Všetko čo píšete je správne pretože ignorujete podstatnú vec, že sa bude jednať o novú realitu, kde ľudia už nebudú musieť súperiť o zdroje.
jerry
Citácia:
Vieš si predstaviť tú inflačnú špirálu, ak by si toto realizoval v praxi? Ľudia by zrazu mali v rukách množstvo farebných papierikov s čísielkami (prípadne by im na kartových účtoch pribudli nejaké čísielka) a nakupovali by za tie papieriky pri úrovni cien, ktorá by stále ostávala na dnešnej úrovni? To naozaj?
Naozaj. Základné životné potreby by proste boli naďalej dostupné. Vyššia úroveň by bola samozrejme drahšia. Boli ste za posledných 10 rokov v SAE? To je taký nedokonalý príklad ktorý pre ilustráciu stačí. Si občan, tak dostaneš takú podporu, že môžeš aj bývať aj jesť aj sa voziť na aute. Oženíš sa s miestnou slečnou, tak ako svadobný dar dostaneš od štátu nový dom alebo byt. Prežiješ pri troche skromnosti bez nutnosti chodiť do práce. Nie si spokojný s touto základnou úrovňou? Choď pracovať /teda lepšie povedané - nájdi si zamestnanie/ a už si žiješ o úroveň vyššie. SAE má totiž veľa lacných zdrojov /žiaľ aj tých ľudských, ale to je teraz nepodstatné/. Preto si to môžu dovoliť. Ak ale AI nájde riešenia ako mať energiu takmer zadarmo pre všetkých ľudí na svete, tak nič nebude brániť tomu aby to tak podobne a ešte lepšie bolo na celom svete. A bude, to je môj názor, lebo všetko k tomu smeruje.
Citácia:
Toto je dôležité. Misionar3 to dobre pomenoval a vystihol. Čo by si robil s tým "ľudským faktorom", ktorý by v konečnom dôsledku sabotoval každú takúto všeobjímajúcu snahu rozdávať ľuďom nasilu dobro?
Komunisti tiež chceli podobné dobro a tiež im to stroskotalo na tom, že tieto vznešené ideály nepočítajú s niečim tak "prízemným", ako je trebárs tá chamtivosť, ale aj snaha mať viac ako iní, zabezpečiť seba a svojich blízkych (a to aj na úkor iných členov komunity...). Čo tým?
Stále tu ale počítaš s prerozdeľovaním zdrojov a s tým, že ked tu bude viac tak inde bude menej. Ja hovorím o realite, kedy sa o základné zdroje nebude potrebné deliť. Prečítaj si napr. niečo o kriminalite v SAE alebo iných bohatých krajinách, kde základné potreby sú tak dostupné, že ich už nikto nerieši. Keď si necháš v parku večer na lavičke telefon, tak ráno ho tam nájdeš, lebo nikomu nestojí ani za to, aby si ho zobral. SAE dávam iba ako náznak príkladu, hádam je to jasné.
legionar
Citácia:
To su take utopisticke chimery.
Ja som tiez za zakladny prijem, ale z uplne inych dovodov a hlavne na inej urovni.
Nebude to 2000, ani 1000, ale iba nejakych 200-300 eur. (Dochodci a invalidi viac!)
Prezijes, ale nic moc - musis aj nieco robit.
Ale to je presne to isté. Tvojich 200-300 je mojich 2000-3000. Je to jedno. Ak súčasná spoločnosť tak ako píšeš ďalej by vedela vygenerovať mesačne pre jednotlivca 200-300e, tak "moja" spoločnosť v budúcnosti bude vedieť vygenerovať 2000-3000e, pretože tak ako Ty by si teraz ušetril na aparáte a toto prerozdelil, tak "ja" o 100 rokov ušetrím na 80% práce, ktorú dnes robia ľudia, lebo ju budú robiť stroje.