areopag.sk
http://areopag.sk/

zdravý životný štýl
http://areopag.sk/viewtopic.php?f=55&t=6052
Stránka 2 z 2

Autor:  gabriel1 [ 16.05.2016 8:58:01 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

misionar3 píše:
gabriel1 píše:
Nemám rád slova "zdravý životní styl" je to nevíra a lpění na tomto životě, prodloužit si svými silami pobyt na tomto světě a přitom svět je slzavé údolí. Svatí trýrali svá těla bičováním, hladem atd. a přesto jejich duch byl velmi silný, oni se dali cele Bohu, jejich vůle byla shodná s vůli Boží a Bůh se o ně staral. Sv. André Bessette řeholník jedl jen vodu a trochu mouky a dožil se 91 let. A podobných příkladů by bylo nespočet.
Zdravy zivotny styl je zivot v Bozej voli a priame dodrziavanie prikazu " nezabijes". Tento prikaz sa vztahuje aj na cloveka samotneho a znamena zit zdravo.
Takže nakonec svatí těžce hřešily když umrtvovaly svá těla.

Autor:  l1ve_D [ 16.05.2016 16:58:07 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

gabriel1 píše:
Takže nakonec svatí těžce hřešily když umrtvovaly svá těla.
Nie. Lebo ak niekto si odopiera niečo tak buduje svoju vôľu. Nemyslím si, že Boh by odmietal zdravú stravu. Ale horšia strava núti človeka siahnúť na dno svojich síl. Samozrejme ale to sa nesmie stať sebapoškodzovaním.

Autor:  Vespa [ 25.05.2016 7:44:45 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

gabriel1 píše:
misionar3 píše:
Zdravy zivotny styl je zivot v Bozej voli a priame dodrziavanie prikazu " nezabijes". Tento prikaz sa vztahuje aj na cloveka samotneho a znamena zit zdravo.
Takže nakonec svatí těžce hřešily když umrtvovaly svá těla.
ak chce futbalista dobre behať, tiež si nemôže dopriať hocijaké jedlo...
a my bežíme trocha dôležitejší pretek...

Autor:  Physis [ 28.08.2016 19:39:27 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

misojogi píše:
Didymos píše:
Kilo múky stojí v Lídli okolo 30 centov. A to ti vydrží aj na niekoľko dní. Napr. už len múka s vodou - z toho sa dá uvariť chutná kaša. A všeličo iné. A nieto ešte 4 eurá na jedlo denne, to je hotový majland.
...Navyse jest stale len kasu je skodlive na zdravie (biela muka) potrebujes aj nieco ine
WHO:
For adults: A healthy diet contains:
Fruits, vegetables, legumes (e.g. lentils, beans), nuts and whole grains (e.g. unprocessed maize, millet, oats, wheat, brown rice).
At least 400 g (5 portions) of fruits and vegetables a day (2). Potatoes, sweet potatoes, cassava and other starchy roots are not classified as fruits or vegetables.
Less than 10% of total energy intake from free sugars (2, 5) which is equivalent to 50 g (or around 12 level teaspoons) for a person of healthy body weight consuming approximately 2000 calories per day, but ideally less than 5% of total energy intake for additional health benefits (5).
Less than 30% of total energy intake from fats (1, 2, 3). Unsaturated fats (e.g. found in fish, avocado, nuts, sunflower, canola and olive oils) are preferable to saturated fats (e.g. found in fatty meat, butter, palm and coconut oil, cream, cheese, ghee and lard) (3).
Less than 5 g of salt (equivalent to approximately 1 teaspoon) per day (6) and use iodized salt.

nutričné hodnoty múky:
Obrázok

toto mám vygenerované zo stránky http://www.chudnutie-ako.sk, pre 26 ročnú ženu s normálnym BMI indexom a strednou fyzickou aktivitou:
Normálne (teda nie pri chudnutí!) by ste mali denne mali zjesť:
10468 kJ (2502 kcal), zložených z
57 gramov bielkovín,
444 gramov sacharidov a
74 gramov tukov.

inde by sa našli možno iné odporúčané pomery, existujú fanúšikovia napr. nízkosacharidovej diéty - o.i. aj olympijský víťaz Matej Tóth, do toho sa však teraz nebudem zbytočne zamotávať.

makronutrienty v múke - aby som sa kaloricky aspoň priblížila k 2502 kcal, musela by som tej múky zjesť za deň 500 g. odhliadnuc od toho, že už len pri tej predstave sa mi dvíha žalúdok, stále by to bolo len 1800 kcal, no beriem, že som chudobná a musím teda šetriť. pol kila múky by teda obsahovalo 380 g sacharidov a 50 g bielkovín, čo sa blíži k pre mňa odporúčaným hodnotám. ej, ale je tam len 5 g tukov! tak už len počkať, kým mi odíde hormonálna sústava, odumrie mozog... mikronutrienty tam tiež nie sú takmer žiadne, takže napr. skorbut by mohol prísť ešte skôr.

tak to len k tej chutnej kaši a kilu múky za 30 centov na niekoľko dní...

Autor:  Didymos [ 06.09.2016 23:26:24 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

Physis píše:
makronutrienty v múke - aby som sa kaloricky aspoň priblížila k 2502 kcal, musela by som tej múky zjesť za deň 500 g. odhliadnuc od toho, že už len pri tej predstave sa mi dvíha žalúdok, stále by to bolo len 1800 kcal, no beriem, že som chudobná a musím teda šetriť. pol kila múky by teda obsahovalo 380 g sacharidov a 50 g bielkovín, čo sa blíži k pre mňa odporúčaným hodnotám. ej, ale je tam len 5 g tukov! tak už len počkať, kým mi odíde hormonálna sústava, odumrie mozog... mikronutrienty tam tiež nie sú takmer žiadne, takže napr. skorbut by mohol prísť ešte skôr.
no tak ešte trochu mlieka vypiť a už to potom asi bude. Prípadne nejaké vajce občas. A trochu aj nejakej zeleniny, to by tiež snáď šlo. Nech je to aj trochu pestré.

Autor:  misojogi [ 07.09.2016 0:17:17 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

Citácia:
Nech je to aj trochu pestré.
trocha sa to predrazi oproti povodnemu rozpoctu :-)

Autor:  misojogi [ 21.09.2016 14:39:46 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

tak toto je sila
podvody pri vedeckych vyskumoch ohladom jedenia cukru (zaplateni vedci)

http://www.etrend.sk/ekonomika/demon-menom-cukor-fakty-a-myty-o-heroine-potravinarskeho-biznisu.html
(pozri aj dalsie clanky)

Autor:  Didymos [ 26.09.2016 19:49:18 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

misojogi píše:
tak toto je sila
podvody pri vedeckych vyskumoch ohladom jedenia cukru (zaplateni vedci)
http://www.etrend.sk/ekonomika/demon-menom-cukor-fakty-a-myty-o-heroine-potravinarskeho-biznisu.html
tak to mi zas nepríde taká sila, keďže tí skorumpovaní boli len tí minoritní, ktorých si zaplatili výrobcovia sladených nápojov, aby spochybňovali klasické tvrdenia. Ale inak nič reálne aj tak nedosiahli, keďže tie ich štúdie nič vážne nedokázali a boli pomerne rýchlo aj prekuknuté, ako vidíš aj tu. Takže pohoda.

Naďalej teda platí, že treba obmedzovať cukor, sladkosti a hlavne sladené nápoje, bo tie sú také dosť lákavé a ich konzumenti si ani neuvedomujú koľko veľa cukru tým prijímajú. - A pritom na smäd je aj tak najlepšia práve čistá voda...

http://www.etrend.sk/ekonomika/detstvo-a-sladkosti-spojenie-ktore-je-nutne-rychlo-pretat.html

já bych všechny ty sladkosti a sladené nápoje zakázal...

Autor:  misojogi [ 26.09.2016 23:38:17 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

Citácia:
pomerne rýchlo aj prekuknuté,
cca 50 rokov nie je zasa az tak rychlo
Citácia:
A pritom na smäd je aj tak najlepšia práve čistá voda...
ciste teoreticky s Tebou suhlasim ... ALE ..... ved vies .....

Autor:  misojogi [ 29.01.2019 12:23:17 ]
Predmet príspevku:  Re: zdravý životný štýl

Citácia:
My sme za týždeň minuli na osobu 12,3 eura, pritom sme mali sedem hlavných jedál a tri vývary. Hoci menu bežne stojí od 4 do 6 eur, priemerne platíme päť eur a cez víkend šesť. To by znamenalo 37 eur na osobu. Rozdiel na jednu osobu bol približne 24,7 eura za týždeň.
Pritom stačilo zájsť do obchodu a variť si sam a este z čerstvých a kvalitných surovín.
cize clovek usetri cca 100€ mesacne(1200€ rocne) ak si vari sam, to nie su male peniaze

Menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma a na toto sme prišli

Je domáce varenie naozaj lacnejšie?
28. jan 2019 o 21:13 SME Creative, Marek Mittaš pre Kaufland
Písmo:A-|A+17

Všetko sa to začalo príbehom o kuracom vývare bez štipky kuracieho mäsa s podozrením, že bol varený z prášku. Aj druhé jedlo v rámci menučka, ktoré sa síce tvárilo ako morčacie na hrášku chutilo otrasne. Vývar a hlavné jedlo nás vyšli na 4,49 eura. Cena asi dobrá, ale kvalita? Diskutabilná.

S manželkou si v bežné dni varíme systémom, že pripravíme dve až tri jedlá, zvyčajne cez víkend. Niektoré dni v týždni však vykrývame s menučkom v niektorej blízkej reštaurácii, alebo si necháme jedlo doniesť.

Po tejto skúsenosti som sa definitívne rozhodol vyskúšať, či sa dá vtesnať sa s kvalitnými surovinami do ceny obedového menu a pritom variť lepšie. Rozhodli sme sa týždeň s touto výzvou zabojovať a varili sme si pre dvoch. Jedli sme vždy čerstvé jedlo z kvalitných surovín nakúpených v Kauflande.
Konečne sme nemuseli premýšľať, čo budeme jesť

Príprava na týždeň varenia začala v nedeľu. Najlepšie je spraviť si jedálny lístok a potom už len prekorčuľovať regálmi. No a hlavne celý týždeň potom nemusíte premýšľať, čo budete variť, pretože ste tomu plánovaniu venovali asi pol hodinku počas voľného dňa.

Toľko času totiž stačí nielen na výber jedál, ale aj na prípadné nájdenie receptov. Vyrazili sme do Kauflandu na lov potravín. Hoci bola nedeľa poobede, bolo z čoho vyberať.
Suroviny na vývar
Suroviny na vývar (zdroj: Marek Mittaš)
Pondelok v znamení poctivého vývaru

Keďže to odštartoval nepodarený kurací vývar, tak sme sa hneď v prvý deň rozhodli spraviť kvalitný domáci vývar. Výhodou bolo, že prakticky celú zeleninovú zmes na prípravu vývaru sme už kúpili v balíčku, očistenú a pripravenú dať do vody. Dopriali sme si šesť kuracích krídel, ktoré nestáli ani euro.

K zelenine na vývar sme pridali polovicu póru, korenie, maslo, petržlenovú vňať, papriku a dali na dve hodiny variť. Na záver sa pridali kvalitné slíže. Cena takéhoto vývaru bola 4,4 eura. Fígeľ bol v tom, že sme z neho navarili plných šesť porcií a tak sme sa dostali na sumu 70 centov na porciu. V každej porcii bolo krásne uvarené kuracie krídlo, zelenina a ďaleko lepšia chuť.
Hotový vývar
Hotový vývar (zdroj: Marek Mittaš)

Popri vývare sme uvarili cestoviny s hubovou omáčkou, morčacím mäsom a baby špenátom. Nešlo v princípe o nič zložité. Morčacie mäso sme kúpili priamo v Kauflande, balené, chladené v objeme 1.4 kilogramu. Na cestoviny sme použili 400 gramov a ďalšia časť porcie sa zužitkovala v ďalšie dni. Práve toto je výhoda, ak si človek premyslí jedálníček rovnako ako menu v reštaurácii a to na celý týždeň.

Použili sme len čerstvé suroviny. Omáčky s mäsom bolo presne na štyri porcie. Keďže sme si pripravovali jedlo pre dvoch, použili sme len polovicu omáčky a uvarili polovicu balenia cestovín. A čo s druhou polovicou? Počkajte do stredy, no už v pondelok sme vedeli, že porcia cestovín po započítaní všetkých surovín vyšla 1,7 eura na porciu.
Hotové cestoviny
Hotové cestoviny (zdroj: Marek Mittaš)

Spolu s vývarom sme sa tak dostali na sumu 2,4 eura na kompletné obedové menu. V porovnaní aj s tým najlacnejším obedovým menu sme ušetrili. Príprava celého obedu si však vypýtala daň v podobe dvoch hodín práce. No investovaný čas sa nám vrátil neskôr.
Utorok prekvapil lacnou morčacinou

Na rad prišla druhá časť morčaciny v podobe receptu mäsa na hrášku. Hrášok bol mrazený, ale BIO. Pridal sa pór, paprika, cibuľa, cesnak. Do omáčky putoval aj zeleninový bujón z deviatich druhov zeleniny bez konzervantov a glutamanu. Príprava mäsa trvala dve hodiny, všetky prípravné práce zhltli ďalších tridsať minút. Počas dusenia mäsa sme si však stihli v dome upratať. Jedlo sme podávali s ryžou.
Morčacie na hrášku
Morčacie na hrášku (zdroj: Marek Mittaš)

Po započítaní všetkých surovín a to aj kvalitného hrachu sme sa cenou dostali na sumu 1,6 eura na porciu. Z kilogramu masa sa totiž navarilo šesť porcií. Dve sa zjedli a štyri putovali do mrazničky na dni, keď nebude čas variť. Ako polievku sme mali vývar z pondelka. Čiže kompletné dvojchodové menu v cene 2,3 eura je skvelý výsledok.
V stredu bol obed za 10 minút

Keď človeku niečo chutí a nemá čas na prípravu obeda, nie je nič lepšie ako vytiahnuť staré zásoby. Preto sme v stredu vybrali omáčku z pondelka, ohriali ju a pridali čerstvo uvarené cestoviny. Zohriali sme si posledné dve porcie vývaru. Príprava sa nám tak skresala na 10 minút a chutný obed bol na svete. Za rovnakú cenu, ako sme mali v pondelok, akurát bez práce. Vždy lepšie ako menučkové papardelle s bolonskou omáčkou, ktoré mali v reštaurácii cez ulicu za 4,99 eura.
Suroviny na tvarohové guľky
Suroviny na tvarohové guľky (zdroj: Marek Mittaš)
Sladký štvrtok môže byť aj zdravý

Po silnejších troch dňoch sme si dopriali tvarohové guľky s ovocnou omáčkou. Základom je tvaroh, krupica a vajce. Pripravíme cesto, vytvarujeme guľky a varíme vo vode, kým nevyplávajú. Necháme ešte chvíľu dovariť. Opraží sa strúhanka s maslom na panvici a pridá sa ovocná omáčka.

Mrazené ovocie sa na panvici nechá rozpustiť, väčšie kúsky sa pomliaždia. My sme použili jahody a čučoriedky, pridá sa štipka cukru. Výborná kombinácia. Po započítaní surovín jedna porcia týchto guliek z poctivého tvarohu vychádzala na 1,2 eura. Príprava tohto obeda bola hotová do 30 minút.
Tvarohové guľky
Tvarohové guľky (zdroj: Marek Mittaš)
Piatok voňal pečienkami

Niečo rýchle, chutné a nenáročné, keďže v piatok sa vždy nakopí veľa inej práce. Kuracie pečienky s ryžou sú znamenitá voľba. Orestuje sa cibuľka, pridá sa pečienka, koreniny a podusíme 30 minút. Nič zložité. Jednoduché jedlo na piatkový deň, keď si chcete porobiť popri príprave obeda aj iné záležitosti. Jedna porcia vyšla vrátane ryže na 1,1 eura.
Pečienka na cibuľke
Pečienka na cibuľke (zdroj: Marek Mittaš)
Sobota nám ušetrila takmer 9 eur

V sobotu nás uchvátili tvarohové šúľance. Postup je takmer rovnaký ako pri tvarohových guľkách. Zmieša sa tvaroch, vajíčko a múka. Spraví sa cesto, vytvarujú sa šúľance a dajú sa variť. Po vyplávaní varíme ešte päť minút. Následne si pripravíme mletý mak, pridáme cukor a zalejeme roztopeným maslom. Príprava obeda sa vošla do pol hodiny a cena na jednu porciu je 1,5 eura. Lepšie ako menu, ktoré počas víkendu mnoho reštaurácii ani neponúka a ak, tak býva obvykle drahšie. Takéto sladké dobroty je dobré variť vždy čerstvé, príprava je rýchla a jednoduchá.
Tvarohové šúľance
Tvarohové šúľance (zdroj: Marek Mittaš)
Nedeľa s klobáskou z mangalice

Na plátky sme pokrájali surové zemiaky a začali prípravu francúzskych zemiakov. Posolíme, poukladáme klobásku, pridáme päť pretlačených vajec natvrdo. Zemiaky navrstvíme, zalejeme kyslou smotanou. Postrúhame syr a pečieme hodinu. Príprave tejto pochúťky vyjde na porciu 1,4 eura a to sme siahli po kvalitnej klobáske z mangalice. Pretože naším cieľom nebolo variť čo najlacnejšie, ale z kvalitných surovín. A aj tak sme hravo s porciou preliezli cenu bežného víkendového menu.
Francúzske zemiaky
Francúzske zemiaky (zdroj: Marek Mittaš)
Čo sme do zápasu s obedovým menu nepočítali

Niektoré veci sa pri výpočte ceny jedla zohľadniť nedali. Napríklad za celých sedem dní varenia sa spotrebovalo celé maslo, tak sme cenu pomerovo rozdelili na každý deň a pripočítali k jedlu. Podobne tak aj balíček korenia a petržlenovú vňať. Korenie sme si sami v mažiari z celého nabili na práškové. Tak je skutočne chutné a silné. No napríklad pri oleji sa minulo pár lyžíc, čo predstavuje zlomok ceny a tú sme nezapočítali. Nepočítala sa ani soľ, trochu cukru a voda ani energie.

To všetko je však záležitosť zlomku centov na porciu. Nepočítala sa ani práca. To už si každý sám musí ohodnotiť, za koľko mu taká hodinka varenia denne stojí. Ak to beriete ako relax a oddych, je to bonus. A či to stojí za chutné a zdravé jedlo alebo radšej zájdete na menu, ktoré je drahšie a do veľkej miery neznámeho zloženia, na to si každý musí odpovedať sám.

My sme za týždeň minuli na osobu 12,3 eura, pritom sme mali sedem hlavných jedál a tri vývary. Hoci menu bežne stojí od 4 do 6 eur, priemerne platíme päť eur a cez víkend šesť. To by znamenalo 37 eur na osobu. Rozdiel na jednu osobu bol približne 24,7 eura za týždeň. Pritom stačilo zájsť do Kauflandu a variť z čerstvých a kvalitných surovín.

Tento článok vám prináša Kaufland.
https://cerstvi.sme.sk/c/22030184/menucko-alebo-domaca-strava-tyzden-sme-varili-doma-a-na-toto-sme-prisli.html

Stránka 2 z 2 Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/