Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 61 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 20.03.2020 8:24:23   "Nová ekonomika"

od 05.03.2014 14:26:50
napísal 812 príspevkov
Spero píše:
a chlapci moji, na margo novej ekonomiky v uvodzovkach, som nenarazal na to klasicke "slovenske" ako obabrat system, ale na zmenu systemu, ale to by sa museli hlavy zmenit, pretoze ak si nedokazete predstavit svet, kde mozete byvat a zit bez hypoteky, kde by ste naozaj dokazali predstavit si svet zalozeny nie na tom, comu dnes hovorime preniaze, tak tych 100 rokov minimalne bude potrebnych. Ak to ludstvo ako druh prezije tak k tomu dojde, len teraz som si naivne myslel, ze by sme to mohli urychlit. Ale k tejto teme uz len v samostatnom vlakne. Howgh
Už som čítal viaceré názory na túto tému, ale všetky boli v praxi neuplatniteľné... Ako napísal legionar, utópia ani komunizmus nefungovali.
Celkom by ma zaujímalo, ak by si vedel popísať, v čom by bol ten tvoj "nový systém" odlišný.

Poslať 20.03.2020 23:07:48   Re: "Nová ekonomika"

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Podľa mňa to nie je tak vzdialené alebo nedosiahnuteľné. Môj odhad je, že o cca 50 až 80 rokov sa populačná krivka obráti a bude klesať. Nepodmienený príjem nie je len hlúpy experiment, ale nevyhnutná budúcnosť. Bude tu budúcnosť kedy ľudia už nebudú musieť chodiť do práce aby mohli žiť. Ale budú žiť a robiť čo ich bude baviť. Samozrejme ak neprídu nepredvídateľné udalosti, vojny alebo iné pohromy. Stále menej činností bude musieť vykonávať človek. Stroje a AI budú zaberať čoraz viac práce a výkony tak budú stále lacnejšie. Musí sa len prelomiť tzv. kritická hodnota, kedy AI už nebudú zdokonaľovať ľudia, ale bude sa zdokonaľovať sama. Sama si navrhne obvody, sama si navrhne zdroje, sama si navrhne procesy a tak. Jej schopnosti narastú do takých rozmerov, že sa už o nič nebudeme musieť starať a ani nebudeme chcieť, lebo AI to bude vedieť urobiť oveľa lepšie a efektívnejšie. AI bude policajt, požiarnik, lekár, politik všetko to bude vedieť robiť lepšie ako ľudia.

Poslať 20.03.2020 23:22:03   Re: "Nová ekonomika"

napísal 812 príspevkov
stefan píše:
... Nepodmienený príjem nie je len hlúpy experiment, ale nevyhnutná budúcnosť....

... že sa už o nič nebudeme musieť starať a ani nebudeme chcieť....
Kto bude v tom ideálnom svete rozhodovať o výške nepodmieneného príjmu? Bude výška určená pre každého rovnako?

Čo ak sa nájde niekto, kto bude chcieť viac? Viac nepodmieneného príjmu, lepšie bývanie, ako si môže zabezpečiť z nepodmieneného príjmu, viac cestovať, viac si uživať?

Poslať 20.03.2020 23:35:39   Re: "Nová ekonomika"

napísal 580 príspevkov
Výška bude nastavená tak, aby sa dalo pohodlne žiť. Kto bude chcieť viac, tak pôjde niečo robiť.
Pozri si Dubaj. Tam tak fungujú už roky, akurát ten príjem nemajú z technológii, ale iných zdrojov /ktoré možno vyschnú... hehe/.

Poslať 21.03.2020 0:11:36   Re: "Nová ekonomika"

napísal 812 príspevkov
Čiže v podstate súčasný stav, akurát sociálne dávky by boli niekoľkonásobne vyššie ako sú dnes a jednoduchšie vybaviteľné.

