Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Voľná diskusia

[ Príspevkov: 28 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 06.07.2019 14:20:46   Nedokoncena spoved?

od 06.07.2019 14:17:13
napísal 1 príspevkov
Pozdravujem vsetkych, mozno niekto z vas bude mudrejsi a poradi mi... PO jednej davnejsej spovedi som dostal na konci spovede "trest" v podobe precitania jednej knihy, ktory som vsak nedodrzal (nikdy som sa do nej poriadne nepustil, az teraz)... Az teraz po rokoch, ma zacalo hryzt svedomie a rozmyslam, aky by bol najlepsi postup... Mam len pri najlbizsej spovedi spomenut tento "hriech" alebo je potrebne nieco navyse? Tu knihu som uz medzicasom samozrejme docital :)

Poslať 06.07.2019 21:57:14   Re: Nedokoncena spoved?

od 28.06.2014 20:30:22
napísal 580 príspevkov
Vidím to jednoducho. Požiadaj o individuálnu spoveď alebo choď na spoveď vtedy keď sa nespovedá veľa ľudí /aby si nemal pocit, že niekto čaká a preto nemáš čas/ a celý ten príbeh kňazovi povedz tak ako to bolo. Veď spoveď nemusí byť iba odrecitovanie hriechov ktoré si spáchal. Povedz to celé od začiatku.

Poslať 08.07.2019 14:12:27   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
závisí od toho či ti to kňaz dal v spovedi ako radu - doporučenie. Vtedy nie si viazaný dodržať do. Alebo ti to uložil ako podmienku a príkaz. V takom prípade doporučujem pri najbližšej sv. spovedi to povedať aj s okolnosťami prečo si tak konal. A netráp sa tým či spoveď bude dlhšia alebo nie.

Poslať 10.09.2019 14:32:15   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Mam len pri najblizsej spovedi spomenut tento "hriech" alebo je potrebne nieco navyse?
urcite to spomen a aj cely pribeh na pochopenie suvislosti. Nerobil by som si z toho tazku hlavu a kludne by som to povedal ...
Ono knazi vedia ze ludia zabudaju a niekedy sa nevedia k niecomu dotlacit - navyse budu aspon opatrnejsi, ked budu niekomu nieco davat ako pokutu aby to ten clovek aj zvladol.
Osobne sa ale domnievam ze to nebola pokuta ale dobra rada, len si to uz dobre nepamatas (alebo ste sa nepochopili)

Ozaj a co ta kniha, bola dobra? ak mozes tak napis ze nazov knihy a autora

Poslať 14.01.2020 15:01:33   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 8:44:48
napísal 3605 príspevkov
Hm, tak ma prípadne opravte, ale moje znalosti z morálky hovoria, že "pokutu" (zadosťučinenie) za hriechy, ktoré sme dostali pri sviatosti zmierenia (nazývanej aj spoveď) sme povinný vykonať do našej smrti.
Závažnosť:
    - ak som sa spovedal z ťažkých hriechov, potom "pokuta" viaže pod ťažkým hriechom (ak ju do smrti nevykonám, zomieram v ťažkom hriechu)
    - ak som dostal "pokutu" za ľahké hriechy, viaže pod ľahkým (pri nevykonaní zomieram v ľahkom hriechu).

Keďže nevieme hodinu našej smrti, je dobré vykonať zadosťučinenie čo najskôr (nie vždy sa to ale dá).
Ak človek zadosťučinenie za ťažké hriechy úmyselne odkladá, lebo veď má čas, riskuje svoju spásu a dá sa povedať, že už aj hreší (práve tým opovážlivým spoliehaním sa na Božie milosrdenstvo).

Ešte poznámky pre škrupulantov:
    - ak dostanem "pokutu" za ťažké hriechy, môžem chodiť na sv. prijímanie, aj keď som ju ešte nevykonal, len treba pamätať na opatrnosť a teda predsavziať si vykonať uložené pokánie čím skôr (niekedy sa nedá hneď, napríklad ospravedlniť sa niekomu a podobne).
    - ak som si predsavzal, že zajtra sa zastavím u kamaráta a sa mu ospravedlním (lebo to chcem spraviť osobne a dnes je mimo) a dnes večer zomriem, tak veľmi pravdepodobne bude "pokuta" Bohom považovaná za vykonanú (ale nesmiem sa na takéto niečo spoliehať, viď poznámka vyššie).
    - ak sa vyspovedám počas sv. omše a nestihnem uložené pokánie (napr. sa pomodliť niečo), môžem ísť na sv. prijímanie a potom sa pomodliť

Takže môj postoj k problému - netreba sa z ničoho spovedať, kniha je prečítaná, zadosťučinenie vykonané, človek živý a v milosti posväcujúcej, ak ju medzitým nestratil pre iné ťažké hriechy.

Poslať 14.01.2020 16:19:42   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
MX
odpoved dobra ale vidim ze zasa ide o dalsieho spekulanta ktory prisiel na forum a nikdy viac sa tu uz neukazal, ani ho odpoved nezaujimala

Poslať 14.01.2020 21:18:15   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
Nemusí to tak byť, mohol sa aj prihlásiť, lebo mal reálny problém. Ten si medzičasom vyriešil, alebo čo som počul, že mladý robia, tak založia takúto tému, a keďže sa fórum dá pozerať aj bez prihlásenia, tak si to anonymne pozrel ešte pár krát.
Pre mňa ale je to zaujímavá otázka a nech ju položil ktokoľvek, môže odpoveď na ňu niekomu (aj inému) pomôcť.

Poslať 14.01.2020 21:45:20   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
je to zaujímavá otázka a nech ju položil ktokoľvek, môže odpoveď na ňu niekomu (aj inému) pomôcť.
suhlasim

Poslať 15.01.2020 18:48:18   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Zdravim. Myslim, že vykonanie pokánia nie je podmienkou odpustenia, iba ak by to spovedník vyslovene povedal (podmienil odpustenie vykonaním uloženého pokánia)
Pokãnie má podľa mňa vplyv na odpustenie trestov za hriech, teda nevykonane pokãnie znamená, že si ho človek odkrúti v očistci, ak mu tresty nebudú odpustené predtým inak (napr. získa úplné odpustky...). Pokãnie sa má vykonať bezprostredne po svätej spovedi, ak je to možné. Inak by sa malo spomenúť pri ďalšej sv.spovedi (spovedať sa z nevykonania pokánia)

Odporúčam spomenúť nevykonané pokãnie pri najbližšej sv.spovedi aj s dôvodmi a riadiť sa pokynmi spovednîka.

Je možné zameniť pokãnie pri inej sv.spovedi, ale by pravdepodobne bolo vyžadované opätovné vyznanie (už odpustenych) hriechov.Preto zároveň odporúčam začať vykonávať pokãnie (začať čítať knihu) pred vyznanim a usilovať sa ju prečítať. Ak to nie je možné, treba vysvetliť prečo je to ťažko zvládnuteľné najbližšie pri spovedi.

Poslať 21.01.2020 0:44:18   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
teta píše:
Zdravim. Myslim, že vykonanie pokánia nie je podmienkou odpustenia, iba ak by to spovedník vyslovene povedal (podmienil odpustenie vykonaním uloženého pokánia)
Žiaľ nemôžem súhlasiť, oficiálne učenie Cirkvi v tejto veci je podľa mne dostupných informácií trochu iné. Pokánie je podmienkou odpustenia, vysvetlím pri ďalšom.
teta píše:
Pokãnie má podľa mňa vplyv na odpustenie trestov za hriech,
Súhlasím, no trestom za smrteľný hriech je večná smrť, alebo teda zatratenie....
teta píše:
teda nevykonane pokãnie znamená, že si ho človek odkrúti v očistci,
a teda trest za ťažký hriech sa v očistci neodkrúca ale deje sa tak v pekle, kam samozrejme, nikoho poslať nechceme.
Ak ma aj svetský súd odsúdi k peňažnému trestu a ja ho nezaplatím, pôjdem do väzenia.
teta píše:
ak mu tresty nebudú odpustené predtým inak (napr. získa úplné odpustky...).
K tomuto niet čo dodať, odpustky sú dobrá vec.
teta píše:
Pokãnie sa má vykonať bezprostredne po svätej spovedi, ak je to možné.
Ako som uviedol, nie je to tak. Je to však odporúčaná prax, lebo človek zvykne zabúdať. Niektoré uložené pokánia sa ani nedajú vykonať hneď a niektoré sa nedajú vykonať ani do ďalšej spovede (napríklad uložené vykonanie púte na nejaké miesto).
teta píše:
Inak by sa malo spomenúť pri ďalšej sv.spovedi (spovedať sa z nevykonania pokánia)
Áno, ak nastane, že napríklad si nevykonám pokánie a časom zabudnem, čo som dostal, mám možnosť to spomenúť v spovedi a žiadať uloženie náhradného, ale musím spomenúť z akých hriechov som sa spovedal (ťažké, ľahké, spovedník mi v tom pomôže).

