misojogi píše:
Citácia:
dokonca pod taktovkou pohanskeho cisara
toto vies nejako dolozit? lebo pokial viem "pod taktovkou cisara" bol jedine nicejsky koncil v roku 325 a tam islo len o to ze ich nahnal dokopy nech si to vydiskutuju ale do diskusii sa nemiesal kedze im nerozumel
Odkial to mas ?
Ja som zase cital, ze cisar mal na koncile hlavne slovo a rimskeho biskupa ani nepozval.
Synodu riadil cez biskupa, ktoreho sam vymenoval a mal tam aj nejakych "cisarskych komisarov" (to neviem, co boli zac).
A vyslovene staval celu cirkev na baze cisarstva (provincie, diecezy, metropolita aj provincialne rady). Mal to vsetko POD PALCOM.
Pise sa aj, ze hojne vyuzival (ideologicke aj politicke) sluzby svojho dvorneho biskupa Eusebia z Cezarey.
Musel hasit rozkol ohladne ariancov - a on rozhodol, ako to bude !
Sam do zaverov koncilu VLOZIL nebiblicky vyraz
consubstantialis a tym potlacil nielen Aria, ale "zrusil" aj Origena, ktory dovtedy ucil o podriadenosti Syna Otcovi.
Takze, povedal by som, ze Konstantin esencialne zasahoval do formovania nabozenskych predstav tej doby.
Z jedneho jedineho dovodu - nutne potreboval "jednu risu, jedneho cisara, jedneho Boha, jednu vieru a jednu cirkev".
A ked uz mas takto "postavene a nastavene struktury", to sa potom jednoduchsie "kanonizuje potrebnym sposobom" ...