Ten pojem "pohodlne žiť" je aj v súčasnosti, a zrejme aj v budúcnosti značne relatívny. Príjem na "pohodlný život" si predstavuje v inej výške bezdomovec (nie každý, samozrejme. Ale taký, ktorý nemá záujem na zlepšenie svojej situácie), v inej výške pastier dobytka z Etiópie, v inej výške obyvateľ dedinky z Oravy (napríklad) a v inej výške hipster z Kodane (napríklad). Takisto aj bývanie - pre jedného je ideálna hlinená chyžka v savane, pre iného byt 3+1 v paneláku, pre iného rodinný dom s 10 árovým pozemkom, pre iného zase starší matrac pod mostom a fľaša čúča.
Na tejto odlišnosti ľudských pováh a na prirodzenej snahe človeka mať viac pre seba a svojich blízkych skrachovali všetky utopické systémy, ktoré mali snahu o nejaké určenie štandardu, ktorý mal mať k dispozícii každý občan (nie viac, nie menej). Prípadne sa o to snažili aj násilím, vytvoriť novú beztriednu spoločnosť (boľševici), ale aj ten násilný pokus po čase zlyhal.
Btw, všimol som si, že ten pojem "pohodlný život" väčšinou autor posudzuje podľa seba a následne ho vztiahne na celú populáciu. Čo teda podľa teba zahŕňa ten pojem "pohodlný život"?

Poslať 21.03.2020 9:15:48   Re: "Nová ekonomika"

napísal 580 príspevkov
Nie je to utópia. Pohodlný život je jednoducho definovateľný a odvoditeľný od základných hodnôt. Ak pôjdeme od spodku, tak je potrebné aby ľudia neboli hladní. Jasne že každý bude chcieť niečo iné, iné jedlo chce človek v Európe, iné človek v Afrike a iné človek v Ázii. Ale výsledok je rovnaký, zabezpečený prístup k lokálnemu jedlu. Potom človek potrebuje aby mu nebola zima alebo príliš horúco. Takže bude prístup k oblečeniu a bývaniu s kúrením a klimatizáciou. Následne potrebuje človek, aby nebol chorý, takže bude zabezpečená zdravotná starostlivosť, potom ľudia nechcú smrdieť, teda bude prístup k vode a hygiene. Bude zabezpečená bezpečnosť a tiež prístup k informáciám, mobilite atď. Každý má iné nároky a preto bude variabilita aj v zabezpečení týchto základných prístupov tak, aby ten kto chce žiť pri lese mohol bývať pri lese a ten kto chce v meste bude bývať v meste. Ďalšie hodnoty už budú nadštandardné, ale zároveň nie nevyhnutné, preto sa k nim dostanú iba tí, ktorí budú ochotní robiť niečo navyše ako iba "byť".

Poslať 21.03.2020 9:43:22   Re: "Nová ekonomika"

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
stefan píše:
Podľa mňa to nie je tak vzdialené alebo nedosiahnuteľné. Môj odhad je, že o cca 50 až 80 rokov sa populačná krivka obráti a bude klesať. Nepodmienený príjem nie je len hlúpy experiment, ale nevyhnutná budúcnosť. Bude tu budúcnosť kedy ľudia už nebudú musieť chodiť do práce aby mohli žiť. Ale budú žiť a robiť čo ich bude baviť. Samozrejme ak neprídu nepredvídateľné udalosti, vojny alebo iné pohromy. Stále menej činností bude musieť vykonávať človek. Stroje a AI budú zaberať čoraz viac práce a výkony tak budú stále lacnejšie. Musí sa len prelomiť tzv. kritická hodnota, kedy AI už nebudú zdokonaľovať ľudia, ale bude sa zdokonaľovať sama. Sama si navrhne obvody, sama si navrhne zdroje, sama si navrhne procesy a tak. Jej schopnosti narastú do takých rozmerov, že sa už o nič nebudeme musieť starať a ani nebudeme chcieť, lebo AI to bude vedieť urobiť oveľa lepšie a efektívnejšie. AI bude policajt, požiarnik, lekár, politik všetko to bude vedieť robiť lepšie ako ľudia.
Hovoris o AI ako keby nebola inteligentna. :)
Prepac, ale ja byt AI v takej pozicii, ako si to opisal, tak vymlatim to paraziticke ludstvo do posledneho kusa ... :)

Poslať 21.03.2020 10:35:29   Re: "Nová ekonomika"

napísal 812 príspevkov
stefan píše:
Nie je to utópia. Pohodlný život je jednoducho definovateľný a odvoditeľný od základných hodnôt. Ak pôjdeme od spodku, tak je potrebné aby ľudia neboli hladní. Jasne že každý bude chcieť niečo iné, iné jedlo chce človek v Európe, iné človek v Afrike a iné človek v Ázii. Ale výsledok je rovnaký, zabezpečený prístup k lokálnemu jedlu. Potom človek potrebuje aby mu nebola zima alebo príliš horúco. Takže bude prístup k oblečeniu a bývaniu s kúrením a klimatizáciou. Následne potrebuje človek, aby nebol chorý, takže bude zabezpečená zdravotná starostlivosť, potom ľudia nechcú smrdieť, teda bude prístup k vode a hygiene. Bude zabezpečená bezpečnosť a tiež prístup k informáciám, mobilite atď. Každý má iné nároky a preto bude variabilita aj v zabezpečení týchto základných prístupov tak, aby ten kto chce žiť pri lese mohol bývať pri lese a ten kto chce v meste bude bývať v meste. Ďalšie hodnoty už budú nadštandardné, ale zároveň nie nevyhnutné, preto sa k nim dostanú iba tí, ktorí budú ochotní robiť niečo navyše ako iba "byť".
Presne ako som napísal - životný štandard odvodzuješ od svojich vlastných nárokov a tento štandard vzťahuješ na celú populáciu.
Ak by chceli všetci bývať v domčeku s 4-árovou záhradkou pod lesom, potom čo? Zabezpečíš na Slovensku tri milióny domčekov pod lesom?
Pripomína mi to popis komunistických ideológov o živote v komunizme, to ich heslo "každý podľa svojich schopností, každému podľa jeho potrieb". Akurát že presadenie týchto vznešených a krásnych myšlienok prinieslo nepredstaviteľné utrpenie a množstvo mŕtvych...
Súčasné elity (či už to slovo použijeme v negatívnom alebo pozitívnom zmysle) vlastnia výraznú časť svetového bohatstva (myslím, že cca 10% ľudí vlastní cez 80% svetového bohatstva; predpokladám že na Slovensku tie pomery budú podobné). Obom nám je jasné, že dobrovoľne sa toho bohatstva nevzdajú ani dnes, ani v budúcnosti. Pre realizáciu tvojich nápadov by ale bolo nutné, aby väčšiu časť bohatstva vlastnil štát (prípadne nejaká vrcholová organizácia, ktorá by rozhodovala o tom, čo je ešte štandard a čo človek dostane automaticky, a čo je už nadštandard).
Ako by si donútil elity, aby sa vzdali svojho majetku v prospech spoločnosti? Násilím alebo hrozbou násilia?

Poslať 21.03.2020 11:32:12   Re: "Nová ekonomika"

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
Nová ekonomika je jasne definovaná v sociálnom učení KC. Existujú aj firmy vo svete a zopár aj v SR ktoré sa riadia tzv. Ekonomikou spoločenstva. Majitelia firiem si uvedomujú že nie sú majitelia, Ale Bohom povolaní správcovia spoločných dobier. Tu sa vlastníci delia o produkovaný zisk na tri časti. Jedna ide na rozvoj firmy, jedna na vzdelávanie a prípravu budúcich pracovníkov v ekonomike spoločenstva a na sociálne programy a tretia sa delí medzi zamestnancov. Bohužial masový rozvoj tejto ekonomiky naráža na ľudský faktor, chamtivosť.

Poslať 21.03.2020 12:47:33   Re: "Nová ekonomika"

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Jerry, presne je to snívanie. Je to podľa mňa aj v rozpore s tým, že kto sa viac snaží, mal by mať viac a kto menej, mal by mať menej. Myslim pápeži sa tomuto venovali vo svojich encyklikach (rerum novarum?).

Citácia:
.rozdelenie dobier do súkromného vlastníctva je stanovené samotnou prírodou, aby stvorené veci mohli dávať ľuďom tento spoločný úžitok trvale a pri zachovaní poriadku
https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/quadragesimo-anno

Ako sa hovorí u nás na dzedzine, bez práce nie sú koláče.

Poslať 21.03.2020 13:35:28   Re: "Nová ekonomika"

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Nepodmienený príjem nie je len hlúpy experiment, ale nevyhnutná budúcnosť. Bude tu budúcnosť kedy ľudia už nebudú musieť chodiť do práce aby mohli žiť. Ale budú žiť a robiť čo ich bude baviť.
presne toto sme sa ucili na hodnach marxizmu leninizmu
ze ty si mladsieho data a nezazil si to?
Citácia:
Stroje a AI budú zaberať čoraz viac práce a výkony tak budú stále lacnejšie. Musí sa len prelomiť tzv. kritická hodnota, kedy AI už nebudú zdokonaľovať ľudia, ale bude sa zdokonaľovať sama. Sama si navrhne obvody, sama si navrhne zdroje, sama si navrhne procesy a tak. Jej schopnosti narastú do takých rozmerov, že sa už o nič nebudeme musieť starať a ani nebudeme chcieť, lebo AI to bude vedieť urobiť oveľa lepšie a efektívnejšie.
tak takto daleko nezasli ani komunisti, oni hovorili ze clovek to znie hrdo
Citácia:
Súčasné elity (či už to slovo použijeme v negatívnom alebo pozitívnom zmysle) vlastnia výraznú časť svetového bohatstva (myslím, že cca 10% ľudí vlastní cez 80% svetového bohatstva; predpokladám že na Slovensku tie pomery budú podobné). Obom nám je jasné, že dobrovoľne sa toho bohatstva nevzdajú ani dnes, ani v budúcnosti.
preto komunizmu hlasal triedny boj, triednu nenavist, revolucne nasilie, dikataturu proletiariatu a tiez hesla znicit ako vrstvu(triedu) v rustine uničtozit kak klas
rozborime sveta stary zaklad, vidim ze to stale máta ludom v hlave a to som si myslel ze ludstvo sa uz vyliecilo z podobnych nezmyslov.
Citácia:
Ako by si donútil elity, aby sa vzdali svojho majetku v prospech spoločnosti? Násilím alebo hrozbou násilia?
ako carsku rodinu v Rusku, postavit k stene a spolu s nim kazdeho kto dostatocne nadsene tomu netlieska
.....
Hlavne v Juznej Amerike to ludia stale maju ako ideal, revolucny knaz ktory buduje novu spolocnost so samopalom v ruke ako Antonio Che Guevara - to je teologia oslobodenia = presvedcenie ze krestanstvo ma veci riesit nasilim.
ale z vieroucne hladiska je to uchylka ktoru odmietol napriklad aj Tomas Akvinsky ale v praxi sa obcas k tokmu uchylovali aj krestania (hoci nemali to robit)

Poslať 21.03.2020 13:41:57   Re: "Nová ekonomika"

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Nová ekonomika je jasne definovaná v sociálnom učení KC. Existujú aj firmy vo svete a zopár aj v SR ktoré sa riadia tzv. Ekonomikou spoločenstva. Majitelia firiem si uvedomujú že nie sú majitelia, Ale Bohom povolaní správcovia spoločných dobier. Tu sa vlastníci delia o produkovaný zisk na tri časti.
existuje viacero novych pohladov v ekonomike aj krestanske aj nekrestanske
okrem tebou spominanej Novej ekonomiky pripominam este myslienky Michaela Nowaka pripadne knihu Schumacher Co je male to je mile (hezke) o malych podnikoch v ekonomike

Poslať 21.03.2020 13:45:18   Re: "Nová ekonomika"

napísal 580 príspevkov
legionar
Citácia:
Hovoris o AI ako keby nebola inteligentna.
Prepac, ale ja byt AI v takej pozicii, ako si to opisal, tak vymlatim to paraziticke ludstvo do posledneho kusa ...
Iste, to riziko tu je. Našťastie však na to nie sú dôvody. S AI sa bude dať pekne /spolu/pracovať.

jerry
Citácia:
Presne ako som napísal - životný štandard odvodzuješ od svojich vlastných nárokov a tento štandard vzťahuješ na celú populáciu.
Ak by chceli všetci bývať v domčeku s 4-árovou záhradkou pod lesom, potom čo? Zabezpečíš na Slovensku tri milióny domčekov pod lesom?
Pripomína mi to popis komunistických ideológov o živote v komunizme, to ich heslo "každý podľa svojich schopností, každému podľa jeho potrieb". Akurát že presadenie týchto vznešených a krásnych myšlienok prinieslo nepredstaviteľné utrpenie a množstvo mŕtvych...
Súčasné elity (či už to slovo použijeme v negatívnom alebo pozitívnom zmysle) vlastnia výraznú časť svetového bohatstva (myslím, že cca 10% ľudí vlastní cez 80% svetového bohatstva; predpokladám že na Slovensku tie pomery budú podobné). Obom nám je jasné, že dobrovoľne sa toho bohatstva nevzdajú ani dnes, ani v budúcnosti. Pre realizáciu tvojich nápadov by ale bolo nutné, aby väčšiu časť bohatstva vlastnil štát (prípadne nejaká vrcholová organizácia, ktorá by rozhodovala o tom, čo je ešte štandard a čo človek dostane automaticky, a čo je už nadštandard).
Keďže sa jedná o nový spôsob života, nerozumiem trochu tej skepse. Nemá to totiž nič spoločné s čímkoľvek čo tu bolo. Tiež asi si nerozumieme úplne ako by to fungovalo. Veci by neboli zadarmo. Ľudia by si ich stále museli kúpiť. Tlak na ceny základných výkonov by nebol, lebo tento segment by pre súkromnú sféru bol tak neatraktívny, že by sa z neho stiahla /rastlinná a živočíšna výroba by tak proste ostala na štát/. Tlak na cenu nadštandardných výkonov by bol /dom s pozemkom by si mohol dovoliť len niekto, kto by dlho šetril alebo mal nejakú prácu/. Bude to asi takto, že každý dospelý človek prvého v mesiaci dostane na účet 2000 eur. Ak spolu žijú dvaja v jenom byte, tak dostanú proste 4000 eur. Pri súčasnej úrovni cien z toho pohodlne zaplatia energie, stravu, zdravotnú starostlivosť aj relax. Bude už na nich koľko minú a koľko ušetria. Ak sa im ich život nebude zdať dostatočne pohodlný, tak začnú niekde pracovať alebo podnikať. Ak im to ale bude stačiť, tak nebudú musieť robiť nikde.

misionar3
Citácia:
Nová ekonomika je jasne definovaná v sociálnom učení KC. Existujú aj firmy vo svete a zopár aj v SR ktoré sa riadia tzv. Ekonomikou spoločenstva. Majitelia firiem si uvedomujú že nie sú majitelia, Ale Bohom povolaní správcovia spoločných dobier. Tu sa vlastníci delia o produkovaný zisk na tri časti. Jedna ide na rozvoj firmy, jedna na vzdelávanie a prípravu budúcich pracovníkov v ekonomike spoločenstva a na sociálne programy a tretia sa delí medzi zamestnancov. Bohužial masový rozvoj tejto ekonomiky naráža na ľudský faktor, chamtivosť.
Ok, ak pojem "nová ekonomika" je učenie cirkvi, tak na to o čom hovorím ja ho nebudem používať.

teta
Citácia:
Jerry, presne je to snívanie. Je to podľa mňa aj v rozpore s tým, že kto sa viac snaží, mal by mať viac a kto menej, mal by mať menej.
Skús si to predstaviť. Táto vízia budúcnosti, ktorá veľmi pravdepodobne nastane nie je v rozpore s tým, že kto sa viac snaží ten viac má. Istú úroveň tohto systému zažívame už dnes. Napríklad každý v našej krajine rovnako užíva výhody toho, že tu máme mier a nemusíme sa báť chodiť po vonku. Tak isto k tebe operátor vyšle sanitku ako ku komukoľvek inému, keď voláš políciu nemusíš sa identifikovať výškou svojho účtu alebo množstvom titulov pred menom a tiež požiarnici prídu zahasiť tvoj dom rovnako ako aj susedov. Ak zdroje začnú byť tak lacné, že prestanú byť záujmom chamtivosti ľudí, tak nepodmienený príjem sa stane rovnako prirodzeným ako mier. A kto bude chcieť viac, ten sa aj tak bude musieť snažiť niečo robiť.

Poslať 21.03.2020 14:00:16   Re: "Nová ekonomika"

napísal 580 príspevkov
misojogi
Citácia:
presne toto sme sa ucili na hodnach marxizmu leninizmu
ze ty si mladsieho data a nezazil si to?
1981. Veľa z učenia marxizmu leninizmu sa mi už nedostalo, ale to ako komunizmus ovplyvnil naše rodiny mám dosť dobre vžité. Nemyslím si, že hlásali, že každý bude môcť robiť čo bude chcieť, resp. jedine, že bude chcieť robiť to čo chcú oni... :D :D

Citácia:
preto komunizmu hlasal triedny boj, triednu nenavist, revolucne nasilie, dikataturu proletiariatu a tiez hesla znicit ako vrstvu(triedu) v rustine uničtozit kak klas
rozborime sveta stary zaklad, vidim ze to stale máta ludom v hlave a to som si myslel ze ludstvo sa uz vyliecilo z podobnych nezmyslov.
Tento nový model, ktorý nevyhnutne nastane s tým nemá nič spoločné. Nikoho nebude treba odstrániť, lebo nikto od nikoho nebude na základnej úrovni závislý.

Citácia:
ako carsku rodinu v Rusku, postavit k stene a spolu s nim kazdeho kto dostatocne nadsene tomu netlieska
Majetok elity sa preceňuje, resp. sa o ňom nehovorí v správnom kontexte. Je ľahké povedať, že 10% ľudí vlastní 90% planéty, ale čo to v dôsledku znamená? Nemajú snáď ľudia vlastné byty, domy, pozemky... autá..?? V prom rade nebude potrebné nikomu nič zobrať. V druhom rade ak elity budú potrebovať aby pre nich niekto pracoval, tak ho budú musieť sakra dobre zaplatiť. Stále zabúdate, že to bude úplne nová situácia. Zdroje budú tak lacné, že nebude potrebné o ne bojovať.... Komunisti si tiež vytvorili lacné zdroje, pretože ich ukradli... to sa proste nedá porovnávať.

Poslať 21.03.2020 15:33:21   Re: "Nová ekonomika"

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Citácia:
.nemusíš sa identifikovať výškou svojho účtu alebo množstvom titulov pred menom a tiež požiarnici prídu zahasiť tvoj dom rovnako ako aj susedov
Nikdy sa hasenie požiarov nepodmieňovalo preukazovanim bohatstva. Ten sa hasil vždy, keďže ohrozoval všetkých.

Nejaký pokrok môže nastať vo vede a technike a následne v prístupnosti služieb, ale nie skokmi (ako chceli komunisti znárodnenie) & ani nie bez pokroku v oblasti ľudského ducha a morálneho, lebo vtedy čo malo slúžiť všetkým sa obráti proti nim alebo v lepšom prípade rozkradnú to elity. Kráľovstvo nebeské na zemi budované bez Boha je projekt, ktorý určený vopred na krach.

[ Príspevkov: 61 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť