Mx píše:
Úprimne sa priznám, že ma to zaskočilo. Podľa mňa je to omyl, nejaký škriatok.
Nenašiel som niečo takéto v starších vydaniach a vysvetlivkách. Pri zbežnom pohľade do dogmatiky som nadobudol dojem, že otázka bolesti nie je zatiaľ jednoznačne dogmaticky definovaná (viď napríklad
https://sk.wikibooks.org/wiki/Dogmatika/Magist%C3%A9rium:_Dedi%C4%8Dn%C3%BD_hriech). Podobne ako napríklad stav duší nenarodených detí, ktoré boli potratené.
Katechizmus o prvom hriechu a jeho ovocí hovorí:
...
Podla povodneho obrazka islo o Bibliu vydavanu SSV (Biblia – Svate pismo Stareho a Noveho zakona). Taktiez som nahliadol do starsich vydani SSV Biblie (konkretne Svate pismo – Stary zakon z r. 1955), tam v poznamke ku versu Gn 3,16 nic take nie je. Okrem SSV Biblie je u nas este jedna katolicka Biblia, a to Svate pismo – Jeruzalemska Biblia (A. Botekov preklad, tuto vydavaju Jezuiti (Dobra kniha)). V nej su trochu ine marginalie, no to „prekvapujuce tvrdenie“, ze trable by boli, aj keby prvi ludia nespachali hriech, tam je.
Toto nebude o dogmatike (lebo sotva pojde o nejaku zakladnu pravdu viery), ale skor o tom, odkial sa beru v Biblii poznamky pod ciarou. V SSV vydani Biblie je uvedene, ze preklad s prislusnymi marginaliami je upraveny so suhlasom KBS; v Biblii od Jezuitov je uvedene, ze marginalie su prevzate z Jeruzalemskej Biblie, ktoru vydala Jeruzalemska biblicka skola...
Napokon, v komentari ku Gn 3,21-24 sa v SSV Biblii hovori, ze Boh prarodicov spravodlivo vypovedal z miesta, na ktorom
mali stastne zit. Kedze neposluchli, boli vyhnani do zeme prekliatej pre hriech, ktoru musia odteraz obrabat, zapasit s nou. Myslim, ze je to nekonzistentne s tou marginaliou ku Gn 3,16 (lopotenie sa a rodenie v bolestiach sotva bude sucastou stastneho zivota v raji). Osobne by som sa na taketo detaily neupinal, pretoze zmysel Svateho pisma spociva v inom. Biblia ma spostredkovat cloveku plan spasy; v podnadpise jedneho dokumentu Papezskej biblickej komisie je to vystizne zachytene takto: „
slovo, ktore pochadza od Boha a hovori o Bohu pre spasu sveta“. Hypoteticke konstrukcie, ci by zeny rodili aj v raji v bolestiach a muzi v pote svojej tvare dorabali a jedli chlieb, su pre plan spasy cloveka irelevantne. Dalsia vec, preco su taketo debaty kontraproduktivne, u katolikov predsa laici nemozu vykladat Svate pismo. Uloha vysvetlovat Bozie slovo pripada vylucne Ucitelskemu uradu Cirkvi. Laik moze citat Pismo v style lectio divina (citanie, meditacia, kontemplacia; potom by nemala chybat modlitba...). Ale verejne ho interpretovat, a este ku tomu takymto sposobom, ...

Mx píše:
Ja napríklad nesúhlasím s tým, aby ľudí ako legionár odtiaľto zmazali. Dáva veľmi zaujímavé a niekedy aj ťažké či náročné otázky. Podľa mňa sú dôkazom toho, že on sám hľadá pravdu.
...
Ku komunikacii, po ktorej tu ostali bodky: ta nevypovedala o legionarovi, ale o druhej strane (niektore jej reakcie boli nepatricne). A o to viac, ze to bolo v kontexte „rozoberania“ marginalii v Pisme. Taketo ataky na druhych nepasuju ku preberanej teme a najma ku „hodnotovemu systemu“ standardneho prispievatela do tohto fora. Nazdavam sa, ze za take prejavy (mysli sa text, ktory predchadzal bodkam), by mali mazat takych ako Ziir (co sa mozno aj stalo).
legionar píše:
S tymto tvrdenim, dufam, suhlasis.
Tych "chorych" boli miliony a urcite mali na rovasi ovela viac ako nejake to "jednorazove zakazane jablko".
Ale v Raji sa ten isty Boh rozhodol uplne inak.
Vraj je milosrdny, ale kvoli tomuto JEDINEMU "poklesku" odsudil Adama a Evu a navyse CELE ICH POKOLENIE

k "potu, bolesti a smrti". (Navyse ten strom do Raja instaloval SAM - co sa da povazovat za provokaciu skor ako tie moje otazky).
Preco ta obrovska diskrepancia v postojoch toho isteho Boha, ktory cloveka do pociatku (a stale rovnako, pretoze pre Neho cas neexistuje) tak velmi miluje ?
Aj to vies "vysvetlit" ?
Ku tomu by som este pridal napr. ako je v Exode uvedene, ze Boh tresce nepravosti otcov na detoch do tretieho a stvrteho pokolenia u tych, co ho nenavidia. V Novom zakone uz o niecom takomto nie je zmienka. Dalej by som pre uplnost spomenul iny typ „bolesti, utrpenia“ – napr. ked statisice ludi hynu pri zivelnych pohromach alebo osobne tragedie (napr. ked sa stvorclenna veriaca rodina vracia domov autom, padne na nich strom vyvrateny vichricou a iba jeden prezije). Taketo zlo, utrpenie zasahuje velmi osobne, tiez by som rad, keby niekto „vysvetlil“, ako ten tajomny plan s nami funguje, ked pripusta taketo drasticke dianie.