Till Eulenspiegel - hlavny hrdina stredovekych nemeckych rozpravok - obdoba Hodzu Nasredina ma jeden zaujimavy pribeh
Citácia:
Till sa nachadza v krcme a ohrieva sa. Ked mu krcmar povie aby si nieco kupil odpoveda ze sa nasytil vonou toho co sa v krcme varilo. Krcmar nelenil a zaviedol ho k sudcovi ze chce aby mu zaplatil za to ze sa nasytil vonou jedla. Till tukol zlatkou o stol a povedal ze zaplatil zvukom mince a sudca mu to uznal.
Povedal by som ze tzv. autorske pravo je novy koncept cca poslednych 100 rokov a nevyplyva z prirodzeneho zakona. preto si myslim ze jeho porusenie nie je hriech, obzvlast ked to nerobis pre svoje obohatenie.
Paradoxne autorske pravo v rozpore so svojim nazvom nechrani autora ale monopol vydavatela. Niekedy dokonca poskodzuje autorov.
Obdoba autorskeho prava, tzv SW patenty dokonca sluzia na vydieranie a okradanie firiem (patentovi trolli)
Minimalne v CZ si legalne mozes cokolvek skopirovat pre svoju vlastnu potrebu (u nas je zakon obdobny ale nie je to tak explicitne povedane ako v ceskom zneni).
Ja osobne teda AZ povazujem v sucasne podobe za zlo a vyzyvam na obciansku neposlusnost

nieco ako Ghandi.
ale to je samozrejme moj nazor.
Pripadne si pozri problem SOZA spred 6 rokov ked napriklad to ze si pri ohni zaspievas a zahras na gitare Nohavicovu piesen mohlo byt pokladane za porusenie zakona - agenti SOZA kasirovali dokonca za to ze deti zaspievali svojim mamickam ludovu piesen.
Alebo ked kostolny zbor zaspieval dochodcom v domove koledy tiez prisiel ucet na farsky urad na zaplatenie. A dalsie amoralnosti a zlodejstva.
Dokonca podla starsej verzie AZ (uz to vypustili) ked si vlastnej matke pozical DVD s filmom ktore si si kupil tak si sa dopustal porusenia zakona.
Proste su to veci "na hlavu". Preto ja sucasny AZ povazujem za amoralne zlo. Za nieco co nici narodnu kulturu spevu. UZ nie sme narod spevavy