Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 157 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Ďalší
Autor Správa
Poslať 22.12.2020 0:42:50   Povinné náboženstvo na školách ?

od 23.11.2020 0:18:43
napísal 341 príspevkov
Náboženská výchova bude povinne voliteľným predmetom už na prvom stupni základných škôl. Možnosť vyučovať náboženstvo bude mať okrem katolíckej cirkvi aj ďalších 11 registrovaných cirkví na Slovensku. Alternáciou bude etická výchova. Vyplýva to z medzištátnej zmluvy so Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní a z Dohody medzi SR a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami o náboženskej výchove a vzdelávaní, ktoré včera schválil parlament.

"Výchovno-vzdelávacie plány cirkevných škôl sú obdobné ako na štátnych ZŠ a osnovy sú v zhode s osnovami ostatných škôl," povedal. Zmluvy tiež zohľadňujú potreby a špecifiká menšinových cirkví. Ak totiž počet záujemcov o výučbu iného ako katolíckeho náboženstva bude nižší ako stanovuje norma (12 žiakov), môže riaditeľ školy povoliť spojenie žiakov z viacerých ročníkov. Druhou možnosťou je spoločné vyučovanie príslušníkov viacerých cirkví. Riaditeľ však môže na žiadosť príslušnej cirkvi povoliť aj výučbu s menším počtom žiakov ako stanovuje norma.

https://slovensko.hnonline.sk/73865-nabozenska-vychova-povinna-na-prvom-stupni-zakladnych-skol

Takže súčasná RKC oficiálne schválila a odobrila to, že na školách možu učiť svoje náboženstvo aj protestantské cirkvi. To že nevadí súčasnej RKC že zmizlo zo škol povinné katolícke náboženstvo je jedna vec, ale že povoluje a schvaluje aby sa na školách okrem katolíckeho učenia učili aj iné náboženstva, je vec druhá.

Veľmi by ma teda zaujímalo ako teda súčasná RKC šíri katolícku vieru ? Ako chce aby katolícku vieru študovali všetci ludia, ked robí všetko preto, aby ju nikto neštudoval ? Pripadá mi to ako keby šíriť katolícku vieru bolo niečo zlé, a človek si na to musel pýtať výslovný súhlas či može katolícku vieru šíriť.

Ak by mal Vatikán naozaj záujem o šírení katolíckej viery, potom by bojoval za to, aby sa zaviedla do škol povinná katolícka náboženska výuka, a nesúhlasil by s tým, aby si mohol žiak vybrať aj z iného náboženstva.

Je zaujímavé že v prípade antikoncepcie, Cirkev vždy prudko zasahuje, a organizuje celonárodné protesty, ale akonáhle ide o katolícku vieru, tam preukazuje Vatikán úplnú lahostajnosť.
No je to očividné prečo tak robí, pretože verí tomu, že kto bude schvalovať antikoncepciu pojde do pekla, ale kto si vyberie namiesto katolíckej viery inú vieru, do pekla nepojde ale bude spasení. Nuž STEFAN, myslím že tu máš jednoznačný dokaz o tom, že súčasná RKC učí, že spasení budú aj tí, ktorí vedome odmietnu katolícku vieru, a budú k nej až do konca života lahostajní, a to aj ked o nej vedeli.

od 28.06.2014 20:30:22
napísal 580 príspevkov
Píšeš ako keby Vatikán mal na výber. Ako keby mohol niečomu v tejto veci zabrániť alebo ako keby mal právomoc niečo povoliť. Ak sa pozrieme ako je nastavený súčasný svet, tak poviem, že buďme radi že okrem iných je na školách dovolené aj katolícke náboženstvo. Lebo môže prísť doba a niekde už možno aj je, kedy bude kde čo dovolené okrem katolíckeho náboženstva.

od 09.09.2020 12:33:44
napísal 571 príspevkov
jano, ecav učí náboženstvo už asi 20-30 rokov ak nie aj viac. a to čo sa bude učiť na školách určuje štát, nie Cirkev. a či niekto pôjde na katolicke náboženstvo eticku výchovu alebo nonKat náboženstvo určujú rodiča.

navyše, nevidím zmysel "nútiť" niekoho do rkc náboženstva za každú cenu. niekedy je to kontraproduktívne. a to ti hovorím ako učiteľ čo má prax aj na katolíckych cirkevných školách. a ako fyzikar ťa upozorňujem na 1. Newtonov zákon, ktorý silno platí aj v psychológii čo v analogii znamená že docieliš skôr odpor voči Bohu a všetkému čo s ním súvisí.

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Vatikanske zmluvy musia byt zrusene a akekolvek nabozenstvo na statnych skolach v ramci vyucovania tiez !
Mozu tam byt nanajvys ako zaujmovy kruzok po vyucovani.

napísal 571 príspevkov
stefan píše:
Lebo môže prísť doba a niekde už možno aj je, kedy bude kde čo dovolené okrem katolíckeho náboženstva.
alebo pribudne predmet "boj proti Rkc", čo v určitom zmysle bolo aj politické školenie za komančov

od 29.05.2006 19:25:53
napísal 7044 príspevkov
aldot píše:
a ako fyzikar ťa upozorňujem na 1. Newtonov zákon, ktorý silno platí aj v psychológii
Nie, neplatí. V psychológii neexistuje žiaden Newtonov zákon. Prosím nemiešaj fyziku s psychológiou. To už môžeš učiť rovno astrológiu s takýmto prístupom k vede.

napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
aldot píše:
a ako fyzikar ťa upozorňujem na 1. Newtonov zákon, ktorý silno platí aj v psychológii
Nie, neplatí. V psychológii neexistuje žiaden Newtonov zákon. Prosím nemiešaj fyziku s psychológiou. To už môžeš učiť rovno astrológiu s takýmto prístupom k vede.
Ale plati. Len on asi nemyslel 1., ale 3. Newtonov zakon. :D
O tom som tu uz pisal cele litanie ...
Zakon akcie a reakcie plati VSADE.
Niekde exaktne, inde priblizne, v ojedinelych pripadoch sa mozno najdu aj vynimky (=nastavis druhe lice). :lol:

napísal 7044 príspevkov
legionar píše:
Niekde exaktne, inde priblizne, v ojedinelych pripadoch sa mozno najdu aj vynimky (=nastavis druhe lice). :lol:
Legionar, jak môžeš toto tvrdiť ja som hrozne šokovaný. Ako vznikajú fyzikálne zákony, však tu má hypotézy, ktoré si overíš fyzikálnymi experimentami, každý človek si to môže overiť kdekoľvek to platí. Ale vo fyzikálnom hmotnom svete, nie v psychologickom nehmotnom. Čo chceš psychologickým efektom pripisovať fyzikálne hodnoty? To vážne? Prosím nemiešaj prírodné vedy so spoločenskými a nemiešaj exaktné zákony prírodných vied do spoločenských javov. To je z pohľadu vedy úplná absurdnosť čo predvádzaš. A ešte nakoniec priznáš, že neplatí vždy a niekedy len približne, och. Prosím pre zmilovanie ostaň u fyziky a neprenášaj ju mimo obor kam nepatrí.

napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
legionar píše:
Legionar, jak môžeš toto tvrdiť ja som hrozne šokovaný. Ako vznikajú fyzikálne zákony, však tu má hypotézy, ktoré si overíš fyzikálnymi experimentami, každý človek si to môže overiť kdekoľvek to platí. Ale vo fyzikálnom hmotnom svete, nie v psychologickom nehmotnom. Čo chceš psychologickým efektom pripisovať fyzikálne hodnoty? To vážne? Prosím nemiešaj prírodné vedy so spoločenskými a nemiešaj exaktné zákony prírodných vied do spoločenských javov. To je z pohľadu vedy úplná absurdnosť čo predvádzaš. A ešte nakoniec priznáš, že neplatí vždy a niekedy len približne, och. Prosím pre zmilovanie ostaň u fyziky a neprenášaj ju mimo obor kam nepatrí.
Mal by si najprv citat s porozumenim, kym sa zacnes rozculovat.
A hlavne - pochopit podstatu.
Mas naucene POUCKY ? (Newton -> fyzika)
Mal by si vediet, ze moderna veda (najma kvantova fyzika) uz nenaraba s konkretnymi predmetmi, dokonca ani s konkretnymi objektami.
Ona naraba s POJMAMI a STRUKTURAMI.
Preto mohol Heisenberg vyvinut maticovu kvantovu mechaniku a Schrodinger vlnovu.
Az Dirac ukazal, ze su ekvivalentne, pretoze sice pouzivaju rozny matematicky aparat, ale hovoria o tych istych POJMOCH a STRUKTURACH (=nekomutujuci svet).
A tak je to aj s 3. Newtonovym zakonom.
Ty nevies, ze pojem "akcia" nie je iba pojmom fyzikalnym ? :roll:
Tak skus nejakemu statnemu chlapikovi len tak strelit facku ... :lol: :lol: :lol:
To bude priam "rukolapny experiment" a dokaz platnosti zaroven. :lol:

napísal 7044 príspevkov
To už môžeš rovno začať čítať horoskopy. S takýmto tvojim nevedeckým postojom miešania fyziky a psychológie nechcem nič mať, len nech už ťa nikto neoznačuje za fyzika alebo vedca a ani neuznáva ako autoritu v oblasti fyziky, lebo

SI PAVEDEC

napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
To už môžeš rovno začať čítať horoskopy. S takýmto tvojim nevedeckým postojom miešania fyziky a psychológie nechcem nič mať, len nech už ťa nikto neoznačuje za fyzika alebo vedca a ani neuznáva ako autoritu v oblasti fyziky, lebo

SI PAVEDEC
Hi hi.
Zato Ty si lietadlo ... :lol: :lol: :lol:

Zabudol si dodat obligatne: anathema sit ... :roll:

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
nikto píše:

SI PAVEDEC
Ak je tu niekto kto naozaj nie je pavedec tak je to legi. Ale ty si jednoducho "nikto"

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
nikto píše:
aldot píše:
áno vlastne tretí.
ale svojím spôsobom dá sa nájsť v psychológii obdoba aj toho prvého. ty si domysliš čo konkrétne.

napísal 7044 príspevkov
legionar:
Lebo šíriš nevedecké bludy. Spájanie psychológie a fyziky. To je presne astrológia, spája psychológiu a astronómiu. Už môžeš rovno vravieť aj o rôznych energiách z pyramíd a podobné voloviny, však sú to tiež energie a fyzika používa pojem energia. Alebo zaveďme aj prvý termodynamický zákon do psychológie, však máme to niečo v praxi života odpozorované, že aby sme niečo urobili, tak si musíme odpočinúť a doplniť energiu. No skrátka hrôza.

P.S. neviem čo znamená anathema sit, takže pre mňa to určite obligátne nie je.

napísal 7044 príspevkov
misionar3 píše:
nikto píše:

SI PAVEDEC
Ak je tu niekto kto naozaj nie je pavedec tak je to legi. Ale ty si jednoducho "nikto"
Až budem spájať psychológiu s fyzikou a prenášať zákony z jedného na druhé, tak áno potom aj ja budem pavedec.

[ Príspevkov: 157 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia