Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 48 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa
Poslať 04.03.2020 20:33:10   Sťahovanie hudby a hier

od 04.03.2020 20:23:23
napísal 39 príspevkov
Dobrý deň , chcel by som sa opýtať na tému ktorá mi láme celkom dlho hlavu. Rád by som počúval vždy tú najnovšiu hudbu a hral hry ale môj finančný stav si to nemôže dovoliť (mám 15 rokov a nechodím na žiadnu brigádu ,som študent a nemám žiadny priamy príjem) a rodičia mi všetko kúpiť nedovolia. Chcem sa teda spýtať. Pácham niečo závažné keď si stiahnem/zaobstarám kópiu pesničky/hry pre seba a nebudem sa na nej prizivovat a obohacovat? Môj farár mi povedal , že sa mám uspokojiť s tým čo mám , ale rád by som počul odpoveď aj od vás na tomto fóre, prezeral som aj jednotlivé stránky ktoré sa k tomuto vyjadrujú:
1.https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://farnost-svit.webnode.sk/products/a73-citaj-cely-text/&ved=2ahUKEwjxkOfvuYHoAhVFA2MBHbv9DSwQFjACegQIARAB&usg=AOvVaw28BhhXgovgXQ3A_teV6nfO&cshid=1583346645327
2.https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://old.katolickenoviny.sk/39-2013-stahovanie-z-internetu-je-alebo-nie-je-hriech/&ved=2ahUKEwjxkOfvuYHoAhVFA2MBHbv9DSwQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw3UaYcJ_4e7pjIOjK-xJGK1&cshid=1583346645327
Za každú odpoveď a radu budem vďačný :D

Poslať 04.03.2020 21:24:58   Re: Sťahovanie hudby a hier

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
Nezabijaj cas svojho zivota takymi malichernostami ako su 'najnovsia hudba', alebo 'hry'.
Na nete je spusta ovela "cennejsieho materialu" uplne zadarmo !

Poslať 04.03.2020 21:28:21   Re: Sťahovanie hudby a hier

od 05.03.2014 14:26:50
napísal 812 príspevkov
Na "konkurenčnom" fóre (dnes už klinicky mŕtvom) kredo.sk prebiehali podobné diskusie, pričom názory veriacich neboli jednotné (niektorí to za hriech považovali, niektorí nie).

//bforum/topic.asp?TOPIC_ID=2129&whichpage=1

//bforum/topic.asp?TOPIC_ID=4051&whichpage=1

edit: odkazy na kredo.sk sú na areopagu blokované??? :D :D

Poslať 04.03.2020 21:55:20   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
jerry píše:
edit: odkazy na kredo.sk sú na areopagu blokované??? :D :D
..nie su blokovane. Akurat tu nie su ziaduce... :D

Poslať 04.03.2020 21:57:22   Re: Sťahovanie hudby a hier

od 05.03.2014 14:26:50
napísal 812 príspevkov
Taká animozita medzi kresťanmi, to ma prekvapuje :D Však vy by ste mali byť nám neveriacim príkladom.

Ale kredo.sk je už mŕtve, takže teraz je to už asi jedno...

Poslať 04.03.2020 22:03:02   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
...asi hej. ;)

Poslať 05.03.2020 0:31:21   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
nie su blokovane. Akurat tu nie su ziaduce...
to nie je dobre riesenie pretoze niektore diskusie tam su celkom fajn
napriklad polemika Didyho a Raracha kde Didy krasne ukazuje ako sa veci maju a precizne argumentuje
vidim zmysel v niektorych diskusiach na krede (pretoze su v nich dobre zhrnute niekgtore argumenty) hoci ako celok s nim nesuhlasim

Citácia:
Taká animozita medzi kresťanmi, to ma prekvapuje :D Však vy by ste mali byť nám neveriacim príkladom.
suhlasim s Tebou ale podotykam ze kredo vedu ultras

Poslať 12.03.2020 10:30:41   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
Prepáč Dominik, ale ak berieš svoje napredovanie po ceste spásy vážne tak akceptuj a pridŕžaj sa rady farára. Vieš, pripadá mi to tak že si to chceš silou - mocou sťahovať a hladáš ospravedlnenie.

Poslať 12.03.2020 16:20:33   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Till Eulenspiegel - hlavny hrdina stredovekych nemeckych rozpravok - obdoba Hodzu Nasredina ma jeden zaujimavy pribeh
Citácia:
Till sa nachadza v krcme a ohrieva sa. Ked mu krcmar povie aby si nieco kupil odpoveda ze sa nasytil vonou toho co sa v krcme varilo. Krcmar nelenil a zaviedol ho k sudcovi ze chce aby mu zaplatil za to ze sa nasytil vonou jedla. Till tukol zlatkou o stol a povedal ze zaplatil zvukom mince a sudca mu to uznal.
Povedal by som ze tzv. autorske pravo je novy koncept cca poslednych 100 rokov a nevyplyva z prirodzeneho zakona. preto si myslim ze jeho porusenie nie je hriech, obzvlast ked to nerobis pre svoje obohatenie.
Paradoxne autorske pravo v rozpore so svojim nazvom nechrani autora ale monopol vydavatela. Niekedy dokonca poskodzuje autorov.
Obdoba autorskeho prava, tzv SW patenty dokonca sluzia na vydieranie a okradanie firiem (patentovi trolli)
Minimalne v CZ si legalne mozes cokolvek skopirovat pre svoju vlastnu potrebu (u nas je zakon obdobny ale nie je to tak explicitne povedane ako v ceskom zneni).
Ja osobne teda AZ povazujem v sucasne podobe za zlo a vyzyvam na obciansku neposlusnost :lol: :D nieco ako Ghandi. ;)
ale to je samozrejme moj nazor.
Pripadne si pozri problem SOZA spred 6 rokov ked napriklad to ze si pri ohni zaspievas a zahras na gitare Nohavicovu piesen mohlo byt pokladane za porusenie zakona - agenti SOZA kasirovali dokonca za to ze deti zaspievali svojim mamickam ludovu piesen.
Alebo ked kostolny zbor zaspieval dochodcom v domove koledy tiez prisiel ucet na farsky urad na zaplatenie. A dalsie amoralnosti a zlodejstva.
Dokonca podla starsej verzie AZ (uz to vypustili) ked si vlastnej matke pozical DVD s filmom ktore si si kupil tak si sa dopustal porusenia zakona.
Proste su to veci "na hlavu". Preto ja sucasny AZ povazujem za amoralne zlo. Za nieco co nici narodnu kulturu spevu. UZ nie sme narod spevavy :-(

Poslať 12.03.2020 20:03:19   Re: Sťahovanie hudby a hier

od 21.03.2008 10:39:31
napísal 158 príspevkov
[quote="dominik19"]Dobrý deň , chcel by som sa opýtať na tému ktorá mi láme celkom dlho hlavu. Rád by som počúval vždy tú najnovšiu hudbu a hral hry ale môj finančný stav si to nemôže dovoliť (mám 15 rokov a nechodím na žiadnu brigádu ,som študent a nemám žiadny priamy príjem)quote]
Trošku starý žart, ale pomôže ako odpoveď.
V Izraeli príde rusky hovoriaci čerstvo prisťahovaný žid z bývalého Sovietskeho zväzu za rabínom s otázkou: „Môže mať žid tu v v Izraeli v izbe jólku?“ (vianočná ozdobená jedlička= vysvetlenie pre 19-ročných). Rabi mu vysvetľuje: „Je to úplne neprípustné. Nie je to židovské a nie je to ani sovietsky zvyk; je to zvyk prinesený z kresťanskej Európy.“
„Ale rabi, bol som včera s manželkou na prechádzke a videl som, že v tvojej izbe svietili žiarovčičky z jólky.“
„To je pravda“, odpovedá rabi. „Ale ja som si od nikoho nepýtal súhlas“. :)

Poslať 13.03.2020 0:30:29   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
jolka je rusky vyraz pre vianocny stromcek

Poslať 14.03.2020 17:47:54   Re: Sťahovanie hudby a hier

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Ťažko odpovedať na túto otázku. A asi každý kto tu niečo napísal má kus pravdy. Na nete je fakt mnoho vecí zadarmo, napr. aj tej hudby, ak strpíš trochu reklamy, tak YT ti ponúkne takmer všetku hudbu sveta legálne a "zadarmo". Ak si nainštaluješ Epic launcher, tak každý týždeň dostaneš nejakú hru zadarmo /onedlho bude asi Watch Dogs/. Tiež je pravda čo Ti povedal tvoj farár, uspokojiť sa s tým čo máš znamená aj motiváciu dosiahnuť viac vlastnými silami /skús si nájsť brigádu a pod..../. Potom tiež za nie veľa peňazí dostaneš veľa obsahu, navrhni rodičom aby predplatili netflix, hbo go alebo voyo, tieto služby už nie sú pre väčšinu Slovákov nedostupné /finančne/ a dajú sa pozerať na viacerých zariadeniach naraz, možno by to ocenili aj oni. Hry si tiež môžeš kupovať z G2A alebo Instantgaming za zlomky cien, vydavateľstvá sa síce bránia, že je to pirátstvo, nie som však toho názoru, viac mi to pripadá ako bazar. GoG je napr. úplne legálny. Ja keď som mal 15 rokov /žil som však trochu v inej dobe/, tiež som mal doma všetko cracnuté a stiahnuté. Nebral som to ako pohromu z viacerých dôvodov. Za prvé to bolo tak dávno, že vtedy sa ešte nehovorilo o tom, že je to nelegálne, za druhé internet sme doma nemali, veci sme si teda nosili na disketách alebo cd, teda čo sme si nepriniesli to sme nemali a za tretie tie ceny napr. hier boli fakt pre Slovákov nedosiahnuteľné, ak AAA hra stála 1200 SK a matka zarobila 6500 SK, tak by mi tú hru jednoducho nemohla kúpiť. Doba je ale iné a možnosti sú ohromné. A ako sa postaviť k uloz.to? No ja sa tomu vyhýbam. Hlavne kvôli tomu, že záškodníci tam nahrávajú aj rôzny škodlivý software. Ale ak si občas stiahneš nejaký ten film, tak sa zase svet nezrúti no... Vyhýbaj sa však cracknutým hrám, jednak tiež kvôli záškodníkom, ale aj tiež kvôli tomu, že si myslím, že už spĺňa charakter krádeže.

Poslať 30.03.2020 16:58:43   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
spinavost pouzitia autorskeho zakona
https://dennikn.sk/blog/1825028/stat-sa-uz-pri-infoziadostiach-nebude-moct-vyhovarat-na-autorsky-zakon-a-my-snad-konecne-uvidime-za-co-dal-vyse-miliona-eur/?ref=box

Poslať 06.04.2020 19:03:24   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
pozri si aj druhu stranu mince, ako rozne firmy vybabravaju s uzivatelmi
pripad Sony Minidisc
https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/59349-v-zajeti-korporaci-aneb-proc-nemuzeme-mit-hezke-veci?start=4

Poslať 12.04.2020 22:44:23   Re: Sťahovanie hudby a hier

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 9:44:48
napísal 3605 príspevkov
Môj názor.
Duchovné vlastníctvo nikdy neexistovalo, je to pomerne nová vec. Boh hovorí - zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte, no na druhej strane hovorí aj - robotník si zaslúži svoju mzdu.
Moje základné pravidlo znie - ak na tom zarábaš, tak si to kúp.

No rada kňaza sa mi páči. Má dve polohy - šťastný človek je spokojný s tým, čo má. A druhá vec môže byť, že nie vždy to, čo je najnovšie je aj dobré alebo kvalitné.
(Sú seriózne štúdie o zmenách v hudbe v priebehu storočí, celkom zaujímavé čítanie.)

[ Príspevkov: 48 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť