l1ve_D píše:
Keď budeš pitnú vodu nadmerne spotrebovávať tak ako sa deje všade na svete, že jej prirodzená obnova nestačí potom zahubíš nie len seba ale aj tých na Sahare lebo sa vzájomne stanete závislí na nedostatočnom zdroji.
omyl - vody je dosť - voda je na celej planéte

oceány sú plné vody.
môžem ja na SK využívať oceán?
je spravodlivé že nemôžem?
(mimochodom - aj na sahare nadmerne spotrebovávajú vodu?)
zdroj je lacný, ak je dostupný.
ak je nedostupný, cena stúpa.
máš doma kyslíkový dýchací prístroj?
presťahuj sa do tibetu či nepálu a zíde sa - lebo je tam menej vzduchu - teda je vzácnejší.
a rozdiel vzácnosti vysvetlíš ako?
l1ve_D píše:
Áno v kapitalistickom svete sa nebude kradnúť priamo ale tak, že budem napr. vyrábať maximum nekvalitných potravinových výrobkov. Čím maximalizujem síce zisky ale nízkou kvalitou zničím samotného človeka. Teda ukradnem mu život zlou stravou s rôznymi náhradami a doplnkami.
pestuj si vlastnú - mne je lepšie chleba kúpiť, ako zháňať pozemok, traktor, pluh, sejačku, kombajn, mlyn...
nemiesto toho som ochotný zaplatiť iným, nech sa starajú o to, aby ten chlieb bol.
dokonca mám na výber niekoľko pekární.
a vyberám si - volá sa to súťaž, a vyhral u mňa jeden miestny (v prípade chleba, jeden o dedinu vedľa v prípade rožkov)
súťaž

l1ve_D píše:
Ak všetkým vytvorím podmienky kvalitnej stravy a dostatok pitnej vody, že sa budú vyvíjať?
nijako - na čo by sa vyvíjali, ak sa majú dobre.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Efekt_červené_královnyl1ve_D píše:
Ešte som nevidel, že by o hlade a smäde vznikalo zdravie a pokrok
aby som nebol hladný, vymyslím sieť namiesto udice, loďku, aby som šiel tam, kde je viac rýb atd...
l1ve_D píše:
Ale naopak dostatkom kvalitnej stravy a pitnej vody vznikajú zdraví, silní jedinci schopní meniť okolie k lepšiemu.
to je optimistický názor.
a ak si optimista, tak súhlasíš, že títo silní a schopní jedinci si vydobijú dostatok zdrojov na rozvoj aj v kapitalizme

ak nie, tak sa na to pozrime pesimisticky - a bude každému stačiť to, čo má.
dobrý paradox nie?
no schálne - taká čína sa uzavrela, bola nad úrovňou ostatných a teda už mala dosť a nemusela súťažiť, aby bola lepšia...na rozdiel od európy, ktorá sa vkuse mlátila a teda prežitie bolo závislé od šikovnosti, a technického vývoja.
l1ve_D píše:
Ale uvedomil som si, že ja ako jedinec nemám šancu tam vybudovať poriadne les ani keby tam žijem celý život.
niečo chcem, nech to ostatní zariadia...
takže bude sa určovať niekým iným, kto je prebytočný tu...akoby inde ľudské zdroje neboli...
takže v podstate všetci budú len otroci (okrem komisie, ktorá určí, kto má kde makať)
ja ti neviem - ale toto vývoj asi nebude...
materiál na štúdium -
https://cs.wikipedia.org/wiki/Životní_strategie