Citácia:
na hlupe reci uz reagovat nebudem, ale len na seriozne veci k teme.
zatial ale citim deficit Tvojich vecnych reakcii, k viacerym veciam si sa este totiz nevyjadril
Citácia:
po tom vsetkom si Didy este dal tu namahu a cely vcerajsi vecer zabijal tym, ze na tvoje zelanie daval dokopy temu pre teba. . .
bolo to aj moje zelanie a vyslovujem mu za to verejne
Pan Boh zaplatvdaka RomanH za odpoved:
Citácia:
- o krste knazov uz nemam momentalne zaujem dalej rozoberat, lebo mi stacili prispevky, ktore tu vznikli. Neboli pochopene a namiesto toho tu vznikol len spor a zacal sa prehadzovat zemiak ze kto koho vlastne osocuje - dakujem, nemam zaujem pokracovat v zacykleni.
mne sa zda ze uz sme Ta pochopili, ale nie som si isty ci aj Ty a ako vlastne si pochopil opacne argumenty a preco sa tu viacerym konanie tych knazov nepacilo
Citácia:
Mna zaujmaju rozdiely a seriozne zdovodnenie toho preco sa reformovany mylia a preco maju katolici pravdu.
Nie je nahodou apologetika o tomto ? - Zdovodnit to comu verime a co ucime.
Alebo o com je ucitelsky urad cirkvi - ved to predsa nemozu byt len same axiomy bez zdovodnenia.
Ved aj cirkevna dogma sa da predsa na niecom vysvetlit a postavit.
suhlasim a myslim si to iste, ale nie je to take jednoduche ako si predstavujes
ja sa tomu venujem uz vyse 20 rokov a este stale sa mam co ucit. Tiez sa neda povedat ze to vyriesi jedna tema na areopagu, i ked moze byt zaujimava a podnetna. Za vela vdacim v tomto smere aj Silvovi K. Emilovi K. ale aj inym ludom.
Ano
(kazda) dogma ma tiez svoje zdovodnenie a vyvoj. pre mna vsak bolo dolezite
verit ze to vysvetlenie existuje a nespochybovat dopredu nejaku dogmu, ale skor hladat riesenie a zdovodnenie. (Toto sa nazyva viera v Cirkev a je velmi dolezita) Pravdu povediac dockal som sa a odpoved prevysovala moje ocakavanie.
je vsak smutnym faktom ze ak hladame
vysvetlenie nejakej dogmy z hladiska moderneho krestanskeho laika intelektuala, tak
informacii je zalostne malo a velmi zle sa hladaju aj v dobe internetu.
Na druhej strane apriorny predpoklad(cize predsudok) ze
RKC je zla zla zla a teraz ju skuste obhajovat ma moc nenadchyna.
==============================================================================================================
Citácia:
ze na konci tejto temy budu 2 stlpceky s porovnanim reformovanych a katolikov s vysvetlenim v com sa mylia a preco je katolicky pohlad spravny.
Uvital by som keby sa do diskuzie zapojil aj nejaky reformovany krestan aby zasa on obhajoval svoju pravdu.
pisal som tu vela prave z takejto skusenosti, ale mal som pocit ze Ti to presumelo okolo usi ako nepodstatne len preto ze som to nedal do excelovskej tabulky. Zakladne dva body mas ale krasne vysvetlene v Scotovi Hahnovi Nase cesta do katolicke cirkve ako som ti uz niekolko krat pisal. Aspon si si zohnal tu knizku ked aj este neprecital?
prave reformovani zle zapli dva zakladne gombiky: sola scriptura a sola gratia
sola scriptura (Iba Pismo)
Katolici trvaju na tom ze Pismo nespadlo z neba ale je dosledkom osobnej skusenosti komunity s Bohom a teda Pismo je produkt tradicie a tradicia je nevyhnutna pre spravne pochopenie
Kolko knih napisal Pan Jezis? Spravne, ani jednu. Pan Jezis zalozill Cirkev a postavil ju na Petrovi a slubil ze nebude nikdy premozena. Na Pismo sa podobny slub nevztahuje
sola gratia (Iba milost)
Katolici zdoraznuju aj osobne zaangazovanie cloveka na jeho vlastnej spase,
aktivnu spolupracu s Bohom a to ze v cloveku
existuje aj prirodzene dobro nielen nadprirodzene, na ktorom moze stavat milost
Citácia:
ako by ste vysvetlili reformovanemu preco ma katolicka cirkev pravdu.
Snad ucitelsky urad cirkvi ma dost podkladov nato, aby vedel zdovodnit svoje ucenie.
takto to zial nefunguje, dopadol by si ako policajny dostojnik v tomto vtipe
Citácia:
Kolkokrat sa zasmeje obycjny clovek
3 krat, ked ho povies ked ho pochopi a ked mu ho vysvetlis
Kolkokrat sa zasmeje policajny dostojnik?
len raz, ked mu ho povies, lebo nikdy ho nepochopi a od nikoho si nic vysvetlovat nenecha
samozrejme zalezi od cloveka na ktoreho narazis, ale problem nie je blbost ako by vyplyvalo z vtipu , ale skor ine apriorne predpoklady o ktorych som hovoril