carmenis píše:
Ahojte priatelia !
V prvom rade, som tu nová

ahoj, tak v prvom rade teda vitaj medzi nami
carmenis píše:
No a teraz k danej téme. Už dlho sa zamýšľam nad pravým zmyslom významu slova : " sloboda ". Pre väčšinu neveriacich ľudí je sloboda typu alá robím si čo chcem a z vlastnej vôle. No ak chápem správne, z pohľadu kresťanstva je človek skutočne slobodný vtedy, ak hľadá len Božiu vôľu. Ježiš hovorí - spoznajte Pravdu a Pravda vás oslobodí ( asi parafrázujem, nechce sa mi teraz konkrétne hľadať z Písma ). A spoznať Pravdu t. j. spoznať Krista pre mňa znamená celkom zaprieť sám seba a následovať ho, vyhýbať sa hriechu a pod. Čo však v praxi znamená, že vlastne prestávam byť ale slobodná v tom prvom význame, ktorý som spomenula

Dúfam, že ma zatiaľ chápete

no ono sa to nevylučuje, pokiaľ to, čo aj sama chceš, je robiť dobro a nie zlo. sv. Pavol sa tak pekne vyjadril, že:
1 Kor 6:12 píše:
"Všetko smiem." Ale nie všetko osoží. "Všetko smiem." Ale ja sa ničím nedám zotročiť.
Rim 7:14-23 píše:
Vieme, že zákon je duchovný, ale ja som telesný, zapredaný hriechu.
Ani nechápem, čo robím, lebo nerobím to, čo chcem, ale robím to, čo nenávidím. ...
Veď nerobím dobro, ktoré chcem, ale robím zlo, ktoré nechcem. ...
Badám teda taký zákon, že keď chcem robiť dobro, je mi blízko zlo.
Podľa vnútorného človeka s radosťou súhlasím s Božím zákonom;
ale vo svojich údoch pozorujem iný zákon, ktorý odporuje zákonu mojej mysle a robí ma zajatcom zákona hriechu, ktorý je v mojich údoch.
Takže človek síce môže robiť aj zlo - t.j. slobodnú vôľu má stále - avšak je vari zlo tým, čo človek skutočne chce a čo mu osoží? Lebo svedomie človeku vraví, že zlo je nesprávne, a že by ho nemal robiť, že by mal robiť radšej dobro.
Takže v tomto zmysle by som povedal, že prestať hrešiť a konať radšej dobro, to by bolo oslobodenie sa od toho hriechu, ktorým sa človek inak necháva zotročovať...
Človek teda má možnosť/môže ísť aj proti svojmu svedomiu, avšak to by už bolo akosi vnútorne rozporuplné konanie, keď človek robí niečo, čo aj sám nenávidí... preto slobodnejšie sa bude cítiť, keď nebude konať zlo... v tom "zaprieť sám seba" ide prakticky skôr len o zaprenie tých svojich zlých pohnútok, ktoré človek aj sám vidí, že sú nesprávne.
Takže ako som v úvode: nie je to rozpor, pokiaľ človek aj sám pokladá dobro za správne a zlo za nesprávne a rozhodol sa, že pôjde tou správnou cestou. Pričom samozrejme, mohol ísť aj tou nesprávnou, teda nepopiera to slobodnú vôľu, keď človek mal obe možnosti, no vybral si tú správnu.