Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 66 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 21.11.2020 23:10:35   Katolíci a prostestanti

od 04.03.2020 20:23:23
napísal 39 príspevkov
Dobrý deň, chcel by som počuť názor všetkých na tomto fóre a zároveň hľadať pravdu : ktorá cesta je tá správna? Na internete mi vybehuje veľa vecí ohľadom katolíckeho kostola - že sa tam velebí Mária, modlí sa k sochám a že je to cesta do pekla. Chcem počuť otvorený názor každého, ktorý si toto prečíta. Viera alebo cirkev?

Ján 14:6 SSV
Ježiš mu odpovedal: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.

Poslať 21.11.2020 23:54:13   Re: Katolíci a prostestanti

od 29.05.2006 20:25:53
napísal 7044 príspevkov
Všade máš ľudí, ktorí sú presvedčení a aj ti to samozrejme presvedčivo zargumentujú, že ich viera je tá správna a tí druhí neveria v správne učenie a pochybujú o nich, či sú vôbec v Cirkvi. Všade máš ľudí, ktorí vyzdvihujú to nedôležité a podstatné prehliadajú a skoro vždy majú na vrch a sú tí najdôležitejší v cirkvách. V katolíckej cirkvi máš ľudí, ktorí naozaj to preháňajú s uctievaním Márie apod., v tradičných protestantských máš zas ľudí čo preháňajú knihu Bibliu, v charizmaticko letničných protestantských máš ľudí pre ktorých je hlavné získavať nadprirodzenú moc a snaha po zázrakoch.

A tak isto máš vo všetkých týchto cirkvách aj niekoľko nenápadných rádových veriacich, ktorých ich elity vnímajú ako obyčajných členov, ktorí nie sú tak ambiciózni, ale aspoň sú láskaví k druhým, tak ich vnímajú. Pre týchto nenápadných veriacich sú najdôležitejší druhí ľudia, pomáhajú im a nič nechcú zato, ich pomoc je účinná nie je plytká naoko, zostávajú pokorní a je príjemné byť v ich spoločnosti. A tam pri nich je Boh, v ich srdciach si Boh postavil chrám a tam prebýva. Tam hľadaj pravdu, tam nájdeš Ježiša.

Poslať 22.11.2020 10:40:14   Re: Katolíci a prostestanti

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
Malo moznosti v ankete ... :lol:

Poslať 22.11.2020 14:08:46   Re: Katolíci a prostestanti

od 04.03.2020 20:23:23
napísal 39 príspevkov
nikto píše:
Všade máš ľudí, ktorí sú presvedčení a aj ti to samozrejme presvedčivo zargumentujú, že ich viera je tá správna a tí druhí neveria v správne učenie a pochybujú o nich, či sú vôbec v Cirkvi. Všade máš ľudí, ktorí vyzdvihujú to nedôležité a podstatné prehliadajú a skoro vždy majú na vrch a sú tí najdôležitejší v cirkvách. V katolíckej cirkvi máš ľudí, ktorí naozaj to preháňajú s uctievaním Márie apod., v tradičných protestantských máš zas ľudí čo preháňajú knihu Bibliu, v charizmaticko letničných protestantských máš ľudí pre ktorých je hlavné získavať nadprirodzenú moc a snaha po zázrakoch.

A tak isto máš vo všetkých týchto cirkvách aj niekoľko nenápadných rádových veriacich, ktorých ich elity vnímajú ako obyčajných členov, ktorí nie sú tak ambiciózni, ale aspoň sú láskaví k druhým, tak ich vnímajú. Pre týchto nenápadných veriacich sú najdôležitejší druhí ľudia, pomáhajú im a nič nechcú zato, ich pomoc je účinná nie je plytká naoko, zostávajú pokorní a je príjemné byť v ich spoločnosti. A tam pri nich je Boh, v ich srdciach si Boh postavil chrám a tam prebýva. Tam hľadaj pravdu, tam nájdeš Ježiša.
Som katolik a pomaly celá moja rodina je tohto vierovyznania - no vzdy mi prišlo spovedanie divné, bál som sa rozprávať, proste mi to všetko nejako nesedelo. Nechcem zneuctovat ziadnu cirkev - ale prečo by som mal vraviet svoje hriechy farárovi, keď mi ich má Boh odpustiť? Prečo sa katolíci modlia k Bohu a vyznávajú Ježiša za spasiteľa, no po katolíckych kostoloch sú samé obrazce a sochy panny Márie? Keď mám nasledovať Ježiša tak prečo sa pred omšami modlí k Márii?

Poslať 22.11.2020 15:15:06   Re: Katolíci a prostestanti

od 29.05.2006 20:25:53
napísal 7044 príspevkov
dominik19 píše:
Som katolik a pomaly celá moja rodina je tohto vierovyznania - no vzdy mi prišlo spovedanie divné, bál som sa rozprávať, proste mi to všetko nejako nesedelo. Nechcem zneuctovat ziadnu cirkev - ale prečo by som mal vraviet svoje hriechy farárovi, keď mi ich má Boh odpustiť? Prečo sa katolíci modlia k Bohu a vyznávajú Ježiša za spasiteľa, no po katolíckych kostoloch sú samé obrazce a sochy panny Márie? Keď mám nasledovať Ježiša tak prečo sa pred omšami modlí k Márii?
No čo ti nato mám povedať, nie som katolík a tiež mi to pripadá scestné. Ale keď si chce človek niečo obhájiť, tak si to obháji, povedia ti, že to sa nemodlí tak ako k Bohu, len prosí, aby sa ona modlila a že sochy apod. sú zobrazením slov pre ľudské pochopenie nie uctievanie, že nikto neuctieva ako Boha, len ctí ako tú čo počúvala najviac Božie slovo atď.

Poslať 22.11.2020 17:14:41   Re: Katolíci a prostestanti

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Ahoj dominik19. Samozrejme, že správna cesta je tá katolícka :D , však si na stránkach, ktoré slovo "katolícky" majú v názve. Ak sa máme vážne zaoberať tvojou otázkou, tak asi by som povedal, že ak si katolík a vychádzaš z katolíckeho prostredia, tak skôr ako začneš skúmať akýkoľvek ...izmus, tak preskúmaj svoju katolícku vieru. Niektorí z nás Ti v tom môžu pomôcť. Skús teda bližšie formulovať svoje pochybnosti, pretože nadhodil si viac tém a každá by mohla byť prácou na niekoľko stránok. S tou cestou je to trochu také aj poetické. Cesta je len jedna, cieľ je tiež len jeden. My s protestantmi asi nie sme na jednej lodi, ale hádam by sa dalo povedať, že plávame rovnakým smerom. Náš kapitán má jasno a my vlastne s ním tiež, protestantskí kapitáni občas zablúdia a trochu kľučkujú. Občas sa žiaľ nájdu aj takí, ktorí plávajú iným smerom.
Spoveď je veľký dar, sviatosť pokánia obnovuje tvoj vzťah s Pánom a robí Ťa stále lepším. Veď si to vyskúšaj na sebe, že to funguje. Ak máš nejakú náklonnosť k hriechu a trápi Ťa, skús k spovedi pristupovať často, napr. raz za mesiac alebo raz za týždeň. Sám uvidíš ako tá náklonnosť postupne mizne až sa nakoniec celkom stratí.
Modlitby k Panne Márii, no vieš katolícka vierouka sa delí na viac častí, povedzme traktátov. Máriologia je asi jedným z posledných, ktoré by mal katolík študovať až potom čo už bude mať zvládnuté všetky ostatné. Je to taká čerešnička na torte katolíckej teológie. Pár slovami hádam naznačím, že ak Ježiš je Pán, Boh a Kráľ, tak Mária je kráľovná, matka Božia a ak Boha máme za otca, tak Máriu máme za matku. Rozmýšľaj nad tým, že na svete sú iba dve osoby, ktoré môžu Ježišovi osobne povedať: Ty si môj syn. Je to Boh Otec a je to Panna Mária. Ak teda sám Boh zahrnul človeka Máriu toľkou milosťou, že sa jej dostalo pocty stať sa matkou Jeho syna, prečo by sme sa my mali od nej držať z diaľky? Rozmýšľaj nad týmto: Mária je prostredníčkou všetkej Božej milosti. Zdá sa Ti to zvláštne?, niektorým sa to zdá dokonca až poburujúce. Ale rozmýšľaj nad tým. Ak Ježiš je Boh, tak v ňom je všetka Božská milosť a ak Ježiš na náš svet prišiel prostredníctvom Márie, tak Mária je prostredníčkou všetkej Božej milosti.
Píšeš: Viera alebo Cirkev? Iste poznáš apoštolské vyznanie viery. Klasické "Verím v Boha". Keď to vyznávaš, napr. v kostole, tak čo tam hovoríš? Okrem iného tam hovoríš: verím v svätú Cirkev katolícku... alebo v jednu, svätú, katolícku Cirkev.... vidíš, aj v Cirkev musíš veriť. Neoddeľuj vieru od Cirkvi, hlavne neoddeľuj Boha od Cirkvi. Tajomstvo Cirkvi je hlboké....

Poslať 22.11.2020 17:19:08   Re: Katolíci a prostestanti

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Ahoj istý čas som hľadala svoju cestu a rozhodnutie padlo na stranu katolíckej cirkvi, ktorá má všetky prostriedky na život viery, vrátane úcty k Panne Márii, ktorá sa po Kristovi nazýva aj prostredníčka všetkých milosti.

Chcem sa spýtať, či si pokrstený a kde, v ktorej cirkvi, a kam patrí Tvoja rodina.

Poslať 22.11.2020 17:40:37   Re: Katolíci a prostestanti

napísal 25681 príspevkov
stefan píše:
Ahoj dominik19. Samozrejme, že správna cesta je tá katolícka :D , však si na stránkach, ktoré slovo "katolícky" majú v názve.
A sme "u jadra veci".
Pocas tych 2000 rokov si RKC uzurpovala slovo "katolicky" az tak, ze ludia dnes vobec NEVEDIA, co "katolicky" vlastne znamena.
Ze ?
Uz od cias nicejskeho koncilu, kedy si particka biskupov nechala od pohanskeho cisara Konstantina "posvatit" tu "svoju verziu" - a vsetkych ostatnych krestanov(!) pobila, potlacila, pohltila, podrobila ...
A tak sa to zopakovalo v dejinach NIEKOLKOKRAT, ze ?

Ale aspon, ze sa "vykladaju karty na stol", aj to je pokrok ...

Poslať 22.11.2020 18:33:20   Re: Katolíci a prostestanti

napísal 580 príspevkov
A povieš nám aj koľkože tých rímskych či latinských biskupov sa na tom bratovražednom koncile zúčastnilo? :o :o Ach jaj.....

Poslať 22.11.2020 18:53:28   Re: Katolíci a prostestanti

napísal 25681 príspevkov
stefan píše:
A povieš nám aj koľkože tých rímskych či latinských biskupov sa na tom bratovražednom koncile zúčastnilo? :o :o Ach jaj.....
Prepac, ale ak chces diskutovat, treba pochopit povedane.
Ja som nepovedal, ze sa na tom koncile bili. Oni sa iba "hadali". :)
Utal to prave pohan Konstantin, ktori SAM vyhlasil "pravdu", ktora bola proti ariancom (vacsine!).
(Nieco ako u nas Matovic :) )
Citácia:
"Presadiť pravovernú náuku sa podarilo menšine aj vďaka tlaku cisára Konštantína."
Ked pocujem slovne spojenie "pravoverna nauka", tak sa mi vo vrecku nozik otvara.

Co sa dialo neskor, to snad vies, nie ? Natahovali sa este dlho. (Navzajom exkomunikovali, de-exkomunikovali atd.)

No a to 'pokracovanie v dejinach', to som myslel na 'epizodky' typu albigenci, protestanti, vychodna schizma atd. atd.
Vsetko uplne 'nevinne krestanske prekaracky' ...

Ach jaj ... :roll: :lol:

Poslať 22.11.2020 18:57:57   Re: Katolíci a prostestanti

napísal 580 príspevkov
Ja predsa súhlasím. Treba chápať. Preto som narážal na to 2000 ročné uzurpovanie moci RKC, že koľko RKC biskupov tam bolo? :o :o

Poslať 22.11.2020 19:12:28   Re: Katolíci a prostestanti

napísal 25681 príspevkov
stefan píše:
Ja predsa súhlasím. Treba chápať. Preto som narážal na to 2000 ročné uzurpovanie moci RKC, že koľko RKC biskupov tam bolo? :o :o
Stefan, RKC tvrdi, ze je to prave a jedine ona, ktora ma liniu a POVERENIE az od Jezisa Krista.
A to JE cca 2000 rokov ... ;)
Ta mensina z Nicejskeho koncilu sa pomerne rychlo chopila absolutnej moci, takze aj po odpocitani tych "prechodnych rokov", je to celkom DOST storoci ...
(Netreba odvadzat pozornost od PODSTATY problemu na "pocitanie rokov")

Poslať 22.11.2020 22:32:51   Re: Katolíci a prostestanti

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
dominik19 píše:
Dobrý deň, chcel by som počuť názor všetkých na tomto fóre a zároveň hľadať pravdu : ktorá cesta je tá správna? Na internete mi vybehuje veľa vecí ohľadom katolíckeho kostola - že sa tam velebí Mária, modlí sa k sochám a že je to cesta do pekla. Chcem počuť otvorený názor každého, ktorý si toto prečíta. Viera alebo cirkev?

Ján 14:6 SSV
Ježiš mu odpovedal: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.
Katolicka Cirkev drzi kontinuitu od cias apostolov,. to je dost silny argument v prospech katolikov, pretoze nepretrzite uchovava apostolsku vieru ako to Jezis naucil apostolov a oni odovzdavali dalej. Ostatne skupiny sa odtrhli teraz alebo v minulosti. (kazda dalsia cirkev ma svojho ludskeho zakladatela ale len RKC zalozil Jezis)

Spoved? mozno si nikdy nezazil dobru spoved, moznost vyslovit svoj hriech cloveku ktoremu doverujes a tak sa od hriechu upne oddelit
Jeden psychoanalytik sa vyjadril?: Alebo spoved alebo lehatko psychiatra
a zakladatel hlbinnej analyza C.G.Jung v Tavistockych prednaskach(kniha) velmi nadsene(hoci inak bol na RKC kriticky) hovori o spovedi ako o psychohygienickej praxi ktoru svojim clenom poskytuje RKC
doslova tam spomina ze na 100 pacientov mal len dvoch praktizujucich katolikov a pripisuje to prave spovedi.
Citácia:
modlí sa k sochám
toto je tzv strawman cize vyvracania niecoho co RKC nikdy neucila ani neuci
socha je len pripomienkou konkretnej osoby alebo udalosti z Biblie (podobne ako obrazk z detskej biblie alebo film o biblickych udalostiach)
Citácia:
po katolíckych kostoloch sú samé obrazce a sochy panny Márie?
kto ti povedal tento nezmysel? podla liturgickych pravidiel moze byt v kostole nanajvys jedna osoba alebo jeden rovnaky svatec na obraze alebo ako socha
Maria je biblicka postava preto je opodstatnene ze v kostole je aj jej socha
Zakaz obrazov alebo soch sa tykal LEN stareho zakona, navyse aj tam bol chapany dost volne (pozri vyzdoba jeruzalemskeho chramu)
Citácia:
prečo sa pred omšami modlí k Márii?
toto moze byt lokalny zvyk ale neplati to vsade, problem je ale inde: ze preco sa modlit nielen k Jezisovi ale aj k svatym a Panne Marii - vyplyva to z chapania Kristovho Tela ako kolektivu a chapania spasy ako kolektivnej zalezitosti
Vycitka proti svatym a modlitbe k nim je dosledok prisneho indovidualizmu zapadnej kultury
takze ak mas taketo otazky, treba sa najprv spytat ze na zaklade coho chapes vztah k Bohu ako cisto individualisticku zalezitost a ci je ten individualisticky pohlad aj biblicky spravny

Poslať 22.11.2020 22:58:22   Re: Katolíci a prostestanti

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1386 príspevkov
Dominik 19, v prvom rade Pokoj tebe.
Čítal som tvoje vyššie uvedené pochybnosti.
Je legitímne klásť si otázky, akurát je dôležité, nájsť to správne miesto na získanie odpovedí.
Ak ti mam poradiť, nevyhladávaj bludarske zdroje, ktoré útočia na našu matku Cirkev. Jednak sú to bludy, jednak rafinovane vnesu do tvojho srdca pochybnosť, jednak po rokoch zisťujem, je to plytvanie našim časom.

Ak chceš poznať odpovede na svoje otázky, pozri katechizmus Katolíckej Cirkvy. Áno, je trocha ťažšie písaný. Ale čas ktorý mu venuješ, využiješ zmysluplnejšie ako čas, ktorý venuješ stránkam, kde bludari útočia na RKC.

Mne sa svojho času páčila táto stránka.
http://redemptoristi.kske.sk/0000_all_q_and_a_.htm
Je tam kopec otázok a odpovedí na ne. Možno tam nájdeš aj tie svoje.

Drž sa !

Poslať 22.11.2020 23:31:16   Re: Katolíci a prostestanti

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
nevyhladávaj bludarske zdroje, ktoré útočia na našu matku Cirkev.
nuz mnohe otazky byvaju aj manipulativne podlozene (sugeruju udajne zlo RKC a tak matu, hoci samotna vec sa da lahko vysvetlit)

[ Príspevkov: 66 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť