bolo obzvlášť zložité, keď aj okolité národy boli dosť primitívne - tak to nie je len tak... už aj s tým "málom" mali Izraeliti veľké problémy, napr. prejsť k monoteizmu a podobne... Takže chcelo to ozaj stáročia, kým sa postupne nejako mohli veci meniť smerom k NZ...

Poslať 01.01.2015 18:20:25   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Didymos píše:
Vespa píše:
je ľudstvo múdrejšie ako kedysi?
Nie je. :)
Clovek ako taky je pomerne rovnaky uz ovela dlhsie ako 2000 rokov.
A prave tento argument hovori proti metode tej "postupnej pedagogiky" ... :)
no z biologického hľadiska je rovnaký, ale spoločnosť sa práveže dosť radikálne menila počas dejín. Ba ešte aj dnes keď porovnávaš rôzne kultúry, napr. Arabi ešte aj dnes akí sú, a čo pokladajú za normálne, z čoho sa Európanom len ježia vlasy... - aj keď rôzne javy, ktoré patria už len minulosti, majú svoje ANALÓGIE aj dnes, resp. medzi tými rôznymi kultúrami, že niektoré veci majú len inú formu, napr. starí pohanskí Rimania mali ako svoju zábavku pozeranie gladiátorských zápasov, kde sa ľudia pred nimi zabíjali: dnes by sa spoločnosť na tom hrozne pohoršovala, keby sa ľudia pozerali na zabíjanie... ale potom často tí istí idú pozerať box alebo akčné filmy, kde je "to isté" - ba niekedy aj brutálnejšie než u tých starých rimanov - ale to je už "ok", lebo je to len vo filme... teda nejaké analógie by sa v mnohých veciach aj dali nájsť, ale mnohé podstatné "detaily" sa zmenili podstatne v spoločnosti a jej cítení a pod...
A to kým pretvoríš mentalitu spoločnosti - obzvlášť keď to tam vtedy bolo obzvlášť zložité, keď aj okolité národy boli dosť primitívne - tak to nie je len tak... už aj s tým "málom" mali Izraeliti veľké problémy, napr. prejsť k monoteizmu a podobne... Takže chcelo to ozaj stáročia, kým sa postupne nejako mohli veci meniť smerom k NZ...
Toto je typicky prejav krestanskeho relativizmu. :)
Ked s ekvilibristickym majstrovstvo preskakuju z jednej protichodnej teorie do druhej - a v kazdej "dokazuju", ze je to vlastne vsetko v poriadku a v sulade s ich "ucenim". :)

Takze beries a uznavas fakt, ze pred nami tu boli ine narody, ktore mali inu mentalitu, inu moralku, ine zvyky atd. ? A prave PRETO Boh musel zvolit tu "postupnu pedagogiku" ?
OK.

Potom urcite nic nebudes namietat proti tvrdeniu, ze este pred nimi tu boli neandertalci, pred nimi ich predkovia atd. atd., pred nimi boli stavovce, pred nimi atd. atd., pred nimi plankton atd. atd. ... az k Big Bangu.

Otazka znie - AKA bola ta "postupna pedagogika Boha" voci planktonu ??? :) Voci neandertalcom ? Voci Aztekom ?
Preco Jezis neprisiel k Aztekom a "nezvestoval" IM, ze teda ludske obete su "fuj" ?!

Inymi slovami:
Tvarite sa, ako keby SVET "zacal fungovat" az Mojzisovymi knihami a PRED nimi boli IBA tie "dive narody" a tvrdite, ze s evoluciou "nemate problem". A ako keby existoval iba TAM.
A ked sa to vsetko naozaj dotiahne do dosledkov, a zacnete mat problemy, zrazu je tu "dedicny hriech" ako "neuposluchnutie Bozieho prikazu CLOVEKOM", "slobodna vola", ktora vraj vyraba zlo atd.

Ini, aby sa vyhli odpovediam na taketo otazky, proste tvrdia, ze evolucia je vymysel a Boh naozaj cloveka stvoril "hotoveho" na Svoj obraz (=Adam).
Lenze tito zase vobec nevedia odpovedat na otazku, preco sa s "poslednym stadiom" tej "postupnej pedagogiky" (=NZ) nezacalo HNED OD ZACIATKU ?
Ked Adam bol proste HNED taky isty clovek, ako sme MY ?

Poslať 01.01.2015 21:40:28   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Potom urcite nic nebudes namietat proti tvrdeniu, ze este pred nimi tu boli neandertalci, pred nimi ich predkovia atd. atd., pred nimi boli stavovce, pred nimi atd. atd., pred nimi plankton atd. atd. ... az k Big Bangu.
nikto nic nenamieta, mal si pocit ze ano ?

Citácia:
Tvarite sa, ako keby SVET "zacal fungovat" az Mojzisovymi knihami a PRED nimi boli IBA tie "dive narody" a tvrdite, ze s evoluciou "nemate problem". A ako keby existoval iba TAM.
A ked sa to vsetko naozaj dotiahne do dosledkov, a zacnete mat problemy, zrazu je tu "dedicny hriech" ako "neuposluchnutie Bozieho prikazu CLOVEKOM", "slobodna vola", ktora vraj vyraba zlo atd.
dejiny spasy zacinaju Mojzisom
nechapem ale kde vidis problem a v com
co sa ma vraj dotiahnut do dosledkov

uprimne povedane mne sa zda zda ze mas na boziu nemennost velmi rigidny pohlad
ja to naozaj nevidim tak ako to vidis ty ...

Citácia:
Lenze tito zase vobec nevedia odpovedat na otazku, preco sa s "poslednym stadiom" tej "postupnej pedagogiky"
co mas proti postupnej pedagogike?
urcite Pan Boh vychovaval ludi aj pred SZ ...
ale o tom nemame zachovane zaznamy

Poslať 01.01.2015 21:46:12   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

napísal 25544 príspevkov
To je potom problem, ked v tom nevidis problem ... :-)

Poslať 01.01.2015 22:03:45   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
vacsina ludi tu uznava Big-bang atd ...
skusme teda uvazovat len nad tym ...

ak spravne rozumiem tak tebe vadi ze Boh spasu nerealizoval rychlejsie ?

plankton nepotreboval nic lebo ten nezhresil
zhresil az clovek a nevieme ci to bolo uz za neandertalcov alebo neskrisie
proste netusime kedy si ten prvy hunatec uvedomil sam seba ze je clovek a zacalo sa rozvijat jeho vedomie
a v urcitom okamihu sa odklonil od svojho poslania byt sam sebou
dokonca sa domnievam ze nie je nahoda ze prvy vedomy hriech bola prave vrazda = bratovrazda

Poslať 02.01.2015 10:20:32   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

od 15.05.2006 8:21:13
napísal 6071 príspevkov
áno, ľudstvo sa menilo - nie človek, ale vnímanie - kedysi bolo otroctvo niečo, nad čím sa málokto pozastavoval - ako dnes práca za peniaze - možno to po čase tiež prestane byť normálne.
teraz je bežné, že sa jazdí so spalovacím motorom.
už som to vravel - ak poviem jazdite opatrne, a za 100 rokov to vytiahneš ako dôkaz, že som zlý, lebo odporúčam jazdiť so spalovacím motorom, tak asi je niekde inde problém.

Poslať 02.01.2015 10:41:26   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

napísal 25544 príspevkov
Vespa píše:
áno, ľudstvo sa menilo - nie človek, ale vnímanie - kedysi bolo otroctvo niečo, nad čím sa málokto pozastavoval - ako dnes práca za peniaze - možno to po čase tiež prestane byť normálne.
teraz je bežné, že sa jazdí so spalovacím motorom.
už som to vravel - ak poviem jazdite opatrne, a za 100 rokov to vytiahneš ako dôkaz, že som zlý, lebo odporúčam jazdiť so spalovacím motorom, tak asi je niekde inde problém.
Jazdi SA ..., povazuje SA ... :)
Preco zase tak sofistikovane zavadzas ?
Boh povedal "jazdite opatrne".
OK, beriem.
Lenze On povedal aj uplne ine veci!

Napr.:
"Jazdite opatrne a z okna strielajte vsetkych zelenych".
(Nieco "dobre" a hned vedla nieco "zle").

Ibaze by si zase zacal rozvijat teoriu, preco bolo "dobre", ked Jahve chcel od Abrahama, aby upalil svojho syna.
Alebo preco kazal pobit vsetkych nepriatelov. To nebolo v rovine, ze "vtedy sa to tak robilo"! To PRIKAZAL On sam.
A potom posle svojho Syna, ktory kaze nieco uplne protikladneho - a tvari sa, akoze nic.
Ze On je vecny, nemenny a vzdy dobry - to len my sme sprosti a nic nechapeme... :)

Poslať 02.01.2015 11:59:57   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

od 24.01.2010 9:53:43
napísal 886 príspevkov
legionar píše:
Takze beries a uznavas fakt, ze pred nami tu boli ine narody, ktore mali inu mentalitu, inu moralku, ine zvyky atd. ? A prave PRETO Boh musel zvolit tu "postupnu pedagogiku" ?
OK.
preco sa s "poslednym stadiom" tej "postupnej pedagogiky" (=NZ) nezacalo HNED OD ZACIATKU ?
Asi preto, že aj keď prváčikovia sú v podstate rovnakí ako ty, nezačneme im hneď v prvej triede vysvetľovať diferenciálne rovnice. Alebo ani nevzdelanému príslušníkovi primitívneho kmeňa z Novej Guiney nezačneš hneď vysvetľovať teóriu relativity :D

Poslať 02.01.2015 12:39:31   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

napísal 25544 príspevkov
dakl píše:
legionar píše:
OK.
preco sa s "poslednym stadiom" tej "postupnej pedagogiky" (=NZ) nezacalo HNED OD ZACIATKU ?
Asi preto, že aj keď prváčikovia sú v podstate rovnakí ako ty, nezačneme im hneď v prvej triede vysvetľovať diferenciálne rovnice. Alebo ani nevzdelanému príslušníkovi primitívneho kmeňa z Novej Guiney nezačneš hneď vysvetľovať teóriu relativity :D
To nie je ekvivalentny priklad, pretoze sa tyka vedomosti, nie moralky.
Malemu dietatu predsa nehovoris, ze do 10 rokov SMIE kradnut, ale potom uz nie !

Poslať 02.01.2015 14:34:39   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

od 15.05.2006 8:21:13
napísal 6071 príspevkov
o tom vravím - ty chceš presne tú vec vytrhnutú z kontextu.
pretože niekto, kto je absolútne proti spalovaciemu motoru si nevšimne, že sa na inom nedalo jaziť.
len si berie, že to bolo zlé, lebo...
malému decku odpustíš, že si vzalo niečo bez dovolenia, lebo ešte nemá takú schopnosť rozlišovať, že je to dobré či zlé.
ale postupne sa to naučí.
horšie je, ak to robí celá osada a vláda a si každý myslí, že je to v poriadku - to sa už odúča ťažšie...

Poslať 02.01.2015 14:56:11   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

od 22.06.2014 7:16:03
napísal 646 príspevkov
Hm...lenze ako je mozne- ak cele ludstvo vzniklo z Adama a Evy, ze Boh im este pred vznikom otroctva atd nepovedal, ze to je zle. Preco ich najprv v pohode nechal, aby sa to otroctvo, ludske obete atd rozvinulo a az ked naplno fungovalo sa odrazu rozhodol, ze ich od toho oduci?
Nezabudajme, ze ludia par tisic rokov dozadu mali rovnake IQ ako my dnes, nehovorime o malych detoch. Oni mali rozumovu schopnost chapat posolstvo o laske od sameho zaciatku, ako Boh do nich vlozil dusu (kedze sa bavime o krestanskej verzii stvorenia). Keby im Boh dal NZ verziu pravidiel uz od zaciatku, mohlo sa predist mnohemu zlu. Ved clovek bol od sameho zaciatku stvoreny pre lasku a dodrzovanie Bozich pravidiel, takze s tym nemal byt preco problem.
Ved aj rodic upozorni dieta ze robi zle hned ako si to vsimne. Nenecha ho, aby si na zle spravanie zvykol, ani mu nepovie no dobre, este si maly, mozes kradnut ale len do 10 euro, uz viac nie. Je k dietatu zhovievavy a berie do uvahy, ze dieta je male, ale zaroven sa snazi zlo zrusit od prveho momentu, ako ho zaregistruje. Nenecha dieta, aby sa z neho stal kleptoman a az potom ho zacne postupne oducat.

Poslať 02.01.2015 15:18:21   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

napísal 25544 príspevkov
Vespa píše:
o tom vravím - ty chceš presne tú vec vytrhnutú z kontextu.
pretože niekto, kto je absolútne proti spalovaciemu motoru si nevšimne, že sa na inom nedalo jaziť.
len si berie, že to bolo zlé, lebo...
Akoze nedalo ? Nedalo sa "konat dobro" ? Praveze ten priklad s tym motorom je uplne mimo.
Vespa píše:
malému decku odpustíš, že si vzalo niečo bez dovolenia, lebo ešte nemá takú schopnosť rozlišovať, že je to dobré či zlé.
ale postupne sa to naučí.
horšie je, ak to robí celá osada a vláda a si každý myslí, že je to v poriadku - to sa už odúča ťažšie...
Lenze tu nejde o odpustanie, tu ide o zakladne prikazy, normy.
Ktore (vraj) dal ludom Boh (=Mojzisove knihy, Desatoro ...)
Ale zaroven ten isty Boh PRIKAZOVAL ludom robit aj veci zle, ktore TENTO "DNESNY" Boh zavrhuje, odsudzuje a tresta (napr. Peklom).

Priklad:
25 Keď Mojžiš videl, že ľud bol taký bezuzdný - lebo Áron im popustil uzdu na škodoradosť ich nepriateľov -,
26 Mojžiš sa postavil do vchode do táboriska a zvolal: "Kto je za Pána, ku mne sa!" I zhromaždili sa okolo neho všetci leviti.
27 A on im povedal: "Toto hovorí Pán, Boh Izraela: "Každý nech si opáše meč na bedrá! Choďte cez tábor od jedného vchodu k druhému vchodu a zabíjajte svojich bratov, priateľov i príbuzných!"
28 A leviti urobili tak, ako rozkázal Mojžiš. A v ten deň padlo z ľudu do tritisíc mužov.
29 Potom Mojžiš povedal: "Dnes ste zasvätili svoje ruky Pánovi - veď každý bol proti svojmu bratovi -, a preto dnes ste požehnaní!"

Poslať 02.01.2015 15:43:02   Re: Božia pedagógia v priebehu Biblie

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
ze Boh im este pred vznikom otroctva atd nepovedal, ze to je zle. Preco ich najprv v pohode nechal, aby sa to otroctvo, ludske obete atd rozvinulo a az ked naplno fungovalo sa odrazu rozhodol, ze ich od toho oduci?
ten symbol vyhnania z raja je vlastne strata komunikacie s Bohom (strata tej povodnej komunikacie ktorou disponoval este Adam a Eva a o ktoru prisli prvym hriechom)

ale hlavny problem je asi niekde inde
to otroctvo a dalsie je len dosledkom toho co ti ludia mali v dusi a tam bolo treba hladat riesenie
iak by sa ludia skazili rovnako rychlo ako Stalin (za mladi studoval za knaza a potom vieme co robil)
cie v pohode aj behom jednej generacie
problem bolo treba riesit od korena

stale mam dojem ze hriech vidite ako narusenie kultura a zvykov a z toho vam vychadza to co Vam vychadza
ale hriech je ovela hlbsie v dusi cloveka ako si myslite ...

[ Príspevkov: 36 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Obsah fóra » Náučné témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť