Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 18.10.2021 23:53:22   Ako sa branit? Jehovisti

od 12.05.2019 3:14:16
napísal 53 príspevkov
Ahojte.
Zaujíma ma Váš pohľad na vec. Povedzme, že Vám Jehovovi svedkovia zaklopú na dvere. Otvoríte a tam dvaja ľudia- zvyčajne muž a žena chcú rozoberať nejakú aktuálnu tému a potom, len tak, prejdú na tému Biblia... a tak.

Ako by ste sa bránili, ak by sa Vás spytovali na veci súvisiace s písmom, ak ste ho, ako ja, nečítali? Náš učiteľ náboženstva nám povedal, že máme byť vždy na nich slušní a ak nemáme Bibliu naozaj naštudovanú, nemali by sme sa s nimi púšťať do debaty, pretože sú v tom veľmi zbehlí a dostali by nás do úzkych. On vravel, že keď zaklopali na dvere jemu a povedal, že má vyštudovanú náboženskú výchovu, tak sa otočili a pobrali sa kade-ľahšie a nechceli s ním o téme náboženstvo vôbec diskutovať.

Ako by ste poradili mne, ktorý nie som v otázkach náboženstva zbehlý. Bibliu som nečítal, aj keď niekedy počas modlitby mi občas "napadnú" úryvky a po zadaní do vyhľadávača zisťujem, že presne odkazujú na písmo. Mne napadlo, keď som ich naposledy zazrel pri dverách, že im úprimne poviem len to, že som rímskokatolík a keďže som vieru zdedil po predkoch, tak v žiadnom prípade nechcem ísť do iného spoločenstva. Pani sa len milo usmiala a pán po tom, čo som mu úprimne povedal, že som písmo nečítal, síce povedal, že by rád so mnou niečo z písma prebral, ale pani ho zastavila a povedala, že to "nechajme tak", odišli a už sa nevrátili.

Ja ani napríklad netuším prečo chodia dvaja a prečo väčšinou v zostave muž-žena. :)

Ako by ste na nich reagovali vy? Počul som vtip, že raz zaklopali na rímskokatolícky farský úrad a keď citovali z "Biblie", tak ich farár pekne zobral dnu, otvoril im bibliu a opýtal sa ich, kde to, čo citovali nájdu a nech mu to v písme nájdu.

Musím povedať, že ja by som nevedel rozoberať s nimi Bibliu s mojho rimskokatolickeho pohladu. Nie každý ma profesúru z teológie a licenciát z biblických vied, ako náš farár. :D Vy by ste ako konali? Pokúšali by ste sa im ich učenie vyvracať... opravovať?

Dik, zaujima ma vas nazor.

Poslať 19.10.2021 7:02:21   Re: Ako sa branit? Jehovisti

od 13.04.2021 8:28:26
napísal 2009 príspevkov
mukel píše:
Ahojte.
Zaujíma ma Váš pohľad na vec. Povedzme, že Vám Jehovovi svedkovia zaklopú na dvere. Otvoríte a tam dvaja ľudia- zvyčajne muž a žena chcú rozoberať nejakú aktuálnu tému a potom, len tak, prejdú na tému Biblia... a tak.
Môj pohľad "nekatolíka" - slušne poďakujem za ponuku, poviem že nemám záujem a zatvorím dvere. :) Vôbec by som neriešil, či som katolík, evanjelik, žid alebo čokoľvek, proste ich slušne pošlem do... teda preč. :)
(kamarátka im na ponuku "diskutovať o Biblii" oznámila, že ona je satanistka :) , a ani ich nemusela posielať preč, odišli hneď sami. Ale chápem, že toto riešenie asi na katolíckom fóre nebude schodné).

Citácia:
Bibliu som nečítal
A len tak mimochodom, prečo?
Ja nie som katolík a napriek tomu som si Bibliu čítal, hlavne Starý zákon; prišlo mi to celkom zaujímavé.

Poslať 19.10.2021 16:23:43   Re: Ako sa branit? Jehovisti

od 12.05.2019 3:14:16
napísal 53 príspevkov
jery1 píše:
mukel píše:
Ahojte.
Môj pohľad "nekatolíka" - slušne poďakujem za ponuku, poviem že nemám záujem a zatvorím dvere. :) Vôbec by som neriešil, či som katolík, evanjelik, žid alebo čokoľvek, proste ich slušne pošlem do... teda preč. :)
(kamarátka im na ponuku "diskutovať o Biblii" oznámila, že ona je satanistka :) , a ani ich nemusela posielať preč, odišli hneď sami. Ale chápem, že toto riešenie asi na katolíckom fóre nebude schodné).

Citácia:
Bibliu som nečítal
A len tak mimochodom, prečo?
Ja nie som katolík a napriek tomu som si Bibliu čítal, hlavne Starý zákon; prišlo mi to celkom zaujímavé.
Nikdy ma nejak nelákalo čítať Bibliu.

Poslať 19.10.2021 16:42:59   Re: Ako sa branit? Jehovisti

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
mukel píše:
Ani mna nejako nelakaju napr. Zalmy.
Ale ak chcem argumentovat na slusnej urovni aj "z druhej strany", musim nieco o tom vediet.
Aspon evanjelia a zopar vybranych knih SZ by si precitat mal. :D

Poslať 26.10.2021 10:53:08   Re: Ako sa branit? Jehovisti

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
naozaj diskusie s nimi su dost problem
oni to castokrat maju naucene ako magnetofon a idu dookola
ale zazil som uz aj takych s ktorymi sa dalo normalne porozpravat, ale to bola skor zriedkava vynimka
vsimni si niekedy ludi ktori od svedkov odisli, ich psychika je ako keby ich niekto spalil napalmom
strasna tvrdost a krcovitost v rozhovore
.
na druhej strane ma vyznam vzdelavat sa sam
precitaj si nejake dobre duchovne knizky
a tiez ma vyznam duchovne rozhovory s veriacimi ludmi
alebo ist na nejake pekne duchovne akcie napr https://www.vyveska.sk/
neviem povedat co ti sadne ale vyskusaj a uvidis

Poslať 26.10.2021 11:16:32   Re: Ako sa branit? Jehovisti

napísal 25681 príspevkov
misojogi píše:
na druhej strane ma vyznam vzdelavat sa sam
precitaj si nejake dobre duchovne knizky
a tiez ma vyznam duchovne rozhovory s veriacimi ludmi
alebo ist na nejake pekne duchovne akcie napr https://www.vyveska.sk/
neviem povedat co ti sadne ale vyskusaj a uvidis
Este pomaha aj po dobrej ture dobry gulas a dobre pivo ... :lol:

V zdravom tele zdravy DUCH ... ;)

Poslať 26.10.2021 22:47:04   Re: Ako sa branit? Jehovisti

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Ahoj mukel. Musíš sa rozhodnúť či vôbec chceš s nimi diskutovať alebo nie. Ak nie, tak im slušne povedz, že nemáš záujem. Oni v skutočnosti tiež o teba nemajú záujem. Ide im o to, aby Ti niečo povedali a ak sa dá, aby Ti dali nejakú brožúrku. Majú svoj nejaký výkaz o činnosti a tam si zapisujú čo a ako sa im v zvestovateľskej činnosti darilo. Ak si nimi diskutovať chceš, tak si musíš ujasniť ako a o čom s nimi chceš hovoriť. Problém je, že oni v skutočnosti s tebou hovoriť nechcú. V skutočnosti iba oni chcú hovoriť. Nechcú počúvať. Medzi jedno ich pravidlo patrí to, že so záujemcom diskutujú iba dovtedy, do kedy vidia jeho úprimný záujem hľadať pravdu. Problém je v tom, že sa jedná o ich pravdu. Akonáhle im dávaš otázky a argumentuješ, tak pochopia, že nehľadáš pravdu, ale že im prinášaš svoje učenie alebo učenie svojej cirkvi, a tak berú nohy na ramená. Ja sa diskusii s nimi venujem už viac ako dvadsať rokov. A nikde sme veľmi nepokročili. :D Vždy zutekali :o
Ak sa s nimi pustíš do diskusie, tak sa budú snažiť vnútiť Ti svoje vedenie debaty a tak Ti ľahko dokážu svoje "pravdy", resp. ľahko vyvrátia tvoje "omyly".
Ak je nejaká téma na ktorej Ťa "nachytali" tak ju sem ponúkni do diskusie. Radi Ti poradíme ako na to odpovedať.
Ak chceš sám sa vyučiť v odpovediach na ich "učenie", tak musíš veľa čítať. Je toho na nete veľa. Ak chceš napíš mi do súkromnej správy na seba mail a ja Ti pošlem toľko materiálu, že odpadneš. :D

Poslať 26.10.2021 23:18:51   Re: Ako sa branit? Jehovisti

napísal 25681 príspevkov
Ja som pocul iny dobry navod.
- Kto tam?
- Chceli by sme sa porozpravat o Biblii.
- Kolko vas je ?
- Dvaja
- Tak sa porozpravajte ...
:D

Poslať 27.10.2021 6:28:36   Re: Ako sa branit? Jehovisti

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1386 príspevkov
stefan píše:
Ahoj mukel. Musíš sa rozhodnúť či vôbec chceš s nimi diskutovať alebo nie. Ak nie, tak im slušne povedz, že nemáš záujem. Oni v skutočnosti tiež o teba nemajú záujem. Ide im o to, aby Ti niečo povedali a ak sa dá, aby Ti dali nejakú brožúrku. Majú svoj nejaký výkaz o činnosti a tam si zapisujú čo a ako sa im v zvestovateľskej činnosti darilo. Ak si nimi diskutovať chceš, tak si musíš ujasniť ako a o čom s nimi chceš hovoriť. Problém je, že oni v skutočnosti s tebou hovoriť nechcú. V skutočnosti iba oni chcú hovoriť. Nechcú počúvať. Medzi jedno ich pravidlo patrí to, že so záujemcom diskutujú iba dovtedy, do kedy vidia jeho úprimný záujem hľadať pravdu. Problém je v tom, že sa jedná o ich pravdu. Akonáhle im dávaš otázky a argumentuješ, tak pochopia, že nehľadáš pravdu, ale že im prinášaš svoje učenie alebo učenie svojej cirkvi, a tak berú nohy na ramená. Ja sa diskusii s nimi venujem už viac ako dvadsať rokov. A nikde sme veľmi nepokročili. :D Vždy zutekali :o
Ak sa s nimi pustíš do diskusie, tak sa budú snažiť vnútiť Ti svoje vedenie debaty a tak Ti ľahko dokážu svoje "pravdy", resp. ľahko vyvrátia tvoje "omyly".
Ak je nejaká téma na ktorej Ťa "nachytali" tak ju sem ponúkni do diskusie. Radi Ti poradíme ako na to odpovedať.
Ak chceš sám sa vyučiť v odpovediach na ich "učenie", tak musíš veľa čítať. Je toho na nete veľa. Ak chceš napíš mi do súkromnej správy na seba mail a ja Ti pošlem toľko materiálu, že odpadneš. :D
Štefan a keď ich rovno pošlem do ..., no tam ?

Poslať 27.10.2021 6:44:03   Re: Ako sa branit? Jehovisti

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
legionar píše:
mukel píše:
Ani mna nejako nelakaju napr. Zalmy.
Ale ak chcem argumentovat na slusnej urovni aj "z druhej strany", musim nieco o tom vediet.
Aspon evanjelia a zopar vybranych knih SZ by si precitat mal. :D
Veľmi správne. ;)
Pred časom sa tu stalo, že protestant presviedčal katolíkov, aby verili svojmu pápežovi. A dnes ateista vrelo odporúča katolíkovi čítať Bibliu.
Duch vanie, kam chce. :D

Poslať 27.10.2021 6:58:13   Re: Ako sa branit? Jehovisti

Obrázok užívateľa

napísal 6643 príspevkov
Raz sme si objednali pizzu, volal kuriér, že o chvíľočku je pri bráne, tak som zbehla dolu. Otvorila som vchodové dvere - a tam dvaja cudzí chlapi. Nevyzerali na kuriéra, zato sa veľmi dobýjali do domu, aby som ich pustila, že sa chcú rozprávať o Bohu...
Okamžite mi bolo jasné, čo sú zač. Tak som im odporučila, aby sa otočili a vypadli, lebo nijakých sektárov do nášho domu púšťať nebudem.
S jehovistami nikdy a za nijakých okolností žiadna diskusia. Je to zabitý čas.
Nedokážem pochopiť, že niekto takýchto ľudí vpustil do bytu. To už mi zostáva rozum stáť... :o

Poslať 27.10.2021 8:06:53   Re: Ako sa branit? Jehovisti

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Vlkodlak
Citácia:
Štefan a keď ich rovno pošlem do ..., no tam ?
Ako som písal, každý si môže zvoliť spôsob ako sa k nim zachová. Hrubo ich odmietnuť však podľa mňa je pre nich medvedia služba. Oni totiž sú trénovaní a učení v tom, že poslaním kresťana je trpieť a znášať príkoria či protivenstvá, že svet kresťana nenávidí, a že pravé kresťanstvo sa prejavuje práve tým. Ak ich hrubo odmietneme, tak im hovoríme, že majú pravdu a že žijú "v pravde". Ak sa s nimi nechceme rozprávať, tak by som to urobil radšej slušne a priateľsky. Ak máme v sebe túžbu mať tiež podiel na misijnej ceste Cirkvi, tak práve oni môžu byť našou misiou. Ale to sa musíme na debatu s nimi pripraviť.

anux
Citácia:
To záleží na tom koho stretneš. Aj tam sú totiž rôzni ľudia. Niektorí to až tak vážne neberú a chodia tam viac menej zo zvyku alebo preto, lebo chcú byť s rodinou či priateľmi /ak je niekto vylúčený alebo dlho nečinný, tak ostatní môžu dostať "odporúčanie" aby sa s ním nestretávali alebo nezdravili/. Tí väčšinou ani nemajú chuť na diskusiu, plnia si len povinnosť. Ak natrafíš na skutočne presvedčeného, tak diskusia zväčša je stratou času, lebo on proste verí, že to čo číta v Strážnej veži je absolútna pravda. Zväčša sa pýšia tým ako každého dokážu presvedčiť, lebo majú "dobre" naštudované Písmo a všetko čomu veria vedia z Písma dokázať. Preto s nim treba diskutovať s Písmom v ruke. Ak ale na ich argumenty nie sme pripravení alebo ich nepoznáme, tak nás môžu zaskočiť a prinútiť dať im za pravdu. Debata môže teda byť misijná a mať zmysel iba vtedy, ak vieme do čoho ideme a vieme reagovať. Tiež je dobré poznať pozadie ich spoločnosti a trochu tej histórie.
Pred rokmi bolo náročné získavať informácie, na nete toho toľko nebolo a publikácií v československom jazyku bolo tiež málo, myslím, že len tri relevantné. Dnes je to omnoho jednoduchšie. A možno najlepšie pochopíme "o čo ide" ak budeme čítať príbehy tých, ktorí tam boli a už nie sú.
https://jwfakty.sk/
https://kritikasj.blogspot.com/p/na.html
http://www.straznavez.cz/
http://www.krev.info/

Poslať 27.10.2021 19:26:35   Re: Ako sa branit? Jehovisti

od 13.04.2021 8:28:26
napísal 2009 príspevkov
anux píše:
Nedokážem pochopiť, že niekto takýchto ľudí vpustil do bytu. To už mi zostáva rozum stáť... :o
:palec:
stefan píše:
Zväčša sa pýšia tým ako každého dokážu presvedčiť, lebo majú "dobre" naštudované Písmo a všetko čomu veria vedia z Písma dokázať. Preto s nim treba diskutovať s Písmom v ruke. Ak ale na ich argumenty nie sme pripravení alebo ich nepoznáme, tak nás môžu zaskočiť a prinútiť dať im za pravdu.
Nemajú oni ale tak trochu odlišnú bibliu od katolíckej biblie? https://www.youtube.com/watch?v=qWuYoeaQQ-k&ab_channel=VladimirTimkovic
Lebo ak áno, potom ani tá diskusia veľmi zmysel nemá - každá strana bude tvrdiť, že to , čo sa píše v tej "jeho" biblii je správne.

Svojho času mi to ich otravovanie a snahu "rozprávať sa" niekto vysvetľoval tak, že - veľmi zjednodušene - ak zomriete, a nebudete vedieť o ich viere, lebo vám ju "nezvestovali" aj keď mohli, budú mať prúser po smrti oni. Keď sa vám ju ale zvestovať pokúsia a vy ich pošlete preč, budete mať po smrti prúser vy. :D Tak preto sa tak snažia.
Ale samozrejme, bližšie som sa tejto teórii nevenoval.

Poslať 27.10.2021 20:11:59   Re: Ako sa branit? Jehovisti

Obrázok užívateľa

napísal 6643 príspevkov
jery1 píše:
Nemajú oni ale tak trochu odlišnú bibliu od katolíckej biblie? https://www.youtube.com/watch?v=qWuYoeaQQ-k&ab_channel=VladimirTimkovic
Lebo ak áno, potom ani tá diskusia veľmi zmysel nemá - každá strana bude tvrdiť, že to , čo sa píše v tej "jeho" biblii je správne.

Svojho času mi to ich otravovanie a snahu "rozprávať sa" niekto vysvetľoval tak, že - veľmi zjednodušene - ak zomriete, a nebudete vedieť o ich viere, lebo vám ju "nezvestovali" aj keď mohli, budú mať prúser po smrti oni. Keď sa vám ju ale zvestovať pokúsia a vy ich pošlete preč, budete mať po smrti prúser vy. :D Tak preto sa tak snažia.
Ale samozrejme, bližšie som sa tejto teórii nevenoval.
Máš pravdu, ich biblia je iná ako tá naša.
Ja mám s nimi svoje skúsenosti, preto trvám na tom, že diskutovať s nimi a púšťať do vlastného bytu, je hlúposť. A dupľovaná hlúposť to je, ak človek nemá naštudovanú ani tú našu bibliu. Čo naštudovanú, ani len poriadne prečítanú... :D

Poslať 27.10.2021 20:18:59   Re: Ako sa branit? Jehovisti

Obrázok užívateľa

napísal 6643 príspevkov
Hovoril kamarát, ktorý je kňazom v jednej malej dedine.
Jedného dňa mu na faru zazvonili dvaja páni a keď otvoril, spýtali sa ho, či už niečo počul o Ježišovi. :lol:

[ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia