Inak ešte taká hviezdna analógia toho západu slnka - to je asi aj ešte názornejšie, keďže tých hviezd je veľa, takže keď si v noci urobíte panoramatickú fotku s dlhou expozíciou (zopár hodín), tak by ste dostali takýto nejaký obrázok:
- Naľavo sú sústredné kružnice (dráhy hviezd v protismere hodinových ručičiek) okolo severky - severného hviezdneho pólu
- Napravo sú kružnice okolo južného hviezdneho pólu, hráhy hviezd v smere hodinových ručičiek.
Podľa toho ktorý z tých pólov vidíme nad horizontom, tak podľa toho vieme, na ktorej pologuli sa nachádzame! (Niečo také by bolo neprípustné, keby bola zem plochá!). Konkrétne:
- Na severnej pologuli je severný hviezdny pól nad horizontom, pri tej jasnej hviezde polárke
(keby sme boli na severnom póle, tak by bola kolmo nad nami, ak sme bližšie k rovníku, tak už severka nie je kolmo nad nami, ale pod nejakým uhlom smerom na sever), zatiaľ čo južný hviezdny pól je pod horizontom, takže ho nevidno, avšak vidno tie sústredné kružnice okolo neho a je z nich zrejmá poloha aj toho pólu. Viď. ten obrázok vyššie bol robený na severnej pologuli. Alebo tiež tento obrázok, kde v strede vidíme severku:
- Na južnej pologuli je to zasa opačne. Severku nevidíme, ale vidíme zasa ten južný hviezdny pól.
Ale to hlavné čo som chcel: pozrel som sa
ako na takéto argumenty reaguje zástanca "plochej zeme" a pripomína mi to jedného trolla, ktorý na tomto fóre
na 10 strán dookola opakoval, že gotika pochádza zo slova "gott" a potom povedal, že to on si len robil žarty, že sa len s niekým stavil, že či tu niekto bude schopný 10 strán vôbec reagovať na takú hlúposť... - a tak aj tamten s tou "plochou zemou" mi príde ako taký psychopat/troll, ktorý chce len takto haluziť... to mi príde ako také dosť pravdepodobné vysvetlenie...