Sviatosť zmierenia (ľudovo spoveď) je aj právny úkon, je to ozajstný súd nad človekom, kde trest za človeka berie na seba a platí Ježiš. Naša participácia je neskutočne malá a prejavuje sa práve vo vykonaní uloženého pokánia. Bez tej našej trošky nemôže byť splnená základná podmienka odpustenia a síce ľútosť (lebo ten kto ľutuje, chce spáchané zlo odčiniť). Viac detailov, ak bude treba. Tému je možné naštudovať buď v náuke o sviatostiach alebo v morálnej teológii. ;)

Poslať 24.01.2020 20:14:51   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Vďaka Bohu, že sv spoveď funguje aj keď je vysluhujúci indispovaný. Aky by mal byť spovedník: https://m.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20170319004

Hriechy sa odpusťajù rozhrešením. Vykonanie pokánia sa týka zadosťučinenia po spovedi za duchovné škody, dôsledky hriechu...skús mx vygoogliť. Áno niekedy môže byť pokãnie podmienkou odpustenia. Napríklad povinnosť vrátiť ukradnutú vec, ak sa dá. Ale je to z povahy veci. Potom býva tak, že výslovne na to upozorní kňaz.

Poslať 25.01.2020 6:59:42   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
KKC 1424
Volá sa sviatosť odpustenia,(1449) lebo kňazovým sviatostným rozhrešením Boh udeľuje kajúcnikovi „odpustenie a pokoj“.

Poslať 05.02.2020 16:29:49   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
misojogi píše:
MX
odpoved dobra ale vidim ze zasa ide o dalsieho spekulanta ktory prisiel na forum a nikdy viac sa tu uz neukazal, ani ho odpoved nezaujimala
1. Mišo nesúď, mohol len sledovať odpovede a tým si vyriešiť problém
2. Takéto otázky majú význam aj pre nás, aby sme si sami veci premysleli a ozrejmili.

Poslať 05.02.2020 22:37:46   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
tým si vyriešiť problém
aj to neme zviera povie aspon BUUU a MUUU
mohol aspon podakovat ...

Poslať 07.04.2020 1:31:39   Re: Nedokoncena spoved?

Obrázok užívateľa

napísal 3605 príspevkov
teta píše:
Vďaka Bohu, že sv spoveď funguje aj keď je vysluhujúci indispovaný. Aky by mal byť spovedník: https://m.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20170319004

Hriechy sa odpusťajù rozhrešením. Vykonanie pokánia sa týka zadosťučinenia po spovedi za duchovné škody, dôsledky hriechu...skús mx vygoogliť. Áno niekedy môže byť pokãnie podmienkou odpustenia. Napríklad povinnosť vrátiť ukradnutú vec, ak sa dá. Ale je to z povahy veci. Potom býva tak, že výslovne na to upozorní kňaz.
Katolík negoogli veci týkajúce sa spásy, to by bol hazard.
Hm, tak to napíšem inak - úmyselne nevykonaný úkon pokánia za ťažký hriech je ťažkým hriechom, čo znamená, že z hľadiska večnosti mi je predchádzajúca spoveď na dve veci.
Neúmyselné nevykonanie úkonu pokánia (pokuty) za ťažký hriech je nebezpečné zahrávanie sa s večnosťou. Ja viem, niečo sa nedá napríklad vykonať hneď a tak sa môže stať, že človek zabudne, no je to proste nebezpečné.

A hej, platnosť sviatosti zmierenia nie je závislá od stavu milosti vysluhovateľa (dôležitý je úmysel, ktorý vyjadrí slovami - ja ťa rozhrešujem).

A ešte posledná poznámka - Boh nie je slniečkár, ako nás učí starý dobrý katechizmus - Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých trestá. Využívajme možnosť získať Božie milosrdenstvo, lebo zo spravodlivosti sa už nikto nevykrúti.
Proste, urobme, čo je v našich silách, aby Boh mohol urobiť ten "zbytok".

[ Príspevkov: 28 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť