Littleangel píše:
Obcas mam chvilky, ked premyslam nad vecami medzi nebom a zemou. Tak som premyslala a rada by som pocula vas nazor.
Dobro a zlo
Svetlo a tma...
..dajte si k tomu akekolvek protiklady, ake vas napadnu. Prisla som na to, ze my ako ludia a cely svet by nemohol existovat
bez zla, tmy, chladu atd. Pretoze, keby neexistovalo zlo, nevedeli by sme co je dobro.. keby neexistovali tucni ludia, skaredi, neboli
by ani krasni, stihli... Keby nebola tma, nevedeli by sme, ze je svetlo. Mozno to bol stav pred stvorenim a mozno sme ludia prave preto,
ze je medzi nami zlo?
Premyslas o tazkych veciach. Ked si uz takto premyslala, a rada by si pocula nazor, tak skusme na svetlo a tmu (tie vyzeraju byt lahsie ako dobro a zlo).

Najprv takto, vobec nema zmysel hovorit o svetle a tme bez “pozorovatela”. Ak sa priestorom siri elektromagneticke ziarenie s vlnovou dlzkou zhruba od 380 do 750 nm, a nie je tam ziadny clovek, ktory by sa nan pozeral, tak nema zmysel hovorit, ze je tam “svetlo” (alebo “tma”). Az ked je tam niekto, kto sa pozera, az potom mozeme hovorit o “svetle” alebo “tme”.
“Svetlo” alebo “tma” je obraz reality v nasej hlave (resp. v nasom vedomi) - ked sa elektromagneticke ziarenie dopadajuce do nasho oka elektrochemicky dostane do mozgu, vznikne fyziologicky vnem “svetla” (alebo “tmy”, ak je ziarenie slabe, alebo ma vlnovu dlzku mimo zmieneny interval). Skutocnost proste vnimame tak, ako nam ju predkladaju zmysly a spracuje mozog na zaklade skusenosti. A treba pre uplnost povedat, ze vidime len pomerne uzky pas elektromagnetickeho ziarenia, inymi slovami, nase videnie reality je znacne zuzene.
Keby nebola tma, znamenalo by to, ze okolo nas je neustale dostatok viditelneho elektromagnetickeho ziarenia, ktore by v nas vyvolavalo vnem svetla. Takze keby nebola tma, istotne by sme vedeli, ze je svetlo. Co by sme nepoznali, by bol vnem tmy. Skratka a dobre, mne to vychadza tak, ze tma nemoze podmienovat svetlo tak, ako si uviedla.