Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 160 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Ďalší
Autor Správa
Poslať 12.01.2020 17:48:43   Genezis ,trest za hriech

od 12.01.2020 17:36:11
napísal 12 príspevkov
.

Poslať 14.01.2020 16:17:41   Re: Genezis ,trest za hriech

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 8:44:48
napísal 3605 príspevkov
Úprimne sa priznám, že ma to zaskočilo. Podľa mňa je to omyl, nejaký škriatok.
Nenašiel som niečo takéto v starších vydaniach a vysvetlivkách. Pri zbežnom pohľade do dogmatiky som nadobudol dojem, že otázka bolesti nie je zatiaľ jednoznačne dogmaticky definovaná (viď napríklad https://sk.wikibooks.org/wiki/Dogmatika/Magist%C3%A9rium:_Dedi%C4%8Dn%C3%BD_hriech). Podobne ako napríklad stav duší nenarodených detí, ktoré boli potratené.
Katechizmus o prvom hriechu a jeho ovocí hovorí:
- http://www.katechizmus.sk/index.php?action=getk&kid=545
- a ešte http://www.katechizmus.sk/index.php?action=getk&kid=551
No nikde tam nenachádzam jednoznačnú odpoveď na otázku bolesti a potu tváre.

Pokiaľ ja mám informácie, tak bolesť je rovnako ako smrť (a choroba) ovocím hriechu. Sedí mi to s Pavlovým "podrobením márnosti".
Stretol som sa s výkladom, že trest prvých ľudí sa skladal z 2 oblastí:
- prirodzená - človek sa postavil proti Bohu a tak sa prirodzenosť človeka (príroda) postavila proti človeku - prirodzená smrť (mne tam spadá aj choroba a aj bolesť)
- nadprirodzená - človek stratil priateľstvo z Bohom - večná smrť.

Názor, že v raji ľudia trpeli a ženy mali rodiť v bolestiach mi príde divný. V raji pre mňa znamená pred hriechom. Podľa mňa človek v raji pracoval ale nelopotil sa a ženy rodili bez bolesti. A prechod z raja (miesta skúšky) do neba by sa udial nejako v Pavlovom duchu "budú premenení".

Poslať 14.01.2020 17:24:02   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 12 príspevkov
.

Poslať 14.01.2020 17:39:24   Re: Genezis ,trest za hriech

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
Prirodzena bolest je pre kazdy organizmus bezpodmienecne nutna - bez tejto signalnej sustavy by sme neprezili.
Ale tu sa hovori jednoznacne o neprirodzenej bolesti, cize MUCENI ...

Poslať 14.01.2020 18:27:52   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 12 príspevkov
.

Poslať 14.01.2020 19:28:14   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 25544 príspevkov
Ziir píše:
Ty si ,ale riadne mimo,bolo by fajn ,keby si mi neodpovedal na príspevky inak ťa bloknem.
Naco si sem prisiel, ked nechces diskutovat ?
Skor, kym ma "bloknes", skus uviest nejaky argument.
Dokazat PRECO som tak mimo. :roll:

Poslať 14.01.2020 20:08:51   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 12 príspevkov
.

Poslať 14.01.2020 20:30:07   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 25544 príspevkov
Ziir píše:
Tu sa jednoznačne nehovorí o neprirodzenej bolesti.Vysvetlivky sú určené presne na to ,akým spôsobom Pán potrestá prvých ľudí za to čo spôsobili.Mária rodila bezbolestne a to ,len preto ,lebo bola zbavená dedičného hriechu.To znamená ,že v čase ,keď prvý ľudia nezhrešili nemali dôvod trpieť fyzicky,ako bol pôrod a pot pre fyzickú prácu.Čo bol prejav až následku za hriech.Vysvetlivky hovoria ,že by trpeli aj napriek tomu,keby sa neprevinili.
Čo sa týka diskusie nemám záujem diskutovať s provokatérmi.
Ak opravnene otazky povazujes za provokaciu, potom je jasne, ze Ta mozu trochu znervoznovat. :lol:
Keby si sa ale nad nimi zamyslel trochu hlbsie, mozno by si to pochopil inak.
Vysvetlim:
Citácia:
Boh tak miloval vsetkych ludi, ze poslal svojho Syna na smrt na vykupenie nasich hriechov.
A sam Jezis hovoril: "Prisiel som liecit chorych, nie zdravych".
S tymto tvrdenim, dufam, suhlasis.
Tych "chorych" boli miliony a urcite mali na rovasi ovela viac ako nejake to "jednorazove zakazane jablko".
Ale v Raji sa ten isty Boh rozhodol uplne inak.
Vraj je milosrdny, ale kvoli tomuto JEDINEMU "poklesku" odsudil Adama a Evu a navyse CELE ICH POKOLENIE (!) k "potu, bolesti a smrti". (Navyse ten strom do Raja instaloval SAM - co sa da povazovat za provokaciu skor ako tie moje otazky).
Preco ta obrovska diskrepancia v postojoch toho isteho Boha, ktory cloveka do pociatku (a stale rovnako, pretoze pre Neho cas neexistuje) tak velmi miluje ?
Aj to vies "vysvetlit" ?

Poslať 14.01.2020 20:48:57   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 12 príspevkov
.

Poslať 14.01.2020 21:10:19   Re: Genezis ,trest za hriech

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
TO:Ziir
Myslím, že Legimu trochu krivdíš, aj keď pripúšťam, že sa za tie roky, čo som tu nebol, mohol zmeniť, myslím, že v jeho prípade je to provokatívne preto, lebo málo ľudí sa nad vecami zamýšľa tak, ako on. Páči sa mi téza, že neexistuje hlúpa otázka, len hlúpa odpoveď a snažím sa podľa toho aj žiť (okrem iných pravidiel ;) ).

TO: Legi
Ak chceš, založím samostatnú tému, kde tieto tvoje námietky môžeme skúsiť rozobrať. Prípadne, ak už existuje, tak mi link, nech neduplikujem. Daj mi, prosím Ťa, vedieť.
Netvrdím, že poznám všetky odpovede a tiež sa môže stať, že síce odpoveď poznám, ale neviem ju dobre slovne vyjadriť, no môj názor je, že Boh je Pravda a ako taký sa nebojí konfrontácie s našim rozumom.

Poslať 14.01.2020 21:27:24   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 12 príspevkov
.

Poslať 14.01.2020 22:31:35   Re: Genezis ,trest za hriech

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
Ziir píše:
Neočakávam ,že tu dostanem recept na existenciu Pána ,ale na diskusiu,ale s týmto pánom som dodebatoval.Požiadal som admina ,aby zmazal ,jeho príspevky snáď to prečistia a potom uvidím či tu má zmysel vôbec byť.Lebo takéto individuá človeka okamžite odstrelia.Ešte dám tomu šancu.
Ja napríklad nesúhlasím s tým, aby ľudí ako legionár odtiaľto zmazali. Dáva veľmi zaujímavé a niekedy aj ťažké či náročné otázky. Podľa mňa sú dôkazom toho, že on sám hľadá pravdu.
Chápem tvoju rozhorčenosť, no podľa mňa jediný správny a dobrý spôsob, ako sa s týmto vysporiadať, je na neho nereagovať, presne ako píšeš, človek nemusí debatovať s každým.
Ako povedal jeden svätý - mne viac pomohla nevera sv. Tomáša ako viera ostatných desiatich. No u niekoho to môže byť tak, že mu viac pomohla viera Márie Magdalény, ako viera apoštolov. Nechcime, aby boli všetci podľa našich pravidiel, nepáčilo by sa nám to. ;)

Poslať 15.01.2020 21:40:36   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 12 príspevkov
.

Poslať 15.01.2020 22:00:09   Re: Genezis ,trest za hriech

napísal 25544 príspevkov
Ziir píše:
S tým sa dá súhlasiť,že ateista ťa ešte vyšperkuje,ale ,keď začína a končí invektívami je u mňa okamžite odpísaný a to aj na obyčajných fórach a nie ešte tu.Navyše tento pán vôbec nebol k téme a snaží sa očariť jeho múdrosťami takže vytvára okolo presne položenej otázky ,len omáčky ,ktoré poznám aj ja.
Pokiaľ mi admin neprečistí príspevky od tohoto pána,alebo ich úplne nezmaže a jeho neblokne,pokračovať tu nemienim.
Ty si asi velky pan, ked si sa tu poriadne ani neohrial a uz chces robit vetry. :roll:
Ukaz mi jedinu moju invektivu.
A namiesto utokov na osobu skus odpovedat. Relevantne odpovedat.

Poslať 17.01.2020 20:03:11   Re: Genezis ,trest za hriech

od 05.08.2018 10:56:57
napísal 425 príspevkov
Mx píše:
Úprimne sa priznám, že ma to zaskočilo. Podľa mňa je to omyl, nejaký škriatok.
Nenašiel som niečo takéto v starších vydaniach a vysvetlivkách. Pri zbežnom pohľade do dogmatiky som nadobudol dojem, že otázka bolesti nie je zatiaľ jednoznačne dogmaticky definovaná (viď napríklad https://sk.wikibooks.org/wiki/Dogmatika/Magist%C3%A9rium:_Dedi%C4%8Dn%C3%BD_hriech). Podobne ako napríklad stav duší nenarodených detí, ktoré boli potratené.
Katechizmus o prvom hriechu a jeho ovocí hovorí:
...
Podla povodneho obrazka islo o Bibliu vydavanu SSV (Biblia – Svate pismo Stareho a Noveho zakona). Taktiez som nahliadol do starsich vydani SSV Biblie (konkretne Svate pismo – Stary zakon z r. 1955), tam v poznamke ku versu Gn 3,16 nic take nie je. Okrem SSV Biblie je u nas este jedna katolicka Biblia, a to Svate pismo – Jeruzalemska Biblia (A. Botekov preklad, tuto vydavaju Jezuiti (Dobra kniha)). V nej su trochu ine marginalie, no to „prekvapujuce tvrdenie“, ze trable by boli, aj keby prvi ludia nespachali hriech, tam je.

Toto nebude o dogmatike (lebo sotva pojde o nejaku zakladnu pravdu viery), ale skor o tom, odkial sa beru v Biblii poznamky pod ciarou. V SSV vydani Biblie je uvedene, ze preklad s prislusnymi marginaliami je upraveny so suhlasom KBS; v Biblii od Jezuitov je uvedene, ze marginalie su prevzate z Jeruzalemskej Biblie, ktoru vydala Jeruzalemska biblicka skola...

Napokon, v komentari ku Gn 3,21-24 sa v SSV Biblii hovori, ze Boh prarodicov spravodlivo vypovedal z miesta, na ktorom mali stastne zit. Kedze neposluchli, boli vyhnani do zeme prekliatej pre hriech, ktoru musia odteraz obrabat, zapasit s nou. Myslim, ze je to nekonzistentne s tou marginaliou ku Gn 3,16 (lopotenie sa a rodenie v bolestiach sotva bude sucastou stastneho zivota v raji). Osobne by som sa na taketo detaily neupinal, pretoze zmysel Svateho pisma spociva v inom. Biblia ma spostredkovat cloveku plan spasy; v podnadpise jedneho dokumentu Papezskej biblickej komisie je to vystizne zachytene takto: „slovo, ktore pochadza od Boha a hovori o Bohu pre spasu sveta“. Hypoteticke konstrukcie, ci by zeny rodili aj v raji v bolestiach a muzi v pote svojej tvare dorabali a jedli chlieb, su pre plan spasy cloveka irelevantne. Dalsia vec, preco su taketo debaty kontraproduktivne, u katolikov predsa laici nemozu vykladat Svate pismo. Uloha vysvetlovat Bozie slovo pripada vylucne Ucitelskemu uradu Cirkvi. Laik moze citat Pismo v style lectio divina (citanie, meditacia, kontemplacia; potom by nemala chybat modlitba...). Ale verejne ho interpretovat, a este ku tomu takymto sposobom, ... :(

Mx píše:
Ja napríklad nesúhlasím s tým, aby ľudí ako legionár odtiaľto zmazali. Dáva veľmi zaujímavé a niekedy aj ťažké či náročné otázky. Podľa mňa sú dôkazom toho, že on sám hľadá pravdu.
...
Ku komunikacii, po ktorej tu ostali bodky: ta nevypovedala o legionarovi, ale o druhej strane (niektore jej reakcie boli nepatricne). A o to viac, ze to bolo v kontexte „rozoberania“ marginalii v Pisme. Taketo ataky na druhych nepasuju ku preberanej teme a najma ku „hodnotovemu systemu“ standardneho prispievatela do tohto fora. Nazdavam sa, ze za take prejavy (mysli sa text, ktory predchadzal bodkam), by mali mazat takych ako Ziir (co sa mozno aj stalo).

legionar píše:
S tymto tvrdenim, dufam, suhlasis.
Tych "chorych" boli miliony a urcite mali na rovasi ovela viac ako nejake to "jednorazove zakazane jablko".
Ale v Raji sa ten isty Boh rozhodol uplne inak.
Vraj je milosrdny, ale kvoli tomuto JEDINEMU "poklesku" odsudil Adama a Evu a navyse CELE ICH POKOLENIE (!) k "potu, bolesti a smrti". (Navyse ten strom do Raja instaloval SAM - co sa da povazovat za provokaciu skor ako tie moje otazky).
Preco ta obrovska diskrepancia v postojoch toho isteho Boha, ktory cloveka do pociatku (a stale rovnako, pretoze pre Neho cas neexistuje) tak velmi miluje ?
Aj to vies "vysvetlit" ?
Ku tomu by som este pridal napr. ako je v Exode uvedene, ze Boh tresce nepravosti otcov na detoch do tretieho a stvrteho pokolenia u tych, co ho nenavidia. V Novom zakone uz o niecom takomto nie je zmienka. Dalej by som pre uplnost spomenul iny typ „bolesti, utrpenia“ – napr. ked statisice ludi hynu pri zivelnych pohromach alebo osobne tragedie (napr. ked sa stvorclenna veriaca rodina vracia domov autom, padne na nich strom vyvrateny vichricou a iba jeden prezije). Taketo zlo, utrpenie zasahuje velmi osobne, tiez by som rad, keby niekto „vysvetlil“, ako ten tajomny plan s nami funguje, ked pripusta taketo drasticke dianie.

[ Príspevkov: 160 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia