dominik19 píše:
Dobrý deň, chcel by som počuť názor všetkých na tomto fóre a zároveň hľadať pravdu : ktorá cesta je tá správna? Na internete mi vybehuje veľa vecí ohľadom katolíckeho kostola - že sa tam velebí Mária, modlí sa k sochám a že je to cesta do pekla. Chcem počuť otvorený názor každého, ktorý si toto prečíta. Viera alebo cirkev?
Som katolik a pomaly celá moja rodina je tohto vierovyznania - no vzdy mi prišlo spovedanie divné, bál som sa rozprávať, proste mi to všetko nejako nesedelo. Nechcem zneuctovat ziadnu cirkev - ale prečo by som mal vraviet svoje hriechy farárovi, keď mi ich má Boh odpustiť? Prečo sa katolíci modlia k Bohu a vyznávajú Ježiša za spasiteľa, no po katolíckych kostoloch sú samé obrazce a sochy panny Márie? Keď mám nasledovať Ježiša tak prečo sa pred omšami modlí k Márii?
Ján 14:6 SSV
Ježiš mu odpovedal: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.
Katolicka Cirkev drzi kontinuitu od cias apostolov,. to je dost silny argument v prospech katolikov, pretoze nepretrzite uchovava apostolsku vieru ako to Jezis naucil apostolov a oni odovzdavali dalej. Ostatne skupiny sa odtrhli teraz alebo v minulosti. (kazda dalsia cirkev ma svojho ludskeho zakladatela ale len RKC zalozil Jezis)
Spoved? mozno si nikdy nezazil dobru spoved, moznost vyslovit svoj hriech cloveku ktoremu doverujes a tak sa od hriechu upne oddelit
Jeden psychoanalytik sa vyjadril?: Alebo spoved alebo lehatko psychiatra
a zakladatel hlbinnej analyza C.G.Jung v Tavistockych prednaskach(kniha) velmi nadsene(hoci inak bol na RKC kriticky) hovori o spovedi ako o psychohygienickej praxi ktoru svojim clenom poskytuje RKC
doslova tam spomina ze na 100 pacientov mal len dvoch praktizujucich katolikov a pripisuje to prave spovedi.
Citácia:
modlí sa k sochám
toto je tzv strawman cize vyvracania niecoho co RKC nikdy neucila ani neuci
socha je len pripomienkou konkretnej osoby alebo udalosti z Biblie (podobne ako obrazk z detskej biblie alebo film o biblickych udalostiach)
Citácia:
po katolíckych kostoloch sú samé obrazce a sochy panny Márie?
kto ti povedal tento nezmysel? podla liturgickych pravidiel moze byt v kostole nanajvys jedna osoba alebo jeden rovnaky svatec na obraze alebo ako socha
Maria je biblicka postava preto je opodstatnene ze v kostole je aj jej socha
Zakaz obrazov alebo soch sa tykal LEN stareho zakona, navyse aj tam bol chapany dost volne (pozri vyzdoba jeruzalemskeho chramu)
Citácia:
prečo sa pred omšami modlí k Márii?
toto moze byt lokalny zvyk ale neplati to vsade, problem je ale inde: ze preco sa modlit nielen k Jezisovi ale aj k svatym a Panne Marii - vyplyva to z chapania Kristovho Tela ako kolektivu a chapania spasy ako kolektivnej zalezitosti
Vycitka proti svatym a modlitbe k nim je dosledok prisneho indovidualizmu zapadnej kultury
takze ak mas taketo otazky, treba sa najprv spytat ze na zaklade coho chapes vztah k Bohu ako cisto individualisticku zalezitost a ci je ten individualisticky pohlad aj biblicky spravny