Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 18 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 10.03.2020 19:49:31   Cudzie hriechy

od 04.03.2020 20:23:23
napísal 39 príspevkov
Dobry den , chcel by som sa dozvediet viac o cudzich hriechoch , pretoze mi do tejto chvile neslo do hlavy , ze clovek moze takto hresit a nejde mi do hlavy, ze mlčať pri hriechu iných je hriech. Veď je to ich život , nech si robia čo chcú , či by som ich mal pri každej nadávke , alebo keď si zapália cigaretu, pchat im hned do hlavy ze je to hriech? Som otvoreny k nazorom druhych a zaujimalo by ma , co si o tom myslite vy :D

Poslať 12.03.2020 10:38:13   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
toto sú cudzie hriechy: Dávať iným radu na hriech
Povzbudzovať iných na hriech
Iným kázať hrešiť
Súhlasiť s hriechom iných
Pomáhať pri hriechu iných
Mlčať pri hriechu iných
Zastávať hriechy iných
Netrestať hriechy iných
Chváliť hriechy iných

Myslím že to je jasné a ty máš problém akurát s Mlčať pri hriechu iných. Tým sa nemyslí že budeš zakaždým ked si niekto zapáli cigaretu (čo ani nie je hriech) budeš ho upozorňovať že hreší. Tu sa myslí skôr ak niekto pácha zjavný a objektívny (jednoznačný) hriech, napr. krádež, bitka, ohováranie a pod. Tam je treba ho upozorniť, ožno ani nie že robí hriech,ale že robí zle a by upustil od svojho konania. A trestaie hriechu sa týka tých čo majú na o právomoc

Poslať 12.03.2020 13:15:22   Re: Cudzie hriechy

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
Misionar3:
To s netrestanim hriechov inych snad nemyslis vazne ?
Ukaz, kde presne Jezis k tomu vyzyva !
Hriech je previnenie voci Bohu a jedine On si osobuje pravo ho trestat.
Je to predsa castou vasho ucenia.

Poslať 12.03.2020 13:19:58   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
legionar píše:
Misionar3:
Myslí to vážne. Je to myslené ná tých čo majú autoritu a povinnosť trestať priestupky a zločiny. Ide o to aby aj podľa svetských zákonov dostali zločinci svoj trest: vrahovia, zlodeji, násilníci. Aby sa veci nezametali pod koberec. Tohto cudzieho hriechu sa napr dopustili tí ktorí na zjavný trestný čin vyhlásili "skutok sa nestal". Hriech je previnenie voči Bohu, ale 99% z nich je aj prestúpenie civilného zákona a tieto tresty ide

Poslať 12.03.2020 13:58:04   Re: Cudzie hriechy

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
misionar3 píše:
legionar píše:
Misionar3:
Myslí to vážne. Je to myslené ná tých čo majú autoritu a povinnosť trestať priestupky a zločiny. Ide o to aby aj podľa svetských zákonov dostali zločinci svoj trest: vrahovia, zlodeji, násilníci. Aby sa veci nezametali pod koberec. Tohto cudzieho hriechu sa napr dopustili tí ktorí na zjavný trestný čin vyhlásili "skutok sa nestal". Hriech je previnenie voči Bohu, ale 99% z nich je aj prestúpenie civilného zákona a tieto tresty ide
Nemiesajme vieru so svetskymi zakonmi.
Lebo takyto vyklad je sice v poriadku, ale urcite sa najde kopa veriacich, co si ho vysvetli po svojom.
A skonci to kriziakmi ...

Poslať 12.03.2020 14:45:32   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Môžem pripojiť informáciu, že nie v každom prípade je jasná povinnosť napomenúť. Treba vedieť, či nesiem zodpovednosť za danú osobu, v prvom rade vtedy ak je to blízka osoba, blízky kolega, priateľ...

Taká sv.Brigita, sv. Katarína neváhali napomínať aj pápeža, poháňané Duchom Svätým.

Potom ak hrozí veľké nebezpečenstvo, tak aj cudziu osobu by sme asi mali varovať, ale v tomto nemám tak jasno, nakoľko je to povinnosť, alebo už skutok duchovného milosrdenstva...

Poslať 24.03.2020 17:28:54   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 9:44:48
napísal 3605 príspevkov
Hm, zaujímavé, Cirkev má na toto vcelku jasné učenie už niekoľko storočí, recept dal už Ježiš a následne to bolo podľa mňa celkom zrozumiteľne rozpracované, kam sa to stratilo?
Chápem, že tieto veci ako cudzí hriech "mlčať pri hriechu iných" alebo skutok milosrdenstva "hriešnikov napomínať" dnešnému katolicizmu robí problémy. Dôvody sú podstatne hlbšie, než by sa mohlo zdať.
Diabol sa nás snaží oklamať napríklad tým, že Bohu predsa je milosrdný a tak musí každému odpustiť, no to nie je celá pravda. K hriechu náleží aj trest (Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých trestá).
Ale aby som príliš neodbočil, no aj tak aspoň niečo z podhubia naznačil, upozorňovať na hriech iných máme vtedy, ak je to našou povinnosťou (rodičia, príbuzní), ak je to vhodné vzhľadom na vzájomný vzťah (priatelia, kamaráti), prípadne, ak nás k tomu vedie Boží Duch. Základom však je, že to musíme robiť v láske a teda, ak nás k tomu nevedie láska v blížnemu, nemáme na to právo. A v tom je to "čaro", lebo jedine karhať (upozorňovať na hriech) s láskou prináša dobré ovocie. A mimochodom, láska nie je sentiment, sentiment by neskončil na kríži.

Poslať 13.06.2020 23:22:33   Re: Cudzie hriechy

napísal 39 príspevkov
Kazdopadne je to fakt unavne. Kamarat tazko zhresi a ja mam zanho mat tiez tazky hriech?! Chcel som si zivot vzdy uzivat, no toto mi pride ako uz uplna bizarnost- dany clovek vie co robi tak nechapem, preco by som mal byt zanho vinny... Kazdy den ma to psychicke trapenie uz fakt poziera zvnutra. Chcem zit ako normalny a slobodny clovek, ktory ma čisté svedomie a kvoli hriechom inych nemal hriechy aj on... Rozne pochybnosti, strach, beznadej, pozrieme si video kde su trosku vulgarnejsi a uz tym hresime... Viem ze toto nijako nevelebi Boha ale moj hnev a beznadej ma k tomu dohnala... Mne snad pomoze uz iba psychiater...

Poslať 14.06.2020 9:38:46   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 9:44:48
napísal 3605 príspevkov
dominik19 píše:
Kazdopadne je to fakt unavne. Kamarat tazko zhresi a ja mam zanho mat tiez tazky hriech?! Chcel som si zivot vzdy uzivat, no toto mi pride ako uz uplna bizarnost- dany clovek vie co robi tak nechapem, preco by som mal byt zanho vinny... Kazdy den ma to psychicke trapenie uz fakt poziera zvnutra. Chcem zit ako normalny a slobodny clovek, ktory ma čisté svedomie a kvoli hriechom inych nemal hriechy aj on... Rozne pochybnosti, strach, beznadej, pozrieme si video kde su trosku vulgarnejsi a uz tym hresime... Viem ze toto nijako nevelebi Boha ale moj hnev a beznadej ma k tomu dohnala... Mne snad pomoze uz iba psychiater...
Myslím, že Ťa chápem a možno aj to, kde je tvoj problém. Len, ako to stručne napísať?
Hovorí sa, že čnosť je zlatá stredná cesta a hriechom je teda akýkoľvek extrém na ktorúkoľvek stranu. Podľa mňa, u teba ide o dve pokušenia, s ktorými bojuješ (ja by som to nazval farizejizmus, niekto to volá škrupule, ale nie je to tak, je to farizejizmus).
1. farizejizmus, snaha mať pred Bohom čisté ruky, zaslúžiť si Božiu lásku a pozornosť.
Príznaky sú, že sa človek snaží mať čisté svedomie, nehrešiť, aby mal pred Bohom čisté ruky. Nemôžeme nič urobiť, čím by sme si Božiu lásku zaslúžili, Boh dáva len tak, lebo miluje.

2. Extrémizmus vo výklade morálneho zákona.
Takýchto ľudí diabol pokúša tak, že požiadavky zákona tlačí z tej zlatej strednej cesty do extrému, ako keby všetko bolo hriech. A možno aj je všetko hriechom, ak a to je to podstatné - hrešíme, keď vedome a dobrovoľne ideme proti Bohu. Ak je to vo vážnej veci, tak hrešíme ťažko.

Verím, že takýto život je na zbláznenie a dalo by sa povedať "o hubu".
Riešenie má dve časti, prijať, že len Božou milosťou môžeme byť dobrý (bezo mňa nemôžete nič urobiť), prijať, že som hriešny a že si Božiu lásku a milosrdenstvo nemôžem zaslúžiť. A druhá časť, tá oveľa ťažšia, študovať si veci viery, aby som sa vrátil z extrému "všetko je hriech" na tú zlatú strednú cestu.

A k téme - mlčať pri hriechu iných je hriechom, ale nepácham ho zakaždým, keď niekto iný hreší a ja ho vidím alebo o tom viem. Aby to mohol byť ťažký hriech, tak by muselo ísť o vážnu vec a ja by som musel byť aspoň s časti za konanie toho človeka zodpovedný. Napríklad rodič, sudca, zamestnávateľ a pod. Napomenutie priateľa tiež netreba robiť stále, ak som mu raz povedal, že by nemal kradnúť, nemusím mu to vykrikovať stále. Druhá vec je, že mám aj povinnosť chrániť jeho dobré meno (5. prikázanie), takže mu to nemôžem hovoriť verejne (okrem mimoriadnych prípadov). A práve pre zdanlivý rozpor v týchto požiadavkách mi príde naozaj pravdivé, že bez Božej pomoci to nemôžeme správne dať.

Poslať 14.06.2020 11:02:45   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Citácia:
. bez Božej pomoci to nemôžeme správne dať.
Presne. Tým, že sa človek zjednocuje s Bohom (modlitba, sviatosti), On vedie a poučuje ako má konať. BOH Sám je jeho spravodlivosťou. Sám to človek to nedá.

Poslať 15.06.2020 9:21:24   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Kamarat tazko zhresi a ja mam zanho mat tiez tazky hriech?!
ak s nim nesuhlasis tak urcite nie
je skor otazka ze ako ho na to upozornit vhodnym sposobom ...

Poslať 15.06.2020 9:22:29   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
mlčať pri hriechu iných je hriech. Veď je to ich život , nech si robia čo chcú
no napriklad ked niekto okrada ineho alebo tyra alebo vrazdi? co by si robil vtedy?

Poslať 17.06.2020 12:10:57   Re: Cudzie hriechy

napísal 39 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
mlčať pri hriechu iných je hriech. Veď je to ich život , nech si robia čo chcú
no napriklad ked niekto okrada ineho alebo tyra alebo vrazdi? co by si robil vtedy?
Vtedy by som urcite upozornil aj keby som nebol veriaci, no mna skor trapi ostry slovnik a rozne konverzacie o drogach a inych zlych veciach. Nechcem, aby si mysleli ze ich idem poucovat a tak sa so mnou prestali bavit z uplnej blbosti. Viem, ked sa bavia o takych veciach tak zjavne to nie su dobri kamarati, ale hovorim o blizkych kamaratoch, na ktorych mi zalezi.

Poslať 17.06.2020 12:15:24   Re: Cudzie hriechy

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Nechcem, aby si mysleli ze ich idem poucovat a tak sa so mnou prestali bavit
treba zvazit konkretnu situaciu
cielom nie je odskrtnut si splnenu povinnost upozornit druheho na chybu ale realne druhemu pomoct aby sa zobudil ze robi nieco zle a ze je mimo.
Niekedy ani nie je nic potrebne povedat a staci sa modlit za toho cloveka ...
a ked sa clovek modli tak vhodna prilezitost sa naskytne

Poslať 17.06.2020 12:26:12   Re: Cudzie hriechy

napísal 39 príspevkov
Mx píše:
dominik19 píše:
hrešíme, keď vedome a dobrovoľne ideme proti Bohu.
Vedome znamena ze vieme ze je to hriech a aj tak to spravíme?

[ Príspevkov: 18 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť