Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 36 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
Autor Správa
Poslať 04.02.2022 20:00:06   Dobro a zlo

od 23.12.2014 20:56:54
napísal 42 príspevkov
Obcas mam chvilky, ked premyslam nad vecami medzi nebom a zemou. Tak som premyslala a rada by som pocula vas nazor.
Dobro a zlo
Svetlo a tma...
..dajte si k tomu akekolvek protiklady, ake vas napadnu. Prisla som na to, ze my ako ludia a cely svet by nemohol existovat
bez zla, tmy, chladu atd. Pretoze, keby neexistovalo zlo, nevedeli by sme co je dobro.. keby neexistovali tucni ludia, skaredi, neboli
by ani krasni, stihli... Keby nebola tma, nevedeli by sme, ze je svetlo. Mozno to bol stav pred stvorenim a mozno sme ludia prave preto,
ze je medzi nami zlo?

Poslať 04.02.2022 20:07:33   Re: Dobro a zlo

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Littleangel píše:
mozno sme ludia prave preto, ze je medzi nami zlo?
Aj medzi opicami "je zlo" - su snad preto ludmi ?

Otazka znie inak - co je to vlastne "zlo" a "dobro", ako su definovane ?

Poslať 06.02.2022 11:37:58   Re: Dobro a zlo

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
Littleangel píše:
Obcas mam chvilky, ked premyslam nad vecami medzi nebom a zemou. Tak som premyslala a rada by som pocula vas nazor.
Dobro a zlo
Svetlo a tma...
..dajte si k tomu akekolvek protiklady, ake vas napadnu. Prisla som na to, ze my ako ludia a cely svet by nemohol existovat
bez zla, tmy, chladu atd. Pretoze, keby neexistovalo zlo, nevedeli by sme co je dobro.. keby neexistovali tucni ludia, skaredi, neboli
by ani krasni, stihli... Keby nebola tma, nevedeli by sme, ze je svetlo. Mozno to bol stav pred stvorenim a mozno sme ludia prave preto,
ze je medzi nami zlo?
Je to pomerne zložité.
Najjednoduchšie je pochopiť protiklady v reálne merateľných skutočnostiach napr. svetlo - tma. Svetlo je jednoznačne definované fyzikou a tma je neprítomnosť svetla (a aj toto je povedané zjednodušene zjednodušene). prípade tepla . chladu to už je zložitejšie. Ak to chápeme z hladiska fyziky chlad je absolútna nula, t.j. ked ustáva pohyb molekúl. je to 0 K, alebo ´- 273,15 C. Pretože teplo odzrkadluje vnútornú energiu systému a tá je vždy nenulová tak chlad vlastne neexistuje. Iná je situácia s vnímaním pocitu tepla a chladu človekom - ale tu to tiež nie je jednoznačné ked je jednému zima druhý fučí od horúčavy. (napr. afričan žijúci na orave na otázku ako si zvykol na zimu povedal: " tá zelená zima sa ešte dá, ale tá biela je štrašná :D "
Oveľa komplikovanejšia je situácia s dobrom a zlom. Je to komplikovaná filozofická otázka a boli o nej popísané hrubé knihy. Jedná sa predovšetkým o vnímanie, čo jeden chápe ako dobro pre iného je zlo. Preto pre neveriacich existuje spoločenská dohoda noriem správania zvaná morálka. Pre veriacich existuje objektívny vzťažný bod vzhľadom ku ktorému sa hodnotí čo je dobro a čo je zlo. Tým bodom je Boh a Jeho prikázania. Dobro a zlo má význam len vo vzťahu k ľuďom obdarovaných rozumom a slobodnou vôľou.

Poslať 06.02.2022 11:58:22   Re: Dobro a zlo

napísal 25544 príspevkov
misionar3 píše:
Dobro a zlo má význam len vo vzťahu k ľuďom obdarovaných rozumom a slobodnou vôľou.
So vsetkym, co si povedal, sa da suhlasit. Povedal si vlastne to, co ja - ze definicie dobra a zla su rozne.

Ale toto:
Predstav si psa pri rozburenej rieke. Nevlezie do nej, lebo VIE, co mu hrozi. Vie, ze vliezt do tej rieky je pre neho "zlo".
Ale ked sa budes topit, tak NIEKTORY pes skoci.
Tvoja zachrana je pre neho "dobro" a hoci vie, co riskuje, tak skoci.
Ale niektory neskoci ...

Cim sa to lisi od konania cloveka ako "bytosti obdarovanej rozumom a slobodnou volou" ?

Poslať 06.02.2022 15:39:33   Re: Dobro a zlo

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
legionar píše:
misionar3 píše:
Dobro a zlo má význam len vo vzťahu k ľuďom obdarovaných rozumom a slobodnou vôľou.
So vsetkym, co si povedal, sa da suhlasit. Povedal si vlastne to, co ja - ze definicie dobra a zla su rozne.

Ale toto:
Predstav si psa pri rozburenej rieke. Nevlezie do nej, lebo VIE, co mu hrozi. Vie, ze vliezt do tej rieky je pre neho "zlo".
Ale ked sa budes topit, tak NIEKTORY pes skoci.
Tvoja zachrana je pre neho "dobro" a hoci vie, co riskuje, tak skoci.
Ale niektory neskoci ...

Cim sa to lisi od konania cloveka ako "bytosti obdarovanej rozumom a slobodnou volou" ?
Pes koná na základe pudov a nevie čo je dobro a čo zlo to sú len ludské kategórie. Pes u ktorého prevláda pud sebazáchovy do rieky neskočí. Pes u ktorého vychovali pud záchraniť človeka skočí

Poslať 06.02.2022 16:08:27   Re: Dobro a zlo

od 13.04.2021 7:28:26
napísal 1972 príspevkov
misionar3 píše:
Pes u ktorého vychovali pud záchraniť človeka skočí
"Pud zachrániť človeka" nie je pud.
Pud je vrodené nutkanie, nie naučené (vychované) konanie.

Poslať 06.02.2022 16:17:24   Re: Dobro a zlo

napísal 25544 príspevkov
misionar3 píše:
Pes koná na základe pudov a nevie čo je dobro a čo zlo to sú len ludské kategórie. Pes u ktorého prevláda pud sebazáchovy do rieky neskočí. Pes u ktorého vychovali pud záchraniť človeka skočí
Rucim Ti za to, ze v tej istej situacii budes aj Ty konat pudovo !
Teda tak, ako Ta naucili. :lol:
Takze bude skocis, alebo nie ...

Poslať 06.02.2022 18:32:45   Re: Dobro a zlo

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Možno pomôže včerajšie liturgické čítanie:

Citácia:
. Čítanie z Prvej knihy Kráľov1 Kr 3, 4-13
Daj svojmu služobníkovi chápavé srdce, aby vedel spravovať tvoj ľud
Kráľ Šalamún išiel do Gabaonu obetovať, lebo to bola najväčšia výšina. Tisíc zápalných obetí obetoval Šalamún na tamojšom oltári. V Gabaone sa Šalamúnovi v noci vo sne zjavil Pán a povedal mu: „Žiadaj si, čo chceš, a dám ti.“

Šalamún povedal: „Ty si svojmu sluhovi môjmu otcovi Dávidovi preukázal veľkú priazeň, lebo verne a spravodlivo kráčal pred tebou, s úprimným srdcom. Zachoval si mu svoju veľkú priazeň a dal si mu syna, ktorý sedí na jeho tróne, ako je to dnes. A teraz, Pane, Bože môj, ty si svojho služobníka ustanovil za kráľa namiesto môjho otca Dávida. Ale ja som veľmi mladý a neviem, ako si počínať. A tvoj služobník je uprostred ľudu, ktorý si si vyvolil, ľudu nespočetného, ktorého je toľko, že ho nemožno spočítať ani odhadnúť. Daj teda svojmu služobníkovi chápavé srdce, aby vedel spravovať tvoj ľud a rozlišovať medzi dobrým a zlým. Veď kto by ináč mohol spravovať tento tvoj ľud, taký početný?“

Pánovi sa páčilo, že si Šalamún žiadal práve toto. Preto mu Boh povedal: „Pretože si si toto žiadal a neprosil si o dlhý vek ani o bohatstvo ani o život svojich nepriateľov, ale si si žiadal múdrosť, aby si rozlíšil právo, hľa, splním tvoju žiadosť: dám ti srdce múdre a chápavé, také, že tebe podobného nebolo pred tebou a ani po tebe nebude. Ale dám ti aj to, čo si nežiadal. Bohatstvo a slávu, že sa ti nijaký kráľ nevyrovná po všetky dni tvojho života.“

Počuli sme Božie slovo.
Čiže čo je dobré a čo zlé je zhora a my to vieme pochopiť vďaka Božiemu zjavenia. Vďaka Legi, že si odpustíš komentár.

Poslať 06.02.2022 18:51:02   Re: Dobro a zlo

napísal 25544 príspevkov
teta píše:
Vďaka Legi, že si odpustíš komentár.
Niet za co. :lol:
To sa totiz ani moc neda komentovat - kde nastupi "slovo Bozie", tam konci akakolvek diskusia ...

Poslať 06.02.2022 20:29:47   Re: Dobro a zlo

od 05.08.2018 10:56:57
napísal 425 príspevkov
Littleangel píše:
Dobro a zlo
Svetlo a tma...
ze je medzi nami zlo?
Premyslas o tazkych veciach. Ked si uz takto premyslala, a rada by si pocula nazor, tak skusme na svetlo a tmu (tie vyzeraju byt lahsie ako dobro a zlo). :)

Najprv takto, vobec nema zmysel hovorit o svetle a tme bez “pozorovatela”. Ak sa priestorom siri elektromagneticke ziarenie s vlnovou dlzkou zhruba od 380 do 750 nm, a nie je tam ziadny clovek, ktory by sa nan pozeral, tak nema zmysel hovorit, ze je tam “svetlo” (alebo “tma”). Az ked je tam niekto, kto sa pozera, az potom mozeme hovorit o “svetle” alebo “tme”.

“Svetlo” alebo “tma” je obraz reality v nasej hlave (resp. v nasom vedomi) - ked sa elektromagneticke ziarenie dopadajuce do nasho oka elektrochemicky dostane do mozgu, vznikne fyziologicky vnem “svetla” (alebo “tmy”, ak je ziarenie slabe, alebo ma vlnovu dlzku mimo zmieneny interval). Skutocnost proste vnimame tak, ako nam ju predkladaju zmysly a spracuje mozog na zaklade skusenosti. A treba pre uplnost povedat, ze vidime len pomerne uzky pas elektromagnetickeho ziarenia, inymi slovami, nase videnie reality je znacne zuzene.

Keby nebola tma, znamenalo by to, ze okolo nas je neustale dostatok viditelneho elektromagnetickeho ziarenia, ktore by v nas vyvolavalo vnem svetla. Takze keby nebola tma, istotne by sme vedeli, ze je svetlo. Co by sme nepoznali, by bol vnem tmy. Skratka a dobre, mne to vychadza tak, ze tma nemoze podmienovat svetlo tak, ako si uviedla. :(

Poslať 06.02.2022 20:43:51   Re: Dobro a zlo

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
legionar píše:
teta píše:
To sa totiz ani moc neda komentovat - kde nastupi "slovo Bozie", tam konci akakolvek diskusia ...
Práve naopak, tam ešte len začína diskusia, viď dejiny kresťanstva. Ale je lepšie, ak sa k Slovu Božiemu nevyjadruješ, bez pochopenia aspoň trochu toho, čím slovo Božie je.

Poslať 06.02.2022 21:16:12   Re: Dobro a zlo

napísal 425 príspevkov
teta píše:
Možno pomôže včerajšie liturgické čítanie:

Citácia:
. Čítanie z Prvej knihy Kráľov1 Kr 3, 4-13
Daj svojmu služobníkovi chápavé srdce, aby vedel spravovať tvoj ľud
Kráľ Šalamún išiel do Gabaonu obetovať, lebo to bola najväčšia výšina. Tisíc zápalných obetí obetoval Šalamún na tamojšom oltári. V Gabaone sa Šalamúnovi v noci vo sne zjavil Pán a povedal mu: „Žiadaj si, čo chceš, a dám ti.“

Šalamún povedal: „Ty si svojmu sluhovi môjmu otcovi Dávidovi preukázal veľkú priazeň, lebo verne a spravodlivo kráčal pred tebou, s úprimným srdcom. Zachoval si mu svoju veľkú priazeň a dal si mu syna, ktorý sedí na jeho tróne, ako je to dnes. A teraz, Pane, Bože môj, ty si svojho služobníka ustanovil za kráľa namiesto môjho otca Dávida. Ale ja som veľmi mladý a neviem, ako si počínať. A tvoj služobník je uprostred ľudu, ktorý si si vyvolil, ľudu nespočetného, ktorého je toľko, že ho nemožno spočítať ani odhadnúť. Daj teda svojmu služobníkovi chápavé srdce, aby vedel spravovať tvoj ľud a rozlišovať medzi dobrým a zlým. Veď kto by ináč mohol spravovať tento tvoj ľud, taký početný?“

Pánovi sa páčilo, že si Šalamún žiadal práve toto. Preto mu Boh povedal: „Pretože si si toto žiadal a neprosil si o dlhý vek ani o bohatstvo ani o život svojich nepriateľov, ale si si žiadal múdrosť, aby si rozlíšil právo, hľa, splním tvoju žiadosť: dám ti srdce múdre a chápavé, také, že tebe podobného nebolo pred tebou a ani po tebe nebude. Ale dám ti aj to, čo si nežiadal. Bohatstvo a slávu, že sa ti nijaký kráľ nevyrovná po všetky dni tvojho života.“

Počuli sme Božie slovo.
Čiže čo je dobré a čo zlé je zhora a my to vieme pochopiť vďaka Božiemu zjavenia. Vďaka Legi, že si odpustíš komentár.
Teta, nestaci len vediet, co je dobre a co je zle, treba podla toho aj zit. Aj napriek tomu, ze Salamunovi bolo takto dopriate, mravne upadol (1 Kr 11,1-6), za co mu Pan povedal, ze mu vezme kralovstvo, ale nie za jeho zivota (lebo Pan mal rad Salamunovho otca Davida; Salamunove kralovstvo sa rozpadlo na Izraelske kralovstvo a Judske kralovstvo za vlady Salamunovho syna Roboama).

Poslať 06.02.2022 21:41:17   Re: Dobro a zlo

napísal 25544 príspevkov
teta píše:
legionar píše:
teta píše:
Práve naopak, tam ešte len začína diskusia, viď dejiny kresťanstva. Ale je lepšie, ak sa k Slovu Božiemu nevyjadruješ, bez pochopenia aspoň trochu toho, čím slovo Božie je.
:roll:

Poslať 07.02.2022 8:09:05   Re: Dobro a zlo

napísal 425 príspevkov
legionar píše:
Negulaj tolko ocami, radsej si toto precitaj: https://svetkrestanstva.postoj.sk/70358/nevezmes-bozie-slovo-nadarmo :-) Zrozumitelny clanok, ktory laikom vysvetluje, co je to Bozie slovo.

Poslať 07.02.2022 10:53:33   Re: Dobro a zlo

napísal 25544 príspevkov
jochanan píše:
legionar píše:
Negulaj tolko ocami, radsej si toto precitaj: https://svetkrestanstva.postoj.sk/70358/nevezmes-bozie-slovo-nadarmo :-) Zrozumitelny clanok, ktory laikom vysvetluje, co je to Bozie slovo.
Ono je to "Nevezmes MENO Bozie nadarmo" ... :lol:
Lenze to by tu nesmela byt po tie tisicrocia "ludova tvorivost".

A laikom to naozaj netreba vysvetlovat - oni to velmi dobre vedia.
Ze sa to nezhoduje s "postojom", to uz nie je ich chyba ...

[ Príspevkov: 36 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť