Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 13.10.2022 10:25:35   Trest

od 13.10.2022 10:22:04
napísal 1 príspevkov
Dobry den som tu novy... mam taku otazku moze boh trestat ? Lebo ma tresta aj pan jezis aj boh a taktiez sa pise v biblii ze boh tresta tak sa pytam vas moze to byt boh?

Poslať 14.10.2022 19:11:33   Re: Trest

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
Eriknyke píše:
Dobry den som tu novy... mam taku otazku moze boh trestat ? Lebo ma tresta aj pan jezis aj boh a taktiez sa pise v biblii ze boh tresta tak sa pytam vas moze to byt boh?
Ahoj , vitaj na fóre.
ktvojemu problému:
1. Boh je len jeden. Takže nemôže Ježiš robiť niečo a Boh-Otec iné. To je nemožné lebo Ježiš a Otec sú jedno
2. Katechizmus síce hovorí že Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých trestá. Ale ako to chápať nie celkom jednoznačné. Niektorí teológovia hovoria že sa to týka posledného, resp. osobného súdu po smrti, a že Boh nastavil podmienky súdu tak že človek sám spozná ako sa prehešil proti Božej láske a bude tým trpieť (peklo) alebo Ho prijal ako svojho spasiteľa a dôveroval jeho láske a milosdenstvo a získa naplnenie v láske s Ním (nebo) Myslím že dnes už nikto seriózne nemyslí že Boh je sudca, ktorý vyriekne rozsudok a súčasne kat ktorý ten rozsudok vykoná. Ale defintívne sa to dozvieme až tam.
3. Myslím si že v tomto živote Boh (a teda ani Ježiš) netrestá. Môže posielať výstrahy, upozornenia, alebo podnety na zamyslenie aby človek vedel nájsť správny smer a konať v súlade s plánom spásy. To môže niekedy aj bolieť a kedysi sa to pokladalo za trest. Myslím že vo všetkom zlom sa dá nájsť aj niečo pozitívne a to treba vyťažiť a získať pozitíva. Často problémy ktoré máme sú dôsledok hriechu (aj cudzieho) a zneužitia slobodnej vôle. Tým že Boh dal človeku slobodnú vôlu a rešpektuje ju obmedzil svoje zasahovanie do našich osudov.

Poslať 14.10.2022 21:06:47   Re: Trest

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Occam: Jednoduchsia odpoved je, ze ziaden Boh nie je ... :D

O kusok zlozitejsia odpoved je:
Ano, je to Boh a moze trestat. Ale v tom pripade nema nic spolocneho s krestanskym Bohom ... ;)

Poslať 15.10.2022 8:02:23   Re: Trest

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Zdravím, vďaka misionár za vysvetlenie. Dodám len toľko.Teológovia hovoria, že najskôr Boh napomína cez vnuknutia, prorokov, potom napomínať ručne, cez rôzne ťažké udalosti a až keď to nezaberie, tak trestá. Trest je vraj záležitosťou až večného odsúdenia. Cez svojho Syna urobil všetko, aby sme sa tomuto trestu vyhli, aj tým, že poslal Ducha Svätého, ktorý nás vedie, upozorňuje...V týchto časoch nám zjavuje veľkosť svojho milosrdenstva, na ktoré sme čoraz viac odkazaní. Ale žiaľ na niektorých účinkuje až tvrdá ruka alebo ani to nie.

Poslať 15.10.2022 8:24:34   Re: Trest

napísal 25544 príspevkov
teta píše:
Zdravím, vďaka misionár za vysvetlenie. Dodám len toľko.Teológovia hovoria, že najskôr Boh napomína cez vnuknutia, prorokov, potom napomínať ručne, cez rôzne ťažké udalosti a až keď to nezaberie, tak trestá. Trest je vraj záležitosťou až večného odsúdenia. Cez svojho Syna urobil všetko, aby sme sa tomuto trestu vyhli, aj tým, že poslal Ducha Svätého, ktorý nás vedie, upozorňuje...V týchto časoch nám zjavuje veľkosť svojho milosrdenstva, na ktoré sme čoraz viac odkazaní. Ale žiaľ na niektorých účinkuje až tvrdá ruka alebo ani to nie.
Ale toto su iba nicim nepodlozene rozpravky. :roll:
"Teologovia hovoria ..." :lol:
Ini zase "hovoria", ze Zem je placata. A mnohi im na to aj naletia !

Je irelevantne, co kto "hovori". :evil:
Ak to ma byt prijate za "vysvetlenie" a (co i len "priebeznu") "pravdu", tak to musi aj niecim realnym podlozit, dokazat.

Tvarite sa, ze vsetko, co "hovorite" (=teologovia, proroci, mystici, Koncil ...), je absolutna pravda.
A ked Vam niekto iny "tiez hovori", ale nieco ineho, tak to uz pravda nemoze byt.

Zle "ucenie" ...

Poslať 17.10.2022 14:50:03   Re: Trest

Obrázok užívateľa

napísal 4329 príspevkov
legionar píše:
teta píše:
Ale toto su iba nicim nepodlozene rozpravky. :roll:
"Teologovia hovoria ..." :lol:
Ini zase "hovoria", ze Zem je placata. A mnohi im na to aj naletia !

Je irelevantne, co kto "hovori". :evil:
Ak to ma byt prijate za "vysvetlenie" a (co i len "priebeznu") "pravdu", tak to musi aj niecim realnym podlozit, dokazat.

Tvarite sa, ze vsetko, co "hovorite" (=teologovia, proroci, mystici, Koncil ...), je absolutna pravda.
A ked Vam niekto iny "tiez hovori", ale nieco ineho, tak to uz pravda nemoze byt.

Zle "ucenie" ...
Prepáč Legi, ale naozaj nemáš kompetenciu vyjadriť s k tomuto problému. Otázka vlastností Boha (či trestá a či nie) je vyslovene teologická otázka. Ty nie si teológ, dokonca ani neveríš že Boh existuje. Nemôžeš sa predsa vyjadrovať k niečomu čo podľa teba neexistuje. To je akoby sa človek čo nikdy nevidel more a neverí že existuje chcel vyjadrovať k moreplavbe

Poslať 17.10.2022 14:53:22   Re: Trest

napísal 25544 príspevkov
misionar3 píše:
Prepáč Legi, ale naozaj nemáš kompetenciu vyjadriť s k tomuto problému. Otázka vlastností Boha (či trestá a či nie) je vyslovene teologická otázka. Ty nie si teológ, dokonca ani neveríš že Boh existuje. Nemôžeš sa predsa vyjadrovať k niečomu čo podľa teba neexistuje. To je akoby sa človek čo nikdy nevidel more a neverí že existuje chcel vyjadrovať k moreplavbe
Velmi chybna uvaha !

Ja sa uplne kompetentne mozem vyjadrovat napriklad k existencii ETERU.
A ten tiez NEEXISTUJE ... :lol:

Poslať 17.10.2022 15:25:02   Re: Trest

Obrázok užívateľa

napísal 4329 príspevkov
legionar píše:
misionar3 píše:
Velmi chybna uvaha !

Ja sa uplne kompetentne mozem vyjadrovat napriklad k existencii ETERU.
A ten tiez NEEXISTUJE ... :lol:
Nie je až tak chybná.
ETER je záležitosť fyziky. Fyzici predpokladali, vtedy oprávnene , že eter jestvuje. Experimentálne jeho existenciu vyvrátili a teda každý fyzik sa môže kompetentne vyjadriť k eteru - prečo ho predpokladali, akými pokusmi ho chceli dokázať a ako sa potvrdilo že žiadny eter neexistuje.

Boh je predmetom teologie. Teologovia oprávnene, na základe indícii sú presvedčení že Boh existuje a z toho vyplývajú mnohé konzekvencie. Teologovia nevyvrátili existenciu Boha žiadnym exeprimentom. Preto platí oprávnený predpoklad že Boh tu je a všetky z toho vyplývajúce konzekvencie sú správne a platné. Žiaden teolog sa nebude vyjadrovať k eteru a žiaden fyzik sa nemôže kompetentne vyjadriť k teologickým problémom. Výnimkou je ak je fyzik súčasne teológom - je ch vo svete celkom dosť, ale obávam sa že ty medzi nich nepatríš.

Poslať 17.10.2022 15:41:02   Re: Trest

napísal 25544 príspevkov
misionar3 píše:
Boh je predmetom teologie. Teologovia oprávnene, na základe indícii sú presvedčení že Boh existuje a z toho vyplývajú mnohé konzekvencie. Teologovia nevyvrátili existenciu Boha žiadnym exeprimentom. Preto platí oprávnený predpoklad že Boh tu je a všetky z toho vyplývajúce konzekvencie sú správne a platné. Žiaden teolog sa nebude vyjadrovať k eteru a žiaden fyzik sa nemôže kompetentne vyjadriť k teologickým problémom. Výnimkou je ak je fyzik súčasne teológom - je ch vo svete celkom dosť, ale obávam sa že ty medzi nich nepatríš.
Dalsia velmi chybna uvaha. (zvyraznil som ju). Je to neplatne tvrdenie - obratena implikacia nie je automaticky pravdiva.

A dalsia velmi chybna uvaha: Zastancovia Ruzoveho jednorozca alebo Spagetoveho Monstra sa tiez mozu DEKLAROVAT, ako "odbornici" a tvrdit, ze NIKTO iny sa predsa k tomu nemoze vyjadrovat, kedze v to neveri. :D
Ale krestania sa veselo k tomu vyjadruju, ze ? A nielen k tomu !
Ved KAZDE nabozenstvo predsa o inych nabozenstvach TVRDI, ze su NEPRAVDIVE.
Z akeho dovodu si myslia, ze to MOZU ?
Ved Ty sam tvrdis, ze nemaju narok, kedze v to nabozenstvo sami neveria ...

Proste cele zle ...

Poslať 17.10.2022 16:47:36   Re: Trest

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Presne to isté som chcela povedať, že vyjadrenie Legionára k teologickým otázkam treba brať so značnou rezervou. Proste nie je odborníkom v tejto oblasti. Vďaka za pochopenie Legi (nemusíš sa k tomuto znovu vyjadrovať).

Poslať 17.10.2022 17:34:22   Re: Trest

napísal 25544 príspevkov
teta píše:
Presne to isté som chcela povedať, že vyjadrenie Legionára k teologickým otázkam treba brať so značnou rezervou. Proste nie je odborníkom v tejto oblasti. Vďaka za pochopenie Legi (nemusíš sa k tomuto znovu vyjadrovať).
Toto je "Volna diskusia" ... :roll:

Vyjadrujem sa k NEKONZISTENTNOSTI tvrdeni.
Je jedno, ci sa tykaju teologie, magie, alebo jablckoveho sirupu ! :evil:

Poslať 17.10.2022 19:37:49   Re: Trest

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Areopag bolo kedysi kresťanské fórum. Mrzí ma, kam smerujeme a sme dospeli aj pod vplyvom produkcie Legionára.

Poslať 18.10.2022 7:10:05   Re: Trest

od 13.04.2021 7:28:26
napísal 1972 príspevkov
teta píše:
Areopag bolo kedysi kresťanské fórum. Mrzí ma, kam smerujeme a sme dospeli aj pod vplyvom produkcie Legionára.
Je fórum menej kresťanské, ak niekto (napr. legionár) upozorní na nekonzistentnosť nejakého tvrdenia?

Lebo tvrdenie, " Nemôžeš sa predsa vyjadrovať k niečomu čo podľa teba neexistuje " je skutočne nekonzistentné (ak by nebolo, znamenalo by to, že napr. kresťania sa nemôžu vyjadrovať k existencii islamského boha - ako správne upozornil legionar).

Byť "kresťanský" podľa mňa zároveň neznamená "akceptujúci nekonzistentné tvrdenia".

Poslať 18.10.2022 14:58:00   Re: Trest

Obrázok užívateľa

napísal 4329 príspevkov
jery1 píše:
teta píše:
Je fórum menej kresťanské, ak niekto (napr. legionár) upozorní na nekonzistentnosť nejakého tvrdenia?

Lebo tvrdenie, " Nemôžeš sa predsa vyjadrovať k niečomu čo podľa teba neexistuje " je skutočne nekonzistentné (ak by nebolo, znamenalo by to, že napr. kresťania sa nemôžu vyjadrovať k existencii islamského boha - ako správne upozornil legionar).

Byť "kresťanský" podľa mňa zároveň neznamená "akceptujúci nekonzistentné tvrdenia".
Kresťania sa nevyjadrujú k existencii alebo neexistencii moslimského boha. Je to Boh reálny, je Boh Abraháma. Kresťanstvo, židovstvo a Islam sú Abrahámovské náboženstvá a veria v rovnakého Boha. Otázkou je len nakoľko Ho správne chápu.
Kresťanstvo vie že existujú aj náboženstvá, ktoré veria v božstvá čo nekorešpondujú s kresťanskou predstavou. Tieto nazývajú prirodzené náboženstvá založené na prirodzenej túžbe človeka po nadprirodzene. Oni tiež veria v boha (veľmi pravdepodobne rovnakého ako kresťania) ale ich predstava je skreslená lebo sa im nedostalo priameho zjavenia ako abrahámovským náboženstvám.

Poslať 18.10.2022 15:14:01   Re: Trest

napísal 25544 príspevkov
misionar3 píše:
Kresťania sa nevyjadrujú k existencii alebo neexistencii moslimského boha. Je to Boh reálny, je Boh Abraháma. Kresťanstvo, židovstvo a Islam sú Abrahámovské náboženstvá a veria v rovnakého Boha. Otázkou je len nakoľko Ho správne chápu.
Ergo - vyjadruju sa k PRAVDIVOSTI ich nabozenstva, hoci tak neveria. :lol:
Tym splnaju nekonzistentnost, ktoru som Ti vytkol ohladne tvojho tvrdenia, ze ja sa nemam co vyjadrovat k existencii (pripadne charaktere) Boha, ked v Neho neverim.
QED.
misionar3 píše:
Kresťanstvo vie že existujú aj náboženstvá, ktoré veria v božstvá čo nekorešpondujú s kresťanskou predstavou. Tieto nazývajú prirodzené náboženstvá založené na prirodzenej túžbe človeka po nadprirodzene. Oni tiež veria v boha (veľmi pravdepodobne rovnakého ako kresťania) ale ich predstava je skreslená lebo sa im nedostalo priameho zjavenia ako abrahámovským náboženstvám.
Tak urcite ... :lol:
Nieco ako : Vsetci su Slovaci, len niektori o tom este nevedia. :lol: :lol: :lol:

Tvrdenie, ze "abrahamovske" nabozenstva vsetky (tri) veria v toho isteho Boha, nie je pravdive.
Iba takto krkolomne sofizmy sa to snazia nejako "uhrat na jednotu".
Ale uz prvy pohlad staci na pochopenie, ze Jahve, Allah a krestanska Trojica su absolutne "nekompatibilne" pojmy.
A vsetky tie "pokusy o jednotny pohlad" su POLITICKEHO RAZU, nie nabozenskeho.
Pretoze v zakladoch sa tie tri nabozenstva navzajom odjakziva ZRALI a proti sebe bojovali.
A bojuju dodnes ...

[ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť