jery1 píše:
Spomeň si - jednak v tvojom modeli mala existovať nejaká nevolená autorita, ktorá je nad volenými zástupcami, ktorá posudzuje vhodnosť volených zástupcov,
Nie, toto nerobí tá autorita, toto je len kvalifikačný predpoklad.
jery1 píše:
jednak majú platiť určité morálne princípy vychádzajúce z desatora (4 - 10), ktoré nemôžu byť demokraticky menené.
Jedno aj druhé predpokladá určitú nevolenú (ideologickú) autoritu, ktorá toto bude posudzovať - súlad s desatorom
áno, toto by robila sčasti nevolená autorita, lenže vysvetlím nižšie.
jery1 píše:
a vhodnosť/nevhodnosť kandidátov.
Toto by autorita nerobila.
V mojej predstave "Magistérium" leží mimo štát, je to samozrejme pre katolíka Magistérium Cirkvi. To ale do štátu nikoho nevolí a nikto ho tam nereprezentuje. Nemá žiaden podiel na akejkoľvek moci, okrem mantinelov pre moc zákonodarnú.
Myslím, že v mojom modeli je princíp odlišný od Iránskeho modelu, teda pokiaľ ide o morálne hranice "demokracie".
Súlad medzi výrokmi Magistéria a prijímanými zákonmi by skúmal Ústavný súd. Ono dnes niečo podobné už dávno máme, len to nefunguje podľa mňa dobre. Aj dnes by mal Ústavný súd posudzovať nielen ústavnosť zákonov (a dodržiavanie ústavných práv občanov) ale aj dodržiavanie práv občanov garantovaných medzinárodnými zmluvami a dohovormi. Toto by bolo niečo, ako dodržiavanie zmluvy s Vatikánom (napríklad výhrada vo svedomí).
Iná vec sú tie pravidlá pre volených zástupcov. To vychádza z racionálneho predpokladu, že človek, ktorý má navrhovať a schvaľovať nejaké zákony, by mal byť schopný aspoň ich čítať s porozumením. To je ako keby som mal ísť robiť automechanika a nepotreboval k tomu žiadne vzdelanie. Ja chápem, že ducktape spraví všetko, ale naozaj všetko? Čiže toto nie je o napríklad náboženskom lustrovaní kandidátov. Ide len a len o kvalifikačné predpoklady, akési nutné minimum znalostí, či ako to nazvať. Proste predtým, než pôjdeš kandidovať do parlamentu musíš absolvovať napríklad psychotesty a nejaký druh štátnej skúšky (nie štátnica na právach), či sa dokážeš orientovať v právnych predpisoch a pod.
Reprezentanti môžu byť pokojne volený ľudom z ľudu, ak splnia kvalifikačné predpoklady.
A vďaka za zaujímavý podnet, spraviť tomu nejakú grafickú reprezentáciu.