Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 25 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 05.05.2020 12:27:33   Charizmatici

od 12.05.2019 2:14:16
napísal 53 príspevkov
Ahojte.

Nachádza sa tu nejaký charizmatik? Mne jeden páter františkán po tom, čo som mu povedal, čo prežívam, čo sa so mnou deje povedal, že sa za mňa modlil a že Boh si ma vyvolil na modlitbu príhovoru. V tom čase som mal veľkú chuť modliť sa za duše v očistci, takisto za ľudí, ktorých príbehy som našiel na modlitbovej nástenke, že prosili o modlitbu. (Tá chuť tu stále je.)
Nebral som to nejak vážne, teda tak, že som výnimočný, vyvolený a ani teraz to tak nie je. Veľmi som si obľúbil patra Pia a držím sa toho, čo raz povedal, keď mu ľudia vraveli, že má dary od boha... povedal: "Boh mi len dovolil čítať v jeho zošite." a ja sa toho držím takisto.

Čo sa týka modlitby, tak ju mám veľmi rád a dokázal by som sa modliť aj niekoľko hodín v kuse, aj keď sa vraví, že všetko treba robiť s mierou. Chcem sa len spýtať, ako sa modliť čo najlepšie. Dodržiavam niekoľko pravidiel, ako hovorí písmo, že si treba nájsť tiché miesto, zavrieť sa do vlastnej izby a tam sa v tichosti modliť. Chcel by som sa zlepšiť, čo sa modlitby týka, niekedy som roztržitý a nesústredím sa. Ak by sa dalo, veľmi rád by som si prečítal aj nejakú knihu/-y o modlitbe, ak by sa dalo a vedeli mi nejakú odporučiť, tak budem vďačný.

Poslať 05.05.2020 13:11:03   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Ahoj. Učiteľkou modlitby bola sv. Terézia Avilská. Kniha života obsahuje niekde v strede opis štyroch postupov modlitby. Dôležitá je pravidelnosť a vernosť vyhradenú času denne. Začínala rozjimavou modlitbou na urývkami sv.Pisma, prípadne o utrpení Pána. Až kým jej Pán nedal dar vliatej modlitby. K rozjímanie existuje viac návodov podľa duchovnosti.

Poslať 06.05.2020 21:44:16   Re: Charizmatici

napísal 53 príspevkov
teta píše:
Ahoj. Učiteľkou modlitby bola sv. Terézia Avilská. Kniha života obsahuje niekde v strede opis štyroch postupov modlitby. Dôležitá je pravidelnosť a vernosť vyhradenú času denne. Začínala rozjimavou modlitbou na urývkami sv.Pisma, prípadne o utrpení Pána. Až kým jej Pán nedal dar vliatej modlitby. K rozjímanie existuje viac návodov podľa duchovnosti.
Áno, na Tereziu Avilskú som pozeral ako prvú. Aj tak by som rád stretol niekoho, kto má dar rozlišovania darov. (chariziem) Nerád by som použival niečo čo je od zlého ani jednu sekundu, keďže som počul, že pri jednej obnove sa modlitby modlili v jazykoch a bol tam čírou náhodou niekto, kto mal dar rozlišovať a vravel, že táto skupinka sa v modlitbe rúha Bohu, a tak to v žiadnom prípade nemôže byť dar od Boha.

Možno ale to, že mi to povedal kňaz (reholník) považovať hneď za dôveryhodné? Ja som vždy povedal Bohu, že absolútne všetko od zlého odmietam. Je toto odmietnutie automaticky zárukou ,že mi Boh nedovolí používať niečo od zlého? Tu podotýkam, že nemám dar modlitby v jazykoch... len som to vyššie uviedol ako príklad, lebo som o takomto prípade počul, alebo niekde čítal.

Poslať 07.05.2020 8:22:20   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Nezakladaj si na daroch, nepriväzuj sa na ne. Aj keby boli od Boha, mohli by Ti brániť v postupe, ak budeš na ne fixovaný. Rozlišovať možno podľa viacerých kritérií, ale pokiaľ to nie je nutné, tak to podľa mňa nerieš, lebo sa zamotáš. Zlý sa vmiešava aj do dobrej modlitby. Ťažko sa niekto bude zaoberať týmto rozlišovaním, ak nejde o posolstvo svetového významu. Dôležité pestovať čnosť pokory, od tej zlý uteká... Ešte chráni aj plne spoločenstvo s Cirkvou, sviatosti...predsa len voľne pobehujuca ovca je ľahkým terčom pre vlka. Osobný vzťah k Matke Božej je tiež dôležitý...Ak by si predsa len pociťoval potrebu niečo rozlíšiť, skús nejaké kritériá, videla som aj niečo na nete.

Poslať 07.05.2020 9:32:57   Re: Charizmatici

napísal 53 príspevkov
teta píše:
Nezakladaj si na daroch, nepriväzuj sa na ne. Aj keby boli od Boha, mohli by Ti brániť v postupe, ak budeš na ne fixovaný. Rozlišovať možno podľa viacerých kritérií, ale pokiaľ to nie je nutné, tak to podľa mňa nerieš, lebo sa zamotáš. Zlý sa vmiešava aj do dobrej modlitby. Ťažko sa niekto bude zaoberať týmto rozlišovaním, ak nejde o posolstvo svetového významu. Dôležité pestovať čnosť pokory, od tej zlý uteká... Ešte chráni aj plne spoločenstvo s Cirkvou, sviatosti...predsa len voľne pobehujuca ovca je ľahkým terčom pre vlka. Ak by si predsa len pociťoval potrebu niečo rozlíšiť, skús nejaké kritériá, videla som aj niečo na nete.
Áno. Ja som si povedal, že som príliš obyčajný na to, aby som mal nejaký dar. Preto sa na ne, ako si povedala, nefixujem. :) Robím všetko tak, ako som robil pred tým, ako som o nejakom dare vedel. Budem sa iba modliť a všetko ostatne nechám tak.
Najväčšiu radosť mi robí to, že a Boh ku mne cez modlitbu prihovára. :)

Poslať 07.05.2020 9:35:46   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
To sa teším. Láska je vzájomná.

Zrovna včera som čítala od sv.Terézie, že netreba si zakladať na tom, že má niekto dar kontemplatívnej modlitby. Je to 16, 17. a 18. kapitola Cesty dokonalosti, ak máš tu knihu. Ak nie, môžem to zhrnúť pár slovami. Že aj ten čo ju nemá, môže byť dokonalejší atď. A že kontemplatívne osoby majú utrpenia, ktoré by osoby, čo praktizujú mentálnu rozjimavú modlitbu nemuseli zniesť. A že tí, čo nemajú dar kontemplácie a sú disponovaní, tak môžu všetko dostať neskôr a teraz sa pripodobňujú Ukrižovanému. Aj keď jedna poznámka tam bola, že kto sa disponuje čnosťami ako pokora, odpútanosť od stvorení a láska, tak že si nemyslí, že by dar kontemplácie nedostal (16.2). Ale záhadné sú cesty Pána a každú kvetinku obdarúva vlastnou krásou, ako sa mu páči a aké úlohy mu chce zveriť.

Inak postrehla som pri prepínani medzi sv.omšami v kázni biskupa Haľka, že láska sa môže prejavovať odstupom od osoby. To ma dosť zaujalo. Žiaľ kázeň som zatiaľ nenašla v archíve.

Odpútanosť vnímam tak, že si nenaviažeš na dar srdce, nebudeš si na tom zakladať, alebo slepo dôverovať pocitom, ale ak sa rozumne domnievaš, že niečo chce od Teba Boh, tak to urobíš. Vo vážnej veci alebo ak by to bolo v rozpore so zdravým rozumom, sa treba rozhodne poradiť s duchovným otcom. Ja sama to tak neviem často praktizovať, len píšem zásady, čo som prečítala.

Poslať 07.05.2020 10:45:36   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Charizmatická modlitba je ale asi niečo iné ako kontemplácia. Sv. Terézia píše ako Boh dáva aj ľuďom, čo nemajú čnosti niektoré dary, aby ich vytrhol z nejakého vplyvu zlého. Vtedy ide o občasné dary jeho pritomnosti. Charizmy sú dary a často je to viac o nich ako o samotnom Darcovi. Nech povie, kto má skúsenosti na tomto poli.

Inak čo čítam a počúvam tak zisťujem, že Pán opája vínom lásky tých, ktorým chce dať podiel aj na kalichu utrpenia.

Poslať 07.05.2020 11:54:56   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
som počul, že pri jednej obnove sa modlitby modlili v jazykoch a bol tam čírou náhodou niekto, kto mal dar rozlišovať a vravel, že táto skupinka sa v modlitbe rúha Bohu, a tak to v žiadnom prípade nemôže byť dar od Boha.
toto sa mi nechce verit
ak niekto dostal dar jazykov cez odovzdanie sa Bohu a modlitbu ostatnych a ma osobny vztah s Jezisom tak skor mam vazne pochybnosti o dotycnom s darom rozlisovania (v takom pripade nie je mozne aby Zly daval bozie dary)
odporucam cez google vyhladat meno Slavomir Palfy a jeho kurzy (posobi na vychode ale chodieva aj do BA) - je to greckokatolicky knaz, ktory sa prave zameriava na charizmatiku a robi kurzy kde podrobne vysvetluje tieto dary a ich pouzivanie.
pripadne pozri www.vyveska.sk

Poslať 07.05.2020 11:56:41   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Pán opája vínom lásky tých, ktorým chce dať podiel aj na kalichu utrpenia.
je to pravda, mozem potvrdit
na druhej strane aj to utrpenie nie je samoucelne ale nieco ako operacia ktora lieci chyby dotycneho a vedie ho k duchovnej zrelosti.
Citácia:
Budem sa iba modliť a všetko ostatne nechám tak.
bud aj pestry ale aj verny
vyskusaj si rozne modlitby ktore ta zaujmu ale sucesna ked bude citit ze sa nieco mas modlit na nejaky umysel tak vytrvaj aj napriek tomu ze uz nebudes taky nadseny alebo sa ti nebude chciet
Velke caro ma napriklad ruzenec, krizova cesta, modlitba sestry Faustyny, modlitba sv Brigity a mnohe dalsie modlitby
napriklad breviar, zalmy, taize modlitba, charizmaticka modlitba atd atd
hlavne zachovaj minimalny cas ktory venujes modlitbe

Ked si budes davat privelke ciele tak sa vycerpas a nebudes vladat, radsej mensi ciel ale vytrvalo a dlhodobo

Poslať 07.05.2020 12:51:41   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
To sú väčšinou ústne modlitby. Obávam sa, že kresťanskí laici na nich nesprávne zotrvávajú a ešte častejšie sa ich časom nesprávne modlia bez rozmýšľania o ich obsahu. Okej, ak niekto nemôže iné. Ale odporúčam osobnú vnútornú modlitbu, uvažovanie, či rozjímanie nad urývkom sv.pisma, nad utrpením Pána (teraz nemusí byť cez veľkonočné obdobie). Aspoň 15 minut denne na začiatok. Sú aj knižky s krátkym textom rozjímania. Dôležité je vytvoriť si osobnejší vzťah s Pánom.

Poslať 07.05.2020 18:01:28   Re: Charizmatici

napísal 53 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
som počul, že pri jednej obnove sa modlitby modlili v jazykoch a bol tam čírou náhodou niekto, kto mal dar rozlišovať a vravel, že táto skupinka sa v modlitbe rúha Bohu, a tak to v žiadnom prípade nemôže byť dar od Boha.
toto sa mi nechce verit
ak niekto dostal dar jazykov cez odovzdanie sa Bohu a modlitbu ostatnych a ma osobny vztah s Jezisom tak skor mam vazne pochybnosti o dotycnom s darom rozlisovania (v takom pripade nie je mozne aby Zly daval bozie dary)
odporucam cez google vyhladat meno Slavomir Palfy a jeho kurzy (posobi na vychode ale chodieva aj do BA) - je to greckokatolicky knaz, ktory sa prave zameriava na charizmatiku a robi kurzy kde podrobne vysvetluje tieto dary a ich pouzivanie.
pripadne pozri http://www.vyveska.sk
Neviem, ja sa nehádam, ale takto som to niekde čítal. Pozriem si aj toho Palfyho. :)

Čo sa týka modlitby, tak mám za sebou modlitbu sv Brigity... tu rocnu som sa modlil 3x pretože sa mi to veľmi páčilo. Teraz sa modlím 12 ročnú, zatial som vydržal 3 roky, tak uvidím ako ďalej.
Takisto sa modlím ruženec a vyhovuje mi, že sa každý deň modlia iné tajomstvá, pretože ak by to bolo stále o tom istom, tak by som nevytrval.

Poslať 07.05.2020 21:38:56   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
tak mám za sebou modlitbu sv Brigity... tu rocnu som sa modlil 3x pretože sa mi to veľmi páčilo
genialna vec ze ? ja som tiez velky fanusik, modlim sa od roku 1995, ale po roku 2006 uz menej intenzivne (vynechavam) teda uz nie kazdy den ale chcel by som sa zasa rozbehnut naplno.
normalne si ma potesil :palec: :potlesk: :objatie:

Poslať 07.05.2020 21:47:11   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Takisto sa modlím ruženec
aj ten je super, skvele sa to doplna s "brigitou"
a este pridavam Anjel Pana a ten je teraz aktualny v case korony ;) (mrkni trnavska novena)

este pridam dve velmi dolezite ale obcas zanedbavane modlitby
Pod Tvoju ochranu .... (prelom 2 a 3 storocia cize velmi starobyla)
Sv Michal Archanjel .... (kedze som Miso je to pochopitelne :lol: :D ale zaviedol ju Lev 13 a vedel preco to robi, suhlasim s nim) je prevelmi aktualna a potrebna v tejto dobe
------------------------------
Citácia:
kresťanskí laici na nich nesprávne zotrvávajú a ešte častejšie sa ich časom nesprávne modlia bez rozmýšľania o ich obsahu.
to ale vobec nevadi ono sa to dostavi casom automaticky netreba sa bat zacat hoci aj mechanicky, clovek sa casom rozbehne ... a posunie sa na vyssi level .....
-----------------------------------
Citácia:
uvažovanie, či rozjímanie nad urývkom sv.pisma, nad utrpením Pána
v tomto su skvele jezuitske DC, nemaju chybu .... je to kostra na chapanie Pisma aj s metodou .....

viem ze mnohi si chvalia klasicke krcmeryovske citanie Pisma, napriklad metoda LEONIDAS
ale mne to nejako neslo tymto sposobom, nuz kazdy sme iny .....

a svoje caro maju aj prednasky Scota Hahna ..... alebo knihy Ratzingera .... ako prvy ma nastartoval C.S.Lewis

Poslať 09.05.2020 16:47:30   Re: Charizmatici

napísal 53 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:

a svoje caro maju aj prednasky Scota Hahna ..... alebo knihy Ratzingera .... ako prvy ma nastartoval C.S.Lewis
Od Scota Hahna som niečo čítal ale nie všetko. Od Ratzingera všetko a aj od C.S.Lewisa niečo. Musím povedať, že posledné tri dni mám nutkanie čítať Bibliu, aj keď som ju predtým vôbec nečítal...nikdy! Myslíte, že je to inšpirácia, ktorú som dostal prostredníctvom modlitby? Nechcem sa chváliť, ale modlím sa 7x denne. Bude to inšpirácia, ktorá je vnuknutá cez niekoho príhovor, alebo to bude tak, že sa mi proste chce? (Nechce sa mi otvárať nové fórum, predsa len sa to vždy týka mňa, tak to píšem sem.)
Čo povieš miso, mám si scotta hahna prečítať celého? :D

Poslať 09.05.2020 21:21:59   Re: Charizmatici

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Citácia:
. posledné tri dni mám nutkanie čítať Bibliu, aj keď som ju predtým vôbec nečítal...nikdy!
Rozhodne dobrá inšpirácia. Čítanie Písma Svätého by malo mať rozhodne prvenstvo medzi duchovným čítaním.

[ Príspevkov: 25 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť